Mika (sanger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mika
Mika Cannes 2014.jpg
FødtMichael Holbrook Penniman Jr.
18. aug. 1983[1][2][3]Rediger på Wikidata (39 år)
BeirutRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Singer-songwriter, sanger, pianist, skuespiller, låtskriverRediger på Wikidata
Utdannet ved Westminster School, Royal College of Music, Lycée Français Charles de GaulleRediger på Wikidata
Nasjonalitet Libanon, USA, StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av Ordre des Arts et des Lettres, Brit Award for British Breakthrough Act (2008)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)MIKA
Sjanger Popmusikk, powerpop, glamrockRediger på Wikidata
InstrumentKeyboard, piano, synthesizer, keytar, vokal
StemmetypeTenor
Aktive år2006
PlateselskapCasablanca Records, Island Records, Republic Records, Universal Music Group
Nettstedhttp://www.mikasounds.com
IMDbIMDb

Michael Holbrook Penniman, kjent som Mika, (født 18. august 1983 i Beirut i Libanon) er en sanger og pianist, som er bosatt i London. Han hadde sin første suksess med låten «Grace Kelly» våren 2007 og har blitt et internasjonalt fenomen i musikkverdenen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Penniman ble født i Beirut, Libanon i 1983 som mellomste sønn i en søskenflokk på fem, med libanesisk mor og amerikansk far. Navnet har vært kilde til mye spekulasjon, det diskuteres om Mika er kort for Michael, men i senere år har han kommet ut med at dette er også hans virkelige navn. Mika har selv uttalt: «Mitt navn er Mica, stavet med C. Min far er kalt for Michael. Han ville at også jeg skulle hete Michael, men mor sa at det ble over hennes lik.» Han byttet ut C'en med en K da han startet sin karriere, siden han hele tiden ble kalt Maika, hvilket er feil uttale. Han mener også det er litt urettferdig at han fikk nettopp navnet Mica; søsknene hans heter Fortuné («lykke»); Paloma («due»); Allegra; («sjelfull; livlig»); og Yasmine (etter blomsten sjasmin); mens han endte opp med navnet Mica- som betyr «plastpose» i Marokko.

Da Mika var ett år gammel ble familien evakuert og flyttet til Frankrike på grunn av krigen og bosatte seg i Paris. Da Mika var åtte år ble faren tatt som gissel i den amerikanske ambassaden i Kuwait, og da han kom tilbake til familien etter syv måneder, flyttet de til London hvor Mika har bodd siden.

I London begynte Mika på skolen men etter langvarig mobbing sluttet han og snakke og ble derfor tatt ut av skolen og gitt musikkundervisning isteden i seks måneder. Han sier ofte at hans russiske sanglærer, Alla, pisket han i form, men om dette er bokstavelig eller billedlig ment vites ikke. på grunn av dysleksi fikk han i 12 års alderen privat undervisning og lærte både å lese og skrive brukbart. Han begynte i ung alder å lage jingler til flyselskaper og tyggegummireklamer, vel vitende om at dette ikke var det han ønsket å gjøre. Han gikk én dag på London School of Economics for å bli geograf, men sluttet samme kveld og begynte isteden på Royal Court of Music hvor han studerte klassisk musikk og opera. Hele tiden mens han gikk på skolen jobbet han med popmusikken sin ved siden av, og integrerte det han lærte på skolen i musikken han selv lagde.

Han sendte etterhvert ut materiale til forskjellige plateselskaper, men fikk alltid svar tilbake at han var for slik eller så, men om han forandret seg ville de gjerne signere han, så i protest skrev han «Grace Kelly», et opprør mot platebransjen generelt. Ironisk nok ble dette en internasjonal storhit som har solgt i millioner – på et annet plateselskap.

Hans stil kan forklares som ukonvensjonell, skjønt også som camp. Han har selv sagt at han kledte seg spesielt allerede som barn (gjerne tversoversløyfer og rosa shorts). Han dukker gjerne opp på scena og intervjuer med knallgrønne bukser, fem fargerike klokker på armen (til tross for at han er så dyslektisk at han ikke klarer å tyde en eneste av dem), og tamagochier rundt halsen.

På grunn av hans noe spesielle stil har det blitt reist spørsmål om hans seksualitet, noe som har blitt dempet ved at han nektet å kommentere det. I august 2012 gikk han ut i et intervju med magasinet Instinct hvor han bekreftet at han er homofil.[4]

Mika har en unik måte å blande mørke tekster med lyse og muntre melodier, og dermed kan han belyse temaer som fordommer, sneversynthet, menneskeskjebner, og krig i musikken sin. Et eksempel er sangen «Lollipop» som har en typisk sommerhit-sound, men som i realitet er en advarsel til hans lillesøster om å holde seg unna menn så lenge som overhodet mulig fordi de kommer til å såre henne. Senere i 2019 skrev han en sang til søsteren Paloma om den gangen da hun falt ned fra vinduet sitt og holdt på å dø.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 2007 ble Mikas «Grace Kelly» den mestselgende singelen i Norge, mens både Life In Cartoon Motion og «Relax, Take It Easy» havnet på topp 10 over de mest solgte album og singler i Norge.

Singlene «Love Today», «Big Girl (You Are Beautiful)», «Lollipop» og «Happy Ending» ble også utgitt på verdesbasis, med varierende suksess.

Etter en stor Europa-turné i 2007 hvor de siste to konsertene i England ble avlyst på grunn av hals-problemer, har Mika hatt en lang pause, bare ispedd noen prisutdelinger og festivalopptredener i 2008.

En DVD med materiale fra turnéen («Live In Cartoon Motion») ble gitt ut, samt en konsert-DVD fra 2008, «Live – Parc Des Princes, Paris».

I mai 2009 ble det utgitt 4 nye låter på en EP kalt «Songs of Sorrow» sammen med en illustrert bok på 68 sider med sangtekster.

I mars 2010 ble tildelt den franske ordenen Ordre des Arts et des Lettres for sine tjenester for musikken.

Mikas andre studioalbum The Boy Who Knew Too Much ble utgitt 21. september 2009.[5] Han har innspilte det meste av sin musikk i Los Angeles med produsent og musiker Greg Wells, som også produserte hans debutalbum Life In Cartoon Motion.[6] Hans tredje album ble The Origin of Love, utgitt på slutten av 2012. Den første singlen fra albumet var «Elle me dit», Mikas første franske sang.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album

EP

Singler

DVD

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Discogs, oppført som Michael Holbrook Penniman, Discogs artist-ID 1040611, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm2461576, besøkt 14. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Exclusive Sneak Peek: Mika Tells Instinct, “Yeah, I’m gay”» Arkivert 5. november 2012 hos Wayback Machine., Instinct. 3. august 2012
  5. ^ «Mika Goes Golden» Arkivert 17. juli 2009 hos Wayback Machine.. MikaSounds.com
  6. ^ «Caspar Llewellyn Smith tails singer Mika, from Los Angeles to London and beyond», The Guardian 14. juni 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
Nederland Nederland
Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit og Nikkie de Jager


Programleder for Eurovision Song Contest
2022 (sammen med Laura Pausini og Alessandro Cattelan)
Etterfølger :
–––