Norsktoppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Norsktoppen var et norsk radioprogram på NRK, etablert den 20. januar 1973. En av pådriverne for programmet var Arne Bendiksen, i spissen for norsk platebransje,[trenger referanse] og målet var å få det samme som svenskene hadde hatt siden 1962; en ukentlig rangering av nasjonale poplåter basert på en fagjury og lytternes forslag, basert på en avspilling av kandidatene i forkant («Kanskje på Norsktoppen»).

Utelukkende norske tekster var tillatt, i den første perioden som var ledet av Jon Anders Helseth (og Svein Byhring); Erik Heyerdahl vikarierte. Under Totto Osvolds ledelse ble det i 1986 tillatt også med utenlandske tekster, og nye programledere var Rita Westvik og Jarl Goli, etterfulgt av Eva Glorvigen, Tine Holm, Rune Gokstad, Rune Alstedt, Hege Hagaløkken, Jon Henriksen (Q-Jon) (som også har vært representert med egenkomponert sang på listen i en hel uke), og Terje Myklebost før produsenten Kristian Lindeman overtok i 1991, og hadde ansvaret til 2004. Fra 2005 overtok tidligere innhopper Vidar Lønn-Arnesen. Innhoppere har vært Merete Glorvigen, Steinar Fjeld, Erik Rasmussen og Hanne Hoftun.

På landskappleiken på Lillehammer i 1968 framførte spelmannen Odd Bakkerud en versjon av Fanitullen som skulle sette store spor etter seg. En dame fra Hallingdal utbrøt under framføringen: «Høyr, høyr, han spela på to felu!» Øystein Sunde, som var til stede i salen, lot seg inspirere og spilte denne inn på plate med Christiania Fusel & Blaagress i 1972. Denne innspillingen var kjenningsmelodien til Norsktoppen i en årrekke, så en tid kjente hele Norges befolkning slåttens hovedmotiv. Bakkerud selv sa det slik: «Du veit de' va' moro gut, å gå ned ette' Karl Johan, og alle plystra på denne låtten!»

Balladen om Morgan Kane med Benny Borg var første ukevinner. Tidenes norsktoppmelodi ble ved 30-årsjubileet i 2003 kåret til å være «Rock Machine» med New Jordal Swingers. 30 år med norsktoppen ble utgitt samtidig (Tylden Records).

NRK besluttet i februar 2008 å legge ned Norsktoppen fra nyttår 2008/09, noe som resulterte i sterke reaksjoner fra svært mange.[1]

Årets norsktoppmelodier[rediger | rediger kilde]

Ved hvert årsskille var det naturlig å kåre årets melodi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]