Hopp til innhold

Ulsteinvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulsteinvik
Ulsteinvik, sett fra Høgåsen på Dimnøya
LandNorges flagg Norge
FylkeMøre og Romsdal
KommuneUlstein
Postnummer6065 Ulsteinvik
Areal3,94 km²
Befolkning6 164[a] (2023)
Bef.tetthet1 564,5 innb./km²
Høyde o.h.5 meter
Kart
Ulsteinvik
62°20′35″N 5°50′55″Ø

Ved havnen
Ulstein kirke
Ulstein rådhus

Ulsteinvik er en by, et tettsted og administrasjonssenter i Ulstein kommune i Møre og Romsdal. Tettstedet har 6 164 innbyggere per 1. januar 2023[1]. Ulsteinvik er handelssentrum i kommunen og har dessuten store skipsverft og annen mekanisk industri. I Ulsteinvik finner man også en videregående skole, en folkehøgskole og Høddvoll stadion, hjemmebanen til Idrottslaget Hødd. Ulsteinvik ble en by i år 2000, etter vedtak i kommunestyret.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Ulsteinvik ligger hovedsakelig på øya Hareidlandet, som i gammel tid ble kalt Hǫð. Den moderne skrivemåten blir Hod. Skolekretsen Ulsteinvik består av de seks gårdene Fjelle, Osnes, Vik, Saunes, Hofset og Holseker, som gir en snevrere definisjon av tettstedet. Sentrum blir i dagligtale ofte kalt Vik.

Hareidlandet er delt mellom to kommuner, Hareid og Ulstein. Ulsteinvik er omgitt av flere fjelltopper med mange muligheter for fjellturer. Det høyeste fjellet er Blåtinden, 697 meter over havet. Byen ligger innenfor flere holmer, skjær og øyer, innenfor Norskehavet. Det er flere strender, fra Ulsteinvik og utover mot Flø.

Ulsteinvik har store forekomster av den sjeldne bergarten eklogitt. Den interesserer forskere fra hele verden. Harrison Schmitt, som var mannskap på Apollo 17, har studert denne bergarten i Ulsteinvik.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Kongsberg Marine (Tidligere Rolls Royce Commercial Marine) har en produksjonsenhet i Ulsteinvik[2].

Ulstein Group er et internasjonalt rettet firma innenfor skipsbygging og skipsdesign. Den kjente X-baugen er utviklet her. Bedriften leverer også ulike tekniske løsninger på det maritime området.

Kleven Verft på Dimnøya er en del av Kleven Maritime AS og er et familieselskap som blant annet eier Myklebust verft i Sande og en avdeling på Rovde i Vanylven.

Mange av dagens hurtigruter er bygget ved Ulstein Verft og Kleven verft.

Ulsteinvik har også en rekke andre teknologibedrifter.

Sport[rediger | rediger kilde]

Ulsteinvik er kjent for fotballaget Hødd. Laget hadde sin storhetstid på 60-70 tallet med fem sesonger i eliteserien (66, 69, 70, 71, 72), og en sesong i eliteserien i 1995. Klubben er kjent for sin talentutvikling. Laget topper maratontabellen for det nest øverste nivået i norsk fotball. Supporterklubben til Hødd heter Blåsarane. Klubbens historie dokumenteres av Arne Flatin. De vant NM i fotball for herrer, den 25. november 2012 etter å ha slått Tromsø IL på straffer.

Byen har områder velegnet for surfing og seilbrett.[trenger referanse]

Karsten Warholm kommer fra Ulsteinvik.

Klima[rediger | rediger kilde]

Måned jan feb mar apr mai jun jul aug sep okt nov des
Gjennomsnitt °C 2,4 -1,4 3,7 8,4 9,7 12,2 15,9 13,2 10,3 5,6 2,6 0,6
Kilde: Meteorologisk institutt Arkivert 8. november 2011 hos Wayback Machine.. Alle data er fra målestasjonen ved Ørsta/Volda lufthavn. Tabellene viser gjennomsnittstemperatur.

Media[rediger | rediger kilde]

Lokalavisen for Ulsteinvik er Vikebladet Vestposten, som tidligere var to aviser som er slått sammen. Avisen dekker kommunene Ulstein og Hareid. Sunnmørsposten har også kontor i Ulsteinvik.

Smak Av Ulstein[rediger | rediger kilde]

Smak Av Ulstein tidlegare Ulsteindagane blir arrangert i juni hvert år. Under festivalen blir det satt opp mange konserter og andre kulturtilbud. Sammen med uteplasser, Tivoli og mange forskjellige stand og boder skaper dette en fin atmosfære i byen.

Trebåtfestivalen[rediger | rediger kilde]

Trebåtfestivalen i Ulsteinvik blir arrangert i august. Denne festivalen samler båtentusiaster fra hele landet og fyller gatene med folk. Ta sjansen er ett av høydepunktene, sammen med konserter og dans på rådhusplassen. Festivalen blir arrangert av Ullaholm Båtklubb.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ «Kongsberg Maritime fast facts» (engelsk). Besøkt 21. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]