Liste over Norges største tettsteder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over de største tettstedene i Norge, slik SSB definerer dem. Definisjonen ligger nær opp til det internasjonale urban area. Tettsted kan karakteriseres som et dynamisk statistisk bybegrep. Det er ingen annen norsk statistikk som definerer byenes størrelse etter antall innbyggere. Dette er derfor ikke bare en liste over landets største tettsteder, men en liste over landets største byer.[1]

Norges 100 største tettsteder

  • Tallene i tabellen offentliggjøres av Statistisk sentralbyrå per 1. januar hvert år.
  • Per 1. januar 2022 er det totalt 986 tettsteder, hvorav 391 har over 1 000 innbyggere, 245 over 2 000 innbyggere og 106 over 5 000 innbyggere.
  • Tettstedet Oslo er nr. 1 av landets tettsteder, med hensyn til befolkningens størrelse, tettstedets areal og befolkningstetthet.
  • Tettstedene Oslo (3 857 pr km²), Tromsdalen (3 567 pr km²) og Trondheim (3 272 pr km²) er tettest bebygd. I motsatt ende er Raufoss (1 102), Åmot/Geithus (1 135) og Notodden (1 232) (per 1. januar 2018)
  • Noen kommuner har flere tettsteder inne blant de 100 største. Det gjelder blant annet Kristiansand, Tromsø, Drammen og Bergen.
  • I noen tilfeller er det relativt store avvik mellom tettstedsbefolkningen etter SSBs definisjon og det som vanligvis oppfattes som «byen». For eksempel er det i det som vanligvis oppfattes som byen Tromsø tre store tettsteder - Tromsø (nr. 16 av 986), Tromsdalen (nr. 31 av 986) og Kvaløysletta (nr. 66 av 986) - med til sammen 68 410 innbyggere per 1. januar 2022. Disse tre tettstedene bindes sammen med Tromsøbrua og Sandnessundbrua. Tilsvarende er i Kristiansand kommune, de to tettstedene Kristiansand (nr. 8 av 986) og Korsvik (nr. 30 av 986) forbundet med Varoddbrua. Askøybroen og Sotrabroen forbinder tettstedene Askøy (nr. 20 av 986) og Knarrevik/Straume (nr. 49 av 986) med Bergen tettsted (nr. 2 av 986).
Tall for 1. januar 2022[2]
Nr Tettsted Folke-
mengde
Areal i km² Inn-
byggere
pr km²
Kommune Kart Foto
1 Oslo 1 064 235 270,5 3 855

Oslo (696 400)
Bærum (127 577)
Asker (69 702)
Lillestrøm (58 247)
Lørenskog (44 368)
Nordre Follo (39 925)
Rælingen (14 634)
Nittedal (10 891)
Lier (2 491)

Tettsted 0801 Oslo 2022.png Oslo city in 10 images.jpg
2 Bergen 267 117 90,3 2 940

Bergen

Tettsted 5001 Bergen 2022.png BergenComposite.jpg
3 Stavanger/Sandnes 231 693 80,3 2 886

Stavanger (134 298)
Sandnes (64 884)
Sola (22 522)
Randaberg (9 989)

Tettsted 4522 Stavanger Sandnes 2022.png Stavangercollage2.png
4 Trondheim 194 860 59,3 3 289

Trondheim

Tettsted 6501 Trondheim 2022.png Overview of Trondheim 2008 03.jpg
5 Fredrikstad/Sarpsborg 118 992 60,1 1 980

Fredrikstad (70 161)
Sarpsborg (48 831)

Tettsted 0022 Fredrikstad Sarpsborg 2022.png Fredrikstad bryggepromenade fra Kråkerøybroa.JPG
6 Drammen 111 036 47,4 2 341

Drammen (83 206)
Lier (13 431)
Øvre Eiker (9 549)
Asker (4 311)
Holmestrand (539)

Tettsted 2003 Drammen 2022.png Drammen from east.png
7 Porsgrunn/Skien 94 709 54,0 1 755

Skien (50 142)
Porsgrunn (34 291)
Bamble (10 276)

Tettsted 3005 Porsgrunn Skien 2022.png Skien - town centre (east-west).jpg
8 Kristiansand 65 506 25,1 2 589

Kristiansand

Tettsted 4002 Kristiansand 2022.png Kristiansand i den blå timen.jpg
9 Ålesund 54 983 28,8 1 906

