Liste over norske byer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over norske byer omfatter Norges 104 byer. Disse er blitt til i en urbaniseringsprosess som tok til for mer enn tusen år siden. 64 av disse er enten blitt til i middelalderen, eller de er tildelt bystatus av konge eller statsmakt. De 40 yngste kalles 'byer' etter vedtak i egen kommune. Det har skjedd etter endring av Lov om kommuner og fylkeskommuner i 1996.

For å kalle seg by i dagens Norge må en kommune ha bystatus fra før 1996 eller ha minst 5 000 innbyggere (i kommunen) og et bymessig tettsted med handels- og servicefunksjoner og konsentrert bebyggelse[1] Fra 1996 kan kommunestyret selv vedta at kommunen kan kalle seg by. Dette forutsetter at kriteriene i regelverket er innfridd, men gir ingen rettigheter ut over det å kalle seg by.

Byer i Norge[rediger | rediger kilde]

By Bystatus [2] Tildelt av Kommune [3] Kommunenr Fylke
Alta 1999 Bystatus Kommunestyre Alta 2012 Finnmark
Arendal 1723 Kjøpstad Frederik IV Arendal 0906 Aust-Agder
Askim 1996 Bystatus Kommunestyre Askim 0124 Østfold
Bergen 1070 Kjøpstad Olav Kyrre Bergen 1201 Hordaland
Bodø 1816 Kjøpstad Karl II Bodø 1804 Nordland
Brekstad 2005 Bystatus Kommunestyre Ørland 1621 Trøndelag
Brevik 1845 Kjøpstad Oscar I Porsgrunn 0805 Telemark
Brumunddal 2010 Bystatus Kommunestyre Ringsaker 0412 Hedmark
Bryne 2001 Bystatus Kommunestyre Time 1121 Rogaland
Brønnøysund 1923 Ladested [4] Haakon VII Brønnøy 1813 Nordland
Drammen 1811 Kjøpstad Frederik VI Drammen 0602 Buskerud
Drøbak 1842 Kjøpstad Karl III Johan Frogn 0215 Akershus
Egersund 1798 Ladested Christian VII Eigersund 1101 Rogaland
Elverum 1996 Bystatus Kommunestyre Elverum 0427 Hedmark
Fagernes 2007 Bystatus Kommunestyre Nord-Aurdal 0542 Oppland
Farsund 1795 Ladested Christian VII Farsund 1003 Vest-Agder
Fauske 1998 Bystatus Kommunestyre Fauske 1841 Nordland
Finnsnes 2000 Bystatus Kommunestyre Lenvik 1931 Troms
Flekkefjord 1842 Kjøpstad Karl III Johan Flekkefjord 1004 Vest-Agder
Florø 1860 Ladested Karl IV Flora 1401 Sogn og Fjordane
Fosnavåg 2000 Bystatus Kommunestyre Herøy 1515 Møre og Romsdal
Fredrikstad 1567 Kjøpstad Frederik II Fredrikstad 0106 Østfold
Førde 1997 Bystatus Kommunestyre Førde 1432 Sogn og Fjordane
Gjøvik 1860 Kjøpstad Karl IV Gjøvik 0502 Oppland
Grimstad 1791 Ladested Christian VII Grimstad 0904 Aust-Agder
Halden 1665 Kjøpstad Frederik III Halden 0101 Østfold
Hamar 1848 Kjøpstad Oscar I Hamar 0403 Hedmark
Hammerfest 1789 Kjøpstad Christian VII Hammerfest 2004 Finnmark
Harstad 1903 Ladested Oscar II Harstad 1902 Troms
Haugesund 1854 Ladested Oscar I Haugesund 1106 Rogaland
Hokksund 2002 Bystatus Kommunestyre Øvre Eiker 0624 Buskerud
Holmestrand 1744 Ladested Christian VI Holmestrand 0701 Vestfold
Honningsvåg 1996 Bystatus Kommunestyre Nordkapp 2015 Finnmark
Horten 1857 Ladested Oscar I Horten 0702 Vestfold
Hønefoss 1851 Kjøpstad Oscar I Ringerike 0605 Buskerud
Jessheim 2012 Bystatus Kommunestyre Ullensaker 0235 Akershus
Jørpeland 1998 Bystatus Kommunestyre Strand 1130 Rogaland
Kirkenes 1998 Bystatus Kommunestyre Sør-Varanger 2030 Finnmark
Kolvereid 2002 Bystatus Kommunestyre Nærøy 1751 Trøndelag
Kongsberg 1624 Bergstad Christian IV Kongsberg 0604 Buskerud
Kongsvinger 1854 Kjøpstad Oscar I Kongsvinger 0404 Hedmark
Kopervik 1866 Ladested Karl IV Karmøy 1149 Rogaland
Kragerø 1666 Kjøpstad Frederik III Kragerø 0815 Telemark
Kristiansand 1641 Kjøpstad Christian IV Kristiansand 1001 Vest-Agder
