Liste over Norges største tettsteder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over de største tettstedene i Norge, slik SSB definerer dem. Definisjonen ligger nær opp til det internasjonale urban area. Tettsted kan karakteriseres som et dynamisk statistisk bybegrep.

Norges 100 største tettsteder

  • Tallene i tabellen offentliggjøres av Statistisk sentralbyrå pr. 1. januar hvert år.
  • Per 1. januar 2018 er det totalt 990 tettsteder, hvorav 380 har over 1 000 innbyggere, 243 over 2 000 innbyggere og 105 over 5 000 innbyggere.
  • Tettstedet Oslo er nr. 1 av landets tettsteder, med hensyn til befolkningens størrelse, tettstedets areal og befolkningstetthet.
  • Tettstedene Oslo (3 730 pr km²), Tromsdalen (3 398 pr km²) og Trondheim (3 190 pr km²) er tettest bebygd. I motsatt ende er Raufoss (1 089), Åmot/Geithus (1 116) og Notodden (1 256) (per 1. januar 2018)
  • Noen kommuner har flere tettsteder inne blant de 100 største. Det gjelder blant annet Kristiansand, Tromsø, Drammen og Bergen.
  • I noen tilfeller er det relativt store avvik mellom tettstedsbefolkningen etter SSBs definisjon og det som vanligvis oppfattes som «byen». For eksempel er det i byen Tromsø tre store tettsteder, med til sammen 66 849 innbyggere pr. 1. januar 2019. Disse tre store bydelene (tettstedene) Tromsø (nr. 16 av 990), Tromsdalen (nr. 32 av 990) og Kvaløysletta (nr. 65 av 990) bindes sammen med bruene Tromsøbrua og Sandnessundbrua. Tilsvarende er i Kristiansand kommune, de to tettstedene Kristiansand (nr. 8 av 990) og Korsvik (nr. 31 av 990) forbundet med Varoddbrua. I Fet kommune er tettstedene Fetsund (nr. 97 av 990) og Østersund (nr. 200 av 990) forbundet med Fetsundbrua.[1] Askøybroen og Sotrabroen forbinder tettstedene Askøy (nr. 21 av 990) og Knarrevik/Straume (nr. 50 av 990) med Bergen tettsted (nr. 2 av 990).
Tall for 1. januar 2019[2]
Nr Tettsted Folkemengde Areal i km² Innbyggere
pr km²
Kommune Kart Foto
1 Oslo 1 019 513 270,7 3 730

Oslo (676 813)
Bærum (114 186)
Asker (60 229)
Skedsmo (53 075)
Lørenskog (39 735)
Oppegård (26 927)
Rælingen (14 197)
Ski (11 273)
Nittedal (10 747)
Røyken (7 399)
Sørum (2 680)
Lier (2 252)

Tettsted 0801 Oslo 2018.png Oslo city in 10 images.jpg
2 Bergen 257 087 87,3 2 918

Bergen

Tettsted 5001 Bergen 2018.png BergenComposite.jpg
3 Stavanger/Sandnes 225 020 79,3 2 816

Stavanger (131 743)
Sandnes (62 298)
Sola (21 370)
Randaberg (9 609)

Tettsted 4522 Stavanger Sandnes 2018.png Stavangercollage2.png
4 Trondheim 186 364 58,2 3 190

Trondheim

Tettsted 6501 Trondheim 2018.png Overview of Trondheim 2008 03.jpg
5 Fredrikstad/Sarpsborg 113 622 58,1 1 941

Fredrikstad (66 857)
Sarpsborg (46 765)

Tettsted 0022 Fredrikstad Sarpsborg 2018.png Fredrikstad bryggepromenade fra Kråkerøybroa.JPG
6 Drammen 107 930 46,9 2 287

Drammen (57 187)
Nedre Eiker (24 375)
Øvre Eiker (9 089)
Lier (12 510)
Røyken (4 241)

Tettsted 2003 Drammen 2018.png Drammen from east.png
7 Porsgrunn/Skien 93 255 53,1 1 727

Skien (49 265)
Porsgrunn (33 813)
Bamble (10 177)

Tettsted 3005 Porsgrunn Skien 2018.png Skien - town centre (east-west).jpg
8 Kristiansand 64 057 24,9 2 541

