Liste over Norges største tettsteder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dette er en liste over de største tettstedene i Norge, slik SSB definerer dem. Definisjonen ligger nær opp til det internasjonale urban area. Tettsted kan karakteriseres som et dynamisk statistisk bybegrep.

Norges 100 største tettsteder[rediger | rediger kilde]

  • Tallene i tabellen offentliggjøres av Statistisk sentralbyrå pr. 1. januar hvert år.
  • Totalt er det 990 tettsteder, hvorav 380 har over 1 000 innbyggere, 243 over 2 000 innbyggere og 105 over 5 000 innbyggere.
  • Av de 100 største tettstedene er Oslo (3 673 pr km²), Tromsdalen (3 201) og Trondheim (3 090) tettest bebygd. I motsatt ende er Raufoss (1 085), Åmot/Geithus (1 113) og Notodden (1 270).
  • Noen kommuner har flere tettsteder inne blant de 100 største. Det gjelder blant annet Kristiansand, Tromsø og Bergen.
  • I noen tilfeller er det relativt store avvik mellom tettstedsbefolkningen etter SSBs definisjon og det som vanligvis oppfattes som «byen». I for eksempel byen Tromsø er det flere store tettsteder og byen har 1. januar 2016, 63 376 innbyggere. Da er det kun tatt med de 4 største bydelene, Tromsø, Tromsdalen, Kvaløysletta og Hamna.[1]
Tallene er oppdatert pr. 1. januar 2016[2]
Nr Tettsted Folkemengde Areal i km² Innbyggere
pr km²
Kommune Kart Foto
1 Oslo 975 744 3&502&265.7&265,7 3&503&3673&3 673

Oslo (652 940)
Bærum (109 212)
Asker (54 366)
Skedsmo (49 854)
Lørenskog (35 924)
Oppegård (26 315)
Rælingen (13 925)
Ski (11 010)
Nittedal (10 639)
Røyken (6 882)
Sørum (2 586)
Lier (2 091)

Tettstedet Oslo 2005.png Oslo city in 10 images.jpg
2 Bergen 252 772 3&501&86.5&86,5 3&503&2922&2 922

Bergen

TettstedetBergen.jpg BergenComposite.jpg
3 Stavanger/Sandnes 213 313 3&501&73.6&73,6 3&503&2898&2 898

Stavanger (130 100)
Sandnes (59 869)
Sola (14 125)
Randaberg (9 219)

Stavanger-sandnes tettsted 2005.jpg Stavangercollage2.png
4 Trondheim 177 617 3&501&57.5&57,5 3&503&3090&3 090

Trondheim

Trondheim tettsted 2005.jpg Overview of Trondheim 2008 03.jpg
5 Drammen 115 137 3&501&51&51,0 3&503&2258&2 258

Drammen (66 466)
Nedre Eiker (23 838)
Øvre Eiker (8 383)
Lier (11 874)
Røyken (4 085)

Tettsted Drammen 2005.jpg Drammen from east.png
6 Fredrikstad/Sarpsborg 109 907 3&501&58.2&58,2 3&503&1889&1 889

Fredrikstad (64 445)
Sarpsborg (45 462)

Fredrikstad-Sarpsborg tettstedskart.jpg Fredrikstad bryggepromenade fra Kråkerøybroa.JPG
7 Porsgrunn/Skien 92 001 3&501&52.7&52,7 3&503&1746&1 746

Skien (48 381)
Porsgrunn (33 494)
Bamble (10 126)

Skien-Porsgrunn.jpg Skien - town centre (east-west).jpg
8 Kristiansand 61 037 3&501&25&25,0 3&503&2439&2 439

Kristiansand

Tettsted Kristiansand 2005.jpg Kristiansand i den blå timen.jpg
9 Ålesund 51 474 3&501&27.4&27,4 3&503&1879&1 879

Ålesund (43 104)
Sula (8 370)

