Lillestrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lillestrøm
Lillestrøm
Flyfoto av Lillestrøm (2015)
59°57'0"N, 11°5'0"E
LandNorge Norge
FylkeAkershus
KommuneSkedsmo
InnbyggernavnLillestrømling(er)
Befolkning12 500[a]
Høyde over havet109 meter
Preposisjoni Lillestrøm
Postnummer2000-2004

Alt det blå inngår i tettstedet Oslo. De mørkeblå områdene angir sentrumssoner i tettstedet. Grønne og mørkegrønne områder angir andre selvstendige tettsteder med sentrumssoner i 2012.[1][2] Grønn stiplet linje viser grensene[3] til Lillestrøm kommune (1908-1961), her var det 4 373 innbyggere i 1910 og 10 883 i 1961.[4] Hvit prikket linje er byutviklingsområdet i kommuneplanen[5] «Lillestrøm-Strømmen-Kjeller-triangelet».
FlytogetLillestrøm stasjon. Toget frakter passasjerer mellom Oslo lufthavnGardermoen og Oslo
Åråsen stadion er fotballbane for Lillestrøm Sportsklubb (LSK).

Lillestrøm er en by i Skedsmo kommune i Akershus fylke. Byen ligger ca. 17 km fra Oslo sentrum.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Lillestrøm er i sterk utvikling. Byen framstår nå som en fullverdig by med et spennende bysentrum, omgitt av en hageby. . Nitelva utgjør en naturlig grense mot Rælingen.

Byen ligger 13 km øst for Oslos grense og ca. 18 km fra Oslo sentrum. Lillestrøm grenser mot Leirsund, Strømmen, Skjetten, Rælingen, Fet og Kjeller. Statistisk sentralbyrå regner Lillestrøm som en del av tettstedet Oslo, som igjen er en del av Stor-Osloregionen. Lillestrøm har 12 500 innbyggere, og 18 500 om man inkluderer Kjeller.Lillestrøm i Store norske leksikon Det bor 53 276 i kommunen Skedsmo.

Lillestrøm er sammen med Sandvika, Jessheim, Ski og Drøbak de eneste stedene i Akershus med bystatus, men var alene om dette fra 1997 til 2003.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da hovedbanen fra Oslo til Eidsvoll ble åpnet i 1854, lå en av stasjonene på Lille Strøm gård i Rælingen. Her ble det bygd et lite godshus, et lite ekspedisjonslokale og en liten stasjonsmesterbolig. Stasjonen ble flyttet over elva i forbindelse med bygging av Kongsvingerbanen og navnet fulgte med.[4]

Lillestrøm var egen kommune fra 1908 til og med 1961.[4]

Gården Lille Strøm, som igjen fikk navnet etter den innsnevringen i elveleiet i Nitelva rett nedenfor gården (som lager en liten strøm), som lå på Rælingssiden av Nitelva. De første bosetningene kom langs Nitelva på 1600-tallet og årlige vårflommer satte ofte hus og beitemarker under vann. I 1854 stod jernbanen mellom Christiania og Eidsvoll ferdig. Fra 1860-årene var sagene ikke lenger avhengig av vannkraft og de nye dampsagene ble anlagt i Lillestrøm. Dette førte til en sterk befolkningsøkning og Lillestrøm ble raskt fylkets største industristed og gav opphavet til navnet «Flisbyen».

Jernbanen har helt fra starten vært svært viktig for Lillestrøm. Fortsatt er stedet et trafikknutepunkt og stedet der Kongsvingerbanen (mot Stockholm) og hovedbanen skiller lag.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig var Kjeller flyplass hovedverksted for Luftflotte 5 i Norge og Finland. Kjeller flyplass utførte blant annet reparasjoner på jagerfly av typen Focke Wulf Fw 190 og Messerschmitt Me 109, samt reparasjoner på fly ment for østfronten. På grunn av dette ble det iverksatt to bombeangrep på flyplassen, ett i 1943, og ett i 1944, hvor bomber gjorde skade i Lillestrøm, og medførte sivile dødsfall.

Kommunehistorikk[rediger | rediger kilde]

Skedsmo kommune ble 1. januar 1908 delt i Lørenskog, Lillestrøm og Skedsmo kommuner. 1. januar 1962 slo Lillestrøm og Skedsmo kommuner seg sammen igjen. Skedsmo kommunes rådhus lå på Strømmen inntil nytt rådhus for den sammenslåtte kommunen stod ferdig på Lillestrøm.

