Liste over Norges største tettsteder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dette er en liste over de største tettstedene i Norge, slik SSB definerer dem. Definisjonen ligger nær opp til det internasjonale urban area. Tettsted kan karakteriseres som et dynamisk statistisk bybegrep.

Norges 100 største tettsteder[rediger | rediger kilde]

  • Tallene i tabellen offentliggjøres av Statistisk sentralbyrå pr. 1. januar hvert år.
  • Totalt er det 980 tettsteder, hvorav 381 har over 1 000 innbyggere, 241 over 2 000 innbyggere og 102 over 5 000 innbyggere.
  • Av de 100 største tettstedene er Oslo (3 613 pr km²), Tromsdalen (3 196) og Trondheim (3 071) tettest bebygd. I motsatt ende er Raufoss (1 072), Åmot/Geithus (1 109) og Notodden (1 255).
  • Noen kommuner har flere tettsteder inne blant de 100 største. Det gjelder blant annet Kristiansand, Tromsø og Bergen.
  • I noen tilfeller er det relativt store avvik mellom tettstedsbefolkningen etter SSBs definisjon og det som vanligvis oppfattes som «byen».
Tallene er oppdatert pr. 1. januar 2015[1]
Nr Tettsted Folkemengde Areal i km² Innbyggere
pr km²
Kommune Kart Foto
1 Oslo 958 378 3&502&265.3&265,3 3&503&3613&3 613

Oslo (640 610)
Bærum (107 501)
Asker (53 799)
Skedsmo (49 011)
Lørenskog (34 576)
Oppegård (26 098)
Rælingen (13 887)
Ski (10 910)
Nittedal (10 666)
Røyken (6 765)
Sørum (2 479)
Lier (2 076)

Tettstedet Oslo 2005.png Oslo city in 10 images.jpg
2 Bergen 250 420 3&501&85.9&85,9 3&503&2915&2 915

Bergen

TettstedetBergen.jpg BergenComposite.jpg
3 Stavanger/Sandnes 210 874 3&501&73.2&73,2 3&503&2881&2 881

Stavanger (129 300)
Sandnes (58 694)
Sola (13 846)
Randaberg (9 034)

Stavanger-sandnes tettsted 2005.jpg Stavangercollage2.png
4 Trondheim 175 068 3&501&57&57,0 3&503&3071&3 071

Trondheim

Trondheim tettsted 2005.jpg Overview of Trondheim 2008 03.jpg
5 Drammen 113 534 3&501&50.6&50,6 3&503&2245&2 245

Drammen (65 660)
Nedre Eiker (23 547)
Øvre Eiker (8 296)
Lier (11 542)
Røyken (3 994)

Tettsted Drammen 2005.jpg Drammen from east.png
6 Fredrikstad/Sarpsborg 108 636 3&501&58.2&58,2 3&503&1868&1 868

Fredrikstad (63 610)
Sarpsborg (45 026)

Fredrikstad-Sarpsborg tettstedskart.jpg Fredrikstad bryggepromenade fra Kråkerøybroa.JPG
7 Porsgrunn/Skien 91 737 3&501&52.6&52,6 3&503&1745&1 745

Skien (48 296)
Porsgrunn (33 346)
Bamble (10 095)

Skien-Porsgrunn.jpg Skien - town centre (east-west).jpg
8 Kristiansand 60 583 3&501&25&25,0 3&503&2421&2 421

Kristiansand

Tettsted Kristiansand 2005.jpg Kristiansand i den blå timen.jpg
9 Ålesund 50 917 3&501&27.3&27,3 3&503&1866&1 866

Ålesund (42 664)
Sula (8 253)

Tettsted ålesund 2005.jpg ÅlesundPanorama 01.jpg
10 Tønsberg 50 806 3&501&26.4&26,4 3&503&1923&1 923

Tønsberg (33 784)
Nøtterøy (17 022)

Tettsteder i Tønsberg.JPG Brygga i Tønsberg.JPG
11 Moss 45 586 3&501&21.6&21,6 3&503&2108&2 108

Moss (31 239)
Rygge (8 471)
Vestby (5 876)

Tettsted Moss 2005.jpg Moss, Norway.jpg
12 Haugesund 43 909 3&501&20.3&20,3 3&503&2159&2 159

Haugesund (35 509)
Karmøy (8 400)

Haugesund tettsted 2005.jpg Haugesund.jpg
13 Arendal 42 690 3&501&30.5&30,5 3&503&1398&1 398

Arendal (36 903)
Grimstad (5 787)

Tettsteder i Arendal.JPG Arendal Utsikt 02.JPG
14 Sandefjord 42 650 3&501&23.8&23,8 3&503&1792&1 792