Tettsted ålesund 2005.jpg ÅlesundPanorama 01.jpg
10 Tønsberg 51 061 3&501&26.4&26,4 3&503&1935&1 935

Tønsberg (33 988)
Nøtterøy (17 073)

Tettsteder i Tønsberg.JPG Brygga i Tønsberg.JPG
11 Moss 46 158 3&501&21.8&21,8 3&503&2121&2 121

Moss (31 634)
Rygge (8 548)
Vestby (5 976)

Tettsted Moss 2005.jpg Moss, Norway.jpg
12 Haugesund 44 536 3&501&20.6&20,6 3&503&2158&2 158

Haugesund (35 995)
Karmøy (8 541)

Haugesund tettsted 2005.jpg Haugesund.jpg
13 Sandefjord 43 222 3&501&23.9&23,9 3&503&1811&1 811

Sandefjord

Kart over Sandefjord 1902 - No-nb krt 01279.jpg Bytunet2.JPG
14 Arendal 42 788 3&501&30.9&30,9 3&503&1387&1 387

Arendal (36 925)
Grimstad (5 863)

Tettsteder i Arendal.JPG Arendal Utsikt 02.JPG
15 Bodø 40 209 3&501&14&14,0 3&503&2864&2 864

Bodø

Tettstedskart Bodø.jpg Bodø 2006.jpg
16 Tromsø 34 283 3&501&12.1&12,1 3&503&2845&2 845

Tromsø

Tromsø tettsted 2015.png Fjellheisen Aussicht Stadt.jpg
17 Hamar 26 828 3&501&13.7&13,7 3&503&1955&1 955

Hamar (24 951)
Stange (110)
Ringsaker (1 767)

Bykart 1902.jpg Hamar from air.jpg
18 Halden 25 113 3&501&14.2&14,2 3&503&1767&1 767

Halden

Halden map 1884.jpg Halden Fra Festningen.jpg
19 Larvik 23 927 3&501&13.2&13,2 3&503&1820&1 820

Larvik

Jarlsberg og Larviks amt nr 51- Kart over Larvik, 1903.jpg Larvik (14387497427).jpg
20 Askøy 22 777 3&501&14.6&14,6 3&503&1556&1 556

Askøy

TettstedetBergen.jpg
21 Kongsberg 21 269 3&501&12.3&12,3 3&503&1726&1 726

Kongsberg

Kart over Kongsberg 1884 - No-nb krt 01318.jpg Kongsberg Vestsida.jpg
22 Molde 20 892 3&500&9.1&9,1 3&503&2298&2 298

Molde

Tettsteder i Molde.jpg Molde seilet cruise.JPG
23 Harstad 20 793 3&501&11.2&11,2 3&503&1865&1 865

Harstad

Harstad map.jpg Harstad2.jpg
24 Horten 20 301 3&500&8.6&8,6 3&503&2372&2 372

Horten

Kart over Horten (1886).jpg
25 Lillehammer 20 016 3&501&11&11,0 3&503&1821&1 821

Lillehammer

Kart over Lillehammer (1890).jpg LillehammerDSC01504.JPG
26 Gjøvik 19 982 3&501&12.6&12,6 3&503&1591&1 591

Gjøvik

Gjøvik tettsted 2005.jpg Gjøvik sett fra Nordlia.jpg
27 Ski 18 960 3&500&9.4&9,4 3&503&2021&2 021

Ski (12 935)
Ås (6 025)

As og ski tettsted 2005.jpg
28 Mo i Rana 18 555 3&501&11.9&11,9 3&503&1557&1 557

Rana

Mo i Rana.jpg
29 Kristiansund 18 355 3&500&8.2&8,2 3&503&2252&2 252

Kristiansund

Tettsteder i Kristiansund.jpg Rapp-P7130121.JPG
30 Jessheim 17 221 3&500&7&7,0 3&503&2471&2 471

