Toshihide Maskawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
益川 敏英
Toshihide Maskawa
益川 敏英 Toshihide Maskawa
Født 7. februar 1940 (75 år)
Nagoya, Japan
Nasjonalitet Japansk
Bopel Japan
Akademisk veileder Shoichi Sakata
Kjent for Oppdagelsen av symetribruddet som forutsier at naturen må ha minst tre familier kvarker
Priser og utmerkelser Nobelprisen i fysikk (2008)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
2008

Toshihide Maskawa (født 7. februar 1940 i Nagoya, Japan) er en japansk fysiker som er mest kjent for sitt arbeid med CP-brudd og for at han ble tildelt en fjerdedel av Nobelprisen i fysikk i 2008 på grunn av hans oppdagelse av «opprinnelsen til brutt symmetri som predikerer eksistensen av minst tre familier av kvarker i naturen».

Han ble uteksaminert fra Nagoya University i 1962 og ble tildelt en doktorgrad i partikkelfysikk fra samme universitet i 1967. Ved universitetet i Kyoto på begynnelsen av 1970-tallet samarbeidet han tett sammen med Makoto Kobayashi med å forklare brutt symmetri – også kjent som CP brudd – i standardmodellen for partikkelfysikk. Maskawa og Kobayashis teori krevde at der var minst tre generasjoner av kvarker, en forutsigelse som ble bekreftet eksperimentelt fire år senere med oppdagelsen av bunnkvarken.

Maskawa var direktør for Yukawa Institutt i for teoretisk fysikk i Japan mellom 1997 og 2003. Han er også professor emeritus ved Kyoto University og professor ved Kyoto Sangyo University.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Toshihide Masukawa – bilder, video eller lyd