Sandefjord

Kart over Sandefjord 1902 - No-nb krt 01279.jpg Bytunet2.JPG
15 Bodø 39 750 3&501&13.9&13,9 3&503&2858&2 858

Bodø

Tettstedskart Bodø.jpg Bodø 2006.jpg
16 Tromsø 33 883 3&501&12.1&12,1 3&503&2791&2 791

Tromsø

Tromsø tettsted 2015.png Fjellheisen Aussicht Stadt.jpg
17 Hamar 26 533 3&501&13.7&13,7 3&503&1931&1 931

Hamar (24 693)
Stange (111)
Ringsaker (1 729)

Bykart 1902.jpg Hamar from air.jpg
18 Halden 24 895 3&501&14.2&14,2 3&503&1759&1 759

Halden

Halden map 1884.jpg Halden Fra Festningen.jpg
19 Larvik 23 715 3&501&13.1&13,1 3&503&1806&1 806

Larvik

Jarlsberg og Larviks amt nr 51- Kart over Larvik, 1903.jpg Larvik (14387497427).jpg
20 Askøy 22 311 3&501&14.5&14,5 3&503&1538&1 538

Askøy

TettstedetBergen.jpg
21 Kongsberg 21 342 3&501&12.6&12,6 3&503&1688&1 688

Kongsberg

Kart over Kongsberg 1884 - No-nb krt 01318.jpg
22 Harstad 20 770 3&501&11.2&11,2 3&503&1861&1 861

Harstad

Harstad map.jpg
23 Molde 20 602 3&500&9&9,0 3&503&2282&2 282

Molde

Tettsteder i Molde.jpg
24 Horten 20 164 3&500&8.6&8,6 3&503&2358&2 358

Horten

Kart over Horten (1886).jpg
25 Gjøvik 19 935 3&501&12.6&12,6 3&503&1582&1 582

Gjøvik

Gjøvik tettsted 2005.jpg Gjøvik sett fra Nordlia.jpg
26 Lillehammer 19 733 3&501&10.8&10,8 3&503&1824&1 824

Lillehammer

Kart over Lillehammer (1890).jpg LillehammerDSC01504.JPG
27 Mo i Rana 18 679 3&501&11.8&11,8 3&503&1579&1 579

Rana

Mo i Rana.jpg
28 Kristiansund 18 379 3&500&8.1&8,1 3&503&2275&2 275

Kristiansund

Tettsteder i Kristiansund.jpg Rapp-P7130121.JPG
29 Korsvik 16 820 3&500&7.2&7,2 3&503&2330&2 330

Kristiansand

Søm, Kristiansand.jpg
30 Jessheim 16 595 3&500&6.8&6,8 3&503&2426&2 426

Ullensaker

Jessheim IMG 5926.JPG
31 Tromsdalen 16 302 3&500&5.1&5,1 3&503&3196&3 196

Tromsø

Tromso northern centre tromsdalen.jpg
32 Hønefoss 15 277 3&500&9&9,0 3&503&1707&1 707

Hønefoss

Honefoss flyfoto3.jpg
33 Ski 14 680 3&500&6.5&6,5 3&503&2255&2 255

Ski (12 537)
Ås (2 143)

As og ski tettsted 2005.jpg
34 Elverum 14 596 3&501&10.6&10,6 3&503&1372&1 372

Elverum

35 Alta 14 542 3&500&9.1&9,1 3&503&1598&1 598

Alta

36 Narvik 14 324 3&500&6.8&6,8 3&503&2116&2 116

Narvik

Narvik from above.JPG
37 Askim 14 003 3&500&7.3&7,3 3&503&1926&1 926

Askim

38 Leirvik 13 994 3&500&9.7&9,7 3&503&1450&1 450

Stord

39 Drøbak 13 405 3&500&5.5&5,5 3&503&2428&2 428

Frogn

Drøbak 2014 1.JPG
40 Osøyro 12 592 3&500&8.7&8,7 3&503&1452&1 452

Os

TettstedetBergen.jpg
41 Nesoddtangen 12 442 3&500&6.1&6,1 3&503&2043&2 043

Nesodden

Nesoddtangen tettsted 2005.jpg 2010-10-25 Oslofjord, cropped - Nesodden.jpg
42 Vennesla 12 391 3&500&7&7,0 3&503&1778&1 778

Vennesla (10 330)
Kristiansand (2 061)

Vennesla.jpg
43 Steinkjer 12 341 3&500&7.7&7,7 3&503&1597&1 597

Steinkjer

Steinkjer tettsted 2005.jpg Steinkjer fra bogen.jpeg
44 Grimstad 12 283 3&500&9.4&9,4 3&503&1305&1 305

