Lillestrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den nye kommunen fra 2020, se Lillestrøm (kommune)
Lillestrøm
Lillestrøm
Flyfoto av Lillestrøm (2015)
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneLillestrøm
InnbyggernavnLillestrømling(er)
BefolkningCa. 14,000[a]
Høyde over havet109 meter
Postnummer2000-2004

Lillestrøm
59°57′00″N 11°05′00″Ø

Alt det blå inngår i tettstedet Oslo. De mørkeblå områdene angir sentrumssoner i tettstedet. Grønne og mørkegrønne områder angir andre selvstendige tettsteder med sentrumssoner i 2012.[1][2] Grønn stiplet linje viser grensene[3] til Lillestrøm kommune (1908-1961), her var det 4 373 innbyggere i 1910 og 10 883 i 1961.[4] Hvit prikket linje er byutviklingsområdet i kommuneplanen[5] «Lillestrøm-Strømmen-Kjeller-triangelet».
Lillestrøm bussterminal. Den nye gateterminalen ligger til høyre for bygget.
Lillestrøm rådhus i Lillestrøm i tidligere Skedsmo kommune

Lillestrøm er en by i Lillestrøm kommune i Viken fylke. Byen ligger i Osloregionen. Avstand til Oslo sentrum er 18 km og man kan komme seg dit på 10 minutter med tog eller ca. 20 minutter med bil. Gardermoen kan nås på 12 minutter med tog og ca. 25 minutter med bil.

Rådhuset i Lillestrøm kommune ligger i Lillestrøm, i tidligere Skedsmo sitt rådhus.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Lillestrøm fremstår (per 2017) som et bysentrum omgitt av en hageby. Nitelva utgjør en naturlig grense mot Strømmen og Rælingen.

Byen ligger 13 km øst for Oslos grense og ca. 18 km fra Oslo sentrum. Som poststed grenser Lillestrøm mot Leirsund, Strømmen, Fjerdingby, Skjetten, Rælingen, Skedsmokorset, Fetsund og Kjeller.[6] Lillestrøm by er en del av tettstedet Oslo, som igjen er en del av Osloregionen. Lillestrøm har 14 000 innbyggere, og 18 500 om man inkluderer tettstedet Kjeller.

Bydeler[rediger | rediger kilde]

Lillestrøm består fra gammelt av av flere «bydeler»: Volla og Vigernes (som også er navnet på byens to barneskoler), Nesa, Måsan, Åråsen, Flisbyen, Furuskauen og Funkisbyen.

Klima[rediger | rediger kilde]

Normaler for Lillestrøm (110 moh.)[7] Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des År
Temperaturnormal (°C) −7,5 −7,0 −2,2 3,0 10,0 14,5 16,5 14,5 9,5 5,5 −1,1 −6,0 4,2
Nedbør (mm) 55 42 52 45 58 65 80 88 90 95 80 60 810

Historie[rediger | rediger kilde]

Da hovedbanen fra Oslo til Eidsvoll ble åpnet i 1854, lå en av stasjonene på Lille Strøm gård i Rælingen. Her ble det bygd et lite godshus, et lite ekspedisjonslokale og en liten stasjonsmesterbolig. Stasjonen ble flyttet over elva i forbindelse med bygging av Kongsvingerbanen og navnet fulgte med.[4]

Lillestrøm var egen kommune fra 1908 til og med 1961.[4] Lillestrøm kommune ble 1. januar 1908 delt i Lørenskog, Lillestrøm og Skedsmo kommuner. 1. januar 1962 slo Lillestrøm og Skedsmo kommuner seg sammen igjen. Skedsmo kommunes rådhus (i dag Akershusmuseet) lå på Strømmen inntil nytt rådhus for den sammenslåtte kommunen stod ferdig på Lillestrøm.

Gården Lille Strøm, som igjen fikk navnet etter den innsnevringen i elveleiet i Nitelva rett nedenfor gården (som lager en liten strøm), som lå på Rælingssiden av Nitelva. De første bosetningene kom langs Nitelva på 1600-tallet og årlige vårflommer satte ofte hus og beitemarker under vann. I 1854 stod jernbanen mellom Christiania og Eidsvoll ferdig. Fra 1860-årene var sagene ikke lenger avhengig av vannkraft og de nye dampsagene ble anlagt i Lillestrøm. Dette førte til en sterk befolkningsøkning og Lillestrøm ble raskt fylkets største industristed og gav opphavet til navnet «Flisbyen».

