Liste over mottakere av Nobels fredspris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Det norske nobelinstitutt i Oslo

Liste over mottakere av Nobels fredspris er en oversikt over mottakere av Nobels fredspris fra etableringen av prisen i 1901 og frem til i dag.

Nobels Fredspris er en pris som utdeles hvert år av Den norske nobelkomité «til den person som har arbeidet mest eller best for brorskap mellom nasjoner, for avskaffing eller minsking av armeer samt for arbeid og fremming av fredskongresser».[1] Fredsprisen er én av fem Nobelpriser som ble etablert ut i fra Alfred Nobels testamente av 1895. Ifølge testamentet skal nobelprisene i kjemi, fysikk, litteratur og fysiolgi/medisin utdeles av Nobelstiftelsen i Stockholm, mens fredsprisen deles ut av Den norske Nobelkomite, som består av fem mennesker valgt av Stortinget.[2]

Den første fredsprisen ble utdelt i 1901 til Frédéric Passy og Henri Dunant. Mottakeren får en medalje, et diplom og en pengepremie som varierer fra år til år. Den første prisen var på 150 782 svenske kroner, mens i 2008, da Martti Ahtisaari ble tildelt prisen var premien på 10 millioner svenske kroner.

Fredsprisen deles ut hvert år den 10. desember; samme dato som Alfred Nobel døde. Utdelingen har i de senere år foregått under en seremoni i Oslo rådhus. Nobels fredspris anses for å være en av verdens mest prestisjetunge priser.

Pristakere[rediger | rediger kilde]

År Vinner(e)[A] Land[B] Begrunnelse[C]
1901 Jean Henri Dunant.jpg Jean Henri Dunant Sveits «for hans rolle i grunnleggelsen av den internasjonale Røde Kors-komiteen»[3][4]
Frederic Passy.jpg Frédéric Passy Frankrike «for å være en av grunnleggerne av den interparlamentariske union og også organisatoren for det første franske fredsforbund».[3][4]
1902 Ducommun.jpg Élie Ducommun Sveits «Æressekretær for det internasjonale fredsbyrå»[5]
Charles Albert Gobat2.jpg Charles Albert Gobat Sveits «Generalsekretær for den interparlamentariske union; æressekretær for det internasjonale fredsbyrå»[5]
1903 Cremer.jpg Randal Cremer Storbritannia Medlem av Det britiske parlamentet. Sekretær for det internasjonale voldgiftsforbund[6]
1904 Logo of Institut de Droit International.svg Folkerettsinstituttet Belgia «for sin innsats som et uoffisielt organ med å formulere de generelle vitenskapelige prinsippene om folkeretten»[7]
1905 Bertha-von-Suttner-1906.jpg Bertha von Suttner Østerrike-Ungarn «Ærespresident for det internasjonale fredsbyrå; forfatter av boken Die Waffen nieder!»[8]
1906 President Theodore Roosevelt, 1904.jpg Theodore Roosevelt USA «for sin vellykkede mekling for å avslutte den russisk-japanske krig og for sin interesse i voldgift ved å gi Haag voldgiftsrett sin aller første sak»[3][9][10]
1907 Ernesto Teodoro Moneta.jpg Ernesto Teodoro Moneta Italia «President for fredsforbundet i Lombardo,»[11] var «fremtredende arbeider for fred i Italia»[12]
Louis Renault jurist.gif Louis Renault Frankrike «Professor i folkerett,»[11] var «Frankrikes permanente delegat i Haagtribunalet»[12]
1908 KParnoldson.jpg Klas Pontus Arnoldson Sverige «Grunnlegger av den svenske freds- og voldgiftsforeningen»[13]
Frederik Bajer by E. Møller.jpg Fredrik Bajer Danmark «for hans arbeid i den interparlamentariske union med å være den første presidenten i det internasjonale fredsbyrå»[13]
1909 Beernaert.gif Auguste Beernaert Belgia «Tidligere statsminister, medlem av det belgiske parlament, medlem av den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag»[14]
PaulBalluet.gif Paul-Henri-Benjamin d'Estournelles de Constant Frankrike «Medlem av Det franske parlamentet (Sénateur); grunnlegger og president for den franske parlamentariske gruppen for internasjonal voldgift; grunnlegger av komiteen for forsvaret av nasjonale interesser og internasjonal forsoning»[14]
