Hopp til innhold

Sandnessjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandnessjøen
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneAlstahaug
InnbyggernavnSandnessjøværing
Grunnlagt1999
Postnummer8800 Sandnessjøen
Areal4,25 km²
Befolkning5 949[a] (2023)
Bef.tetthet1 399,8 innb./km²
Høyde o.h.20 meter
Kart
Sandnessjøen
66°01′00″N 12°38′00″Ø

Sandnessjøen er en by i Nordland fylke. Byen er også Alstahaug kommunes administrasjonssenter. Per 1. januar 2023 har Sandnessjøen 5 949[1] innbyggere.

Foruten handel og tjenester består Sandnessjøens næringsliv av maritim virksomhet, verftsvirksomhet og i senere år oljevirksomhet. Sandnessjøen er ett viktig knutepunkt og handelssted for skipstrafikk og næringsliv for det tallrike øysamfunnet rundt Sandnessjøen by. Viktige bedrifter er hovedsykehuset Helgelandssykehuset, Helgelandske, og Slipen Mekaniske.

Sandnessjøens nabobyer er Mosjøen i sørøst og Brønnøysund i sør. Sandnessjøen er kjent som byen under fjellkjeden Sju søstre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sandnessjøen i 1935.
Oljetanker.

Sandnes var opprinnelig en av storgårdene i Nord-Norge. Gården er blant annet kjent fra Egils saga som høvdingen Torolv Kveldulvssons bosted.

Med sin beliggenhet var Sandnessjøen fra gammel tid sete for skippere. På 1600-tallet trer Sandnessjøen frem som borgerleie, som det fantes mange av langs Nord-Norges kyst. Den første kjente borgeren på Sandnessjøen var bergensborgeren og senere trondhjemsborgeren Peder Nielsen Aars, opprinnelig fra Århus i Danmark. Han ble etterfulgt av sin sønn, trondhjemsborgeren Hans Pedersen Aars, som straks gav borgerleiet videre til sin bror, Peder Pedersen Aars. Etter slekten Aars overtok omkring 1713 slekten Walnum på Sandnessjøen. I de kommende årene fulgte flere personer og familier, og etter 1875 også firmaer, som eiere av borgerleiet.

Fra 1850-årene hadde Sandnessjøen anløp av dampskip, og i 1867 begynte Det Helgelandske Dambskibsselskabs båter å legge til der.

Mellom 1899 og 1965 var Sandnessjøen egen kommune som bestod delvis av by og delvis av land. Stamnes kommune ble den 1. juli i 1899 utskilt fra Alstahaug kommune. Den 1. juli 1915 ble dagens Leirfjord kommune skilt ut fra Stamnes. Stamnes kommune endret i 1948 navn til Sandnessjøen kommune. Denne kommunen ble i 1965 sammen med Alstahaug og Tjøtta kommuner slått sammen til storkommunen Alstahaug. Sandnessjøen hadde aldri formell status som by/ladested, i motsetning til nabobyene Mosjøen og Brønnøysund. På den andre siden fikk Sandnessjøen i 1999 moderne bystatus etter vedtak i kommunestyret.

Næringsliv og industri[rediger | rediger kilde]

Sandnessjøen betjenes av Stokka lufthavn. Med godt utbygget havn og lange kaier er byen et trafikknutepunkt for Ytre Helgeland. Sandnessjøen anløpes av Hurtigruten og er endeanløpssted for hurtigbåttjenesten Nordlandsekspressen. Det går båter sørover, til øyene og til Bodø. Det går buss til Mosjøen. Derfra går det tog fra Mosjøen stasjonNordlandsbanen.

Transportselskapet Helgelandske har sin hovedadministrasjon i Sandnessjøen. Sandnessjøens sykehus er del av Helgelandssykehuset. Med sine om lag 300 ansatte er sykehuset byens største arbeidsgiver. Ellers utgjør industrien en viktig del av byens sysselsetting. Sandnessjøen er den nærmeste byen og handelsstedet for kommuner som Herøy, Dønna og Leirfjord.

Lokalavisen Helgelands Blad har sete i Sandnessjøen.

Kjente sandnessjøværinger[rediger | rediger kilde]

Angivelig portrett av Petter Dass fra Melhus kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]