Ålesund (45 983)
Sula (9 000)

Tettsted 6025 Ålesund 2022.png Ålesund-28082018-8.jpg
10 Tønsberg 54 580 26,3 2 076

Tønsberg (36 699)
Færder (17 881)

Tettsted 2521 Tønsberg 2022.png Brygga i Tønsberg.JPG
11 Moss 48 477 22,2 2 182

Moss (42 043)
Vestby (6 434)

Tettsted 0031 Moss 2022.png Moss, Norway.jpg
12 Sandefjord 45 816 24,2 1 882

Sandefjord

Tettsted 2531 Sandefjord 2022.png Bytunet2.JPG
13 Haugesund 45 686 21,3 2 137

Haugesund (36 597)
Karmøy (9 089)

Tettsted 4532 Haugesund 2022.png Haugesund.jpg
14 Arendal 44 352 31,7 1 400

Arendal (38 154)
Grimstad (6 198)

Tettsted 3511 Arendal 2022.png Arendal Utsikt 02.JPG
15 Bodø 42 662 14,9 2 854

Bodø

Tettsted 7501 Bodø 2022.png Bodø 2006.jpg
16 Tromsø 41 434 13,9 2 975

Tromsø

Tettsted 8011 Tromsø 2022.png Fjellheisen Aussicht Stadt.jpg
17 Hamar 28 991 14,0 2 065

Hamar (26 508)
Ringsaker (2 155)
Stange (328)

Tettsted 1001 Hamar 2022.png Hamar from air.jpg
18 Larvik 26 851 15,0 1 777

Larvik

Tettsted 2541 Larvik 2022.png Larvik (14387497427).jpg
19 Halden 25 916 14,3 1 811

Halden

Tettsted 0001 Halden 2022.png Halden Fra Festningen.jpg
20 Askøy 24 110 15,1 1 593

Askøy

Tettsted 5201 Askøy 2022.png
21 Jessheim 22 953 7,5 2 927

Ullensaker

Tettsted 0659 Jessheim 2022.png Jessheim IMG 5926.JPG
22 Kongsberg 22 568 13,7 1 644

Kongsberg

Tettsted 2015 Kongsberg 2022.png Kongsberg Vestsida.jpg
23 Molde 21 417 9,3 2 294

Molde

Tettsted 6001 Molde 2022.png Molde seilet cruise.JPG
24 Harstad 21 132 11,5 1 834

Harstad

Tettsted 8003 Harstad 2022.png Harstad2.jpg
25 Lillehammer 21 100 11,5 1 832

Lillehammer

Tettsted 1501 Lillehammer 2022.png LillehammerDSC01504.JPG
26 Ski 20 836 9,8 2 123

Nordre Follo (14 223)
Ås (6 613)

Tettsted 0512 Ski 2022.png
27 Horten 20 758 8,7 2 391

Horten

Tettsted 2511 Horten 2022.png
28 Gjøvik 20 315 12,9 1 583

Gjøvik

Tettsted 1511 Gjøvik 2022.png Gjøvik sett fra Nordlia.jpg
29 Mo i Rana 18 864 12,8 1 492

Rana

Mo i Rana.jpg
30 Korsvik 18 802 7,9 2 352

Kristiansand

Tettsted 4002 Kristiansand 2022.png Søm, Kristiansand.jpg
31 Tromsdalen 18 063 5,1 3 567

Tromsø

Tettsted 8011 Tromsø 2022.png Tromso northern centre tromsdalen.jpg
32 Kristiansund 18 047 8,4 2 188

Kristiansund

Tettsteder i Kristiansund.jpg Rapp-P7130121.JPG
33 Hønefoss 16 547 9,2 1 794

Ringerike

Honefoss flyfoto3.jpg
34 Alta 15 784 9,8 1 585

Alta

35 Elverum 15 432 12,0 1 290

Elverum

36 Råholt 14 830 8,4 1 776

Eidsvoll (14 372)
Ullensaker (458)

Eidsvoll IMG 6244 Råholt E6.JPG
37 Askim 14 651 7,6 1 928

Indre Østfold

38 Leirvik 14 374 10,0 1 440

Stord

Leirvik kart.png Leirvik Sentrum.jpg
39 Osøyro 14 232 9,2 1 549

Os

TettstedetBergen.jpg
40 Narvik 14 035 6,9 2 050

Narvik

Narvik from above.JPG
41 Grimstad 13 956 10,7 1 307

Grimstad

FV420 Grimstad.jpg
42 Drøbak 13 675 6,3 2 185

Frogn

Drøbak 2014 1.JPG
43 Vennesla 13 617 7,3 1 855

Vennesla (11 223)
Kristiansand (2 394)

