Orgel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pipeorgelet i Münsterdomen, Westfalen (Tyskland)
Trøorgel
Hammondorgel

Orgel er en fellesbetegnelse for flere musikkinstrumenter.

Orgelet er et av de eldste instrumentene vi kjenner til i dag.[trenger referanse] I den vestlige verden er orgelet vanlig som instrument i kirker og katedraler. Orientalske kirker har som regel ikke orgler, med unntak av enkelte emigrantkirker i USA; årsaken er en oppfatning om at kun den menneskelige stemmen skal skape kirkemusikken.

Ulike typer[rediger | rediger kilde]

Lydkilden i et pipeorgel er piper av tre eller metall. Pipeorgelet blir gjerne kalt kirkeorgel, fordi det oftest finnes i kirker, men det blir også brukt i enkelte synagoger og i verdslige bygg (for eksempel konserthus og kinoer. Ktesibios (Alexandria rundt 250 f. kr) regnes som pipeorgelets oppfinner.

Pipeorgelet spilles på tangenter, men lyden produseres ved at det åpnes for luft som kommer ut av pipene.

Et trøorgel (også kalt harmonium) har ikke piper, men frie tunger som i et trekkspill. Trøorgelet var spesielt vanlig i bedehus og skoler før pianoet overtok på 1960-tallet.

Hammondorgelet ble opprinnelig utviklet som en erstatning for pipeorgelet, men er i dag mest brukt i populærmusikken.

Digitale orgel (som Hauptwerk), benytter samplingsteknikk der pipelyden er tatt opp og gjengitt via lydkabinetter. Noen kirker velger disse som hovedorgel; mest av økonomiske grunner, men også fordi dette gir et instrument med flere muligheter. Disse instrumentene har kortere levetid enn pipeorgel og regnes vanligvis ikke som fullverdige instrumenter.

I overført betydning[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig kalte tyske soldater den sovjetiske rakettutskytingsbilen Katjusja for «Stalinorgel».

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]