Agder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nytt våpen for Agder region, gjeldende fra 1. januar 2020.

Agder er et tradisjonelt norsk landskap og navn som brukes om begge agderfylkene, Aust-Agder og Vest-Agder. Regjeringen vedtok i 2017 at fylkene Aust- og Vest-Agder skal slås sammen til den nye regionen Agder, med virkning fra 1. januar 2020.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Historisk er navnet brukt om de ytre deler av det samme området. Navnet er ca. 1500 år gammelt, og betyr noe tilsvarende det engelske edge, «kant», altså kanten på landet mot sjøen. Området var opprinnelig et småkongedømme ("Agðir") og senere et fylke ("Egða fylki") under Gulatingsloven.

Personer fra agderfylkene kalles fortsatt egder og det kan skilles mellom aust- og vestegder.

Navnet Agder brukes stadig i mange sammenhenger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Administrativt ble Egdafylki til Agdesiden len, og var ett av ni hovedlen i Norge på 1600-tallet. Agdesiden bestod av smålenene: Lister, Mandal (også kalt Midtsyssel len), Nedenes og Råbyggelaget.

Inntil 1400-tallet var det ingen byer mellom Skien og Stavanger. Agder var et rent landdistrikt. Det tidligste urbane samfunn en kjenner på Agder var Arendal, som trolig var ladested under Tønsberg fra omkring år 1500.

Frem til ca. 1902 tilhørte Agder landsdelen Vestlandet. Avisen Vestlandske Tidende kom ut i Arendal. Det var tidligere vanlig å dele inn Agder i kystområdet, Agdesiden og Råbyggelaget (innlandet). Råbyggelaget omfattet indre Aust-Agder fylke, samt Åseral i dagens Vest-Agder fylke.

Fra 1902 fikk Agder konkurranse med et rivaliserende navn, Sørlandet. Dette navnet var i utgangpunktet ment å omfatte et vesentlig større område enn det som i dag er Agder-fylkene. Sørlandet er navnet på en landsdel, og har sin landsdelshovedstad, Kristiansand. Navnet Sørlandet er laget bevisst for å skape en landsdel omkring en by som ville være landsdelshovedstad.

Agder kan i dag deles inn i følgende områder (distrikter): Lister, Lindesnesregionen, Kristiansandregionen, Setesdal og Østre Agder.

Areal, innbyggertall og administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Agder har til sammen 300 452 innbyggere (1. oktober 2016) - (292 225)[trenger referanse] og arealet er 16 438 kvadratkilometer, fordelt på 30 kommuner. De ti byene i Agder er: Flekkefjord, Farsund, Lyngdal, Mandal, Kristiansand, Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestrand og Risør.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Avisen Agderposten kommer ut i Arendal, og Agder Flekkefjords Tidende i Flekkefjord. Agderparken er en større næringspark i Arendal.

Kultur og samfunn[rediger | rediger kilde]

Agder bispedømme er et tidligere navn på Agder og Telemark bispedømme. Agder lagmannsrett omfatter Agderfylkene, Telemark og Vestfold.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ moderniseringsdepartementet, Kommunal- og (11. desember 2017). «Forskrifter om sammenslåing av kommuner og fylkeskommuner er fastsatt». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 24. juni 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]