Kristiansand

Tettsted 4002 Kristiansand 2018.png Kristiansand i den blå timen.jpg
9 Ålesund 53 234 28,4 1 865

Ålesund (44 518)
Sula (8 716)

Tettsted 6025 Ålesund 2018.png Ålesund-28082018-8.jpg
10 Tønsberg 52 419 26,5 1 940

Tønsberg (35 066)
Færder (17 353)

Tettsted 2521 Tønsberg 2018.png Brygga i Tønsberg.JPG
11 Moss 47 135 21,5 2 161

Moss (32 218)
Rygge (8 716)
Vestby (6 201)

Tettsted 0031 Moss 2018.png Moss, Norway.jpg
12 Haugesund 45 040 20,7 2 164

Haugesund (36 332)
Karmøy (8 708)

Tettsted 4532 Haugesund 2018.png Haugesund.jpg
13 Sandefjord 44 368 23,9 1 830

Sandefjord

Tettsted 2531 Sandefjord 2018.png Bytunet2.JPG
14 Arendal 43 515 31,2 1 399

Arendal (37 406)
Grimstad (6 109)

Tettsted 3511 Arendal 2018.png Arendal Utsikt 02.JPG
15 Bodø 41 720 14,2 2 911

Bodø

Tettsted 7501 Bodø 2018.png Bodø 2006.jpg
16 Tromsø 40 471 13,5 2 981

Tromsø

Tettsted 8011 Tromsø 2018.png Fjellheisen Aussicht Stadt.jpg
17 Hamar 27 947 13,9 1 997

Hamar (25 838)
Stange (102)
Ringsaker (2 007)

Tettsted 1001 Hamar 2018.png Hamar from air.jpg
18 Halden 25 708 14,1 1 820

Halden

Tettsted 0001 Halden 2018.png Halden Fra Festningen.jpg
19 Larvik 24 647 13,6 1 831

Larvik

Tettsted 2541 Larvik 2018.png Larvik (14387497427).jpg
20 Kongsberg 22 219 13,6 1 616

Kongsberg

Kart over Kongsberg 1884 - No-nb krt 01318.jpg Kongsberg Vestsida.jpg
21 Askøy 22 088 13,3 1 585

Askøy

Tettsted 5201 Askøy 2018.png
22 Molde 21 103 9,1 2 308

Molde

Tettsteder i Molde.jpg Molde seilet cruise.JPG
23 Harstad 21 070 11,3 1 881

Harstad

Harstad2.jpg
24 Gjøvik 20 589 12,6 1 628

Gjøvik

Gjøvik tettsted 2005.jpg Gjøvik sett fra Nordlia.jpg
25 Lillehammer 20 580 11,3 1 843

Lillehammer

Kart over Lillehammer (1890).jpg LillehammerDSC01504.JPG
26 Horten 20 469 8,7 2 342

Horten

Kart over Horten (1886).jpg
27 Jessheim 20 016 7,2 2 583

Ullensaker

Jessheim IMG 5926.JPG
28 Ski 19 546 9,6 2 023

Ski (13 262)
Ås (6 284)

As og ski tettsted 2005.jpg
29 Mo i Rana 18 899 11,9 1 568

Rana

Mo i Rana.jpg
30 Kristiansund 18 273 8,3 2 220

Kristiansund

Tettsteder i Kristiansund.jpg Rapp-P7130121.JPG
31 Korsvik 17 981 7,9 2 266

Kristiansand

Tettsted 4002 Kristiansand 2018.png Søm, Kristiansand.jpg
32 Tromsdalen 17 377 5,0 3 398

Tromsø

Tromsø tettsted 2015.png Tromso northern centre tromsdalen.jpg
33 Hønefoss 16 055 9,1 1 760

Ringerike

Honefoss flyfoto3.jpg
34 Alta 15 342 9,4 1 645

Alta

35 Elverum 15 117 11,4 1 344

Elverum

36 Stjørdalshalsen 14 723 8,1 1 914

Stjørdal

Stjørdal tettsteder 2005.jpg Stjoerdal crop.jpg
37 Askim 14 488 7,5 1 918

Askim

38 Narvik 14 148 6,8 2 086

Narvik

Narvik from above.JPG
39 Leirvik 14 126 9,8 1 451

Stord

Leirvik kart.png Leirvik Sentrum.jpg
40 Osøyro 13 911 8,9 1 553

Os

TettstedetBergen.jpg
41 Råholt 13 504 8,3 1 622

Eidsvoll (13 043)
Ullensaker (461)