1910 IPB-logo.gif Det internasjonale fredsbyrå Sveits «Stiftet 1891»[15]
1911 TMCasser.jpg Tobias Michael Carel Asser Nederland Initiativtaker til konferansene om internasjonal privatrett i Haag; statsråd; advokat[16]
Alfred Herrmann Fried Foto.jpg Alfred Hermann Fried Østerrike «Journalist; grunnlegger av Die Friedenswarte»[16]
1912 Elihu Root, bw photo portrait, 1902.jpg Elihu Root USA «Tidligere utenriksminister; opphavsmann til ulike avtaler om voldgift»[17]
1913 HenriLaFontaine.jpg Henri La Fontaine Belgia «Medlem av det belgiske parlamentet (Sénateur); president i det internasjonale fredsbyrå»[18]
1914 Ingen tildeling
1915
1916
1917 Emblem of the ICRC.svg Den internasjonale Røde Kors-komiteen Sveits [19]
1918 Ingen tildeling
1919 President Woodrow Wilson portrait December 2 1912.jpg Woodrow Wilson USA «President i USA; grunnlegger av Folkeforbundet»[20]
1920 Bourgeoi.jpg Léon Victor Auguste Bourgeois Frankrike «Tidligere utenriksminister; president i det franske parlamentet (Sénat); president i Folkerettens råd»[21]
1921 Hjalmar branting stor bild.jpg Hjalmar Branting Sverige «Statsminister; svensk delegat i Folkeretten»[22]
Christian Lous Lange.jpg Christian Lous Lange Norge «Generalsekretær i den interparlamentariske union»[22]
1922 Fridtjof Nansen LOC 03377u.jpg Fridtjof Nansen Norge «Forsker; utforsker; norsk delegat i Folkeforbundet; initiativtager til 'Nansenpass[23]
1923 Ingen tildeling
1924
1925 Austen Chamberlain nobel.jpg Austen Chamberlain Storbritannia «Utenriksmenister; med-initiativtaker til Locarnotraktaten»[24]
Charles Dawes, Bain bw photo portrait.jpg Charles Gates Dawes USA «Visepresident i USA; styreformann i Allied Reparation Commission (initiativtaker til 'Dawesplanen')»[24]
1926 Aristide Briand 2.jpg Aristide Briand Frankrike «Utenriksminister; med-initiativtaker til Locarnotraktaten og Briand-Kellogg-pakten»[25]
Bundesarchiv Bild 146-1989-040-27, Gustav Stresemann.jpg Gustav Stresemann Tyskland «Tidligere rikskansler; utenriksminister; med-initiativtaker til Locarnotraktaten»[25]
1927 Ferdinand Buisson (1841-1932).jpg Ferdinand Edouard Buisson Frankrike «Tidligere professor ved Sorbonne; grunnlegger av og president i menneskerettighetsorganisasjonen i Frankrike»[26]
DBP - Nobelpreisträger, Ludwig Quidde - 50 Pfennig - 1975 fixed.jpg Ludwig Quidde Tyskland «Professor ved Humboldt-Universität zu Berlin; medlem av forbundsdagen; deltaker i en rekke fredskonferanser»[26]
1928 Ingen tildeling
1929 FrankKellogg.jpg Frank B. Kellogg USA «Tidligere utenriksminister; med-initiativtaker til Kellogg-Briand-pakten»[27]
1930 Soderblom.gif Lars Olof Jonathan (Nathan) Söderblom Sverige «Erkebiskop, leder i den økumeniske bevegelsen»[28]
1931 Jane Addams profile.jpg Jane Addams USA «Sosiolog; internasjonal president i internasjonal kvinneliga for fred og frihet»[29]
Nicholas Murray Butler ppmsca.03668.jpg Nicholas Murray Butler USA «President ved Columbia University; forfremmer av Kellogg-Briand-pakten»[29]
1932 Ingen tildeling
1933 Norman Angell 01.jpg Norman Angell (Ralph Lane) Storbritannia «Forfatter; medlem av den administrative komiteen i Folkeforbundet og i det britiske fredsrådet»[30]
1934 Arthurhenderson.jpg Arthur Henderson Storbritannia «Tidligere utenriksminister; president i nedrustningskonferansen i 1932»[31]
1935 Carl von Ossietzky.jpg Carl von Ossietzky Tyskland «Journalist; i anerkjenne av hans verdifulle bidrag til fredens sak»[32]
(Tildelt i 1936 in absentia – nektet pass av den tyske regjeringen.)
