Vågsøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vågsøy
Tidligere norsk kommune

Våpen

Kart over Vågsøy Tidligere norsk kommune

FylkeSogn og Fjordane
InnbyggernavnVågsøyværing
Grunnlagt1. januar 1964
Avviklet31. des. 2019
Adm. senterMåløy
Areal176,7 km²[1]
Befolkning6 046[2] (2016)
Bef.tetthet34,22 innb./km²
Antall husholdninger2 544
Kart
Vågsøy
61°55′16″N 5°11′37″Ø

Byen Måløy var administrasjonssentrum i Vågsøy kommune.
Sildegapet sett fra Vågsøy
Husevåg sett fra Stegane
Måløybrua

Vågsøy var en kommune som lå nordvest i Sogn og Fjordane fylke, sør for Stad, og hadde samme navn som største øy i kommunen. Arealmessig var kommunen den minste i Sogn og Fjordane. Kommunens administrative senter var Måløy, som fikk bystatus i 1997. Byen består av Måløy sentrum, bygdene Holvik og Halnes, og området Deknepollen.

Andre tettsteder i Vågsøy var: Raudeberg, Bryggja, Vågsvåg, Kvalheim, Refvik og Vedvika.

Stortinget vedtok 8. juni 2017 at Vågsøy kommune slås sammen med Flora kommune fra 1. januar 2020, i tråd med vedtak i Flora bystyre og Vågsøy kommunestyre. Navnet på den nye kommunen ble Kinn.[3] Fra samme tidspunkt blir grunnkretsene Totland, Bryggja og Maurstad med 500 innbyggere overført fra Vågsøy til den nye Stad kommune[4]. De tre grunnkretsene har et areal på 57 km² og utgjør 32% av Vågsøy kommune.

Navn[rediger | rediger kilde]

Kommunen har navn etter øya Vågsøy. På gammelnorsk ble det skrevet Vágsey. Det første leddet i navnet er våg, som betyr bukt eller vik.[5]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kommunen besto av fastland og øyer beliggende på nordsiden av Nordfjord, ved munningen av fjorden. Kommunen grenset til Selje i nord, Vanylven og Eid i øst og Bremanger i sør (over fjorden). Nordsjøen ligger i vest. Det høyeste punktet i kommunen var Sankta Synneva-hornet, 689 moh på fastlandet, og Veten, 613 moh på Vågsøy.[trenger referanse]

Natur[rediger | rediger kilde]

Berggrunnen i Vågsøy består i hovedsak av gneisbergarter av grunnfjellsalder, men med en struktur som er sterkt påvirket av den kaledonske fjellkjedefoldingen. Det finnes mindre felt med olivin flere steder. Landskapet er bergfylt.[6]

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Kommuneinndeling[rediger | rediger kilde]

Da formannskapslovene ble innført i 1837 var Vågsøy og Selje én kommune. Selje var både kirkested og administrasjonssenter. Vågsøy var eget kirkesogn,[7] og 1. januar 1910 ble også kommunegrensene lagt om. Selje kommune ble delt i tre: Nord-Vågsøy (innbyggertall: 1 111, administrasjonssenter Raudeberg); Sør-Vågsøy (innbyggertall: 1 517, administrasjonssenter Måløy); og Selje (innbyggertall: 3 367, administrasjonssenter Selje.)).[8]

1. januar 1964 ble den nye kommunen Vågsøy sammensatt av følgende områder:

 • Nord-Vågsøy kommune (innbyggertall: 1 476)
 • Sør-Vågsøy kommune (innbyggertall: 3 926)
 • fra Selje kommune: øya Silda, området Hagevik-Osmundsvåg, og Sørpoll (innbyggertall: 344)
 • fra Davik kommune: øyene Husevågøy, Grindøy, Gangsøy og Risøy; og det som var nord for fjorden Nordfjord og vest for Lefdal (Bryggja og Maurstad) (innbyggertall: 1 216).

Kommunen hadde totalt 6 962 innbyggere ved sammenslåingen.[9]

Offentlige tjenester[rediger | rediger kilde]

Kommunen hadde en videregående skole, Måløy vidaregåande skule. Fiskeridirektoratet hadde også kontor i kommunen.

Kirker[rediger | rediger kilde]

Den norske kirke hadde tre kirker i Vågsøy. Vågsøy sogn hører til Nordfjord prosti, som igjen hører til Bjørgvin bispedømme.