Ullensaker

Jessheim IMG 5926.JPG
31 Korsvik 17 203 3&500&7.4&7,4 3&503&2341&2 341

Kristiansand

Søm, Kristiansand.jpg
32 Tromsdalen 16 483 3&500&5.2&5,2 3&503&3201&3 201

Tromsø

Tromsø tettsted 2015.png Tromso northern centre tromsdalen.jpg
33 Hønefoss 15 438 3&500&9&9,0 3&503&1715&1 715

Hønefoss

Honefoss flyfoto3.jpg
34 Elverum 14 794 3&501&10.8&10,8 3&503&1366&1 366

Elverum

35 Alta 14 737 3&500&9.1&9,1 3&503&1616&1 616

Alta

36 Narvik 14 279 3&500&6.8&6,8 3&503&2112&2 112

Narvik

Narvik from above.JPG
37 Askim 14 137 3&500&7.3&7,3 3&503&1931&1 931

Askim

38 Leirvik 14 085 3&500&9.7&9,7 3&503&1457&1 457

Stord

Leirvik kart.png Leirvik Sentrum.jpg
39 Drøbak 13 431 3&500&6.1&6,1 3&503&2205&2 205

Frogn

Drøbak 2014 1.JPG
40 Osøyro 13 282 3&500&8.7&8,7 3&503&1534&1 534

Os

TettstedetBergen.jpg
41 Vennesla 12 816 3&500&7.3&7,3 3&503&1768&1 768

Vennesla (10 509)
Kristiansand (2 307)

Vennesla.jpg
42 Råholt 12 682 3&500&8.2&8,2 3&503&1541&1 541

Eidsvoll (12 249)
Ullensaker (433)

Eidsvoll IMG 6244 Råholt E6.JPG
43 Nesoddtangen 12 599 3&500&6.2&6,2 3&503&2049&2 049

Nesodden

Nesoddtangen tettsted 2005.jpg 2010-10-25 Oslofjord, cropped - Nesodden.jpg
44 Grimstad 12 522 3&500&9.4&9,4 3&503&1331&1 331

Grimstad

FV420 Grimstad.jpg
45 Steinkjer 12 466 3&500&7.8&7,8 3&503&1592&1 592

Steinkjer

Steinkjer tettsted 2005.jpg Steinkjer fra bogen.jpeg
46 Arna 12 208 3&500&6.1&6,1 3&503&2008&2 008

Bergen

TettstedetBergen.jpg
47 Kongsvinger 11 972 3&500&7.9&7,9 3&503&1512&1 512

Kongsvinger

Kongsvinger overview.JPG
48 Stjørdalshalsen 11 934 3&500&6.4&6,4 3&503&1876&1 876

Stjørdal

Stjørdal tettsteder 2005.jpg Stjoerdal crop.jpg
49 Bryne 11 832 3&500&5.2&5,2 3&503&2267&2 267

Time (10 190)
Klepp (1 642)

Høyhuset på Bryne.jpg
50 Egersund 11 477 3&500&6.3&6,3 3&503&1813&1 813

Eigersund

Egersund panorama small.jpg
51 Lommedalen 11 383 3&500&3.9&3,9 3&503&2941&2 941

Bærum

Lommedalen.jpg
52 Kopervik 11 335 3&500&7.3&7,3 3&503&1548&1 548

Karmøy

Karmøy tettsteder 2005.jpg
53 Ålgård/Figgjo 11 231 3&500&4.9&4,9 3&503&2287&2 287

Gjesdal (9 192)
Sandnes (2 039)

