Langesund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°00′12″N 009°44′29″Ø

Langesund, med Langøya og Langesundsfjorden i forgrunnen og Stathelle samt Brevik i bakgrunnen.
NS Krums kart over Langesund fra 1914.
Arbeidskirken Langesund kirke fra 1992 ligger i Langesund i Bamble kommune i Telemark.
Langøytangen fyr ligger sør på Langøya rett utenfor Langesund mot Skagerrak

Langesund er en by i Bamble kommune i Telemark fylke. Langesund ligger helt ytterst ved grensen til Ytre Oslofjord og Skagerrak ved innseilingen til Frierfjorden. Langesund ligger på ei halvøy og har cirka 5500 innbyggere. Langesund er det administrative sentrum i Bamble kommune.

Langesund kommune[rediger | rediger kilde]

Langesund er også navn på en tidligere kommune i Telemark. Bykommunen Langesund ble opprettet i 1837 etter at stedet hadde vært ladested fra 1765. I 1964 ble kommunene Langesund og Stathelle slått sammen med Bamble kommune.

Historikk og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Historisk sett er Langesund en by med lange maritime tradisjoner og var tidlig en av Norges viktigste byer innen skipsfart.

Langesund ble tollsted i 1570, og var på 1580-tallet den største utførselshavnen for trelast i Norge. Fra 1602 til omkring 1635 drev nederlendere et saltverk som kong Christian 4 bygde på Langøya for å rense innført salt. På slutten av 1600-tallet startet et stort skipsbyggeri, og da trelasten opphørte, ble skipsbygging og sjøfart de viktigste næringene i byen (se Langesund mekaniske verksted).

Tollstedet Langesund ble nedlagt i 1962.

Det finnes også en avansert teknologibedrift, Skarpenord AS i byen, som Øystein Klingenberg ledet i mange år. En av verdens mest kjente matematikere, Atle Selberg, er født i Langesund.

Lystbåtbransjen har også representanter i byen. Snekka Skager 660 lages fra bunn av på verftet i Langesund.

Fra 2006 til 2008 drev Kystlink passasjerferge, MS «Pride of Telemark»/ MS «Fantaasia», mellom Langesund og Hirtshals i Danmark og Strömstad i Sverige.

Fra juli 2013 driver Fjordline passasjerferge mellom Langesund og Hirtshals i Danmark med MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord.

Sommerbyen[rediger | rediger kilde]

Langesund er den kystbyen i Norge som har flest soldager i året[trenger referanse], og byen yrer av folkeliv fra mai til august. Da blomstrer kulturlivet med konserter og festivaler som preger bybildet. Hver sommer arrangeres det blant annet fiskefestival og shantyfestival. Bob Dylan og a-ha spilte på Wrightegaarden, byens kulturhus og konsertscene, i 2001. Også andre store artister som Leonard Cohen, Little Richard, B.B. King, Turboneger, Elton John og mange andre har spilt i Langesund. Postgirobygget spiller hver sommer på Wrightegaarden, og har laget sangen Sommer på jorda som henviser til sommerbyen Langesund.

Festivaler[rediger | rediger kilde]

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Langesund[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]