1936 Carlos Saavedra Lamas.jpg Carlos Saavedra Lamas Argentina «Statssekretær; president i Folkeforbundet; megler i en konflikt mellom Paraguay og Bolivia»[33]
1937 Robert Cecil, 1st Viscount Cecil of Chelwood - Project Gutenberg eText 15306.jpg Robert Cecil Storbritannia «Skribent i Former Lord Privy Seal; grunnlegger og president i den internasjonale fredskampanjen»[34]
1938 Flag of the League of Nations (1939–1941).svg Nansens internasjonale kontor for flyktninger Sveits «En internasjonal hjelpeorganisasjon stiftet av Fridtjof Nansen i 1921»[35]
1939 Ingen tildeling
1940
1941
1942
1943
1944 Emblem of the ICRC.svg Den internasjonale Røde Kors-komiteen Sveits [36]
1945 Hull-Cordell-LOC.jpg Cordell Hull USA «Tidligere utenriksminister; fremtredende deltaker i opprinnelsen til FN»[37]
1946 EmilyGreeneBalch.jpg Emily Greene Balch USA «Tidligere professor i historie og sosiologi; internasjonal ærespresident i internasjonal kvinneliga for fred og frihet»[38]
John Raleigh Mott, 1910.jpg John Raleigh Mott USA «Styreleder i det internasjonale misjonsrådet; president i Young Men's Christian Association»[38]
1947 Friends Service Council Storbritannia [39]
Quaker star.png American Friends Service Committee USA
1948 Ingen tildeling
1949 John Boyd Orr nobel.jpg John Boyd Orr Storbritannia «Lege; politiker; prominent organisator og leder av organisasjonen for ernæring og landbruk; president i det britiske fredsrådet og verdens fredsråd»[40]
1950 Ralph Bunche - 1963 March on Washington.jpg Ralph Bunche USA «Professor ved Harvard University, Cambridge, MA; leder for tilsynsavdelingen, FN; konstituert mellommann i Palestina, 1948»[41]
1951 Léon Jouhaux nobel.jpg Léon Jouhaux Frankrike «President i den internasjonale komiteen for det europeiske råd, visepresident i Frie Faglige Internasjonale, visepresident i Den faglige verdensføderasjonen, medlem av ILO-rådet, delegat i FN»[42]
1952 Albert Schweitzer, Etching by Arthur William Heintzelman.jpg Albert Schweitzer Frankrike «Misjonærkirurg; grunnlegger av Lambaréné (République de Gabon)»[43]
1953 General George C. Marshall, official military photo, 1946.JPEG George Catlett Marshall USA «Generalpresident i det amerikanske Røde Kors; tidligere utenriksminister og forsvarsminister; delegat i FN; initiativtaker til Marshallplanen»[44]
1954 UNHCR DADAAB REGION, KENYA AFRICA DOD 2006.JPEG FNs høykommissær for flyktninger Sveits «En internasjonal hjelpeorganisasjon grunnlagt av FN i 1951»[45]
1955 Ingen tildeling
1956
1957 Lester B. Pearson with a pencil.jpg Lester Bowles Pearson Canada «tidligere statssekretær i utenriksdepartementet i Canada; tidligere president i den 7. sesjon av FNs generalforsamling»[46] «for sin rolle i å prøve å avslutte Suezkrisen og for å løse Midtøstenspørsmålet gjennom FN»[3]
1958 Georges Pire 1958.jpg Georges Pire Belgia «Dominikanerordenens fra; leder av hjelpeorganisasjonen for flyktninger 'L'Europe du Coeur au Service du Monde'»[47]
1959 Philip Noel-Baker 1942.jpg Philip John Noel-Baker Storbritannia «Medlem av parlamentet; livslang ivrig arbeider for internasjonal fred og samarbeid»[48]