I moderne tid er Lillestrøm også kjent for å ha blitt satt under vann under flere store flommer av elva Nitelva. Både i 1966 og 1967 var det storflom. En demning som ble ført opp under krigen av den tyske okkupasjonsmakten var da til noe hjelp. Men etter enda en storflom i 1995 besluttet myndighetene å skjøte på flomdiket og fullførte dette hele veien langs Nitelva.

13. juni 1998 fikk Lillestrøm bystatus.

Lillestrøm kommune[rediger | rediger kilde]

Fra 1. januar 2020 blir Lillestrøm navnet på den nye storkommunen når kommunene Skedsmo, Fet og Sørum blir slått sammen.[6]

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Bydeler[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt er byen delt i flere «bydeler»: Volla og Vigernes (som også er navnet på byens to barneskoler), Nesa, Måsan, Åråsen, Flisbyen, Furuskauen og Funkisbyen.

Oppvekst og utdanning[rediger | rediger kilde]

Lillestrøm har mange barnehager og et variert utdanningstilbud med barne- og ungdomsskoler, videregående skoler, én teknisk fagskole og én høyskole.

Barnehager[rediger | rediger kilde]

 • Furulund barnehage: har tre avdelinger.[7]
 • Lillehagen barnehage: har fem avdelinger og er godkjent for 97 barn.[8]
 • Lillestrøm barnehage: 80 plasser.[9]
 • Måsan barnehage: har fem avdelinger for barn i alderen 1-6 år, med fire avdelinger i Lillestrøm og én avdeling på Strømmen.[10]
 • Volla barnehage: har fem avdelinger for barn i alderen 0-6 år med tilsammen 83 plasser.[11]

Barne- og ungdomsskoler[rediger | rediger kilde]

Kjellervolla skole

Skedsmo musikk- og kulturskole[rediger | rediger kilde]

På Lillestrøm syd, bak jernbanestasjonen, ligger Skedsmo musikk- og kulturskole. Skolens tilbud omfatter undervisning på sang, tangentinstrumenter, trekkspill, gitar, el.bass, strykeinstrumenter, messing- og treblåseinstrumenter, male- og tegneundervisning og drama/dans.

Skolen driver med aktiviteter og opplæring innen en rekke av kulturfagene. Det er Musikk fra livets begynnelse (barn fra 3 måneder til 3 år), musikkgrupper for 6- og 7-åringer og for psykisk utviklingshemmede, instrumental- og sangopplæring, dramagrupper, og male- og tegnegrupper. I tillegg gir Musikk- og kulturskolen forsterket opplæring i musikk for alle på 1. trinn i grunnskolen og skolekorpsene får instrumental opplæring gjennom Musikk- og kulturskolen.

Lillestrøm videregående skole[rediger | rediger kilde]

Se egen side: Lillestrøm videregående skole

Skedsmo videregående skole[rediger | rediger kilde]

Se egen side Skedsmo videregående skole

Handelshøyskolen BI[rediger | rediger kilde]

Handelshøyskolen BI hadde en avdeling på Lillestrøm, men den ble lagt ned 1. august 2007.

Norges Byggskole[rediger | rediger kilde]

Som blant annet driver med teknisk fagskole, et 2-årig studium i bygg og anlegg som utdanner fremtidens ledere og fagspesialister i byggnæringen.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Teater[rediger | rediger kilde]

Lillestrøm Kultursenter: På kulturfronten står Lillestrøm foran nysatsinger. Den gamle kino- og teaterbygningen fra 1920-tallet har blitt modernisert og utvidet til mer enn dobbel størrelse. Her er den gamle kinosalen beholdt, og to nye teatersaler, Stjernesalen og Universet, gir rom for flere forestillinger samtidig. Kjente artister gjester scenene månedlig - og musikaler settes opp med høysesong fra september til desember. Mange kjente artister fra inn- og utland besøker byen jevnlig, og flere og flere velger å legge premierer for nye forestillinger til nettopp Lillestrøm. Akershus Teater, Lillestrøm teaterselskap og Skedsmo Amatørteater har allerede produsert en rekke forestillinger.[15]

Kino[rediger | rediger kilde]

Ny kino i Lillestrøm stod klar i 2005 - med syv saler av høy kvalitet. Salene på Lillestrøm kino leies ut på dagtid for konferanser, «kick-off», seminarer og lignende.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Lillestrøm har mange muligheter for den som ønsker å drive med musikk:

 • Lillestrøm byorkester. Hjemmeside
 • Lillestrøm jazzklubb Hjemmeside
 • Lillestrøm musikkorps. Hjemmeside
 • Lillestrøm skolekorps: Lillestrøm skolekorps ble stiftet 9. september 1923 som guttemusikkorps og det er det nest eldste skolekorpset på Romerike.
Medlemmene er stort sett ungdom i alderen fra 8 til 19 år som sogner til skolene i Lillestrømområdet. Hjemmeside