Eidsvoll IMG 6244 Råholt E6.JPG
42 Drøbak 13 393 6,1 2 192

Frogn

Drøbak 2014 1.JPG
43 Grimstad 13 304 10,0 1 361

Grimstad

FV420 Grimstad.jpg
44 Vennesla 13 118 7,3 1 813

Vennesla (10 764)
Kristiansand (2 354)

Vennesla.jpg
45 Nesoddtangen 13 076 6,2 2 105

Nesodden

Nesoddtangen tettsted 2005.jpg 2010-10-25 Oslofjord, cropped - Nesodden.jpg
46 Steinkjer 12 985 8,1 1 626

Steinkjer

Steinkjer tettsted 2005.jpg Steinkjer fra bogen.jpeg
47 Bryne 12 202 5,4 2 267

Time (10 499)
Klepp (1 703)

Høyhuset på Bryne.jpg
48 Kongsvinger 12 034 8,0 1 525

Kongsvinger

Kongsvinger overview.JPG
49 Kopervik 11 561 7,5 1 524

Karmøy

Karmøy tettsteder 2005.jpg
50 Knarrevik/Straume 11 502 6,9 1 614

Fjell

TettstedetBergen.jpg
51 Egersund 11 433 6,8 1 750

Eigersund

Egersund panorama small.jpg
52 Ålgård/Figgjo 11 335 5,1 2 258

Gjesdal (9 277)
Sandnes (2 058)

53 Lommedalen 11 200 4,0 2 910

Bærum

Lommedalen.jpg
54 Mandal 10 909 6,6 1 694

Mandal

Mandal sentrum og Mandalselva.jpg
55 Ås 10 868 4,7 2 267

Ås

As og ski tettsted 2005.jpg
56 Brumunddal 10 660 7,2 1 437

Ringsaker

Brumunddal 1.jpg
57 Førde 10 339 5,5 1 866

Førde

Førde sentrum og Vie.jpg
58 Levanger 10 333 5,2 1 941

Levanger

59 Konnerud 10 314 4,7 2 194

Drammen

60 Søgne 9 957 6,3 1 570

Søgne

Tangvall.png
61 Mosjøen 9 854 6,3 1 548

Vefsn

Mosjøen-Web-DSC 4602.jpg
62 Arna 9 774 4,4 2 246

Bergen

TettstedetBergen.jpg
63 Kleppe/Verdalen 9 245 3,2 2 773

Klepp

64 Notodden 9 072 7,3 1 256

Notodden

65 Kvaløysletta 9 001 3,2 2 776

Tromsø

Tromsø tettsted 2015.png
66 Florø 8 925 6,5 1 399

Flora

67 Namsos 8 471 4,6 1 825

Namsos

68 Orkanger/Fannrem 8 385 6,3 1 311

Orkdal

69 Verdalsøra 8 325 5,9 1 418

Verdal

70 Hammerfest 8 073 3,0 2 704

Hammerfest

Hammerfest Juni 2005.jpg
71 Lillesand 7 930 5,1 1 545

Lillesand

72 Åkrehamn 7 873 4,4 1 812

Karmøy

73 Kløfta 7 842 3,6 2 124

Ullensaker

74 Vestby 7 653 3,5 2 130

Vestby

75 Raufoss 7 597 6,8 1 089

Vestre Toten (7 324)
Gjøvik (273)

76 Holmestrand 7 420 4,4 1 675

Holmestrand

77 Ørsta 7 390 5,4 1 358

Ørsta

78 Kvernaland 7 358 4,3 1 732

Klepp (4 058)
Time (3 267)

79 Nærbø 7 269 3,1 2 336

Melshornet Ørsta.jpg
80 Jørpeland 7 230 4,1 1 719

Strand

81 Malvik 6 993 2,6 2 669

Malvik (6 303)
Trondheim (690)

