Henry Hallett Dale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Henry Hallett Dale
Født 6. september 1875
London, England
Død 7. november 1968 (93 år)
Cambridge, England
Nasjonalitet Britisk
Fagfelt Fysiologi
Farmakologi
Kjent for Acetylkolin
Medlem av Royal Society
Kungliga Vetenskapsakademien
Priser og utmerkelser Nobelprisen i fysiologi eller medisin (1936)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1936

Henry Hallett Dale (født 9. juni 1875, død 23. juli 1968) var en britisk fysiolog. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1936, sammen med østerrikeren Otto Loewi for sine funn knyttet til kjemisk overføring av nerveimpulser.

Dales arbeid om ergotoksiner, samt undersøkelsene som kastet lys over histaminets virkningsmekanisme, dannet grunnlaget for bruken av antihistaminpreparater. Sammen med Barger var Dale den første som isolerte rent histamin fra vev fra dyr. Arbeidet med å klarlegge det autonome nevesystemets fysiologi var med på å danne grunnlaget for Nobelprisen.

Dale mottok sin mastergrad fra Universitetet i Cambridge i 1909. Mens han jobbet ved University College London møtte han og ble venn med Otto Loewi. Dale ble senere direktør for avdelingen for biokjemi og farmakologi ved National Institute for Medical Research i London. Han ble adlet i 1932 og mottok Order of Merit i 1944 og og Knight Grand Cross av Order of the British Empire i 1948. Han var president i Royal Society fra 1940 til 1945. Under andre verdenskrig tjenestegjorde Dale i vitenskapspanelet som rådgiver for kabinettet.

Dale ble innvalgt som utenlandsk representant nummer 752 av Kungliga Vetenskapsakademien i 1932.

Henry Dales nobeldiplom.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

NobelprisstubbDenne Nobelprisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.