Liste over programledere for Eurovision Song Contest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over programledere for Eurovision Song Contest fra konkurransens start i 1956. Frem til 1988 var det vanligvis én programleder, med unntak av årene 1978 og 1979. Siden 1988 har det vanligvis vært to programledere, men med enkelte unntak. Fra 2010 har det stort sett vært tre eller fire programledere.[1]

Programledere[rediger | rediger kilde]

Åse Kleveland, vert i 1986.
Maria Menounos, vert i 2006.
Jaana Pelkonen og Mikko Leppilampi, verter i 2007.
Leyla Aliyeva, Eldar Qasımov og Nargiz Birk-Petersen, verter i 2012.
2014 hosts: Nikolaj Koppel, Lise Rønne og Pilou Asbæk, verter i 2014.
2017 hosts: Oleksandr Skitsjko, Volodymyr Ostaptsjuk og Timur Mirosjnytsjenko, verter i 2017.
År Vertsland Kringkaster Programledere
1956 Sveits Sveits SSR Lohengrin Filipello
1957 Tyskland Tyskland HR/ ARD Anaid Iplicjian
1958 Nederland Nederland NTS Hannie Lips
1959 Frankrike Frankrike RTF Jacqueline Joubert
1960 Storbritannia Storbritannia BBC Katie Boyle
1961 Frankrike Frankrike RTF Jacqueline Joubert
1962 Luxembourg Luxembourg CLT Mireille Delannoy
1963 Storbritannia Storbritannia BBC Katie Boyle
1964 Danmark Danmark DR Lotte Wæver
1965 Italia Italia Rai Renata Mauro
1966 Luxembourg Luxembourg CLT Josiane Chen
1967 Østerrike Østerrike ORF Erica Vaal
1968 Storbritannia Storbritannia BBC Katie Boyle
1969 Spania Spania TVE Laurita Valenzuela
1970 Nederland Nederland NOS Willy Dobbe
1971 Irland Irland RTÉ Bernadette Ní Ghallchóir
1972 Storbritannia Storbritannia BBC Moira Shearer
1973 Luxembourg Luxembourg CLT Helga Guitton
1974 Storbritannia Storbritannia BBC Katie Boyle
1975 Sverige Sverige SR Karin Falck
1976 Nederland Nederland NOS Corry Brokken
1977 Storbritannia Storbritannia BBC Angela Rippon
1978 Frankrike Frankrike TF1 Denise Fabre og Léon Zitrone
1979 Israel Israel IBA Yardena Arazi og Daniel Pe'er
1980 Nederland Nederland NOS Marlous Fluitsma
1981 Irland Irland RTÉ Doireann Ní Bhriain
1982 Storbritannia Storbritannia BBC Jan Leeming
1983 Tyskland Tyskland ARD Marlène Charell
1984 Luxembourg Luxembourg RTL Désirée Nosbusch
1985 Sverige Sverige SVT Lill Lindfors
1986 Norge Norge NRK Åse Kleveland
1987 Belgia Belgia RTBF Viktor Lazlo
1988 Irland Irland RTÉ Michelle Rocca og Pat Kenny
1989 Sveits Sveits SSR Lolita Morena og Jacques Deschenaux
1990 Jugoslavia Jugoslavia JRT Helga Vlahović og Oliver Mlakar
1991 Italia Italia Rai Gigliola Cinquetti og Toto Cutugno
1992 Sverige Sverige SVT Lydia Cappolicchio og Harald Treutiger
1993 Irland Irland RTÉ Fionnuala Sweeney
1994 Irland Irland RTÉ Cynthia Ní Mhurchú og Gerry Ryan
1995 Irland Irland RTÉ Mary Kennedy
1996 Norge Norge NRK Ingvild Bryn og Morten Harket
1997 Irland Irland RTÉ Carrie Crowley og Ronan Keating
1998 Storbritannia Storbritannia BBC Ulrika Jonsson og Terry Wogan
1999 Israel Israel IBA Dafna Dekel, Sigal Shachmon og Yigal Ravid
2000 Sverige Sverige SVT Kattis Ahlström og Anders Lundin
2001 Danmark Danmark DR Natasja Crone Back og Søren Pilmark
2002 Estland Estland ETV Annely Peebo og Marko Matvere
2003 Latvia Latvia LTV Marie N og Renārs Kaupers
2004 Tyrkia Tyrkia TRT Meltem Cumbul og Korhan Abay
2005 Ukraina Ukraina NTU Maria Efrosinina og Pavlo Sjylko
2006 Hellas Hellas ERT Maria Menounos og Sakis Rouvas
2007 Finland Finland Yle Jaana Pelkonen og Mikko Leppilampi
2008 Serbia Serbia RTS Jovana Janković og Željko Joksimović
2009 Russland Russland Pervyj kanal
2010 Norge Norge NRK Nadia Hasnaoui, Haddy Njie og Erik Solbakken
2011 Tyskland Tyskland ARD Anke Engelke, Judith Rakers og Stefan Raab
2012 Aserbajdsjan Aserbajdsjan İTV Leyla Aliyeva, Nargiz Birk-Petersen og Eldar Qasımov
2013 Sverige Sverige SVT Petra Mede
2014 Danmark Danmark DR Lise Rønne, Nikolaj Koppel og Pilou Asbæk
2015 Østerrike Østerrike ORF Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler og Arabella Kiesbauer
2016 Sverige Sverige SVT Petra Mede og Måns Zelmerlöw
2017 Ukraina Ukraina UA:PBC Oleksandr Skitsjko, Volodymyr Ostaptsjuk og Timur Mirosjnytsjenko
2018 Portugal Portugal RTP Sílvia Alberto, Daniela Ruah, Filomena Cautela og Catarina Furtado
2019 Israel Israel Kan Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar og Lucy Ayoub

Verter i green room[rediger | rediger kilde]

Flere ganger har det vært egne verter eller programleder i artistenes oppholdsrom, green room.

