Langesund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Langesund
Norwegen 06 - Langesund.jpg
LandNorge Norge
Kart
Langesund
59°00′N 9°45′Ø

Langesund, med Langøya og Langesundsfjorden i forgrunnen og Stathelle samt Brevik i bakgrunnen.
NS Krums kart over Langesund fra 1914.
Arbeidskirken Langesund kirke fra 1992 ligger i Langesund i Bamble kommune.
Langøytangen fyr ligger sør på Langøya rett utenfor Langesund mot Skagerrak

Langesund er en by i Bamble kommune i Vestfold og Telemark fylke. Langesund ligger ved Skagerrak, på vestsiden av innseilingen til Frierfjorden. Langesund ligger på ei halvøy og har cirka 5500 innbyggere. Langesund er det administrative sentrum i Bamble kommune.

Langesund kommune[rediger | rediger kilde]

Langesund er også navn på en tidligere kommune i Telemark. Bykommunen Langesund ble opprettet i 1837 etter at stedet hadde vært ladested fra 1765. I 1964 ble kommunene Langesund og Stathelle slått sammen med Bamble kommune.

Historikk og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Historisk sett er Langesund en by med lange maritime tradisjoner og var tidlig en av Norges viktigste byer innen skipsfart.

Langesund ble tollsted i 1570, og var på 1580-tallet den største utførselshavnen for trelast i Norge. Fra 1602 til omkring 1635 drev nederlendere et saltverk som kong Christian 4 bygde på Langøya for å rense innført salt. På slutten av 1600-tallet startet et stort skipsbyggeri, og da trelasten opphørte, ble skipsbygging og sjøfart de viktigste næringene i byen (se Langesund mekaniske verksted).

Tollstedet Langesund ble nedlagt i 1962.

Byens maritime tradisjoner har gitt opphav til flere bedrifter som har utviklet metoder for å beskytte sjøgående fartøyer og sjøinstallasjoner mot korrosjon, blant annet gjennom katodisk teknologi. To slike bedrifter er Skarpenord AS og Cathwell. Det lages også lystbåter i Langesund; snekka Skager 660 bygges i sin helhet på verftet ved Langesund.

Fra 2006 til 2008 drev selskapet Kystlink passasjertrafikk med fergene MS «Pride of Telemark» og MS «Fantaasia» fra Langesund til Hirtshals i Danmark og til Strömstad i Sverige.

Fra juli 2013 driver Fjordline passasjertrafikk mellom Langesund og Hirtshals i Danmark med MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord.

Sommerbyen[rediger | rediger kilde]

Langesund yrer av folkeliv fra mai til august. Konserter og festivaler preger bybildet. Hver sommer arrangeres det blant annet fiskefestival og shantyfestival. Bob Dylan og a-ha spilte på Wrightegaarden, byens kulturhus og konsertscene, i 2001. Også andre kjente artister som Leonard Cohen, Little Richard, B.B. King, Turboneger, TOTO og Elton John har spilt i Langesund. Postgirobygget spiller hver sommer på Wrightegaarden, og har laget sangen Sommer på jorda om sommerbyen Langesund.

Festivaler[rediger | rediger kilde]

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Langesund[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]