1960 Albert Lutuli (458603639).jpg Albert Lutuli Sør-Afrika «President i African National Congress»[49] «var i forkanten i kampen mot apartheid i Sør-Afrika»[3]
1961 Dag Hammarskjold.jpg Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld Sverige «Generalsekretær i FN,»[50] tildelt «for å styrke organisasjonen»[3]
1962 Pauling.jpg Linus Carl Pauling USA «for sin kamp mot kjernefysiske prøvesprengninger»[51]
1963 Emblem of the ICRC.svg Den internasjonale Røde Kors-komiteen Sveits [52]
Emblem of the IFRC.svg Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger Sveits
1964 Martin Luther King Jr NYWTS.jpg Martin Luther King, Jr. USA «Borgerrettighetsforkjemper og den første personen i den vestlige verden til vise at en kamp kan føres uten vold»[53]
1965 75px UNICEF FN «En internasjonal hjelpeorganisasjon»[54]
1966 Ingen tildeling
1967
1968 ReneCassin.JPG René Cassin Frankrike «President i den europeiske menneskerettsdomstol»[55]
1969 Flag of ILO.svg Den internasjonale arbeidsorganisasjonen FN [56]
1970 Norman Borlaug.jpg Norman E. Borlaug USA «Det internasjonale senteret for forbedring av mais og hvete»[57] «for hans bidrag til 'den grønne revolusjon' som hadde stor påvirkning på matproduksjonen spesielt i Asia og Latin-Amerika»[3]
1971 Willy Brandt.jpg Willy Brandt Vest-Tyskland «Kansler av Forbundsrepublikken Tyskland; for Vest-Tysklands ostpolitik»[58]
1972 Ingen tildeling
1973 Henry Kissinger.jpg Henry A. Kissinger USA «for Paris-avtalen i 1973, ment å få til en våpenhvile i Vietnamkrigen og en tilbaketrekning av amerikanske styrker»[59]
LeDucTho1973.jpg Lê Ðức Thọ (takket nei[60]) Nord-Vietnam
1974 Seán MacBride 1984.jpg Seán MacBride Irland «President i det internasjonale fredsbyrå; president i kommisjonen for Namibia[61] «for hans sterke interesse i menneskerettigheter: førte den europeiske menneskerettskonvensjon gjennom Europarådet, hjalp til med å grunnlegge og så lede Amnesty International og tjenestegjorde som generalsekretær i den internasjonale kommisjonen for jurister»[3]
Eisaku Sato 1960.jpg Eisaku Sato Japan Statsminister i Japan[61] «for sin fornektelse av det kjernefysiske alternative for Japan og for hans innsats for videre regional forsoning»[3]
1975 RIAN archive 25981 Academician Sakharov.jpg Andrei Dmitrievich Sakharov Sovjetunionen «for hans kamp for menneskerettigheter, for nedrustning og for samarbeid mellom alle nasjoner»[62]
1976 Betty Williams.jpg Betty Williams Storbritannia «grunnlegger(e) av Nord-Irlands fredsbevegelse (senere kalt Community of Peace People)»[63]
Mairead Corrigan Gaza.jpg Mairead Corrigan Storbritannia
1977 Amnesty International (logo).jpg Amnesty International Storbritannia «for å beskytte menneskerettighetene til samvittighetsfanger»[64][3]
1978 Anwar Sadat cropped.jpg Mohamed Anwar Al-Sadat Egypt «for Camp David-avtalen, som førte til en fredsavtale mellom Egypt og Israel»[65]
Menachem Begin 2.jpg Menachem Begin Israel
1979 MotherTeresa 090.jpg Moder Teresa India «Grunnlegger av Missionaries of Charity»[66]
