Vinstra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen er om byen. For elva med samme navn, se Vinstra (elv).
Vinstra
Vinstra
Land Norge Norge
Fylke Oppland
Kommune Nord-Fron
Areal 2.8 km²
Befolkning 2 553[a] (2014)
Bef.tetthet 911,8 innb./km²
Postnummer 2640 Vinstra

Vinstra er en by og administrasjonssenteret i Nord-Fron kommune i Oppland. Byen har 2 553 innbyggere per 1. januar 2014, og ligger i Gudbrandsdalen. Byen har togforbindelse via Dovrebanen, og E6 går gjennom her. Her finnes det mange barnehager, to barneskoler, en ungdomsskole og videregående skole. Byen har også to kjøpesentrer, Sødorptunet og Peer Gynt sentret. Vinstra fikk bystatus den 1. september 2013, en begivenhet som ble feiret med en byfest i 3 dager til ende. Vinstra har også et eldrehjem, ungdomsklubb og bibliotek.

Vinstra og Peer Gynt[rediger | rediger kilde]

Peder Olsen Hågå fra Vinstra var modell for hovedpersonen i Henrik Ibsens dramatiske dikt Peer Gynt fra 1867. På Sødorp gamle kirkegård står en minnestein over Peer Gynt, og hvert år siden 1967 har det blitt arrangert Peer Gynt-stevnePeer Gynt-Gården, Hågå. Gården består av 15 gamle hus, og stevnet viser blant annet en friluftsoppsetning av skuespillet. Vinstra ligger midt på «Peer Gyntveien», som går fra Dalseter til Skei.

Kåja idrettspark[rediger | rediger kilde]

Kåja idrettspark ble offisielt åpnet i september 2010. Den inneholder en kunstgressbane og en gressbane. Det er også en lengdegrop, anlegg for høydehopping og løpebane.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Vinstra (town) – bilder, video eller lyd
OpplandstubbDenne Opplandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.