Vennesla.jpg
44 Stjørdalshalsen 13 378 7,5 1 792

Stjørdal

Stjørdal tettsteder 2005.jpg Stjoerdal crop.jpg
45 Nesoddtangen 13 189 6,3 2 099

Nesodden

Nesoddtangen tettsted 2005.jpg 2010-10-25 Oslofjord, cropped - Nesodden.jpg
46 Steinkjer 12 887 8,2 1 598

Steinkjer

Steinkjer tettsted 2005.jpg Steinkjer fra bogen.jpeg
47 Bryne 12 774 5,7 2 206

Time (10 876)
Klepp (1 898)

Høyhuset på Bryne.jpg
48 Kongsvinger 12 289 8,2 1 487

Kongsvinger

Kongsvinger overview.JPG
49 Knarrevik/Straume 12 042 7,2 1 583

Øygarden

Tettsted 5001 Bergen 2022.png
50 Ålgård/Figgjo 11 679 5,2 2 257

Gjesdal (9 493)
Sandnes (2 186)

51 Kopervik 11 596 7,7 1 525

Karmøy

Karmøy tettsteder 2005.jpg
52 Egersund 11 511 7,1 1 619

Eigersund

Egersund panorama small.jpg
53 Brumunddal 11 127 7,3 1 519

Ringsaker

Brumunddal 1.jpg
54 Mandal 11 122 6,8 1 649

Lindesnes

Mandal sentrum og Mandalselva.jpg
55 Ås 10 762 4,7 2 267

Ås

As og ski tettsted 2005.jpg
56 Søgne 10 661 6,4 1 653

Søgne

Tangvall.png
57 Førde 10 495 5,7 1 886

Førde

Førde sentrum og Vie.jpg
58 Konnerud 10 403 4,7 2 203

Drammen

59 Levanger 10 384 5,3 1 946

Levanger

Tettsted Levanger.jpg
60 Arna 9 823 4,5 2 192

Bergen

TettstedetBergen.jpg
61 Mosjøen 9 794 6,5 1 512

Vefsn

Mosjøen-Web-DSC 4602.jpg
62 Kleppe/Verdalen 9 650 3,3 2 894

Klepp

63 Notodden 9 041 7,3 1 232

Notodden

64 Fetsund-Østersund 8 966 4,2 2 047

Lillestrøm

65 Florø 8 942 6,8 1 307

Kinn

66 Kvaløysletta 8 913 3,2 2 784

Tromsø

Tettsted 8011 Tromsø 2022.png
67 Orkanger/Fannrem 8 890 6,6 1 328

Orkland

68 Verdalsøra 8 535 6,0 1 413

Verdal

69 Namsos 8 307 4,6 1 814

Namsos

70 Kløfta 8 215 3,7 2 246

Ullensaker

71 Vestby 8 199 3,6 2 236

Vestby

72 Lillesand 8 148 5,2 1 572

Lillesand

73 Holmestrand 8 023 4,5 1 733

Holmestrand

74 Raufoss 7 918 7,1 1 112

Vestre Toten (7 646)
Gjøvik (272)

75 Hammerfest 7 912 3,0 2 665

Hammerfest

Hammerfest Juni 2005.jpg
76 Åkrehamn 7 823 4,4 1 821

Karmøy

77 Kvernaland 7 720 4,5 1 729

Klepp (4 331)
Time (3 359)

78 Rotnes 7 452 2,9 2 577

Nittedal

79 Nærbø 7 433 3,1 2 354

80 Jørpeland 7 414 4,2 1 776

Strand

81 Ørsta 7 252 5,6 1 293

Ørsta

Melshornet Ørsta.jpg
82 Malvik 7 150 2,7 2 684

Malvik (6 382)
Trondheim (768)