Jernbanen har helt fra starten vært svært viktig for Lillestrøm. Fortsatt er stedet et trafikknutepunkt og stedet der Kongsvingerbanen (mot Stockholm) og hovedbanen skiller lag.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig var Kjeller flyplass hovedverksted for Luftflotte 5 i Norge og Finland. Kjeller flyplass utførte blant annet reparasjoner på jagerfly av typen Focke Wulf Fw 190 og Messerschmitt Me 109, samt reparasjoner på fly som skulle brukes ved Østfronten. Derfor iverksatte allierte styrker to bombeangrep på flyplassen, ett i 1943 og ett i 1944. Bombene som falt under disse to angrepene gjorde skade også i Lillestrøm, og medførte sivile dødsfall.

Nyere tid[rediger | rediger kilde]

I moderne tid er Lillestrøm også kjent for å ha blitt satt under vann under flere store flommer av elva Nitelva. Både i 1966 og 1967 var det storflom. Skadeomfanget i 1966 og 1967 ble til en viss grad begrenset av en demning som ble ført opp av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. I 1995 inntraff en ny storflom, og i etterkant av den flommen besluttet myndighetene å skjøte på flomdiket, som ble bygget ut til å sikre hele veien langs Nitelva.

13. juni 1998 fikk Lillestrøm bystatus.

5. april 2000 ble byen nesten lagt i ruiner da et tog som fraktet propan tok fyr, i den såkalte Lillestrømulykken.

1. januar 2020 ble kommunene Skedsmo, Fet og Sørum slått sammen til Lillestrøm kommune.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Transport[rediger | rediger kilde]

Lillestrøms bysentrum ligger rundt Lillestrøm stasjon. Stasjonen har hyppige avganger til Oslo sentralstasjon, og togturen tar kun 10 minutter gjennom Romeriksporten. Noen av Flytogets linjer stopper ved Lillestrøm stasjon, og det er kort reisetid til Oslo Lufthavn.

Lillestrøm bussterminal ligger rett ved togstasjonen. Den fungerer som et knutepunkt for befolkningen på Nedre Romerike. Det er 15.000 reisende og 1.200 bussbevegelser daglig[8]. Terminalbygget vant i 1999 Statens byggeskikkpris. Bussterminalen ble i 2019 oppgradert til en gateterminal i tillegg til terminalbygningen. På sikt skal terminalbygget rives, og terminalen vil kun være på gateplan.

Oppvekst og utdanning[rediger | rediger kilde]

Lillestrøm har mange barnehager og et variert utdanningstilbud med barne- og ungdomsskoler, videregående skoler, én teknisk fagskole og én høyskole.

Barnehager[rediger | rediger kilde]

 • Furulund barnehage har tre avdelinger.[9]
 • Lillehagen barnehage har fem avdelinger og er godkjent for 97 barn.[10]
 • Lillestrøm barnehage har 80 plasser.[11]
 • Måsan barnehage har fem avdelinger for barn i alderen 1-6 år, med fire avdelinger i Lillestrøm og én avdeling på Strømmen.[12]
 • FlytogetLillestrøm stasjon. Toget frakter passasjerer mellom Oslo lufthavnGardermoen og Oslo
  Volla barnehage har fem avdelinger for barn i alderen 0-6 år, med tilsammen 83 plasser.[13]

Barne- og ungdomsskoler[rediger | rediger kilde]

Kjellervolla skole

Det skal oppføres en ny ungdomsskole på Lillestrøm som skal overta for Kjellervolla skole. Denne skolen vil få navnet Sophie Radich skole, oppkalt etter den første kvinnelige lærer i Lillestrøm. Kjellervolla skole vil gjøres om til en barneskole.

Lillestrøm musikk- og kulturskole[rediger | rediger kilde]

Lillestrøm musikk- og kulturskole ligger bak jernbanestasjonen, på Lillestrøm syd. Skolens tilbyr undervisning i sang, tangentinstrumenter, trekkspill, gitar, el.bass, strykeinstrumenter, messing- og treblåseinstrumenter, male- og tegneundervisning og drama/dans. Skolen het tidligere Skedsmo musikk- og kulturskole, men fikk nytt navn etter kommunesammenslåingen i 2020.