1980 Adolfo-Pérez-Esquivel-wsf-2003.jpg Adolfo Pérez Esquivel Argentina Leder for menneskerettigheter;[67] «grunnla ikke-voldelige menneskerettighetsorganisasjoner for å bekjempe militærjuntaen som var herskende i hans land (Argentina)»[3]
1981 UNHCR DADAAB REGION, KENYA AFRICA DOD 2006.JPEG FNs høykommissær for flyktninger FN «En internasjonal hjelpeorganisasjon dannet av FN i 1951»[68]
1982 ARB-Alva-Myrdal.jpg Alva Myrdal Sverige «for deres flotte arbeid i nedrustningsforhandlingene i FN, hvor de begge spilte avgjørende roller og vant internasjonal anerkjennelse»[69][70]
Alfonso Garcia Robles 1981.jpg Alfonso García Robles Mexico
1983 Lech Walesa OAF Visit.jpg Lech Wałęsa Polen «Grunnlegger av Solidarność; forkjemper for menneskerettigheter»[71]
1984 Desmond tutu 20070607 2.jpg Desmond Mpilo Tutu Sør-Afrika «Biskop av Johannesburg; tidligere generalsekretær i Sør-Afrikas kirkeråd»[72]
1985 Ippnw ostermarsch2011.jpg Den internasjonale legeforening mot atomkrig USA For «autorativ informasjon og for å skape en bevissthet om de katastrofale konsekvensene av en atomkrig. Komiteen mener at dette i sin tur bidrar til en økning i trykket hos den offentlige motstanden mot spredning av atomvåpen og til en redefinering av prioriteringer, med større oppmerksomhet mot helse og andre humanitære spørsmål som resultat»[73]
1986 Elie Wiesel.jpg Elie Wiesel USA Styreleder for 'presidentens kommisjon for Holocaust'[74]
1987 OscarArias.jpg Óscar Arias Sánchez Costa Rica «for hans arbeid for fred i Mellom-Amerika, en innsats som førte til en avtale undertegnet i Guatemala 7. august dette år»[75]
1988 Blue helmet.JPG FNs fredsbevarende styrker FN «for deres innsats [som] har gitt viktige bidrag til realiseringen av en av de grunnleggende prinsippene i FN»[76][77]
1989

Dalai Lama.jpg

Dalai Lama Tibet «I sin kamp for å frigjøre Tibet har [han] konsekvent motarbeidet bruk av vold. Han har i stedet tatt til orde for fredelige løsninger basert på toleranse og gjensidig respekt for å bevare den historiske og kulturelle arven til sitt folk»[78][79]
1990 Mikhail Gorbachev 1987.jpg Mikhail Gorbatsjov Sovjetunionen Sovjetunionens president, «for hans ledende rolle i fredsprosessen som i dag betraktes som en viktig del av det internasjonale samfunnet»[80]
1991 Aung San Suu Kyi.jpg Aung San Suu Kyi Burma «for hennes ikke-voldelige kamp for demokrati og menneskerettigheter»[81]
(Tildelt in absentia – Holdt fange av myndighetene i Burma)
1992 Rigoberta Menchu Tum.JPG Rigoberta Menchú Tum Guatemala «for hennes arbeid for sosial rettferdighet og etno-kulturell forsoning basert på respekt for urfolks rettigheter»[82]
1993 Nelson Mandela-2008.jpg Nelson Mandela Sør-Afrika «for deres arbeid for fredelig avvikling av apartheidregimet, og for å legge grunnlaget for et nytt, demokratisk Sør-Afrika»[83]
Frederik Willem de Klerk.jpg Frederik Willem de Klerk Sør-Afrika
1994 ArafatEconomicForum.jpg Yasir Arafat Palestina «for å hedre en politisk handling som krevde stort mot på begge sider, og som har åpnet opp muligheter for en ny utvikling i retning av brorskap i Midtøsten»[84]
Yitzhak Rabin (1986) cropped.jpg Yitzhak Rabin Israel