82 Rotnes 6 794 2,8 2 368

Nittedal

83 Vossevangen 6 745 4,0 1 645

Voss

Vossavangen.jpg
84 Bekkelaget 6 721 3,3 1 975

Stange

85 Mysen 6 576 4,7 1 384

Eidsberg

Mysen 05.jpg
86 Åmot/Geithus 6 567 5,9 1 116

Modum

87 Melhus 6 517 2,9 2 220

Melhus

88 Volda 6 486 3,8 1 706

Volda

Volda - panoramio.jpg
89 Hommersåk 6 380 2,3 2 798

Sandnes

Hommersåk.JPG
90 Fauske 6 314 4,5 1 395

Fauske

91 Eidsvoll 6 125 4,5 1 303

Eidsvoll

Sundet Eidsvoll.jpg
92 Spydeberg 6 098 3,6 1 664

Spydeberg (4 593)
Hobøl (1 505)

93 Flekkefjord 6 071 3,6 1 696

Flekkefjord

94 Sandnessjøen 6 052 4,1 1 469

Alstahaug

Botnkrona2.JPG
95 Ulsteinvik 5 918 3,9 1 503

Ulstein

Ulsteinvik Hogåsen Dimna.jpg
96 Knarvik 5 875 3,5 1 641

Lindås

KnarvikSeenFromHogstefjellet.jpg
97 Fetsund 5 798 2,6 2 152

Fet

98 Stavern 5 773 3,8 1 490

Larvik

99 Hommelvik 5 418 2,9 1 901

Malvik

100 Sortland 5 474 3,6 1 505

Sortland

Sortland viewed from Strandheia.jpg

Største tettsteder etter landsdel

Nr Østlandet Sørlandet Vestlandet Trøndelag Nord-Norge *
1 Oslo (1 019 513) Kristiansand (64 057) Bergen (257 087) Trondheim (186 364) Bodø (41 720)
2 Fredrikstad/Sarpsborg (113 622) Arendal (43 515) Stavanger/Sandnes (225 020) Stjørdalshalsen (14 723) Tromsø (40 471)
3 Drammen (107 930) Korsvik (17 981) Ålesund (53 234) Steinkjer (12 985) Harstad (21 070)
4 Porsgrunn/Skien (93 255) Grimstad (13 304) Haugesund (45 040) Levanger (10 333) Mo i Rana (18 899)
5 Tønsberg (52 419) Vennesla (13 118) Askøy (22 088) Namsos (8 471) Tromsdalen (17 377)
6 Moss (47 135) Mandal (10 909) Molde (21 103) Orkanger/Fannrem (8 385) Alta (15 342)
7 Sandefjord (44 368) Søgne (9 957) Kristiansund (18 273) Verdalsøra (8 325) Narvik (14 148)
8 Hamar (27 947) Lillesand (7 930) Leirvik (14 126) Malvik (6 993) Mosjøen (9 854)
9 Halden (25 708) Flekkefjord (6 071) Osøyro (13 911) Melhus (6 517) Kvaløysletta (9 001)
10 Larvik (24 647) Lyngdal (5 114) Kopervik (11 561) Hommelvik (5 418) Hammerfest (8 073)
  • Tromsø, Kvaløysletta og Tromsdalen tilhører samtlige Tromsø by.

Definisjon av tettsted

Begrepet tettsted defineres av Statistisk sentralbyrå på følgende måte:[3]

  1. En hussamling skal registreres som et tettsted dersom det bor minst 200 personer der.
  2. Avstanden mellom husene skal normalt ikke overstige 50 meter. Det er tillatt med et skjønnsmessig avvik utover 50 meter mellom husene i områder som ikke skal eller kan bebygges. Dette kan f.eks. være parker, idrettsanlegg, industriområder eller naturlige hindringer som elver eller dyrkbare områder. Husklynger som naturlig hører med til tettstedet tas med inntil en avstand på 400 meter fra tettstedskjernen. De inngår i tettstedet som en satellitt til selve tettstedskjernen.
  3. Tettsteder er geografiske områder som har en dynamisk avgrensing, og antall tettsteder og deres yttergrenser vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet og befolkningsutvikling.
  4. Tettstedene avgrenses uavhengig av de administrative grensene.

Se også

Referanser

Eksterne lenker