Derek Walcott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Derek Walcott
Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i litteratur
1992

Derek Alton Walcott (født 23. januar 1930) er en sanktluciansk lyriker, forfatter og kunstner.

Med et stipend studerte Walcott ved University of the West Indies i Kingston, Jamaica og deretter flyttet han til Trinidad i 1953, der han begynte som kritiker, lærer og journalist. Walcott grunnla Trinidad Theatre Workshop i 1959 og er fremdeles aktiv i styret i organisasjonen Exploring the Caribbean. Walcott grunnla også Boston Playwright Theatre som er en del av Boston University i 1981.

Walcott underviste i litteratur og skriving ved Boston University, en stilling han pensjonerte seg i 2007. Hans litterære verk omfatter Tiepolo er Hound (2000), The Prodigal (2004) og White egrets (2010), som han mottok den litterære utmerkelsen TS Eliot Prize for. Walcott ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1992, som den første karibiske forfatteren til å motta denne utmerkelsen. I 2009 begynte han på en stilling ved University of Alberta.

I 2010 begynte Walcott som professor i poesi ved University of Essex. I 1981 ble Walcott anklaget for seksuell trakassering av en førsteårsstudent ved Harvard University og i 1996 nådde han et forlik etter nok en påstand om seksuell trakassering ved Boston University. Walcott har publisert mer enn tjue litterære verl, de fleste av disse har senere blitt satt opp av Trinidad Theatre Workshop, men mange av dem har også blitt iscenesatt andre steder.