Svolvær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Svolvær
Svolvær
Svolvær sett fra Svolværgeita
68°14'N, 14°34'E
Land Norge Norge
Fylke Nordland
Kommune Vågan
Areal 2.38 km²
Befolkning 4 598[a] (2016)
Høyde 3±1 meter
Postnummer 8300 Svolvær

Svolvær i 2010
Svolvær sett fra fergekaia.
Gunnar Berg Fra Svolvær havn, 1891.

Svolvær (samisk: Spållavuolle eller Suolu-vær = «Øy-været») er administrasjonssenteret i Vågan kommune i Nordland. Tettstedet Svolvær har 4 598 innbyggere per 1. januar 2016[1].

Svolvær var tidligere en bykommune, men ble slått sammen med Vågan og Gimsøy kommuner til Vågan kommune i 1964. Svolvær fikk tilbake sin bystatus 17. mai 1996.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Byen har daglig anløp av Hurtigruten, og daglig avgang med hurtigbåt til Bodø og Hamarøy, tidligere også til Narvik. Den er nå erstattet av buss langs en ny vei som ble åpnet 1. desember 2007. Byen har også daglig anløp av ferge til Hamarøy. Svolvær lufthavn, Helle har flere daglige avganger til Bodø og Leknes. Fra Bodø er det korresponderende flyavganger til resten av landet.

Svolvær er Lofotens største befolkningssted. Svolvær huser Lofoten tingrett. Samtidig er hele kommunen en av Nord-Norges viktigste kunstnerkommuner. I Kabelvåg finner vi Nordland kunst- og filmfagskole og flere gallerier og museer. Nordnorsk Kunstnersenter finner vi i Svolvær. Verkstedindustrien er den største i Nord-Norge. Vågan kommune er også en av Norges store oppdrettskommuner. Eksportverdi var på 550 millioner kroner i 1994.

En av de mest kjente fjelltoppene ved Svolvær er Svolværgeita, som er Svolværs kjennemerke og første gang ble besteget i 1910. Et annet fjell er Vågakallen, som ligger mellom Kabelvåg og Henningsvær, som med sine 942 moh. skuer ut over sitt rike, Lofoten og Lofothavet. Ifølge gamle sagn er Vågakallen den tidligere kongen i Lofoten, som ble til stein i møte med sola.

Utsikt over Svolvær, Lofoten og Vestfjorden, sett fra tiende etasje i Thon hotell i Svolvær mars 2014. På bildet sees blant annet Svolvær kirke og Fløyfjellet (Nordland) med Svolværgeita. Flere fiskebåter er fortsatt ute på lofotfisket. Til venstre skimtes hjell for opphenging av tørrfisk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fiskeriene har stått sentralt i Svolværs næringsliv. Her fra skjæring av torsketunger.
Fiskeriene har stått sentralt i Svolværs næringsliv. Her fra skjæring av torsketunger.

Opphavet til stedsnavnet er ukjent. Etterstavelsen -vær betyr fangststed ved sjøen, mens det har vært fremsatt ulike forklaringer på forstavelsen svol-.[2]

Den eldste boplassen i Svolvær, Øvreværet, ligger ved foten av Svolværgeita og er fra tidlig bronsealderen. Boplasser i huler og hellere er typisk for området hvor jakt og fangst har vært hovednæring.

I skriftlige kilder er Svolvær omtalt første gang på midten av 1500-tallet, som en gård i Kongens eiendom. Tidlig på 1900-tallet gikk Svolvær fra å være et av mange fiskevær i Lofoten til å bli et tettsted med stor befolkningsvekst og sterk økonomisk vekst. I 1918 fikk Svolvær bystatus.[3]

Kjente personer fra Svolvær[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 
  2. ^ http://www.svolvaer-historielag.com/svolvaernavnet.htm
  3. ^ «Fakta om Svolvær - Historie». SvolværPortalen. 2010. Besøkt 23. juni 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]