Skolen driver med aktiviteter og opplæring innen en rekke av kulturfagene. Tilbudet omfatter «Musikk fra livets begynnelse» (barn fra 3 måneder til 3 år), musikkgrupper for 6- og 7-åringer og for psykisk utviklingshemmede, instrumental- og sangopplæring, dramagrupper, og male- og tegnegrupper. I tillegg gir musikk- og kulturskolen forsterket opplæring i musikk for alle på første trinn i grunnskolen, og skolekorpsene i kommunen får instrumental opplæring gjennom musikk- og kulturskolen.

Lillestrøm videregående skole[rediger | rediger kilde]

Lillestrøm videregående skole

Skedsmo videregående skole[rediger | rediger kilde]

Oslomet – storbyuniversitetet[rediger | rediger kilde]

Oslomet – storbyuniversitetet har et studiested på Kjeller utenfor Lillestrøm.

Andre[rediger | rediger kilde]

Handelshøyskolen BI hadde en avdeling på Lillestrøm, men den ble lagt ned 1. august 2007.

Norges Byggskole ligger på Lillestrøm. Studietilbudet omfatter blant annet en teknisk fagskole, som består i et 2-årig studium i bygg og anlegg. Målet med dette studiet er å utdanne fremtidens ledere og fagspesialister i byggnæringen.[17]

Kultur[rediger | rediger kilde]

Teater[rediger | rediger kilde]

Lillestrøm Kultursenter er det nye navnet på Lillestrøms gamle kino- og teaterbygning fra 1920-tallet. Bygningen har blitt modernisert og utvidet til mer enn dobbel størrelse. Den gamle kinosalen er beholdt og supplert med to nye teatersaler, Stjernesalen og Universet. Kultursenteret gir dermed rom for flere forestillinger samtidig. Hver måned holdes det konserter med kjente artister. Det settes også opp musikaler på kultursenteret, med høysesong fra september til desember. Kulturinstitusjonene Akershus Teater, Lillestrøm teaterselskap og Skedsmo Amatørteater har produsert en rekke forestillinger på scenene i Lillestrøm Kultursenter.[18]

Kino[rediger | rediger kilde]

Lillestrøm fikk ny kino i 2005. Kinoen har syv saler, som på dagtid leies ut til konferanser, seminarer og lignende. Lillestrøm kino eies (per 2017) av SF Kino, som fra januar 2017 ble kjøpt opp av kinokjeden AMC Theaters og har nå navnet Odeon Kino.[19]

Musikk[rediger | rediger kilde]

Lillestrøm har mange musikktilbud:

 • Lillestrøm byorkester. Hjemmeside
 • Lillestrøm jazzklubb Hjemmeside
 • Lillestrøm musikkorps. Hjemmeside
 • Lillestrøm skolekorps: Lillestrøm skolekorps ble stiftet 9. september 1923 som guttemusikkorps. Dette er det nest eldste skolekorpset på Romerike. Medlemmene er stort sett ungdom i alderen fra 8 til 19 år som sogner til skolene i Lillestrømområdet. Hjemmeside

Idrett[rediger | rediger kilde]

Åråsen stadion er fotballbane for Lillestrøm Sportsklubb (LSK).

Idrettsklubber[rediger | rediger kilde]

Idrettsanlegg[rediger | rediger kilde]

Det er flere idrettsanlegg i Lillestrøm og i områdene rundt.

Åråsen stadion på Kjeller er Lillestrøm Sportsklubb sin hjemmebane. I Lillestrøm by ligger Lillestrøm idrettspark, et idrettsanlegg med innendørs og utendørs baner.

Det er også en terningspark i Lillestrøm, ved Nebbursvollen.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Norges Varemesse

Oslo-området fikk sin første flyplass på Kjeller i 1912, og forskningsmiljøene som oppsto omkring flyplassdriften utgjør fremdeles et av landets mest fremtredende kompetansesentra.

Norges Varemesse er en stor bygning brukt for flere messer årlig. I de senere år har bilmessen vært blant de mest populære arrangementer. I nærhet av Norges Varemesse er det også et Thon-hotell. Varemessen er blant Norges største.

Stiftelsen Norges Varemesse har som mål å skape verdier for norsk og internasjonalt næringsliv gjennom å sikre et markedstilpasset og kostnadseffektivt tilbud til arrangører, utstillere og besøkende[30]. Oslo Spektrum er også drevet av stiftelsen.