Kristiansund 1742 Kjøpstad Christian VI Kristiansund 1505 Møre og Romsdal
Langesund 1765 Ladested Frederik V Bamble 0814 Telemark
Larvik 1671 Kjøpstad Christian V Larvik 0709 Vestfold
Leknes 2002 Bystatus Kommunestyre Vestvågøy 1860 Nordland
Levanger 1836 Kjøpstad [5] Karl III Johan Levanger 1719 Trøndelag
Lillehammer 1827 Kjøpstad [6] Karl III Johan Lillehammer 0501 Oppland
Lillesand 1821 Ladested Karl III Johan Lillesand 0926 Aust-Agder
Lillestrøm 1997 Bystatus Kommunestyre Skedsmo 0231 Akershus
Lyngdal 2002 Bystatus Kommunestyre Lyngdal 1032 Vest-Agder
Mandal 1779 Ladested Christian VII Mandal 1002 Vest-Agder
Mo i Rana 1923 Ladested Haakon VII Rana 1833 Nordland
Moelv 2010 Bystatus Kommunestyre Ringsaker 0412 Hedmark
Molde 1742 Kjøpstad Christian VI Molde 1502 Møre og Romsdal
Mosjøen 1874 Ladested Oscar II Vefsn 1824 Nordland
Moss 1720 Kjøpstad Frederik IV Moss 0104 Østfold
Mysen 1996 Bystatus Kommunestyre Eidsberg 0125 Østfold
Måløy 1997 Bystatus Kommunestyre Vågsøy 1439 Sogn og Fjordane
Namsos 1845 Ladested Oscar I Namsos 1703 Trøndelag
Narvik 1901 Kjøpstad Oscar II Narvik 1805 Nordland
Notodden 1912 Kjøpstad Haakon VII Notodden 0807 Telemark
Odda 2004 Bystatus Kommunestyre Odda 1228 Hordaland
Orkanger 2014 Bystatus Kommunestyre Orkdal 1638 Trøndelag
Oslo 1048 Kjøpstad Harald Hardråde Oslo 0301 Oslo
Otta 2000 Bystatus Kommunestyre Sel 0517 Oppland
Porsgrunn 1652 Ladested Frederik III Porsgrunn 0805 Telemark
Risør 1723 Kjøpstad Frederik IV Risør 0901 Aust-Agder
Rjukan 1996 Bystatus Kommunestyre Tinn 0826 Telemark
Røros 1646 Bergstad Christian IV Røros 1640 Trøndelag
Sandefjord 1845 Kjøpstad Oscar I Sandefjord 0706 Vestfold
Sandnes 1860 Ladested Karl IV Sandnes 1102 Rogaland
Sandnessjøen 1999 Bystatus Kommunestyre Alstahaug 1820 Nordland
Sandvika 2003 Bystatus Kommunestyre Bærum 0219 Akershus
Sarpsborg 1016 Kjøpstad [7] Olav den hellige Sarpsborg 0105 Østfold
Sauda 1999 Bystatus Kommunestyre Sauda 1135 Rogaland
Ski 2004 Bystatus Kommunestyre Ski 0213 Akershus
Skien 1358 Kjøpstad Håkon VI Magnusson Skien 0806 Telemark
Skudeneshavn 1857 Ladested Oscar I Karmøy 1149 Rogaland
Sortland 1997 Bystatus Kommunestyre Sortland 1870 Nordland
Stathelle 1774 Ladested Christian VII Bamble 0814 Telemark
Stavanger 1125 Kjøpstad Sigurd Jorsalfare Stavanger 1103 Rogaland
Stavern 1942 Kjøpstad Larvik 0709 Vestfold
Steinkjer 1857 Ladested Oscar I Steinkjer 1702 Trøndelag
Stjørdalshalsen 1997 Bystatus Kommunestyre Stjørdal 1714 Trøndelag
Stokmarknes 2000 Bystatus Kommunestyre Hadsel 1866 Nordland
Stord 1997 Bystatus Kommunestyre Stord 1221 Hordaland
Svelvik 1845 Ladested Oscar I Svelvik 0711 Vestfold
Svolvær 1918 Ladested Haakon VII Vågan 1865 Nordland
Tromsø 1794 Kjøpstad Christian VII Tromsø 1902 Troms
Trondheim 997 Kjøpstad Olav Tryggvason Trondheim 1601 Trøndelag
Tvedestrand 1836 Ladested [8] Karl III Johan Tvedestrand 0914 Aust-Agder
Tønsberg 1000-tallet Tønsberg 0704 Vestfold
Ulsteinvik 2000 Bystatus Kommunestyre Ulstein 1516 Møre og Romsdal
Vadsø 1833 Kjøpstad Karl III Johan Vadsø 2003 Finnmark
Vardø 1789 Kjøpstad Christian VII Vardø 2002 Finnmark
Verdalsøra 1998 Bystatus Kommunestyre Verdal 1721 Trøndelag
Vinstra 2013 Bystatus Kommunestyre Nord-Fron 0516 Oppland
Åkrehamn 2002 Bystatus Kommunestyre Karmøy 1149 Rogaland
Ålesund 1823 Ladested Karl III Johan Ålesund 1501 Møre og Romsdal
Åndalsnes 1996 Bystatus Kommunestyre Rauma 1539 Møre og Romsdal
Åsgårdstrand 1752 Ladested Frederik V Horten 0701 Vestfold