År Vert
1976 Hans van Willigenburg
1980
2002 Tiina Kimmel og Kirke Ert
2003 Ilze Jaunalksne og Dīvs Reiznieks
2004 Sertab Erener (finalen)
2005 Ruslana Lyzjytsjko og Vladimir Klitsjko (finalen)
2007 Krisse Salminen (finalen)
2008 Kristina Radenković og Branislav Katić
2009 Dmitrij Sjepelev[2]
2013 Eric Saade (finalen)[3]
2014 Lise Rønne
2015 Conchita Wurst
2017 Timur Mirosjnytsjenko
2018 Filomena Cautela[4]
2019 Assi Azar og Lucy Ayoub

Rekorder[rediger | rediger kilde]

  • Britiske Katie Boyle har vært programleder flest ganger med fire finaler: 1960, 1963, 1968 og 1974. Utenom Boyle har bare to andre personer vært programleder mer enn én gang: franske Jacqueline Joubert (1959 og 1961) og svenske Petra Mede (2013 og 2016).
  • Den yngste programlederen er luxembourgske Désirée Nosbusch, som bare var 19 år da hun ledet Eurovision Song Contest 1984.
  • Den eldste programlederen er franske Léon Zitrone, som var 63 år gammel da han ledet Eurovision Song Contest 1978.

Andre programmer[rediger | rediger kilde]

Kvalifikacija za Millstreet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kvalifikacija za Millstreet

Kvalifikacija za Millstreet (norsk: Kvalifisering til Millstreet) var en forhåndskvalifisering til Eurovision Song Contest 1993. Sendingen gikk direkte fra Slovenia, og syv land deltok: Bosnia-Hercegovina, Estland, Kroatia, Romania, Slovakia, Slovenia og Ungarn.

Sted Programleder
Slovenia Slovenia Ljubljana i Slovenia Tajda Lekše

Congratulations: 50 Years of the Eurovision Song Contest[rediger | rediger kilde]

Congratulations Congratulations: 50 Years of the Eurovision Song Contest var et spesialprogram som ble sendt direkte fra København i Danmark i 2005 i anledning konkurransens 50-årsjubileum. I programmet skulle seerne stemme frem det beste bidraget fra konkurransens 50 første år. Showet ble ledet av to tidligere deltakere:

Sted Programledere
Danmark Danmark, København Katrina Leskanich og Renārs Kaupers

Eurovision Song Contest's Greatest Hits[rediger | rediger kilde]

Eurovision Song Contest's Greatest Hits (også kalt Eurovision's Greatest Hits) var et spesialprogram produsert av EBU og BBC i 2015. Sendingen ble filmet i London i anledning konkurransens 60-årsjubileum og ble sendt i opptak i en rekke land over hele Europa.

Sted Programledere
Storbritannia Storbritannia, London Petra Mede og Graham Norton

Programledere som var født utenfor vertslandet[rediger | rediger kilde]

Programledere som hadde deltatt som artister[rediger | rediger kilde]

Personer som takket nei til programlederjobben[rediger | rediger kilde]

  • Chaim Topol (1979)[6]
  • Rene Medvešek og Dubravka Marković (1990)
  • Alison Doody (1995)[7]
  • Ruslana Lyzjytsjko – vinner av konkurransen i 2004 (2005)[8]
  • Jana Tsjurikova (2009)[9]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Eurovision Song Contest – oversikt over alle konkurranser». eurovision.tv. EBU. 2018. Besøkt 21. mai 2018. 
  2. ^ https://eurovision.tv/story/good-evening-vienna-voting-order-revealed
  3. ^ Bokholm, Mirja (8. mai 2013). «Eric Saade blir greenroomvärd under Eurovisionfinalen» (svensk). Sveriges Television. Besøkt 8. mai 2013. 
  4. ^ Granger, Anthony (4. mai 2018). «Eurovision’18: Filomena Cautela Revealed as Green Room Host». Eurovoix. Besøkt 4. mai 2018. 
  5. ^ de:Helga Guitton
  6. ^ «דניאל פאר - במקום טופול _ בין מנחי האירויויזיון». Besøkt 2. oktober 2017. 
  7. ^ «The Eurovision Song Contest (1995)». Besøkt 2. oktober 2017 – via www.imdb.com. 
  8. ^ Bakker, Sietse (4. mai 2005). «Ruslana resigns as host». ESCToday. Besøkt 27. januar 2010. 
  9. ^ «Moscow Kicks Off Preparations for Eurovision». Archived from the original on 24. desember 2008. Besøkt 2. oktober 2017.