Grimstad

FV420 Grimstad.jpg
45 Råholt 12 217 3&500&8.2&8,2 3&503&1495&1 495

Eidsvoll (11 774)
Ullensaker (443)

Eidsvoll IMG 6244 Råholt E6.JPG
46 Arna 12 132 3&500&6.2&6,2 3&503&1954&1 954

Bergen

TettstedetBergen.jpg
47 Kongsvinger 11 969 3&500&7.9&7,9 3&503&1521&1 521

Kongsvinger

Kongsvinger overview.JPG
48 Stjørdalshalsen 11 725 3&500&6.3&6,3 3&503&1858&1 858

Stjørdal

Stjørdal tettsteder 2005.jpg Stjoerdal crop.jpg
49 Bryne 11 569 3&500&5.1&5,1 3&503&2255&2 255

Time (9 935)
Klepp (1 634)

Høyhuset på Bryne.jpg
50 Egersund 11 473 3&500&6.4&6,4 3&503&1804&1 804

Eigersund

Egersund panorama small.jpg
51 Lommedalen 11 448 3&500&4&4,0 3&503&2862&2 862

Bærum

Lommedalen.jpg
52 Kopervik 11 365 3&500&7.5&7,5 3&503&1526&1 526

Karmøy

53 Ålgård/Figgjo 10 956 3&500&4.9&4,9 3&503&2245&2 245

Gjesdal (8 938)
Sandnes (2 018)

54 Mandal 10 725 3&500&6.3&6,3 3&503&1697&1 697

Mandal

Mandal sentrum og Mandalselva.jpg
55 Knarrevik/Straume 10 667 3&500&6.5&6,5 3&503&1631&1 631

Fjell

TettstedetBergen.jpg
56 Førde 10 216 3&500&5.5&5,5 3&503&1864&1 864

Førde

Førde sentrum og Vie.jpg
57 Mosjøen 9 735 3&500&6.4&6,4 3&503&1521&1 521

Vefsn

Mosjøen-Web-DSC 4602.jpg
58 Ås 9 687 3&500&4.5&4,5 3&503&2157&2 157

Ås

59 Levanger 9 637 3&500&5&5,0 3&503&1916&1 916

Levanger

60 Brumunddal 9 478 3&500&6.9&6,9 3&503&1368&1 368

Ringsaker

61 Søgne 9 147 3&500&5.9&5,9 3&503&1558&1 558

Søgne

62 Notodden 8 933 3&500&7.1&7,1 3&503&1255&1 255

Notodden

63 Florø 8 864 3&500&6.1&6,1 3&503&1444&1 444

Flora

64 Kleppe/Verdalen 8 712 3&500&3&3,0 3&503&2885&2 885

Klepp

65 Kvaløysletta 8 408 3&500&3.1&3,1 3&503&2730&2 730

Tromsø

66 Namsos 8 369 3&500&4.6&4,6 3&503&1839&1 839

Namsos

67 Verdalsøra 8 097 3&500&5.7&5,7 3&503&1423&1 423

Verdal

68 Orkanger/Fannrem 7 949 3&500&5.9&5,9 3&503&1345&1 345

Orkdal

69 Hammerfest 7 826 3&500&2.8&2,8 3&503&2795&2 795

Hammerfest

70 Fetsund 7 809 3&500&4&4,0 3&503&1938&1 938

Fet

71 Åkrehamn 7 715 3&500&4.3&4,3 3&503&1786&1 786

Karmøy

72 Lillesand 7 336 3&500&5&5,0 3&503&1461&1 461

Lillesand

73 Kvernaland 7 299 3&500&4&4,0 3&503&1829&1 829

Klepp (4 023)
Time (3 243)

74 Kløfta 7 225 3&500&3.6&3,6 3&503&2018&2 018

Ullensaker

75 Raufoss 7 217 3&500&6.7&6,7 3&503&1072&1 072

Vestre Toten (6 955)
Gjøvik (262)

76 Holmestrand 7 140 3&500&4.6&4,6 3&503&1549&1 549

Holmestrand

77 Nærbø 6 995 3&500&3.3&3,3 3&503&2133&2 133

78 Jørpeland 6 948 3&500&4.1&4,1 3&503&1699&1 699

Strand

79 Ørsta 6 822 3&500&5.2&5,2 3&503&1314&1 314

Ørsta

80 Malvik 6 719 3&500&2.6&2,6 3&503&2555&2 555

Malvik (6 169)
Trondheim (550)