Kirker i Vågsøy
Tidligere prestegjeld Sogn Kirkenavn Byggeår Sted
Vågsøy prestegjeld Vågsøy Nord-Vågsøy kirke 1960 Raudeberg
Sør-Vågsøy kirke 1907 Måløy
Totland kirke 1912 Totland
*De 3 sognene ble slått sammen til ett sogn i 2001.
Sør-Vågsøy kyrkje er hovedkirke i prestegjeldet.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Kommunestyrevalget 2015[rediger | rediger kilde]

Parti Prosent Stemmer Mandater Medlemmer av
formannskapet
% ± totalt ± totalt ±
Høyre 27,1 -2,8 729 8 0 3
Arbeiderpartiet 21,5 +10,7 579 6 +3 3
Senterpartiet 13,1 -3,1 354 4 0 2
Venstre 11,8 -3,0 317 3 -1 1
Fremskrittspartiet 7,5 -5,9 202 2 -2
Lokal liste 7,3 +7,3 196 2 +2
Rødt 5,1 +5,1 136 1 +1
Kristelig Folkeparti 5,0 -1,4 135 1 -1
De Kristne 1,7 +1,7 45 0
Valgdeltakelse/Total 58,2 % 2708 27 9
Ordfører: Kristin Maurstad (Ap) Varaordfører: Nils Myklebust (Sp)
Merknader: Kilde: Regjeringen.no - valgresultat 2015 og Vågsøy kommune - politisk organisering

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Øya er skilt fra fastlandet av Ulvesundet og er knytta til fastlandet med Måløybrua. Etter 5 mil langs riksvei 5 og riksvei 15 til Nordfjordeid følger veiforbindelsen sør og nordover E39 mens riksvei 15 fortsetter østover via Stryn og møter E6 ved Otta.

Hurtigruten har daglige anløp til Måløy. Det er hurtigbåtforbindelse nordover til Selje og sørover til Florø og Bergen.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Hovednæringa var fiskeri, fiskeoppdrett og skipsverft. Det var mer enn 1 000 arbeidsplasser innen fiskerinæringa på sjø og land og her var et av Norges mest moderne fiskeindustrianlegg. Kommunen var den tredje største fiskerikommunen i landet målt i landet kvantum (241 098 tonn (2009)).[10] Målt i førstehåndsverdi er den nr. 3 (etter Ålesund og Tromsø). Tre av Norges ti største fiskeriselskap hadde hovedkontor i kommunen: Domstein, Norway Pelagic og Coast Seafood.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Kommunevåpen[rediger | rediger kilde]

Kommunevåpenet var to ror i sølv på blå bakgrunn. Symbolet er et tradisjonelt ror brukt av båter i nærområdet. Kommunevåpenet skulle symbolisere styring på land og sjø. Det er tegnet av nordfjordkunstneren Inge Rotevatn og ble godkjent ved kongelig resolusjon den 27. mars 1987.[11]

Kommuneblomst[rediger | rediger kilde]

Tiriltunge er Vågsøy sin kommuneblomst.[12]

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Kommunens tusenårssted var Moldøen. Moldøen ligger under Måløybrua, og var tidligere en øy, men har nå fastlandsforbindelse med en molo.

Hovedhavn for The Tall Ships' Races[rediger | rediger kilde]

Måløy var hovedhavn for The Tall Ships’ Races fra 1. til 4. august 2008.[trenger referanse] Det ble avholdt i nydelig vær og flotte omgivelser, og ble kronet klokken 00.00 til mandag 4. august med et storslagent fyrverkeri som varte i ca. 20 minutter.

Kjente personer fra Vågsøy[rediger | rediger kilde]

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Ulvesundet sett mot sør med Måløybrua mellom fastlandet i øst og byen Måløy på Vågsøy-siden i vest.
Panoramabilde av grenda Oppedal vest på Vågsøy med Kannesteinen og Hendanes fyr på Hendaneset midt i bildet og bebyggelse i Nordoppedalen til høyre.
Hendanes fyr
Kråkenes fyr

Måløy[rediger | rediger kilde]

Måløy fikk bystatus i 1997. Byen ligger ved Ulvesundet på øya Vågsøy og er knyttet sammen med fastlandet med den 1224 meter lange Måløybrua.

Kannesteinen[rediger | rediger kilde]

Gjennom tusenvis av år har havbølger og småstein formet steinen til den spesielle formen Kannesteinen har i dag. Du finner den i den vesle bygda Oppedal, ca. 10 km vest for Måløy sentrum. Hvert år kommer mange besøkende til Oppedal for å ta en nærmere titt på steinen.