Følgende ladesteder og bergsteder fikk senere oppgradert sin status til kjøpstad: Holmestrand (1752), Kongsberg (1802), Grimstad (1816), Porsgrunn (1842), Ålesund (1848), Haugesund (1866), Horten (1906), og Mandal (1921).

I 1952 fikk kjøpsteder og ladesteder lik status, nå som bykommuner. Følgende bykommuner mistet etter dette sin bystatus gjennom sammenslåinger med omliggende landkommuner: Kragerø (1960), Tvedestrand (1960), Drøbak (1962), Levanger (1962), Mosjøen (1962), Langesund (1964), Stathelle (1964), Svelvik (1964), Lillesand (1964), Brønnøysund (1964), Mo i Rana (1964), Svolvær (1964), Son (1964), Kopervik (1965), Skudeneshavn (1965) og Åsgårdstrand (1965). Brevik mistet sin selvstendige bystatus ved å bli innlemmet i bykommunen Porsgrunn (1964), og Stavern sin ved å bli innlemmet i bykommunen Larvik (1988). Alle disse byene har med unntak av Son gjenvunnet sin bystatus gjennom kommunestyrevedtak basert på nye regler for bystatus etter 1996.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Urbaniseringen av Norge

Før 1952 hadde byene i Norge status som ladested, kjøpstad eller bergstad, en status som ga spesifiserte rettigheter og privilegier. Ladestedene var byer med underordnet status, de var underlagt kjøpsteder som hadde større fullmakter og flere rettigheter. Noen av byene i Norge endret kategori etter hvert ved at de begynte som ladesteder og fikk senere utvidet status og rettigheter gjennom oppgradering til kjøpstad.

Den første permanent bosatte byen i Norge antas å være Kaupangen i Skiringssal, anlagt på 800-tallet av den danske kongemakten (trolig kong Godfred av Jylland). Byen hadde et handelsnettverk med Jylland og byer som Ribe og Hedeby, og videre sørover mot dagens Tyskland (Rhin-området). Handelsforbindelsene strakte seg også vestover til De britiske øyer, og østover i Baltikum med Birka i Sverige og videre sørover mot Svartehavet og Vest-Afrika. Kaupangen ble imidlertid nedlagt i første halvdel av 900-tallet, trolig på grunn av endringer i de politiske maktforholdene, men årsaken er ukjent.[9]

Middelalderen[rediger | rediger kilde]

Den eldste nåværende norske byen er Trondheim, som skal være grunnlagt av Olav Tryggvason i 997. Så følger Borg, grunnlagt av Olav den hellige i 1016, Oslo, grunnlagt av Harald Hardråde i 1048, og Bergen grunnlagt av Olav Kyrre i 1070. I denne perioden (1000-tallet) skal også Hamar og Tønsberg være grunnlagt, men årstall og grunnlegger er ukjent. Stavanger ble grunnlagt da byen ble bispesete ca. 1125. Skien fikk kjøpstadsrettigheter i 1358 av Håkon VI Magnusson, det hadde da vært et tettsted her allerede siden 1000-tallet. Det ble også etablert tre byer i Båhuslen som da var norsk område: Konghelle og Marstrand som ble kjøpsteder i 1442, og Oddevald som ble kjøpstad i 1498. Borg, Hamar, Konghelle, Oddevald, Skien, Stavanger og Tønsberg hadde alle under 500 innbyggere ved folketelling så sent som i 1560, mens bare Bergen (8000) hadde over 2000. Marstrand, Oslo og Trondheim hadde da mellom 500 og 2000 innbyggere.