54 Knarrevik/Straume 10 818 3&500&6.8&6,8 3&503&1600&1 600

Fjell

TettstedetBergen.jpg
55 Mandal 10 790 3&500&6.3&6,3 3&503&1705&1 705

Mandal

Mandal sentrum og Mandalselva.jpg
56 Førde 10 255 3&500&5.5&5,5 3&503&1882&1 882

Førde

Førde sentrum og Vie.jpg
57 Ås 9 977 3&500&4.7&4,7 3&503&2105&2 105

Ås

As og ski tettsted 2005.jpg
58 Mosjøen 9 820 3&500&6.4&6,4 3&503&1525&1 525

Vefsn

Mosjøen-Web-DSC 4602.jpg
59 Levanger 9 745 3&500&5.1&5,1 3&503&1903&1 903

Levanger

60 Brumunddal 9 723 3&500&7.1&7,1 3&503&1377&1 377

Ringsaker

Brumunddal 1.jpg
61 Søgne 9 178 3&500&5.9&5,9 3&503&1558&1 558

Søgne

Tangvall.png
62 Notodden 9 041 3&500&7.1&7,1 3&503&1270&1 270

Notodden

63 Florø 8 957 3&500&6.4&6,4 3&503&1393&1 393

Flora

64 Kleppe/Verdalen 8 944 3&500&3.2&3,2 3&503&2769&2 769

Klepp

65 Kvaløysletta 8 556 3&500&3.1&3,1 3&503&2734&2 734

Tromsø

Tromsø tettsted 2015.png
66 Namsos 8 322 3&500&4.5&4,5 3&503&1837&1 837

Namsos

67 Verdalsøra 8 208 3&500&5.7&5,7 3&503&1430&1 430

Verdal

68 Orkanger/Fannrem 8 011 3&500&6.1&6,1 3&503&1313&1 313

Orkdal

69 Fetsund 7 946 3&500&4.1&4,1 3&503&1957&1 957

Fet

70 Hammerfest 7 938 3&500&2.8&2,8 3&503&2825&2 825

Hammerfest

Hammerfest Juni 2005.jpg
71 Åkrehamn 7 865 3&500&4.3&4,3 3&503&1812&1 812

Karmøy

72 Lillesand 7 530 3&500&5&5,0 3&503&1497&1 497

Lillesand

73 Kløfta 7 389 3&500&3.6&3,6 3&503&2064&2 064

Ullensaker

74 Kvernaland 7 272 3&500&4.2&4,2 3&503&1731&1 731

Klepp (4 014)
Time (3 228)

75 Raufoss 7 261 3&500&6.7&6,7 3&503&1085&1 085

Vestre Toten (6 997)
Gjøvik (264)

76 Holmestrand 7 169 3&500&4.6&4,6 3&503&1545&1 545

Holmestrand

77 Vestby 7 164 3&500&3.4&3,4 3&503&2089&2 089

Vestby

78 Ørsta 7 138 3&500&5.3&5,3 3&503&1339&1 339

Ørsta

79 Nærbø 7 055 3&500&3.1&3,1 3&503&2247&2 247

Melshornet Ørsta.jpg
80 Jørpeland 7 003 3&500&4.1&4,1 3&503&1692&1 692

Strand

81 Malvik 6 883 3&500&2.6&2,6 3&503&2617&2 617

Malvik (6 274)
Trondheim (609)

82 Tananger 6 528 3&500&4.1&4,1 3&503&1584&1 584

Sola

Stavanger-sandnes tettsted 2005.jpg
83 Mysen 6 443 3&500&4.8&4,8 3&503&1348&1 348

Eidsberg

Mysen 05.jpg
84 Hommersåk 6 367 3&500&2.3&2,3 3&503&2756&2 756

Sandnes

Hommersåk.JPG
85 Vossevangen 6 345 3&500&3.9&3,9 3&503&1640&1 640

Voss

Vossavangen.jpg
86 Åmot/Geithus 6 323 3&500&5.7&5,7 3&503&1113&1 113

Modum

87 Volda 6 311 3&500&3.7&3,7 3&503&1701&1 701

Volda

Volda - panoramio.jpg
88 Bekkelaget 6 249 3&500&3.3&3,3 3&503&1899&1 899

Stange

89 Melhus 6 190 3&500&2.9&2,9 3&503&2127&2 127

Melhus

90 Fauske 6 138 3&500&4.4&4,4 3&503&1382&1 382

Fauske

91 Sandnessjøen 6 069 3&500&4.1&4,1 3&503&1491&1 491

Alstahaug

Botnkrona2.JPG
92 Flekkefjord 6 055 3&500&3.6&3,6 3&503&1696&1 696

Flekkefjord

93 Rotnes 6 010 3&500&2.8&2,8 3&503&2139&2 139

Nittedal

94 Spydeberg 5 691 3&500&3.6&3,6 3&503&1585&1 585

Spydeberg (4 208)
Hobøl (1 483)

