Brønnøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Brønnøy

Våpen

Kart over Brønnøy

Land Norge Norge
Fylke Nordland
Status Kommune
Adm. senter Brønnøysund
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

3&503&1041.12&1 041,12 km²
3&502&997.67&997,67 km²
3&501&43.45&43,45 km²
Befolkning 3&503&7 934&7 934[a]
Kommunenr. 1813
Målform Nøytral
Internettside www.bronnoy.kommune.no
Politikk
Ordfører Johnny Hanssen (Ap) (2013)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Brønnøy

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2015)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 

Brønnøy er en kommuneHelgeland i Nordland. Den grenser mot Vega i vest, mot Vevelstad i nord, i øst mot Vefsn og Grane, og i sør mot Bindal og Sømna. Kommunen strekker seg fra et øyrike omkring skipsleia i vest, langs fjorder og fjell mot øst der fylkets daværende lengste veitunnel i 1987 ga ferjefri forbindelse med E6. Kommunesenteret er byen Brønnøysund. Et mindre senter er Hommelstø i Velfjord.

Kommunen har flyplass (Brønnøysund lufthavn, Brønnøy) og daglige Hurtigruteanløp. Fylkesvei 76 med Tosentunnelen, populært kalt «Tosenveien», sikrer ferjefri veiforbindelse til E6 gjennom Velfjord og Tosen. Kystriksveien, (fylkesvei 17), går gjennom kommunen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Se også Grunnkretser i Brønnøy kommune.

Brønnøy har en rik og variert natur, fra øyriket på strandflaten i vest via frodige bygder til høyfjellet i øst. I sørvest ligger det berømte fjellet Torghatten som er kommunens mest kjente landemerke. Verdens nordligste naturlig forekommende lindeskog vokser i Brønnøy, og det er boreal regnskog i Grønlidalen naturreservat.

Brønnøy har en vakker og spennende skjærgård med hundrevis av små og store øyer, holmer og skjær. Strandlinjen strekker seg kilometervis langs sjøen, inn bukter og viker.

Det ligger en rekke særpregede fjelltopper med merkede løyper og store utsikter i kommunen. Hvert år blir ti fjell valgt som mål i den såkalte «Fjelltrimmen». Noen lett tilgjengelige fjell er Tilremshatten, Mofjellet, Ramntind, Vikerfjellet og Torghatten.

Fra Torghatten er det utsikt over strandflata.

Elver, fjorder, fjell og vatn i Brønnøy[rediger | rediger kilde]

Tettsteder i Brønnøy kommune[rediger | rediger kilde]

Tettstedet Brønnøysund er administrasjonssenter i Brønnøy kommune.

Tettbyggelsen i og omkring det tidligere ladestedet Brønnøysund er definert som et tettsted av SSB. Tettstedet har 4 955 innbyggere i følge SSB. Tettstedet er et av de største i Nordland fylke.

Kommunen har også to mindre tettsteder, Hommelstø med 293 innbyggere, og Toft med 219 innbyggere. En mindre del av tettstedet Berg ligger også innenfor Brønnøy kommune.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Brønnøy rådhus i Brønnøysund.

Kommunen er et regionalt administrasjons- og utdanningssenter. Den statlige etaten Brønnøysundregistrene bidrar til at om lag 75 % av jobbene i kommunen er innenfor tertiærnæringene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Brønnøy fikk sin nåværende størrelse i 1977, da Sømna ble skilt ut som egen kommune.

Kulturminner i Brønnøy[rediger | rediger kilde]

Brønnøy kirke

Brønnøy kirke, som ligger i Sørbyen, ble innviet i 1870, men stedets første kirke ble bygd så tidlig som på slutten av 1100-tallet.

Nøstvik kirke, også kalt Velfjord kirke, fra 1674 er kommunens eldste kirke og en av de eldste trekirkene i Nord-Norge.

Rett utenfor byen ligger Skarsåsen, et gammelt kystfort fra Andre verdenskrig, med blant annet en kanonstilling, lyskaster, løpegraver og tunneler. Området passer bra for den som vil oppleve både historie og friluftsliv.

Skulpturlandskap Nordland[rediger | rediger kilde]

Steinar Breiflabb av Erik Dietman er en skulptur som tilhører samlingen Skulpturlandskap Nordland. Skulpturen er sentralt plassert på ei lita øy midt i Brønnøysundet.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Kommunens tusenårssteder er Brønnøy kirke og Brønnøysund gamle kirkested. Dette er valgt på bakgrunn av at i det meste av Brønnøysunds historie, fra 1200-tallet og fram til 1870, dreier mye seg om historia til kirka og beboerne i prestegården. Brønnøy kirke har fått middelalderstatus og ble i perioden 2004–2010 restaurert for 26 mill. kr.

Fra midten av 1800-tallet begynner det å vokse fram et tettsted. Stimulert av offentlig service, rikt sildefiske og etter hvert Hurtigruta. Et lite tettsted begynner å ta form ved prost Kiellands bebyggelsesplan av 1887–1888. Dette området kalles idag for Sørbyen – kystby 1900; spesialområde bevaring. Det er dette området som er identisk med «Brønnøysund gamle kirkested».

Det ble ikke plantet tusenårstre, men nedenfor Prestegården ble tusenårsskiltet satt på et gammelt allétre.

Kjente personer fra Brønnøy kommune[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]