Dansketiden[rediger | rediger kilde]

Hamar og Borg ble nedlagt som byer etter å ha blitt brent ned i andre halvdel av 1500-tallet. Borg ble beordret flyttet til Fredrikstad, som ble kjøpstad i 1567. På Kongsberg ble det etablert bergstad i 1624, og på Røros i 1646. Kristiansand ble kjøpstad i 1641, og Halden i 1665. Båhuslen, med kjøpstedene Konghelle, Oddevald og Marstrand, ble avstått til Sverige ved Freden i Roskilde i 1658.

I 1665 hadde Norge 20 reelle byer, herav ni kjøpsteder (Bergen, Oslo, Trondheim, Tønsberg, Stavanger, Skien, Fredrikstad, Halden, Kristiansand), to bergsteder (Kongsberg, Røros) og ni ladesteder (Larvik, Moss, Porsgrunn, Molde, Kragerø, Risør, Holmestrand, Mandal, Drammen (Bragernes og Strømsø), som alle senere ble oppgradert til kjøpsteder). Av disse byene var det bare Bergen (15 000) og kanskje Oslo (3000) som hadde over 3000 innbyggere. Trondheim, Tønsberg, Stavanger, Skien, Drammen og Kristiansand hadde alle mellom 1000 og 3000 innbyggere, mens de øvrige byene hadde under 900 innbyggere.

Kragerø ble kjøpstad i 1666, Larvik i 1671, Bragernes og Strømsø i 1715 (slått sammen til Drammen fra 1811), Moss i 1720, Arendal og Risør i 1723, Kristiansund og Molde i 1742, Holmestrand i 1752, Hammerfest og Vardø i 1789, Tromsø i 1794. Farsund ble ladested i 1795 og Egersund i 1798.

Urbanisering etter 1800[rediger | rediger kilde]

1800-tallet var året urbaniseringen virkelig begynte, samtidig som befolkningen økte. I bygdene stagnerte veksten fra 1860-årene. Alle byer hadde fødselsoverskudd, men den sterke veksten skyldtes først og fremst tilflytting fra bygdene. I mange byer utgjorde innflyttere over halvparten av befolkningen rundt 1900.[10]

Fra 1800-tallet ble det etablert en rekke nye kjøpsteder og ladesteder i Norge. Her følger en oversikt over byer som ble grunnlagt, årstall for bystatusen, typen av bystatus, og innbyggertall da bystatusen ble innvilget.[11]

By År Status Innbyggere Kommentar
Kongsberg 1802 Kjøpstad 6800 Var bergstad fra 1624
Bodø 1816 Kjøpstad 200
Grimstad 1816 Kjøpstad 400 Var ladested fra 1791
Lillesand 1821 Ladested 250
Vadsø 1833 Kjøpstad 230
Levanger 1836 Kjøpstad 650
Tvedestrand 1836 Ladested 350
Sarpsborg 1839 Kjøpstad 2000
Hvitsten 1840 Ladested 100
Porsgrunn 1842 Kjøpstad 2200 Var ladested fra 1652
Lillehammer 1842 Kjøpstad 600
Flekkefjord 1842 Kjøpstad 1500
Drøbak 1842 Kjøpstad 1350
Namsos 1845 Ladested 0
Sogndalstrand 1845 Ladested 350
Svelvik 1845 Ladested 1200
Sandefjord 1845 Kjøpstad 790
Brevik 1845 Kjøpstad 1460
Holmsbu 1847 Ladested 300
Ålesund 1848 Kjøpstad 250 Var ladested fra 1823
Hamar 1848 Kjøpstad 400
Hønefoss 1851 Kjøpstad 820
Kongsvinger 1854 Kjøpstad 450
Skudeneshavn 1857 Ladested 800
Steinkjer 1857 Ladested 700
Florø 1860 Ladested 300
Sandnes 1860 Ladested 700
Gjøvik 1860 Kjøpstad 400
Haugesund 1866 Kjøpstad 3 300 Var ladested fra 1854
Kopervik 1866 Ladested 750
Mosjøen 1874 Ladested 770
Narvik 1901 Kjøpstad 3 300
Harstad 1903 Ladested 1 500
Horten 1906 Kjøpstad 10 000 Var ladested fra 1857
Notodden 1912 Kjøpstad 5 500
Svolvær 1918 Ladested 2 200

I 1923 fikk Brønnøysund og Mo i Rana status som ladesteder. Mandal ble kjøpstad i 1921 (var ladested fra 1779), og Stavern ble kjøpstad i 1942.