Shimon Peres World Economic Forum 2007.jpg Shimon Peres Israel
1995 Josef Rotblat ID badge.png Joseph Rotblat Storbritannia «for deres innsats for å reduserte atomvåpenets rolle i internasjonal politikk, og på lengre sikt eliminere slike våpen»[85]
Pugwash NAL tour 1970-com.jpg Pugwash-bevegelsen Canada
1996 Carlosbelo.jpg Carlos Filipe Ximenes Belo Øst-Timor «for deres innsats for en rettferdig og fredelig løsning på konflikten i Øst-Timor»[86]
Ramos-Horta.png José Ramos-Horta Øst-Timor
1997 IntlCampaignBanLandmines.jpg Den internasjonale kampanjen mot landminer USA «for sitt arbeid for å forby og fjerning av antipersonellminer»[87]
JodyWilliams1.jpg Jody Williams USA
1998 John Hume 2008.jpg John Hume Storbritannia «for deres forsøk med å finne en fredelig løsning på konflikten i Nord-Irland»[88]
David Trimble at Lisburn Seed Group benefit, Hillsborough Castle, Christmas 2007 crop.jpg David Trimble Storbritannia
1999 MSF front door in Chad.jpg Leger uten grenser Sveits «som en anerkjennelse av organisasjonens banebrytende humanitære innsats på flere kontinenter»[89]
2000 Kim Dae-jung (Cropped).png Kim Dae-jung Sør-Korea «for hans arbeid for demokrati og menneskerettigheter i Sør-Korea og i Øst-Asia generelt og for fred og forsoning med Nord-Korea i særdeleshet»[90]
2001 Small Flag of the United Nations ZP.svg Forente Nasjoner «for deres arbeid for en bedre organisert og mer fredelig verden»[91]
Kofi Annan, Photo: Harry Wad Kofi Annan Ghana
2002 Jimmy Carter.jpg Jimmy Carter USA «for hans tiår med iherdig innsats for fredelige løsninger på internasjonale konflikter, for å fremme demokrati og menneskerettigheter og for å fremme økonomisk og sosial utvikling»[92]
2003 Ebadi.jpg Shirin Ebadi Iran «for hennes innsats for demokrati og menneskerettigheter. Hun har spesielt fokusert på kampen for rettighetene til kvinner og barn»[93]
2004 Wangari Maathai in Nairobi.jpg Wangari Muta Maathai Kenya «for hennes bidrag til bærekraftig utvikling, demokrati og fred»[94]
2005 Flag of IAEA.svg Det internasjonale atomenergibyrået Østerrike «for deres innsats for å hindre at kjernefysisk energi blir brukt til militære formål og for at kjernefysisk energi til sivile formål blir benyttet på sikrest mulig måte»[95]
Mohamed ElBaradei WEF 2008.jpg Mohamed ElBaradei Egypt
2006 Grameen Yunus Dec 04.jpg Muhammad Yunus Bangladesh «for å fremme økonomiske og sosiale muligheter for de fattige, spesielt kvinner, gjennom sitt banebrytende mikrokredittarbeid»[96]
Grameen.JPG Grameen Bank Bangladesh
2007 Flag of the World Meteorological Organization.svg FNs klimapanel Sveits «for deres innsats for å skape og spre større kunnskap om menneskeskapte klimaendringer, og å legge grunnlag for de tiltak som er nødvendig for å motvirke disse endringene»[97]
Al Gore.jpg Al Gore USA
2008 Martti Ahtisaari.jpg Martti Ahtisaari Finland «for sin viktige innsats for å løse internasjonale konflikter på flere kontinenter gjennom mer enn tre tiår»[98]
2009 Official portrait of Barack Obama-2.jpg Barack Obama USA «for hans ekstraordinære forsøk på å styrke internasjonal diplomati og samhandling mellom mennesker»[99]
