Andre Geim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Andre Konstantin Geim
Andre Konstantin Geim
Født 1. oktober 1958 (55 år)
Sotsji, Russiske SFSR, Sovjetunionen
Statsborgerskap Nederland og Storbritannia
Etnisitet Tysk-russisk[1]
Bopel England
Kjent for Arbeid med grafén
Priser og utmerkelser Ig Nobelprisen (2000)
Hughesmedaljen (2010)
Nobelprisen i fysikk (2010)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
2010

Andre Konstantin Geim (født 1. oktober 1958 i Sotsji) er en russisknederlandskbritisk fysiker og materialviter. Han er oppdager av karbonmaterialet grafén,[2] og har også gjennomført eksperimenter med magnetisk levitasjon som fikk en frosk til å levitere.[3] Dette eksperimentet førte til at han ble tildelt Ig Nobelprisen i 2000, sammen med Michael Berry.

Geim kommer fra en tysk-russisk familie, der faren var volgatysker.[1]

Geim avla sin doktorgrad ved instituttet for faste stoffers fysikk innen det russiske vitenskapsakademiet. Han ble senere professor ved Radboud universitet i Nijmegen, Nederland, og har siden 2001 virket som professor ved University of Manchester. Andre Geim ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 2010, sammen med Konstantin Novoselov for oppdagelsen av materialet grafén.[4]

I 2010 ble Geim gjort til kommandør av Den nederlandske løves orden for bidrag til vitenskapen i Nederland.[5] Geim ble i dronningens nyttårsliste for 2012 utnevnt til Knight Bachelor.[6] Han ble dermed adlet og fikk rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Han er medlem av Royal Society.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Andre Geim – bilder, video eller lyd