Jugoslavias radio og fjernsyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jugoslavias radio og fjernsyn
TypeAllmennkringkaster
Grunnlagt1950 (Beograd)
Opphørt 1992
HovedkontorBeograd
LandJugoslavia
MedierRadio, fjernsyn

Jugoslavias radio og fjernsyn (JRT) (serbokroatisk: Jugoslavenska radiotelevizija eller Jugoslovenska radio-televizija) var den føderale allmennkringkasteren i Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia. JRT ble etablert i 1950 som Jugoslovenska radio-difuzija, men endret navn til Jugoslovenska radio-televizija med etableringen av fjernsynssendinger i 1958.[1][2] JRT var en paraplyorganisasjon som etter hvert besto av åtte regionale kringkastere med base hver av de seks jugoslaviske republikkene og landets to selvstyrte provinser. JRT var en av grunnleggerne til Den europeiske kringkastingsunion (EBU) i 1950. Da Jugoslavia ble oppløst i 1990-årene, ble også JRT oppløst, og de regionale kringkasterne ble omgjort til statlige selskaper i de nye nasjonene.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

JRT drev ingen egen nasjonal radio- eller tv-kanal, men var en paraplyorganisasjon for de regionale senderne. I dragningen mellom det nasjonale og det regionale, vant den regionale tankegangen frem, og JRT ble i stedet et nettverk for samarbeid og felles radio- og tv-produksjon.[3] De ulike kanalene samarbeidet også om en rekke idretts- og underholdningsprogrammer, og JRT hadde blant annet ansvar for utvelgelsen av landets bidrag til Eurovision Song Contest.

Hver av de regionale tv-kanalene laget sine egne programmer, og enkelte av dem drev flere kanaler. Kringkastingsselskapet JRT ble oppløst i forbindelse med Jugoslavias oppløsning i 1990-årene, da de fleste republikkene ble suverene stater. I denne prosessen ble også de regionale kringkasterne under JRT omgjort til nye riksdekkende allmennkringkastere. Siden har det versert planer om å starte opp en ny, felles tv-kanal for de eks-jugoslaviske landene.[4]

Republikk/provins Hovedkvarter Grunnlagt som Oppstart for tv Dagens kringkaster
Bosnia-Hercegovina Sarajevo RTV Sarajevo 1961 Bosnia-Hercegovinas radio og televisjon (BHRT)
Kroatia Zagreb RTV Zagreb 1956 Kroatisk radio og televisjon (HRT)
Nord-Makedonia Skopje RTV Skopje 1964 Makedonsk radio og televisjon (MRT)
Montenegro Titograd RTV Titograd 1964 Montenegros radio og televisjon (RTCG)
Serbia Beograd RTV Beograd 1958 Serbias radio og televisjon (RTS)
Slovenia Ljubljana RTV Ljubljana 1958 Slovenias radio og televisjon (RTVSLO)
Kosovo Priština RTV Priština 1975 Kosovos radio og televisjon (RTK)
Vojvodina Novi Sad RTV Novi Sad 1975 Vojvodinas radio og televisjon (RTV)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of. «Trezor: Jugoslovenska Radio Televizija» (serbisk). Besøkt 17. desember 2017. 
  2. ^ «JRT - Leksikon radija i televizije». Obljetnica HRT-a (engelsk). Arkivert fra originalen 31. desember 2017. Besøkt 17. desember 2017. 
  3. ^ «TV in Yugoslavia». Screening Socialism. Loughborough University. Besøkt 17. desember 2017. 
  4. ^ «Group Plans Yugoslav Radio Television Relaunch :: Balkan Insight». www.balkaninsight.com. Besøkt 17. desember 2017.