Vågsberget handelssted[rediger | rediger kilde]

I 1636 kom handelsmann Didrik Fester fra Bergen til Vågsberget for å åpne en handelsvirksomhet. Det var trolig handelsvirksomhet og et vertshus før lenge før Fester's ankomst, og handelsstaden på Vågsberget har skiftet eier flere ganger gjennom årene. Vågsberget er under restaurering, men kafeen og utstillingen er åpen om sommeren.

Silda[rediger | rediger kilde]

Silda, en øy i Sildagapet, er et gammelt fiskevær, som i sine glansdager hadde en befolkning på 150 som levde av fiske og jordbruk. I dag er det bare 12 fastboende om vinteren, men om sommeren har flere hundre mennesker tilhold her, i feriehus og hytter. Øya har en meget spesiell restaurant, opprinnelig en gammel saltebud fra 1800-tallet som ligger på et skjær i den sørlige havnen. Det finnes også hytter til leie der. Den nordlige havna huser en stor gjestebrygge. Med unntak av et par traktorer, er øya bilfri, men den har gode sykkelveier og turløyper, stier og flott turterreng. Det går skyssbåt til og fra Måløy flere ganger om dagen.

Fyr[rediger | rediger kilde]

Vågsøy kommune hadde fire fyr. Flere av dem har åpent og er tilgjengelig for utleie.

 • Kråkenes fyr er et automatisk fyr, og også en værstasjon som samler viktig informasjon til Meteorologisk institutt. Fyret som har flott utsikt over Stadhavet, ligger på det nordligste punktet på øya Vågsøy, og er tilgjengelig med bil.
 • Skongenes fyr er et automatisk fyr uten veiforbindelse. Det er en times gange fra Halsør i lett turterreng. Det er også flott utsikt mot Stadhavet. Ytre Nordfjord Turlag driver dette fyret, og tilbyr overnatting og dagsbesøk.
 • Hendanes fyr er et automatisk fyr på Færestrand, som er på vestsiden av innløpet til Torskangerpoll. Det ligger en kort spasertur fra veien og tilbyr vakker utsikt mot Stadhavet og Klovningen.
 • Ulvesund fyr ligger lunt til på Hjertenes, 10 km fra Måløy. Her har man full oversikt over Sildagapet og båttrafikken gjennom Ulvesundet. I sommersesongen er det åpen fyrkafe og det er også muligheter for overnatting.

Strender[rediger | rediger kilde]

Refviksanden er en naturlig hvit sandstrand dannet av skjellfragmenter og er omtrent 1,5 km lang. Den har flere ganger vært kåret til Norges fineste strand. I tilknytning til stranda ligger campingplass, sanitæranlegg og kiosk. Refvik ligger ca. 10 km fra Måløy.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Arealstatistikk for Norge». Statens kartverk. 27. februar 2018. 
 2. ^ https://ssb.no/befolkning/statistikker/folkemengde/aar-per-1-januar/2016-02-19?fane=tabell&sort=nummer&tabell=256001; Befolkning, 1. januar 2016.
 3. ^ «Flora og Vågsøy slått saman». Besøkt 9. juni 2017. 
 4. ^ Tolaas, Yngve (28. november 2017). «Bryggja, Eid og Selje blir Stad kommune». fjordabladet.no. Besøkt 30. november 2017. 
 5. ^ Rygh, Oluf (1919). Norske gaardnavne: Nordre Bergenhus amt (12 utg.). Kristiania, Norge: W. C. Fabritius & sønners bogtrikkeri. s. 399. 
 6. ^ Vågsøy kommune på snl.no
 7. ^ Jan Brendalsmo. «Vågsøy kirke – Kapellneset kirkested, kirkegårdslokalitet». Kulturminnesøk. Riksantikvaren, Direktoratet for kulturminneforvalting. Besøkt 23. mars 2022. 
 8. ^ Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen
 9. ^ Befolkningsstatistikk 1951-
 10. ^ Tabell: 06795: Fangst, etter fiskefartøyet sin landingskommune og hovudgruppe av fangstarter SSB.no[død lenke]
 11. ^ Om kommunevåpenet - vagsoy.kommune.no Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine.
 12. ^ «Kommuneblomst - vagsoy.kommune.no». Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 28. mai 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]