Eurovision Song Contest er en årlig, tv-sendt musikkonkurranse for medlemmene i
Den europeiske kringkastingsunion (EBU). Konkurransen ble startet i
1956. Hvert deltakerland deltar gjennom en riksdekkende
allmennkringkaster som har ansvar for å velge ut en sang som skal delta i konkurransen. Det blir så arrangert en
telefon- og juryavstemning hvor hvert land kan stemme på de andre landenes sanger for å kåre en vinner. Landet som vinner, får arrangere Eurovision Song Contest året etter.
Konkurransen er et av de mest lengstlevende tv-programmene i verden og satte i 2015 Guiness verdensrekord som verdens eldste årlige tv-musikkonkurranse. Eurovision Song Contest har årlig rundt 200 millioner seere på verdensbasis for finalen og semifinalene samlet. Sendingene blir kringkastet i land utenfor EBU også, og opp igjennom årene har programmet blitt sendt i land som Australia, Kina, Egypt, India og USA.
Frem til 2020 ble Eurovision Song Contest arrangert hvert eneste år. I 2020 besluttet EBU for første gang å avlyse konkurransen, på grunn av koronavirusutbruddet i Europa vinteren 2020. Avlysningen ble gjort for å hindre spredning av koronaviruset SARS-CoV-2 og den medfølgende sykdommen COVID-19.

- låten «Volare» faktisk er en Eurovision-låt? Den deltok i 1958 for Italia og endte på tredjeplass, men ble en stor verdenshit etter konkurransen.
- norske artister i 1970-årene flere ganger forsøkte å stoppe norsk deltakelse i Eurovision Song Contest? I 1975 gikk flere norske artister og kulturforeninger sammen om en protestaksjon, men NRK mente konkurransen var for populær til at en boikott var aktuelt. «Grand Prix er som et reptilshow, folk vil se slagene, men gyser av synet», argumenterte NRKs programsekretær Sverre Christophersen.
- Irland har vunnet konkurransen flest ganger, med syv seire? Like bak følger Sverige med seks seiere. Norge har vunnet tre ganger.
- poengsystemet har blitt endret flere ganger siden starten i 1956? De første årene hadde hvert land rundt 10 stemmer til fordeling, og i 1971–1973 stilte hvert land med to dommere som ga mellom 1 og 5 poeng til hver av de andre sangene. Dagens system med 1–8, 10 og 12 poeng ble innført i 1975. Telefonavstemning ble innført som forsøksordning i 1997 og for fullt året etter.
- det ikke finnes tv-opptak av finalene i 1956 og 1964? Det finnes imidlertid lydopptak av de to finalene samt filmopptak av deler av vinnerfremføringene.
- uvedkommende har tatt seg opp på scenen flere ganger? Første gang var i 1964, da en sveitsisk mann dukket opp på scenen. Han holdt opp en plakat med teksten «Boikott Franco og Salazar!» – en protest mot de daværende diktaturene i Spania og Portugal. I Bærum i 2010 klarte den beryktede scenestormeren Jimmy Jump å ta seg opp på scenen under det spanske bidraget, og i 2017 kom en ukrainsk mann opp på scenen og viste baken til publikum under Jamalas pausenummer. I 2018 skjedde det igjen, da en demonstrant kom seg opp på scenen under det britiske bidraget og snappet mikrofonen fra artisten SuRie.