81 Mysen 6 434 3&500&4.8&4,8 3&503&1335&1 335

Eidsberg

82 Tananger 6 377 3&500&4.5&4,5 3&503&1430&1 430

Sola

83 Hommersåk 6 312 3&500&2.1&2,1 3&503&2950&2 950

Sandnes

84 Vossevangen 6 267 3&500&3.8&3,8 3&503&1632&1 632

Voss

85 Åmot/Geithus 6 266 3&500&5.7&5,7 3&503&1109&1 109

Modum

86 Volda 6 221 3&500&3.7&3,7 3&503&1681&1 681

Volda

87 Bekkelaget 6 160 3&500&3.3&3,3 3&503&1878&1 878

Stange

88 Fauske 6 120 3&500&4.5&4,5 3&503&1372&1 372

Fauske

89 Sandnessjøen 6 079 3&500&4&4,0 3&503&1512&1 512

Alstahaug

90 Flekkefjord 6 049 3&500&3.6&3,6 3&503&1694&1 694

Flekkefjord

91 Melhus 6 003 3&500&2.9&2,9 3&503&2077&2 077

Melhus

92 Rotnes 5 853 3&500&2.8&2,8 3&503&2083&2 083

Nittedal

93 Stavern 5 591 3&500&3.7&3,7 3&503&1515&1 515

Larvik

94 Spydeberg 5 567 3&500&3.6&3,6 3&503&1568&1 568

Spydeberg (4 130)
Hobøl (1 437)

95 Knarvik 5 557 3&500&3.3&3,3 3&503&1699&1 699

Lindås

96 Kragerø 5 424 3&500&3.3&3,3 3&503&1649&1 649

Kragerø

97 Tranby 5 401 3&500&2&2,0 3&503&2714&2 714

Lier

98 Ulsteinvik 5 376 3&500&3.7&3,7 3&503&1461&1 461

Ulstein

99 Vadsø 5 173 3&500&3.4&3,4 3&503&1540&1 540

Vadsø

100 Sortland 5 158 3&500&3.6&3,6 3&503&1453&1 453

Sortland

Største tettsteder etter landsdel[rediger | rediger kilde]

Nr Østlandet Sørlandet Vestlandet Trøndelag Nord-Norge
1 Oslo (958 378) Kristiansand (60 583) Bergen (250 420) Trondheim (175 068) Bodø (39 750)
2 Drammen (113 534) Arendal (42 690) Stavanger/Sandnes (210 874) Steinkjer (12 341) Tromsø (33 883)
3 Fredrikstad/Sarpsborg (108 636) Korsvik (16 820) Ålesund (50 917) Stjørdalshalsen (11 725) Harstad (20 770)
4 Porsgrunn/Skien (91 737) Vennesla (12 391) Haugesund (43 909) Levanger (9 637) Mo i Rana (18 679)
5 Tønsberg (50 806) Grimstad (12 283) Askøy (22 311) Namsos (8 369) Tromsdalen (16 302)
6 Moss (45 586) Mandal (10 725) Molde (20 602) Verdalsøra (8 097) Alta (14 542)
7 Sandefjord (42 650) Søgne (9 147) Kristiansund (18 379) Orkanger/Fannrem (7 949) Narvik (14 324)
8 Hamar (26 533) Lillesand (7 336) Leirvik (13 994) Malvik (6 719) Mosjøen (9 735)
9 Halden (24 895) Flekkefjord (6 049) Osøyro (12 592) Melhus (6 003) Kvaløysletta (8 408)
10 Larvik (23 715) Lyngdal (4 901) Arna (12 132) Hommelvik (4 994) Hammerfest (7 826)

Definisjon av tettsted[rediger | rediger kilde]

Begrepet tettsted defineres av Statistisk sentralbyrå på følgende måte:[2]

1. En hussamling skal registreres som et tettsted dersom det bor minst 200 personer der.

2. Avstanden mellom husene skal normalt ikke overstige 50 meter. Det er tillatt med et skjønnsmessig avvik utover 50 meter mellom husene i områder som ikke skal eller kan bebygges. Dette kan f.eks. være parker, idrettsanlegg, industriområder eller naturlige hindringer som elver eller dyrkbare områder. Husklynger som naturlig hører med til tettstedet tas med inntil en avstand på 400 meter fra tettstedskjernen. De inngår i tettstedet som en satellitt til selve tettstedskjernen.

3. Tettsteder er geografiske områder som har en dynamisk avgrensing, og antall tettsteder og deres yttergrenser vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet og befolkningsutvikling.

4. Tettstedene avgrenses uavhengig av de administrative grensene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (11. desember 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 25. februar 2016. 
  2. ^ ssb.no: emner – begreper

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]