Liste over Norges regjeringer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Norges regjering siden 1814. Begrepet ministerium ble brukt frem til 1884. Fra da av het det regjering.

Ministerier 1814–1884[rediger | rediger kilde]

Mellom 1814 og 1884 hadde man ingen fullstendige skifter av regjeringer, kun suppleringer. Nedstående periodeinndeling baserer seg på boka Det norske statsråd 1814–1905, utgitt av Statsministerens kontor i 1996.[1] Navngivingen er basert på stattholdere eller framtredende statsråder i perioden.

Periode Ministerium
2. mars11. november 1814 Regjeringsrådet/statsrådet i 1814
11. november 181419. september 1836 Det første Wedel-ministeriet
19. september 18368. mars 1844 Det andre Wedel-ministeriet
8. mars 184417. juni 1856 Løvenskiold/Vogt-ministeriet
17. juni 185616. desember 1858 Vogt-ministeriet
16. desember 185817. desember 1861 Sibbern/Birch/Motzfeldt-ministeriet
17. desember 186111. oktober 1880 Frederik Stangs ministerium
11. oktober 18801. mars 1884 Christian Selmers ministerium
3. april26. juni 1884 Schweigaard/Løvenskiold-ministeriet

Norske regjeringer 1884–1945[rediger | rediger kilde]

Periode Regjering Partier
26. juni 188413. juli 1889 Johan Sverdrups regjering Venstre
13. juli 18896. mars 1891 Emil Stangs første regjering Høyre
6. mars 18912. mai 1893 Johannes Steens første regjering Venstre
2. mai 189314. oktober 1895 Emil Stangs andre regjering Høyre
14. oktober 189517. februar 1898 Francis Hagerups første regjering H, MV, V
17. februar 189821. april 1902 Johannes Steens andre regjering Venstre
21. april 190222. oktober 1903 Otto Blehrs første regjering Venstre
22. oktober 190311. mars 1905 Francis Hagerups andre regjering Saml., V, H
11. mars 190523. oktober 1907 Christian Michelsens regjering V, H, MV, Saml.
23. oktober 190719. mars 1908 Jørgen Løvlands regjering V, MV, Uavh.
19. mars 19082. februar 1910 Gunnar Knudsens første regjering Venstre
2. februar 191020. februar 1912 Wollert Konows regjering FV, H
20. februar 191231. januar 1913 Jens Bratlies regjering H, FV
31. januar 191321. juni 1920 Gunnar Knudsens andre regjering Venstre
21. juni 192022. juni 1921 Otto B. Halvorsens første regjering H, FV
22. juni 19216. mars 1923 Otto Blehrs andre regjering Venstre
6. mars 192330. mai 1923 Otto B. Halvorsens andre regjering H, FV
30. mai 192325. juli 1924 Abraham Berges regjering FV, H
25. juli 19245. mars 1926 Johan Ludwig Mowinckels første regjering Venstre
5. mars 192628. januar 1928 Ivar Lykkes regjering H, FV
28. januar 192815. februar 1928 Christopher Hornsruds regjering Ap
15. februar 192812. mai 1931 Johan Ludwig Mowinckels andre regjering Venstre
12. mai 193114. mars 1932 Peder Kolstads regjering Bondepartiet
14. mars 19323. mars 1933 Jens Hundseids regjering Bondepartiet
3. mars 193320. mars 1935 Johan Ludwig Mowinckels tredje regjering Venstre
20. mars 193525. juni 1945
(i eksil i London 7. juni 194031. mai 1945)
Johan Nygaardsvolds regjering Ap[2]

Quislings regjering og tyskinnsatt okkupasjonsstyre 1940–1945[rediger | rediger kilde]

Periode Regjering
9. april 194015. april 1940 Vidkun Quislings første regjering
15. april 194022. september 1940 Administrasjonsrådet
22. september 19401. februar 1942 Josef Terbovens kommissariske statsråder
1. februar 19428. mai 1945 Vidkun Quislings andre regjering

Regjeringer siden 1945[rediger | rediger kilde]

Periode Regjering Partier
25. juni 19455. november 1945 Einar Gerhardsens første regjering Samlingsregjering
5. november 194519. november 1951 Einar Gerhardsens andre regjering Ap
19. november 195122. januar 1955 Oscar Torps regjering Ap
22. januar 195528. august 1963 Einar Gerhardsens tredje regjering Ap
28. august 196325. september 1963 John Lyngs regjering H, Sp, V, KrF
25. september 196312. oktober 1965 Einar Gerhardsens fjerde regjering Ap
12. oktober 196517. mars 1971 Per Bortens regjering Sp, H, V, Krf
17. mars 197118. oktober 1972 Trygve Brattelis første regjering Ap
18. oktober 197216. oktober 1973 Lars Korvalds regjering Krf, Sp, V
16. oktober 197315. januar 1976 Trygve Brattelis andre regjering Ap
15. januar 19764. februar 1981 Odvar Nordlis regjering Ap
4. februar 198114. oktober 1981 Gro Harlem Brundtlands første regjering Ap
14. oktober 19819. mai 1986 Kåre Willochs regjering H; fra 8. juni 1983 også KrF og Sp
9. mai 198616. oktober 1989 Gro Harlem Brundtlands andre regjering Ap
16. oktober 19893. november 1990 Jan P. Syses regjering H, KrF, Sp
3. november 199025. oktober 1996 Gro Harlem Brundtlands tredje regjering Ap
25. oktober 199617. oktober 1997 Thorbjørn Jaglands regjering Ap
17. oktober 199717. mars 2000 Kjell Magne Bondeviks første regjering KrF, Sp, V
17. mars 200019. oktober 2001 Jens Stoltenbergs første regjering Ap
19. oktober 200117. oktober 2005 Kjell Magne Bondeviks andre regjering KrF, H, V
17. oktober 200516. oktober 2013 Jens Stoltenbergs andre regjering Ap, SV, Sp
16. oktober 2013 - Erna Solbergs regjering H, FrP

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ I Jan Debes' bok Det norske statsråd 1814–1949 (Cammermeyer, Oslo 1950) er det noe annerledes inndeling. Debes lar det første Wedel-ministeriet slutte ved Wedels avgang som statsråd i 1822. Han betegner perioden 1822–1836 som Collett/Løvenskiold. Videre plasserer Debes skillet mellom Det andre Wedel-ministeriet og Løvenskiold/Vogt-ministeriet i 1840.
  2. ^ Rådmennene 8. mai 1945 - 14. mai 1945. Regjeringsdelegasjonen 14. mai 1945 - 31. mai 1945

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]