Lovendring i 1952[rediger | rediger kilde]

I 1952 ble alle ladesteder og kjøpsteder likestilt og innvilget offisiell status som bykommune, mens kommuner uten byer fikk status som landkommune. (Holmsbu og Hvitsten var aldri egne kommuner, Hølen hadde mistet sin bystatus i 1943 og Sogndalstrand sin i 1944).

I 1958 hadde Norge følgende byer[12]

Byer Folketall (1958) Bystatus før 1952 Kommentar
Oslo 467 815 Kjøpstad (Oslos folketall fra 1959)
Bergen 114 711 Kjøpstad
Trondheim 58 915 Kjøpstad
Stavanger 53 000 Kjøpstad
Drammen 30 704 Kjøpstad
Kristiansand 27 610 Kjøpstad
Haugesund 26 391 Kjøpstad
Ålesund 19 047 Kjøpstad
Moss 19 780 Kjøpstad
Kristiansund 16 805 Kjøpstad
Skien 15 541 Kjøpstad
Fredrikstad 13 955 Kjøpstad
Sarpsborg 13 433 Kjøpstad
Horten 13 219 Kjøpstad
Hamar 12 911 Kjøpstad
Bodø 12 600 Kjøpstad (Bodøs folketall fra 1959)
Narvik 12 544 Kjøpstad
Tønsberg 12 453 Kjøpstad
Tromsø 12 212 Kjøpstad
Arendal 11 251 Kjøpstad
Larvik 10 642 Kjøpstad
Porsgrunn 10 440 Kjøpstad
Halden 9 767 Kjøpstad
Kongsberg 9 331 Kjøpstad
Mo i Rana 8 027 Ladested Mistet bystatus i 1964
Molde 7 825 Kjøpstad
Gjøvik 7 593 Kjøpstad
Notodden 7 363 Kjøpstad
Sandefjord 7 057 Kjøpstad
Lillehammer 6 193 Kjøpstad
Hammerfest 5 287 Kjøpstad
Namsos 5 243 Ladested
Mandal 4 983 Kjøpstad
Kragerø 4 624 Kjøpstad Mistet bystatus i 1960
Mosjøen 4 490 Ladested Mistet bystatus i 1962
Steinkjer 4 190 Ladested
Hønefoss 4 058 Kjøpstad
Harstad 4 046 Ladested
Egersund 3 987 Ladested
Sandnes 3 978 Ladested
Svolvær 3 761 Ladested Mistet bystatus i 1964
Vardø 3 507 Kjøpstad
Flekkefjord 3 080 Kjøpstad
Risør 2 952 Kjøpstad
Vadsø 2 882 Kjøpstad
Røros 2 839 Bergstad (Beholdt statusen bergstad)
Drøbak 2 551 Kjøpstad Mistet bystatus i 1962
Brevik 2 318 Kjøpstad Mistet bystatus i 1964
Grimstad 2 293 Kjøpstad
Kongsvinger 2 276 Kjøpstad
Langesund 2 202 Ladested Mistet bystatus i 1964
Holmestrand 2 125 Kjøpstad
Florø 2 102 Ladested
Farsund 2 059 Ladested
Kopervik 1 819 Ladested Mistet bystatus i 1965
Brønnøysund 1 800 Ladested Mistet bystatus i 1964
Levanger 1 707 Kjøpstad Mistet bystatus i 1962
Stavern 1 707 Kjøpstad Mistet bystatus i 1988
Skudeneshavn 1 390 Ladested Mistet bystatus i 1965
Svelvik 1 224 Ladested Mistet bystatus i 1964
Lillesand 1 052 Ladested Mistet bystatus i 1964
Tvedestrand 915 Ladested Mistet bystatus i 1960
Stathelle 755 Ladested Mistet bystatus i 1964
Son 506 Ladested Mistet bystatus i 1964
Åsgårdstrand 473 Ladested Mistet bystatus i 1965

Lovendring i 1996[rediger | rediger kilde]

I 1996 ble kommuneloven endret ved at skillet mellom bykommuner og landkommuner ble opphevet, slik at alle fikk samme status som kommune. Om et sted skal ha status som by eller ikke er dermed et spørsmål om at det må være en urban bebyggelse av en viss størrelse og innhold for å innfri kriteriene i begrepet by.