2010 Hong Kong for 2010 Nobel Peace Prize Ceremony.jpg Liu Xiaobo Kina «for hans lange og ikke-voldelige kamp for fundamentale menneskerettigheter i Kina»[100]
(Tildelt in absentia – Holdt fange av myndighetene i Folkerepublikken Kina)
2011 Leymah-gbowee-at-emu-press-conference.jpg Leymah Gbowee Liberia «for deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid»[101]
Ellen Johnson-Sirleaf, April 2010.jpg Ellen Johnson Sirleaf
Tawakkul Karman (2011).jpg Tawakkul Karman Jemen
2012 Flag of Europe.svg Den europeiske union «Unionen og dens forløpere har gjennom mer enn seks tiår bidratt til å fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.»[102]
2013 HQ of OPCW in The Hague.jpg Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen «For organisasjonen sin store innsats for å utrydde kjemiske våpen.»[103]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Noter
  • A Formen og stavingen av navnene i navnekolonnen, så vel som rekkefølgen på prisvinnerne i de årene hvor prisen er blitt tildelt, er i fra nobelprize.org, den offisielle nettsiden til Nobelstiftelsen. Alternative skrivemåter og navneformer, der de finnes, er angitt i artikkelen lenket fra denne kolonnen. Der hvor det er tilgjengelig er et bilde av hver nobelprisvinner satt inn. For de offisielle bildene tatt av Nobelstiftelsen, se sidene for hver enkelt nobelprisvinner hos nobelprize.org.
  • B Informasjonen i kolonnen om landet er ifølge nobelprize.org, det offisielle nettstedet for Nobelstiftelsen. Denne informasjonen er ikke nødvendigvis tilsvarende mottakerens fødested eller statsborgerskap.
  • C Begrunnelsen for hver tildeling er sitert (ikke alltid fullstendig) fra nobelprize.org, det offisielle nettstedet for Nobelstiftelsen
Generelle referanser
Spesifikke referanser
  1. ^ Oversatt fra Alfred Nobels testament: «Åt den, som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser».
  2. ^ http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/articles/lindsten-ringertz-rev/index.html The Nobel Foundation
  3. ^ a b c d e f g h i j k Lundestad, Geir. «Nobels fredspris, 1901–2000». Nobelstiftelsen. Besøkt 11. september 2011. 
  4. ^ a b «Nobels fredspris 1901» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  5. ^ a b «Nobels fredspris 1902» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  6. ^ «Nobels fredspris 1903» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  7. ^ «Nobels fredspris 1904» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  8. ^ «Nobels fredspris 1905» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  9. ^ «Nobels fredspris 1906» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  10. ^ «Permanent Court of Arbitration» (engelsk). Haag: The Pious Fund of Californias. 14. oktober 1902. Besøkt 11. september 2011. 
  11. ^ a b «Nobels fredspris 1907» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  12. ^ a b «Peace Prize is divided; Teodoro Moneta of Italy and Louis Renault of France Share It». The New York Times. 11. desember 1907. Besøkt 11. september 2011. 