Idrett[rediger | rediger kilde]

Det meste kjente idrettslaget fra Lillestrøm er fotballaget Lillestrøm Sportsklubb (LSK). De spiller sine hjemmekampen på Åråsen stadion.[16] Lillestrøm har flere idrettsklubber:

FBK har også ett B-lag. I tillegg har de et damelag som spiller sjuerfotball. FBK spiller sine hjemmekamper på Lillestrøm Stadion.[23]

 • Lillestrøm Fram FC (LFFC) er nok en klubb som er tuftet på kameratskap, hvor det sosiale i å møtes til fotball et par ganger i uka er det viktigste. Klubben rundet 80 år i 2008, men lå nede i nær 10 år inntil 2006. LFFC har lag både i 7. divisjon herrer, samt et 7`er-lag for både herrer og damer. LFFC spiller sine hjemmekamper på Lillestrøm stadion, hovedsakelig bane 4.[24]
 • Lillestrøm Amerikansk Fotball Klubb (LAFK) – amerikansk fotball-lag som ble startet i 2010, og har tre lag: U-14, U-16 og U-19. U-16 kom til NM-finale i sin første sesong som klubb i 2011 og tok sølv mot Vålerenga.[25]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Oslo-området fikk sin første flyplass på Kjeller i 1912, og forskningsmiljøene som oppsto omkring flyplassdriften utgjør fremdeles et av landets mest fremtredende kompetansesentra.

Norges Varemesse er en stor bygning brukt for flere messer årlig. I de senere år har bilmessen vært blant de mest populære arrangementer. I nærhet av Norges Varemesse er det og ett Thon-hotell.

Store bedrifter i Lillestrøm[rediger | rediger kilde]

Kjente lillestrømlinger[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Statistisk sentralbyrå (2012). «Kart over tettsteder og sentrumssoner, nedlasting av kart over tettsteder i digitalt kartformat» (norsk). Statistisk sentralbyrå. Besøkt 22. oktober 2012. «For å se filene, last ned SOSI-vis fra Statens kartverk» 
 2. ^ Statistisk sentralbyrå (2012). «Kart over tettsteder og sentrumssoner, nedlasting av kart over sentrumssoner i digitalt kartformat» (norsk). Statistisk sentralbyrå. Besøkt 22. oktober 2012. «For å se filene, last ned SOSI-vis fra Statens kartverk» 
 3. ^ Harald Hals (1978). Lillestrøms historie (norsk). Skedsmo: Skedsmo kommune. s. bind I side 290-291 og bind II side 74. 
 4. ^ a b c Thor Sørheim (19. mai 1976). Skedsmo lokalhistorisk opplegg (norsk). Skedsmo. s. 11.  [kompendium, tilgjengelig på Skedsmo bibliotek]
 5. ^ «Kommuneplan 2011-2022, samfunnsdelen side 2 og 14» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 2013-04-30. Besøkt 22. oktober 2012. 
 6. ^ Tre nye kommunenavn er klare, bt.no
 7. ^ Furulund barnehages hjemmeside[død lenke]
 8. ^ Lillehagen barnehages hjemmeside
 9. ^ Lillestrøm barnehage hjemmeside Arkivert 9. mars 2005 hos Wayback Machine.
 10. ^ Måsan barnehage hjemmeside
 11. ^ Volla barnehage hjemmeside Arkivert 9. mars 2005 hos Wayback Machine.
 12. ^ Vigernes skoles hjemmeside
 13. ^ Volla skole hjemmeside
 14. ^ Kjellervolla skole hjemmeside
 15. ^ http://www.lillestrom-kultursenter.no/ Lillestrøm kultursenter
 16. ^ Lillestrøm Sportsklubbs hjemmesider
 17. ^ Lillestrøm SK Futsal hjemmeside Arkivert 10. februar 2009 hos Wayback Machine.
 18. ^ Lillestrøm Golfklubb hjemmeside
 19. ^ Lillestrøm Håndballklubb hjemmeside Arkivert 11. mars 2005 hos Wayback Machine.
 20. ^ Lillestrøm Kampsportlag hemmeside Arkivert 16. juni 2007 hos Wayback Machine.
 21. ^ Lillestrøm og Omegn bueskyttere hjemmeside
 22. ^ Skedsmo Ishockeyklubb hjemmeside
 23. ^ Flisbyen Ballklubb hjemmeside
 24. ^ Lillestrøm Fram FC hjemmeside[død lenke]
 25. ^ Lillestrøm Amerikansk Fotball Klubbs hjemmeside
 26. ^ «Kontakt — IFE». www.ife.no. Besøkt 14. september 2016.