SitatKommuner med over 5000 innbyggere kan ta i bruk benevnelsen by, dersom kommunen har bymessig tettsted med handels- og servicefunksjoner og konsentrert bebyggelse.Sitat
– Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven). §3.Kommuneinndeling, Kommunenavn. By. Punkt 5.[13]

Lovens formulering er uklar. Det sies ikke om hva kommunen kan ta i bruk benevnelsen by. Den ene muligheten er om kommunen, den andre muligheten er om et (eller flere) tettsteder i kommunen. Kommunene har tolket formuleringen på ulike måter. Kommuner med bystatus før 1996 beholdt denne.

Etter disse regelendringene er det 57 tettsteder som har fått bystatus etter vedtak i kommunestyrer. Blant disse inngår de fem tidligere kjøpstedene som hadde mistet sin bystatus (Brevik, Drøbak, Kragerø, Levanger, Stavern), tolv tidligere ladesteder (Brønnøysund, Kopervik, Langesund, Lillesand, Mo i Rana, Mosjøen, Skudeneshavn, Stathelle, Svelvik, Svolvær, Tvedestrand, Åsgårdstrand) og 40 tettsteder som aldri tidligere har hatt bystatus (Alta, Askim, Brekstad, Brumunddal, Bryne, Elverum, Fagernes, Fauske, Finnsnes, Fosnavåg, Førde, Hokksund, Honningsvåg, Jessheim, Jørpeland, Kirkenes, Kolvereid, Leknes, Lillestrøm, Lyngdal, Moelv, Mysen, Måløy, Odda, Orkanger, Otta, Rjukan, Sandnessjøen, Sandvika, Sauda, Ski, Sortland, Stjørdalshalsen, Stokmarknes, Stord, Ulsteinvik, Verdal, Vinstra, Åkrehamn, Åndalsnes).

Norge har åtte byer med over femti tusen innbyggere (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Sandnes), 17 byer med mellom tjue og femti tusen, 24 byer med mellom ti og tjue tusen, 26 byer med mellom fem og ti tusen, og 29 byer med under fem tusen innbyggere, inkludert bergstaden Røros. Av disse har Brekstad, Vardø, Fagernes, Otta og Kolvereid under to tusen innbyggere.[14]

Historiske folketall[rediger | rediger kilde]

Tabellen angir de nåværende bykommunenes historiske folketall, basert på kommunegrensene fra 2002. Tallene gjelder for hele kommunen.[15]

