Honningsvåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Honningsvåg
Honningsvåg
Byen Honningsvåg i Nordkapp kommune i Finnmark.
Land Norge Norge
Fylke Finnmark
Kommune Nordkapp
Innbyggernavn Honningsvåging
Areal 1.05 km²
Befolkning 2 488[a] (2015)
Bef.tetthet 2 369,5 innb./km²
Postnummer 9750 Honningsvåg

Fiskernes servicestasjon i Honningsvåg.
Honningsvåg rainbow
Fiskebåt på vei inn til havn i Honningsvåg
Honningsvåg kirke er en langkirke i tre fra 1885.

Honningsvåg (nordsamisk: Áváhki eller Honnesváhki) er en byMagerøya i Nordkapp kommune i Finnmark. Honningsvåg har 2 488[1] innbyggere per 1. januar 2015, og er administrasjonssenteret i kommunen. Nordkapp kommune har 3 199 innbyggere (pr. 1. mai 2008). Honningsvåg ligger på 71 grader nord. Honningsvåg omtales som verdens nordligste by, og denne tittelen har blitt gjenstand for mange diskusjoner i årenes løp fordi bystatus ble gitt under mindre strenge betingelser enn dem som gjelder i dag. Det er også en tittel som Hammerfest har markedsført seg med.[2]

Stedet[rediger | rediger kilde]

Honningsvåg har vært tilknyttet fastlandet gjennom en nesten 7 km lang undersjøisk tunnel siden 1999. Hurtigruten har to daglige anløp til Honningsvåg kai, og like utenfor Storbukt ligger Honningsvåg lufthavn, Valan, med daglige avganger til Tromsø. Honningsvåg ligger ved E69 35 km sør for Nordkapplatået med Nordkapphallen. E69 til Nordkapplatået var ferdig i 1958. Beliggenheten til Nordkapp gir Honningsvåg livlig turisttrafikk om sommeren. Honningsvåg hadde 112 cruiseanløp i 2004; bare Geiranger og Bergen hadde flere. Honningsvåg er et av Finnmarks og landets største fiskerisentere. Honningsvåg kan bli valgt som den første ilandførinsgbase for olje og gass fra Skrugard og nærliggende felt i Barentshavet.

Honningsvåg kirke fra 1885 ble spart under brenningen og tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms i desember 1944.

I Honningsvåg ligger Fiskernes servicestasjon; tre hvite bygninger som ligger sentralt innerst i Vågen. Bygningene ble reist i tre etapper; 1955, 1958 og 1961 og byggherre var Fiskarkvinnenes servicestasjon.[3] Fiskernes servicestasjon er fredet.[4]Brødrene Isaksens Patentslipp i Storbukt er et fredet slippanlegg fra gjenreisningen og tilhører Nordkappmuseet.

Kulturliv[rediger | rediger kilde]

Honningsvåger kjent for sitt rike kulturliv med blant annet mange revyer i romjula. Turnrevyen med fl. har premiere 2. juledag mens Musikkshowet starter 5. juledag. Med unntak av tiden under andre verdenskrig har revytradisjonen vært uavbrutt siden 1929. Hvert år i juni arrangeres den populære Nordkappfestivalen med blant annet mange konserter og klassetreff, mens i september går Nordkapp filmfestival av stabelen. Nordkapp Kino holder til ved rådhuset og like ved ligger Turnhallen, idrettshallen og den nye flerbrukshallen. Honningsvåg har flere utesteder.

Honningsvågs bystatus[rediger | rediger kilde]

Nordkapp kommune vedtok bystatus for Honningsvåg fra 1. oktober 1996, og i ettertid har det vært mange diskusjoner rundt stedets status som by. En endring i kommuneloven krever at kommunen må ha minst 5 000 innbyggere for at et tettsted skal kunne kalle seg by, men Nordkapp kommune vedtok bystatus for Honningsvåg før innføringen av denne loven. Siden norske lover ikke har tilbakevirkende kraft, gjelder dette ikke for Honningsvåg, som dermed kan kalle seg en by.

Norges sommerby[rediger | rediger kilde]

I 2006 vant Honningsvåg tittelen "Norges sommerby" i en konkurranse markedsført av NRK reiseradioen.

Kjente personer fra Honningsvåg[rediger | rediger kilde]

Gunnar Broks.1930-2007. nordnorsk og norgesmester i turn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (11. desember 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 25. februar 2016. 
  2. ^ "Verdens nordligste by" – Hammerfest kommune, 24. august 2009
  3. ^ Fiskernes servicestasjoner fra Arkitekturguide for Nord-Norge og Svalbard
  4. ^ Fiskernes servicestasjon fra Kulturminnesøk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]