Liste over vertsbyer for Eurovision Song Contest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over byer og arenaer som har arrangert Eurovision Song Contest, Den europeiske kringkastingsunions årlige sangkonkurranse. Den første konkurransen ble arrangert i Lugano i Sveits i 1956, og fra 1958 har konkurransen blitt arrangert av landet som vant konkurransen året før.[1][2] Siden da har det imidlertid vært flere unntak fra denne regelen: 1960, 1963, 1972, 1974 og 1980.[3] Økonomi har vært hovedårsaken til at vinnerlandene sa fra seg arrangørjobben disse fem årene. Siden 1981 har alltid konkurransen blitt arrangert av landet som vant året før. Med åtte finaler har Storbritannia arrangert konkurransen flest ganger[4], mens Dublin har vært vertsby flest ganger med seks arrangementer.[5] Like bak følger London og Luxembourg med fire konkurranser, og deretter København og Stockholm med tre konkurranser. Norge har arrangert Eurovision Song Contest tre ganger: Bergen i 1986 og Oslo i 1996 og 2010.[6]

Liste over vertssteder[rediger | rediger kilde]

Listen gir en oversikt over når og hvor Eurovision Song Contest har blitt arrangert siden starten i 1956. Siden 2004 har det blitt arrangert semifinaler i forkant av finalen.[1]

Grieghallen i Bergen, arena i 1986.
Filmsenteret Cinecittà i Roma arrangerte Eurovision Song Contest 1991.
År Dato Vertsland Kringkaster Vertsby Arena
1956 24. mai Sveits Sveits SRG SSR Lugano Teatro Kursaal
1957 3. mars Tyskland Tyskland HR/ARD Frankfurt am Main Großer Sendesaal des Hessischen Rundfunks
1958 12. mars Nederland Nederland NTS Hilversum AVRO Studios
1959 11. mars Frankrike Frankrike RTF Cannes Palais des Festivals et des Congrès
1960 29. mars Storbritannia Storbritannia BBC London Royal Festival Hall
1961 18. mars Frankrike Frankrike RTF Cannes Palais des Festivals et des Congrès
1962 18. mars Luxembourg Luxembourg CLT Luxembourg Villa Louvigny
1963 23. mars Storbritannia Storbritannia BBC London BBC Television Centre
1964 21. mars Danmark Danmark DR København Tivolis Koncertsal
1965 20. mars Italia Italia Rai Napoli Sala di Concerto della Rai
1966 5. mars Luxembourg Luxembourg CLT Luxembourg Villa Louvigny
1967 8. april Østerrike Østerrike ORF Wien Großer Festsaal der Wiener Hofburg
1968 6. april Storbritannia Storbritannia BBC London Royal Albert Hall
1969 29. mars Spania Spania TVE Madrid Teatro Real
1970 21. mars Nederland Nederland NOS Amsterdam RAI Congrescentrum
1971 3. april Irland Irland RTÉ Dublin Gaiety Theatre
1972 25. mars Storbritannia Storbritannia BBC Edinburgh Usher Hall
1973 7. april Luxembourg Luxembourg CLT Luxembourg Nouveau Théâtre
1974 6. april Storbritannia Storbritannia BBC Brighton The Dome
1975 22. mars Sverige Sverige SR Stockholm S:t Eriksmässan
1976 3. april Nederland Nederland NOS Haag Nederlands Congresgebouw
1977 7. mai Storbritannia Storbritannia BBC London Wembley Conference Centre
1978 22. april Frankrike Frankrike TF1 Paris Palais des congrès
1979 31. mars Israel Israel IBA Jerusalem International Convention Center
1980 19. april Nederland Nederland NOS Haag Nederlands Congresgebouw
1981 4. april Irland Irland RTÉ Dublin RDS Simmonscourt Pavilion
1982 24. april Storbritannia Storbritannia BBC Harrogate Harrogate International Centre
1983 23. april Tyskland Tyskland ARD München Rudi-Sedlmayer-Halle
1984 5. mai Luxembourg Luxembourg RTL Télévision Luxembourg Grand Théâtre
1985 4. mai Sverige Sverige SVT Göteborg Scandinavium
1986 3. mai Norge Norge NRK Bergen Grieghallen
1987 9. mai Belgia Belgia RTBF Brussel Palais du Centenaire
1988 30. april Irland Irland RTÉ Dublin RDS Simmonscourt Pavilion
1989 6. mai Sveits Sveits SRG SSR Lausanne Palais de Beaulieu
1990 5. mai Jugoslavia Jugoslavia JRT/RTZ Zagreb Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
1991 4. mai Italia Italia Rai Roma Studio 15 di Cinecittà
1992 9. mai Sverige Sverige SVT Malmö Malmö Isstadion
1993 15. mai Irland Irland RTÉ Millstreet Green Glens Arena
1994 30. april Irland Irland RTÉ Dublin Point Theatre
1995 13. mai Irland Irland RTÉ Dublin Point Theatre
1996 18. mai Norge Norge NRK Oslo Oslo Spektrum
1997 3. mai Irland Irland RTÉ Dublin Point Theatre
1998 9. mai Storbritannia Storbritannia BBC Birmingham National Indoor Arena
1999 29. mai Israel Israel IBA Jerusalem International Convention Center
2000 13. mai Sverige Sverige SVT Stockholm Globen
2001 12. mai Danmark Danmark DR København Parken stadion
2002 25. mai Estland Estland ETV Tallinn Saku Suurhall
2003 24. mai Latvia Latvia LTV Riga Skonto halle
2004 12.15. mai Tyrkia Tyrkia TRT Istanbul Abdi İpekçi Arena
2005 19.21. mai Ukraina Ukraina NTU Kiev Sportspalasset
2006 18.20. mai Hellas Hellas ERT Athen Olympiahallen
2007 10.12. mai Finland Finland Yle Helsingfors Hartwall Arena
2008 20.24. mai Serbia Serbia RTS Beograd Beograd Arena
2009 12.16. mai Russland Russland Pervyj kanal Moskva Olimpijskij Arena
2010 25.29. mai Norge Norge NRK Oslo/Bærum Telenor Arena
2011 10.14. mai Tyskland Tyskland ARD Düsseldorf Esprit Arena
2012 22.26. mai Aserbajdsjan Aserbajdsjan İctimai Televiziya Baku Bakı Kristal Zalı
2013 14.18. mai Sverige Sverige SVT Malmö Malmö Arena
2014 6.10. mai Danmark Danmark DR København B&W Hallerne
2015 19.23. mai Østerrike Østerrike ORF Wien Wiener Stadthalle
2016 10.14. mai Sverige Sverige SVT Stockholm Globen
2017 9.13. mai Ukraina Ukraina UA:PBC Kiev Kiev internasjonale utstillingssenter
2018 8.12. mai Portugal Portugal RTP Lisboa Altice Arena
2019 14.18. mai Israel Israel Kan Tel Aviv Expo Tel Aviv
2020 12.16. mai Nederland Nederland AVROTROS/NPO/NOS Rotterdam Rotterdam Ahoy