Bykommune By(er) i kommunen Folketall 1769 Folketall 1801 Folketall 1855 Folketall 1901 Folketall 1950 Folketall 2001
Alstahaug Sandnessjøen 1 595 1 902 2 889 4 373 5 375 7 411
Alta Alta 1 318 1 973 3 929 5 076 8 955 17 156
Arendal Arendal 8 944 9 996 15 899 25 436 27 194 39 537
Askim Askim 1 269 1 457 2 056 3 574 8 609 13 674
Bamble Langesund, Stathelle 2 325 2 943 5 180 6 631 7 520 14 176
Bergen Bergen 18 827 24 136 37 015 94 485 162 381 232 989
Bodø Bodø 2 162 2 591 3 526 10 711 16 689 41 716
Brønnøy Brønnøysund 2 272 2 484 3 805 6 048 6 797 7 554
Bærum Sandvika 2 432 2 746 4 402 9 046 35 844 101 505
Drammen Drammen 7 450 8 953 12 688 28 930 41 971 55 791
Eidsberg Mysen 3 352 3 721 5 585 5 543 8 667 9 876
Eigersund Egersund 2 776 2 832 5 444 7 413 8 599 13 317
Elverum Elverum 2 407 3 232 5 231 8 734 12 434 18 458
Farsund Farsund 3 803 4 987 8 660 10 002 8 026 9 502
Fauske Fauske 1 517 1 812 2 278 4 760 8 036 9 620
Flekkefjord Flekkefjord 3 541 4 199 7 559 8 490 8 735 8 846
Flora Florø 1 889 2 177 3 955 5 707 6 983 11 350
Fredrikstad Fredrikstad 5 518 7 045 12 352 42 141 52 523 68 479
Frogn Drøbak 1 441 1 860 3 555 4 540 4 914 12 980
Førde Førde 1 434 1 696 3 065 3 276 3 375 10 739
Gjøvik Gjøvik 3 623 4 531 9 073 12 414 20 650 27 102
Grimstad Grimstad 3 301 3 687 6 712 11 330 9 819 18 271
Hadsel Stokmarknes 1 264 1 622 2 678 6 780 9 626 8 138
Halden Halden 7 096 7 664 13 226 22 161 23 405 27 217
Hamar Hamar 2 795 3 493 6 105 12 387 18 451 26 989
Hammerfest Hammerfest 504 587 1 876 3 377 6 175 9 066
Harstad Harstad 1 670 2 097 3 126 7 370 14 049 23 114
Herøy Fosnavåg 1 156 1 218 2 009 3 387 6 191 8 368
Holmestrand Holmestrand 1 865 2 351 3 694 5 064 5 776 9 423
Horten Horten, Åsgårdstrand 1 395 1 926 8 102 12 326 16 933 24 272
Haugesund Haugesund 843 917 2 668 10 664 23 865 30 705
Karmøy Kopervik, Skudeneshavn, Åkrehamn 3 717 4 545 10 773 12 662 19 311 37 083
Kragerø Kragerø 2 801 3 766 7 754 11 921 10 163 10 610
Kongsberg Kongsberg 11 395 10 846 9 377 10 709 14 049 22 606
Kongsvinger Kongsvinger 3 795 4 853 9 208 9 854 12 505 17 329
Kristiansand Kristiansand 5 365 7 248 13 730 21 557 36 773 73 797
Kristiansund Kristiansund 1 429 1 979 4 870 12 884 15 762 17 020
Larvik Larvik, Stavern 8 068 9 715 15 944 23 611 28 601 40 781
Lenvik Finnsnes 505 940 2 838 5 829 9 592 11 100
Levanger Levanger 3 747 5 170 9 329 10 285 12 357 17 580
Lillehammer Lillehammer 2 827 3 645 7 194 8 348 16 681 24 776
Lillesand Lillesand 1 829 2 053 4 512 5 840 4 649 8 920
Lyngdal Lyngdal 2 823 3 447 4 918 4 674 4 161 7 179
Mandal Mandal 3 174 4 356 6 913 8 628 8 423 13 381
Molde Molde 2 514 2 934 5 010 6 146 12 576 23 876
Moss Moss 2 382 3 126 6 217 12 029 18 489 27 329
Narvik Narvik 692 753 1 327 7 218 16 588 18 533
Namsos Namsos 1 449 1 777 3 187 6 027 9 642 12 349
Notodden Notodden 2 099 2 724 4 117 4 917 11 941 12 343
Nord-Aurdal Fagernes 1 946 2 756 5 233 4 476 5 707 6 525
Nord-Fron Vinstra 2 656 2 934 4 986 4 578 5 838 5 887
Nordkapp Honningsvåg 169 204 346 1 678 4 719 3 514
Nærøy Kolvereid 1 961 2 396 3 700 5 446 6 556 5 292
Odda Odda 1 878 2 227 3 869 3 633 9 522 7 572
Orkdal Orkanger 3 108 4 296 6 404 6 926 9 398 10 383
Oslo Oslo 13 874 16 806 49 768 250 692 434 076 512 093
Porsgrunn Brevik, Porsgrunn 4 395 5 472 8 325 14 584 22 867 33 161
Rana Mo i Rana 2 434 2 920 4 404 5 672 12 827 25 345
Rauma Åndalsnes 2 723 3 306 5 573 6 007 8 100 7 392
Ringerike Hønefoss 6 901 7 750 11 203 14 634 21 117 27 967
Ringsaker Brumunddal, Moelv 8 569 11 086 17 037 17 093 25 906 31 701
Risør Risør 2 174 2 948 5 365 7 377 5 945 7 035
Røros Røros bergstad 2 606 2 884 3 540 4 541 5 328 5 583
Sandefjord Sandefjord 2 309 2 574 5 721 11 854 24 992 40 054
Sandnes Sandnes 1 661 2 003 4 574 8 274 19 449 54 795
Sarpsborg Sarpsborg 4 964 5 594 11 626 19 046 34 160 48 481
Sauda Sauda 769 966 1 903 1 576 5 346 4 943
Sel Otta 1 965 2 251 3 979 3 665 5 382 6 175
Skedsmo Lillestrøm 1 840 2 003 2 887 7 281 17 934 39 846
Ski Ski 1 649 2 033 2 690 3 157 7 498 25 702
Skien Skien 5 578 7 131 11 179 23 429 34 432 49 905
Sortland Sortland 744 956 1 567 4 269 6 964 9 409
Stavanger Stavanger 3 337 3 916 16 121 36 202 67 181 109 566
Steinkjer Steinkjer 3 967 6 029 10 753 11 087 17 129 20 483
Stjørdal Stjørdalshalsen 3 811 5 792 9 702 9 142 11 785 18 684
Stord Stord 803 979 1 780 2 335 5 571 16 181
Strand Jørpeland 980 1 102 2 221 2 336 5 001 10 199
Svelvik Svelvik 1 239 1 609 3 429 2 900 3 224 6 438
Sør-Varanger Kirkenes 322 353 957 1 910 8 916 9 623
Time Bryne 1 163 1 273 2 348 2 853 5 201 13 560
Tinn Rjukan 2 139 2 417 3 547 3 237 9 714 6 490
Tromsø Tromsø 1 382 2 220 6 679 13 973 25 849 60 418
Trondheim Trondheim 11 315 13 682 23 532 47 176 92 114 151 198
Tvedestrand Tvedestrand 2 827 3 598 5 867 8 717 6 209 5 958
Tønsberg Tønsberg 3 288 4 106 7 308 14 256 25 106 35 295
Ullensaker Jessheim 3 396 4 089 6 505 5 742 9 169 21 825
Ulstein Ulsteinvik 747 723 955 1 613 3 128 6 650
Vadsø Vadsø 402 441 1 634 3 268 4 428 6 149
Vardø Vardø 80 119 519 2 857 3 807 2 587
Vefsn Mosjøen 2 195 2 605 3 922 5 761 9 141 13 481
Verdal Verdalsøra 3 027 3 882 6 176 5 864 8 516 13 670
Vestvågøy Leknes 1 902 2 385 4 233 10 101 13 036 10 685
Vågan Svolvær 354 1 530 2 689 6 270 10 675 9 104
Vågsøy Måløy 1 593 1 744 2 650 3 850 5 946 6 391
Ørland Brekstad 903 1 190 2 408 3 510 3 998 5 087
Øvre Eiker Hokksund 3 894 4 625 7 051 7 663 11 438 15 191
Ålesund Ålesund 2 337 2 351 4 636 14 486 25 659 39 386

