Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Velkommen til Wikipedia,

den frie encyklopedi som du kan forbedre.
411 822 artikler på bokmål og riksmål

Bla gjennom kategoriene · Alfabetisk liste · Portaler
Kategorier: Kultur · Geografi · Historie · Matematikk · Vitenskap · Samfunn
Portaler: Kunst · Film · Historie · Samfunn · Geografi · Vitenskap · Språk

Ukens artikkel (uke 21)

Star Wars Episode III.

Star Wars Episode III: Sithene tar hevn (orig. Revenge of the Sith) er en amerikansk science fiction-film fra 2005, regissert av George Lucas. Filmen kom ut som den sjette Star Wars-filmen, men står som del tre i sagaen, og er derfor den avsluttende delen på forløper-trilogien. Hovedrollene er besatt av Hayden Christensen (Anakin), Ewan McGregor (Obi-Wan) og Natalie Portman (Padmé).

Handlingen foregår tre år etter klonekrigen, og jediridderne er spredt rundt i galaksen, i kamp mot separatistene. Da det ser ut som om den lyse siden vil vinne krigen, faller demokratiet i den galaktiske republikken sammen, og det mørke imperiets tid starter, under ledelse av den onde sithherren Darth Sidious. Filmen portretterer også unge Anakin Skywalker, som går fra den lyse til den mørke siden, og forvandles fra en jediridder til sithherren Darth Vader, som er sentral i den originale trilogien.

I motsetning til Den skjulte trussel og Klonene angriper ble filmen godt mottatt både av kritikere og fans da den ble utgitt 19. mai 2005. Den slo også en rekke rekorder da den hadde spilt inn 200 000 000 amerikanske dollar kun åtte dager etter premièren. Filmen regnes som en av de mest suksessrike innenfor Star Wars-sagaen. Les mer...


Dagens skandinaviske artikkel (nynorsk)

Inne i Den store moskéen al-Nuri i Homs

Homs er ein by vest i Syria. Han ligg 501 meter over havet og 162 km nord for Damaskus. Han ligg ved elva Orontes og langs den sentrale hovudvegen mellom dei indre byane og Middelhavskysten.

Homs er eit stort industrisenter og hadde eit folketal på kring 650 000 menneske i 2004, og er den tredje største byen i Syria etter Aleppo i nord og hovudstaden Damaskus i sør. Innbyggjarane i byen syner det generelle religiøse mangfaldet i Syria og består hovudsakleg av arabisktalande sunnimuslimar og alawittar og kristne minoritetar. Det ligg fleire historiske moskéar og kyrkjer i byen, og han ligg nær borga Krak des Chevaliers, som er ein verdsarvstad.

Homs dukka først opp i dei skriftlege kjeldene i det første hundreåret fvt. under selevkidane. Opphavleg var han eit senter for dyrking av solguden El-Gabal, og vart seinare viktig i kristendom under austromarane. Homs vart erobra av muslimane på 600-talet.

Under Det franske mandat-styret vart byen eit opprørssenter og etter sjølvstende i 1946, eit senter for motstanden mot baathistane til dei første syriske regjeringane. I den pågåande syriske borgarkrigen har Homs vore ein skanse for opposisjonen og syriske styresmakter gjekk til åtak på byen i mai 2011. Les meir …

Arkiv · Dette er ukens artikkel på nynorsk Wikipedia


Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinasjonsside for Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons
Lagringssted for delt multimedieinnhold
Wiktionary-logo-en.png Wiktionary
Fri ordbok
Wikibooks-logo.svg Wikibøker
Bøker og manualer
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Sitatsamling
Wikisource-logo.svg Wikikilden
Originale tekster
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Oppslagsverk over dyre- og plantearter
Wikinews-logo.png Wikinytt
Nyhetstjeneste med fritt innhold
Wikiversity-logo-41px.png Wikiversity
Frie læringsressurser
Mediawiki-logo.png MediaWiki
Utvikling av friprogløsningen MediaWiki
Wikidata-logo.svg Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Reiseguide med fritt innhold

Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på mer enn 270 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på mer enn 30 millioner artikler, hvorav 411 822 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på over 120 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!

Aktuelt

Hendricks-leboeuf.jpg

Bakgrunn: Al-ShabbaabBoko HaramISILBorgerkrigen i Syria
Kultur: Eurovision Song Contest • Oslo Vegetarfestival • Pinse
Sport: French Open • Tour of Norway • Giro d'Italia

I dag

Den 24. mai:

Bob Dylan ble født på denne dagen i 1941


Nylig avdøde

John Forbes Nash jr.

Visste du at ...

Bærene på mispel plukkes først etter den første frosten.
  • ekte mispel (bildet) har vært dyrket siden middelalderen?
  • … Terrengbilen Kubelwagen ble brukt av tyske styrker 1938–45?
  • Jelena er det vanligste kvinnenavnet i Serbia, Montenegro og Russland?
Små glimt fra noen av de nyeste artiklene våre.