Bedrifter i Lillestrøm[rediger | rediger kilde]

Kjeller utenfor Lillestrøm, finner man et rikt teknologi- og forskningsmiljø, som har vært med på å gjøre Lillestrøm til et mer attraktivt sted for næringslivet.

Personer med tilknytning til Lillestrøm[rediger | rediger kilde]
Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Statistisk sentralbyrå (2012). «Kart over tettsteder og sentrumssoner, nedlasting av kart over tettsteder i digitalt kartformat» (norsk). Statistisk sentralbyrå. Besøkt 22. oktober 2012. «For å se filene, last ned SOSI-vis fra Statens kartverk» 
 2. ^ Statistisk sentralbyrå (2012). «Kart over tettsteder og sentrumssoner, nedlasting av kart over sentrumssoner i digitalt kartformat» (norsk). Statistisk sentralbyrå. Besøkt 22. oktober 2012. «For å se filene, last ned SOSI-vis fra Statens kartverk» 
 3. ^ Harald Hals (1978). Lillestrøms historie (norsk). Skedsmo: Skedsmo kommune. s. bind I side 290-291 og bind II side 74. 
 4. ^ a b c Thor Sørheim (19. mai 1976). Skedsmo lokalhistorisk opplegg (norsk). Skedsmo. s. 11.  [kompendium, tilgjengelig på Skedsmo bibliotek]
 5. ^ «Kommuneplan 2011-2022, samfunnsdelen side 2 og 14» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 30. april 2013. Besøkt 22. oktober 2012. 
 6. ^ «2000 Lillestrøm». Besøkt 14. november 2018. 
 7. ^ seklima.no
 8. ^ «Lillestrøm bussterminal - Viken KollektivTerminaler FKF». Besøkt 4. juli 2020. 
 9. ^ Furulund barnehages hjemmeside[død lenke]
 10. ^ Lillehagen barnehages hjemmeside
 11. ^ Lillestrøm barnehage hjemmeside Arkivert 9. mars 2005 hos Wayback Machine.
 12. ^ Måsan barnehage hjemmeside
 13. ^ Volla barnehage hjemmeside Arkivert 9. mars 2005 hos Wayback Machine.
 14. ^ Vigernes skoles hjemmeside
 15. ^ Volla skole hjemmeside
 16. ^ Kjellervolla skole hjemmeside
 17. ^ «Norges Byggskole - www.studie.no». www.studie.no. Besøkt 6. februar 2018. «Studiene: Norges Byggskole tilbyr 2-årig heltidsstudie i teknisk fagskole i bygg og anlegg, fordypning i bygg og treteknikk. / Skolen benytter PC i lokaler med trådløst nettverk. Etter fullført studie overtar studentene PC vederlagsfritt. / Stedet: Lillestrøm er en liten by med nærhet til Oslo og Gardermoen. Byen har mange varierte studietilbud og et studentmiljø i vekst.» 
 18. ^ http://www.lillestrom-kultursenter.no/ Lillestrøm kultursenter
 19. ^ «Romerikes Blad - Kinoen har fått nye eiere». www.rb.no (norsk). 24. januar 2017. Besøkt 5. februar 2018. 
 20. ^ Lillestrøm Sportsklubbs hjemmesider
 21. ^ Lillestrøm SK Futsal hjemmeside Arkivert 10. februar 2009 hos Wayback Machine.
 22. ^ Lillestrøm Golfklubb hjemmeside
 23. ^ Lillestrøm Håndballklubb hjemmeside Arkivert 11. mars 2005 hos Wayback Machine.
 24. ^ «Lillestrøm Kampsportklubb - Hjem». www.lillestromkk.info. Besøkt 6. februar 2018. 
 25. ^ «Lillestrøm & Omegn Bueskyttere». www.lob.no. Besøkt 6. februar 2018. 
 26. ^ «Skedsmo Ishockeyklubb». Skedsmo Ishockeyklubb. Besøkt 6. februar 2018. 
 27. ^ «flisbyenbk.com». Flisbyen Ballklubb (norsk). Besøkt 6. februar 2018. 
 28. ^ «Om Flisbyen». Flisbyen Ballklubb (norsk). Besøkt 6. februar 2018. 
 29. ^ «Lillestrøm Starfighters». www.lafk.no. Besøkt 6. februar 2018. 
 30. ^ «STIFTELSEN NORGES VAREMESSE». NORGES VAREMESSE. 5. januar 2017. Besøkt 4. juli 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]