Boston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Boston
Stuart Street, Boston MA.jpg

Flagg

Våpen

LandUSA USA
DelstatMassachusetts Massachusetts
FylkeSuffolk County
Grunnlagt7. september 1630 (Julian)
Tidssone−5
Postnummer02108–02137
Retningsnummer617
Areal232,1 km²
Vannfylt arealandel46,14%
Befolkning617 594 (2010)
Bef.tetthet2 660,9 innb./km²
Antall husholdninger272 481
Høyde over havet43 meter
NettsideNettside
Politikk
BorgermesterMartin J. Walsh
Posisjonskart
Boston ligger i Massachusetts
Boston
Boston
Boston (Massachusetts)

Boston
42°21′30″N 71°03′45″V

Boston er hovedstaden og den største byen i delstaten Massachusetts i USA. Boston er også den uoffisielle hovedstaden i regionen New England. Byen er en av de eldste og mest velstående i USA, med en økonomi basert på utdannelse, helsetjenester, finans og høyteknologi.

Byen ble grunnlagt 17. september 1630 og er oppkalt etter Boston i England. En rekke kjente universiteter, deriblant, Boston College, Boston University og Berklee College of Music holder til i byen.

Boston styres av en borgermester og et bystyre. Borgermesteren, som er den viktigste myndigheten, velges for en periode på fire år. Bystyret velges for en periode på to år.

Historie[rediger | rediger kilde]

Boston var en av de tretten originale statene i USA og ble først bosatt i 1630.[1] Boston er et sentralt sted i amerikansk histore. I eldre tider var Boston en av de første byene i USA til å gjøre motstand mot Storbritannia. I 1770 var det stor misnøye over alle skattene Storbritannia innførte og folk reagerte ved å gjøre narr av soldater, men britene siste ingen nåde da ved Boston massakren britiske soldater skjøt inn i en mengde med folk og drepte fem mennesker.[2] En mer kjent begivenhet var da amerikanske patrioter kledde seg ut som indianere, sekstende desember i 1773, og listet seg ombord i båter lastet med te fra det øst India kompaniet, og veltet flere hundre kasser med te ut i vannet, som en reaksjon etter at britene økte skatten på te i 1773.[3][4] Dette ble i seinere tid kalt for "The Boston Tea Party" .[5] Britene reagerte ved å blokkere havnen med kampskip og innførte streng militær ledelse i byen.[3] Dette var en av årsakene til den amerikanske revolusjonen.[6]

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Blant de viktigste attraksjonene i Boston er blant andre Copley Square Mall, Newbury Street, Downtown Crossing, og Quincy Market for shopping; for sport er Boston Red Sox (baseball), Boston Bruins (ishockey), Boston Celtics (basketball), New England Patriots (amerikansk fotball), og New England Revolution (fotball); for kultur er Museum of Fine Arts, Boston Symphony Orchestra (BSO), Boston Ballet, Huntington Theater, Museum of Science, Institute of Contemporary Art (ICA), og New England Aquarium; og for historie finnes The Freedom Trail, JFK Memorial Museum & Library, Faneuil Hall & Quincy Market og Boston Tea Party Museum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Boston - Recreation». Encyclopedia Britannica (engelsk). Besøkt 12. februar 2020. 
  2. ^ «Boston Massacre». www.ushistory.org. Besøkt 12. februar 2020. 
  3. ^ a b Editors, History com. «The Boston Tea Party». HISTORY (engelsk). Besøkt 12. februar 2020. 
  4. ^ Editors, History com. «Tea Act». HISTORY (engelsk). Besøkt 12. februar 2020. 
  5. ^ «American Revolution History | Guide To The Revolutionary War». Boston Tea Party Ships (engelsk). 24. september 2019. Besøkt 12. februar 2020. 
  6. ^ «American Revolution History | Guide To The Revolutionary War». Boston Tea Party Ships (engelsk). 24. september 2019. Besøkt 12. februar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]