Flest vertskap[rediger | rediger kilde]

Land[rediger | rediger kilde]

Nr. Land Antall År
1 Storbritannia Storbritannia 8 1960, 1963, 1968, 1972, 1974, 1977, 1982 og 1998
2 Irland Irland 7 1971, 1981, 1988, 1993, 1994, 1995 og 1997
3 Sverige Sverige 6 1975, 1985, 1992, 2000, 2013 og 2016
4 Nederland Nederland 5 1958, 1970, 1976, 1980 og 2020
5 Luxembourg Luxembourg 4 1962, 1966, 1973 og 1984

Byer[rediger | rediger kilde]

Nr. By Land Antall År
1 Dublin Irland Irland 6 1971, 1981, 1988, 1994, 1995 og 1997
2 London Storbritannia Storbritannia 4 1960, 1963, 1968 og 1977
Luxembourg Luxembourg Luxembourg 1962, 1966, 1973 og 1984
4 København Danmark Danmark 3 1964, 2001 og 2014
Stockholm Sverige Sverige 1975, 2000 og 2016

Andre Eurovision-relaterte arrangementer[rediger | rediger kilde]

År Arrangement Land By Arena
1993 Kvalifikacija za Millstreet Slovenia Slovenia Ljubljana RTV SLO Studio 1
2005 Congratulations: 50 Years of the Eurovision Song Contest Danmark Danmark Copenhagen Forum København
2015 Eurovision Song Contest's Greatest Hits Storbritannia Storbritannia London Eventim Apollo

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Eurovision Song Contest – oversikt over arrangementer». eurovision.tv. EBU. Besøkt 16. september 2018. 
  2. ^ «Hilversum 1958 – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. EBU. Besøkt 16. september 2018. 
  3. ^ «London 1960 – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. EBU. Besøkt 16. september 2018. 
  4. ^ «United Kingdom – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. EBU. Besøkt 16. september 2018. 
  5. ^ «Ireland – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. EBU. Besøkt 16. september 2018. 
  6. ^ «Norway – Eurovision Song Contest». eurovision.tv. EBU. Besøkt 16. september 2018. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]