  13. ^ a b «Nobels fredspris 1908» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  14. ^ a b «Nobels fredspris 1909» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  15. ^ «Nobels fredspris 1910» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  16. ^ a b «Nobels fredspris 1911» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  17. ^ «Nobels fredspris 1912» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  18. ^ «Nobels fredspris 1913» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  19. ^ «Nobels fredspris 1917» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  20. ^ «Nobels fredspris 1919» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  21. ^ «Nobels fredspris 1920» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  22. ^ a b «Nobels fredspris 1921» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  23. ^ «Nobels fredspris 1922» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  24. ^ a b «Nobels fredspris 1925» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  25. ^ a b «Nobels fredspris 1926» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  26. ^ a b «Nobels fredspris 1927» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  27. ^ «Nobels fredspris 1929» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  28. ^ «Nobels fredspris 1930» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  29. ^ a b «Nobels fredspris 1931» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  30. ^ «Nobels fredspris 1933» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  31. ^ «Nobels fredspris 1934» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  32. ^ «Nobels fredspris 1935» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  33. ^ «Nobels fredspris 1936» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  34. ^ «Nobels fredspris 1937» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  35. ^ «Nobels fredspris 1938» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  36. ^ «Nobels fredspris 1944» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  37. ^ «Nobels fredspris 1945» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  38. ^ a b «Nobels fredspris 1946» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  39. ^ «Nobels fredspris 1947» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  40. ^ «Nobels fredspris 1949» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  41. ^ «Nobels fredspris 1950» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  42. ^ «Nobels fredspris 1951» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  43. ^ «Nobels fredspris 1952» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  44. ^ «Nobels fredspris 1953» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  45. ^ «Nobels fredspris 1954» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  46. ^ «Nobels fredspris 1957» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  47. ^ «Nobels fredspris 1958» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  48. ^ «Nobels fredspris 1959» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  49. ^ «Nobels fredspris 1960» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  50. ^ «Nobels fredspris 1961» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  51. ^ «Nobels fredspris 1962» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  52. ^ «Nobels fredspris 1963» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  53. ^ «Nobels fredspris 1964» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  54. ^ «Nobels fredspris 1965» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  55. ^ «Nobels fredspris 1968» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  56. ^ «Nobels fredspris 1969» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  57. ^ «Nobels fredspris 1970» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  58. ^ «Nobels fredspris 1971» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  59. ^ «Nobels fredspris 1973» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  60. ^ Ossietzky er tidenes fredsprisvinner
  61. ^ a b «Nobels fredspris 1974» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  62. ^ «Nobels fredspris 1975» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  63. ^ «Nobels fredspris 1976» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  64. ^ «Nobels fredspris 1977» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  65. ^ «Nobels fredspris 1978» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  66. ^ «Nobels fredspris 1979» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  67. ^ «Nobels fredspris 1980» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  68. ^ «Nobels fredspris 1981» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  69. ^ «Nobels fredspris 1982» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  70. ^ «The Nobel Peace Prize 1982–Presentation Speech» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 11. september 2011. 
  71. ^ «Nobels fredspris 1983» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  72. ^ «Nobels fredspris 1984» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  73. ^ «Nobels fredspris 1985» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  74. ^ «Nobels fredspris 1986» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  75. ^ «Nobels fredspris 1987» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  76. ^ «Nobels fredspris 1988» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  77. ^ «The Nobel Peace Prize 1988–Press release» (engelsk). Nobelstiftelsen. 29. september 1988. Besøkt 11. september 2011. 
  78. ^ «Nobels fredspris 1989» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  79. ^ «The Nobel Peace Prize 1989–Press release» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 11. september 2011. 
  80. ^ «Nobels fredspris 1990» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  81. ^ «Nobels fredspris 1991» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  82. ^ «Nobels fredspris 1992» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  83. ^ «Nobels fredspris 1993» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  84. ^ «Nobels fredspris 1994» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  85. ^ «Nobels fredspris 1995» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  86. ^ «Nobels fredspris 1996» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  87. ^ «Nobels fredspris 1997» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  88. ^ «Nobels fredspris 1998» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  89. ^ «Nobels fredspris 1999» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  90. ^ «Nobels fredspris 2000» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  91. ^ «Nobels fredspris 2001» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  92. ^ «Nobels fredspris 2002» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  93. ^ «Nobels fredspris 2003» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  94. ^ «Nobels fredspris 2004» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  95. ^ «Nobels fredspris 2005» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  96. ^ «Nobels fredspris 2006» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  97. ^ «Nobels fredspris 2007» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  98. ^ «Nobels fredspris 2008» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  99. ^ «Nobels fredspris 2009» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  100. ^ «Nobels fredspris 2010» (engelsk). Besøkt 11. september 2011. 
  101. ^ «Nobels fredspris 2011» (engelsk). Besøkt 7. oktober 2011. 
  102. ^ «Nobels Fredspris for 2012», nobelprize.org, 12. oktober 2012. Besøkt 12. oktober 2012.
  103. ^ «The Nobel Peace Prize for 2013», nobelprize.org, 11. oktober 2013. Besøkt 11. oktober 2013.