83 Melhus 6 957 3,0 2 303

Melhus

84 Volda 6 891 3,8 1 819

Volda

Volda - panoramio.jpg
85 Mysen 6 882 4,7 1 436

Indre Østfold

Mysen 05.jpg
86 Bekkelaget 6 863 3,3 2 070

Stange

87 Vossevangen 6 851 3,9 1 761

Voss

Vossavangen.jpg
88 Åmot/Geithus 6 839 5,9 1 135

Modum

89 Hommersåk 6 681 2,2 2 869

Sandnes

Hommersåk.JPG
90 Eidsvoll 6 530 4,5 1 417

Eidsvoll

Sundet Eidsvoll.jpg
91 Knarvik 6 481 3,9 1 665

Alver

KnarvikSeenFromHogstefjellet.jpg
92 Spydeberg 6 419 3,7 1 749

Indre Østfold

93 Fauske 6 262 4,6 1 371

Fauske

94 Sætre 6 202 4,2 1 480

Asker

95 Flekkefjord 6 049 3,6 1 688

Flekkefjord

96 Sandnessjøen 5 956 4,3 1 425

Alstahaug

Botnkrona2.JPG
97 Ulsteinvik 5 936 3,9 1 513

Ulstein

Ulsteinvik Hogåsen Dimna.jpg
98 Stavern 5 902 3,8 1 546 Larvik
99 Hommelvik 5 800 2,9 1 964 Malvik
100 Sørumsand 5 596 2,2 2 400

Lillestrøm

Største tettsteder etter landsdel

Nr Østlandet Sørlandet [3] Vestlandet Trøndelag Nord-Norge [4]
1 Oslo (1 064 235) Kristiansand (65 506) Bergen (267 117) Trondheim (194 860) Bodø (42 662)
2 Fredrikstad/Sarpsborg (118 992) Arendal (44 352) Stavanger/Sandnes (231 693) Stjørdalshalsen (13 378) Tromsø (41 434)
3 Drammen (111 036) Korsvik (18 802) Ålesund (54 983) Steinkjer (12 887) Harstad (21 132)
4 Porsgrunn/Skien (94 709) Grimstad (13 956) Haugesund (45 686) Levanger (10 384) Mo i Rana (18 864)
5 Tønsberg (54 580) Vennesla (13 617) Askøy (24 110) Orkanger/Fannrem (8 890) Tromsdalen (18 063)
6 Moss (48 477) Mandal (11 122) Molde (21 417) Verdalsøra (8 535) Alta (15 784)
7 Sandefjord (45 816) Søgne (10 661) Kristiansund (18 047) Namsos (8 307) Narvik (14 035)
8 Hamar (28 991) Lillesand (8 148) Leirvik (14 374) Malvik (7 150) Mosjøen (9 794)
9 Larvik (26 851) Flekkefjord (6 049) Osøyro (14 232) Melhus (6 957) Kvaløysletta (8 913)
10 Halden (25 916) Lyngdal (5 271) Bryne (12 774) Hommelvik (5 800) Hammerfest (7 912)

Definisjon av tettsted

Begrepet tettsted defineres av Statistisk sentralbyrå på følgende måte:[5]

  1. En hussamling skal registreres som et tettsted dersom det bor minst 200 personer der.
  2. Avstanden mellom husene skal normalt ikke overstige 50 meter. Det er tillatt med et skjønnsmessig avvik utover 50 meter mellom husene i områder som ikke skal eller kan bebygges. Dette kan f.eks. være parker, idrettsanlegg, industriområder eller naturlige hindringer som elver eller dyrkbare områder. Husklynger som naturlig hører med til tettstedet tas med inntil en avstand på 400 meter fra tettstedskjernen. De inngår i tettstedet som en satellitt til selve tettstedskjernen.
  3. Tettsteder er geografiske områder som har en dynamisk avgrensing, og antall tettsteder og deres yttergrenser vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet og befolkningsutvikling.
  4. Tettstedene avgrenses uavhengig av de administrative grensene.

Se også

Referanser

  1. ^ Store norske leksikon publiserer den samme listen under overskriften: "de største byene i Norge" og argumenterer slik: "Når kommunestrukturen, ikke minst gjennom den siste kommunereformen, dessuten viser betydelig større geografiske forskjeller enn tidligere, er det helt nødvendig at en oversikt over de største byene i Norge baseres på tettstedsdefinisjonen." [1]
  2. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  3. ^ Kristiansand, Korsvik og Søgne tilhører samtlige Kristiansand by.
  4. ^ Tromsø, Kvaløysletta og Tromsdalen tilhører samtlige Tromsø by.
  5. ^ ssb.no: emner – begreper

Eksterne lenker