95 Stavern 5 635 3&500&3.7&3,7 3&503&1519&1 519

Larvik

96 Knarvik 5 619 3&500&3.3&3,3 3&503&1703&1 703

Lindås

KnarvikSeenFromHogstefjellet.jpg
97 Ulsteinvik 5 505 3&500&3.7&3,7 3&503&1504&1 504

Ulstein

Ulsteinvik Hogåsen Dimna.jpg
98 Kragerø 5 438 3&500&3.3&3,3 3&503&1663&1 663

Kragerø

Kragerø kart.jpg Kragerø.jpg
99 Tranby 5 342 3&500&2&2,0 3&503&2684&2 684

Lier

100 Sortland 5 240 3&500&3.6&3,6 3&503&1472&1 472

Sortland

Sortland viewed from Strandheia.jpg

Tre andre tettsteder har pr. 01.01.2016 mer enn 5000 innbyggere. Disse er Vadsø (5107), Brønnøysund (5037) og Lyngdal (5002).

Største tettsteder etter landsdel[rediger | rediger kilde]

Nr Østlandet Sørlandet Vestlandet Trøndelag Nord-Norge
1 Oslo (975 744) Kristiansand (61 037) Bergen (252 772) Trondheim (177 617) Bodø (40 209)
2 Drammen (115 137) Arendal (42 788) Stavanger/Sandnes (213 313) Steinkjer (12 466) Tromsø (34 283)
3 Fredrikstad/Sarpsborg (109 907) Korsvik (17 203) Ålesund (51 474) Stjørdalshalsen (11 934) Harstad (20 793)
4 Porsgrunn/Skien (92 001) Vennesla (12 816) Haugesund (44 536) Levanger (9 745) Mo i Rana (18 555)
5 Tønsberg (51 061) Grimstad (12 522) Askøy (22 777) Namsos (8 322) Tromsdalen (16 483)
6 Moss (46 158) Mandal (10 790) Molde (20 892) Verdalsøra (8 208) Alta (14 737)
7 Sandefjord (43 222) Søgne (9 178) Kristiansund (18 355) Orkanger/Fannrem (8 011) Narvik (14 279)
8 Hamar (26 828) Lillesand (7 530) Leirvik (14 085) Malvik (6 883) Mosjøen (9 820)
9 Halden (25 113) Flekkefjord (6 055) Osøyro (13 282) Melhus (6 190) Kvaløysletta (8 556)
10 Larvik (23 927) Lyngdal (5 002) Arna (12 208) Hommelvik (5 141) Hammerfest (7 938)

Definisjon av tettsted[rediger | rediger kilde]

Begrepet tettsted defineres av Statistisk sentralbyrå på følgende måte:[3]

1. En hussamling skal registreres som et tettsted dersom det bor minst 200 personer der.

2. Avstanden mellom husene skal normalt ikke overstige 50 meter. Det er tillatt med et skjønnsmessig avvik utover 50 meter mellom husene i områder som ikke skal eller kan bebygges. Dette kan f.eks. være parker, idrettsanlegg, industriområder eller naturlige hindringer som elver eller dyrkbare områder. Husklynger som naturlig hører med til tettstedet tas med inntil en avstand på 400 meter fra tettstedskjernen. De inngår i tettstedet som en satellitt til selve tettstedskjernen.

3. Tettsteder er geografiske områder som har en dynamisk avgrensing, og antall tettsteder og deres yttergrenser vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet og befolkningsutvikling.

4. Tettstedene avgrenses uavhengig av de administrative grensene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]