Jørpeland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jørpeland
Jørpeland
LandNorges flagg Norge
FylkeRogaland
KommuneStrand
Postnummer4100 Jørpeland
Areal4,18 km²
Befolkning7 534[a] (2023)
Bef.tetthet1 802,4 innb./km²
Høyde o.h.23 meter
Preposisjon
Kart
Jørpeland
59°01′00″N 6°03′00″Ø

Jørpeland er en by og administrasjonssenter i Strand kommune i Rogaland. Byen er et viktig handels- og servicesentrum for det sørlige Ryfylke. Det bor 7 534[1] innbyggere på Jørpeland per 1. januar 2023. Jørpeland har hatt bystatus siden 1. april 1998.

Byen har lange tradisjoner som industristed. Det startet med møbelproduksjon på 1880-tallet. Virkelig stor vekst fikk stedet først da stålverket Stavanger Electro Staalverk A/S ble etablert i 1910.

Kultur og fritid[rediger | rediger kilde]

Jørpeland har turistkontor, vinmonopol, kulturbygg med kino, småbåthavn med strandpromenade, ulike spisesteder samt golfbane og campingplass.

Kulturhuset Jørpelands Brug[rediger | rediger kilde]

Innerst i Vågen i Jørpeland ligger Jørpelands Brug, et bygg fra 1891 som er Jørpelands eldste industribygg. Opprinnelig huset bygningen en møbel- og trevarefabrikk. I dag fungerer stedet som «de frivillige organisasjoners hus». Strand og Jørpeland Speidergruppe, Strand og Forsand turlag og Strand Veteranforening har tilholdssted her i dag[når?]. Bygget ble renovert i perioden 2018–2020 gjennom en omfattende dugnad.[2]

Turområder[rediger | rediger kilde]

Fjellsholmen og Jørpelandsholmen ligger sør utenfor byen, og badeplassen Barkavika ligger rett vest for byen. På Jørpelandsholmen er det opparbeidet tursti, og det er bygget bro over fra fastlandet for enklere adgang. Vest for Jørpelandsholmen ligger Klungholmen.

Skulpturen «Solspeilet»[rediger | rediger kilde]

På Klungholmen finner man Solspeilet, et kunstverk i rustfritt stål som skal gjengi solens gang over himmelhvelvingen. Kunstverket er laget av Stian Heimlund Skjæveland; det er 8 meter høgt og rager 14 meter over havet. Solspeilet er dekorert med historiske symboler, runer og ornamenter fra blant annet Osebergskipet.[trenger referanse]

Strandadagene[rediger | rediger kilde]

Festivalen Strandadagene blir arrangert hvert år første helg i juni. Festivalen er familievennlig; blant annet etableres det temporære is- og leketøyskiosker i sentrum og arrangeres aktiviteter for de minste barna.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Jørpeland stadion er ett av kommunens to idrettsanlegg. Anlegget består av fire fotballbaner, hvorav tre er kunstgress og én naturgress. I tillegg er det friidrettsfasiliteter på anlegget, som ble oppgradert med kunststoffdekke i 2022. Byens lokale fotballag Staal Jørpeland spilte i 3. divisjon sammenhengende i 23 år, frem til 2021-sesongen da klubben rykket opp i 2. divisjon og norsk toppfotball.

Jørpeland har også en nihulls golfbane, frisbeegolfbane på Jørpelandsholmen, idrettshallen Strandahallen, svømmebasseng samt flere fotball- og basketballbaner. I 2021 ble også Jørpeland Flerbrukshall ferdigstilt. Bygget er tilknyttet Strandahallen med ei gangbro, og rommer to håndballbaner, kampsportsenter, buldrerom, rom for e-sport og kafeteria.

Transport[rediger | rediger kilde]

Jørpeland har godt samband til Solbakk med buss videre gjennom Ryfylketunnellen (Ryfast) til Stavanger. Det er og bussavganger til Preikestolen fjellstue.

Fjell[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Jørpeland[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ «Jørpelands Brug». Strand Historielag. Besøkt 15. juni 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]