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven). §3.
  2. ^ Stedene som i dag kaller seg byer er bare i begrenset grad sammenliknbare. Mange urbane tettsteder har større innbyggertall enn de tettsteder hvor kommunestyrene har vedtatt skal kalles byer. (F.eks. tettstedet Asker, som oppfyller alle krav til å kalles by, men Asker kommune har ikke ønsket dette.)
  3. ^ Kommunelovens bestemmelse Kommuner med over 5000 innbyggere kan ta i bruk benevnelsen by, dersom kommunen har bymessig tettsted med handels- og servicefunksjoner og konsentrert bebyggelse. skal tolkes slik at kommuner som oppfyller visse betingelser kan ta i bruk betegnelsen by om kommunen. Dette er misforstått slik at kommunen tar i bruk betegnelsen by for et eller flere tettsteder innen kommunen.
  4. ^ Brønnøysunds nåværende bystatus er basert på vedtak i kommunestyret. Status som ladested fra 1923 til kommunesammenslåing i 1964. Bystatus igjen fra 2000. etter vedtak i kommunestyret.
  5. ^ Levangers nåværende bystatus er basert på vedtak i kommunestyret. Levanger fikk status som kjøpstad i 1836. Bystatus gikk tapt ved kommunesammenslåingen i 1962. Bystatus på nytt fra 1996, etter vedtak i kommunestyret.
  6. ^ Kjøpstadrettigheter og bystatus i 1827, men egen kommune først fra 1842.
  7. ^ Sarpsborg ble grunnlagt med navnet Borg i 1016 og var frem til 1030 Norges hovedstad, som den første i rekken. Byen ble brent og totalskadd i 1567. Fornyet bystatus 1839.
  8. ^ Tvedestrands nåværende bystatus er basert på vedtak i kommunestyret. Tvedestrand ble ladested i 1836, ble bykommune 1947 (?), men mistet sin bystatus ved kommunesammenslåing i 1960. Ble igjen by etter vedtak i kommunestyret ca. 1996.
  9. ^ Norsk Byhistorie av Knut Helle m.fl., Pax forlag, Oslo 2006, s. 35-40
  10. ^ Norgeshistorie.no, Jan Eivind Myhre: «Byene vokser». Hentet 22. des. 2016.
  11. ^ Norges lover 1685-1973, referert i Norsk Byhistorie, Knut Helle m. fl. Pax forlag, Oslo 2006, s. 277
  12. ^ Kilde: Gyldendals store konversasjonsleksikon utgitt i 1959
  13. ^ https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1992-09-25-107 Lovdata
  14. ^ Tall for 2013, tettsteder, SSB, og bystatus pr. juli 2014.
  15. ^ SSB: Folke- og boligtellingen 2001. Kommune-, bydels- og fylkeshefter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]