Honningsvåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Honningsvåg
Honningsvåg
Byen Honningsvåg i Nordkapp kommune i Finnmark.
70°58′33″N 25°58′59″E
LandNorge Norge
FylkeFinnmark
KommuneNordkapp
InnbyggernavnHonningsvåging
Areal1,05 km²
Befolkning2 465[a] (2018)
Bef.tetthet2 347,6 innb./km²
Høyde over havet12±1 meter
Postnummer9750 Honningsvåg

Honningsvåg
70°58′33″N 25°58′59″E

Fiskernes servicestasjon i Honningsvåg.
Honningsvåg rainbow
Fiskebåt på vei inn til havn i Honningsvåg
Honningsvåg kirke er en langkirke i tre fra 1885.Eneste bygning tyskerne ikke brant under evakueringen.

Honningsvåg (nordsamisk: Áváhki eller Honnesváhki) er en by på Magerøya i Nordkapp kommune i Finnmark. Honningsvåg har 2 465[1] innbyggere per 1. januar 2018, og er administrasjonssenteret i kommunen. Nordkapp kommune har 3 199 innbyggere (pr. 1. mai 2008). Honningsvåg ligger på 71 grader nord.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Honningsvåg har vært tilknyttet fastlandet gjennom en nesten 7 km lang undersjøisk tunnel siden 1999. Hurtigruten har to daglige anløp til Honningsvåg kai, mulighet for å gå i land - Honningsvåg har mye interessant å by på - like utenfor bydelen Storbukt ligger Honningsvåg lufthavn, Valan, med daglige avganger til Hammerfest og Tromsø, samt Vadsø og Kirkenes. Honningsvåg ligger ved E69 35 km sør for Nordkapplatået med Nordkapphallen. E69 til Nordkapplatået var ferdig i 1958. Beliggenheten til Nordkapp gir Honningsvåg stor og livlig turisttrafikk om sommeren. Honningsvåg hadde 112 cruiseanløp i 2004; bare Geiranger og Bergen hadde flere. Honningsvåg er et av Finnmarks og landets største fiskerisentere. Honningsvåg kan bli valgt som den første ilandførinsgbase for olje og gass fra Skrugard og nærliggende felt i Barentshavet.

Honningsvåg kirke fra 1885 ble spart under brenningen og tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms i desember 1944.

I Honningsvåg ligger Fiskernes servicestasjon; tre hvite bygninger som ligger sentralt i indre havn i Vågen (bydel). De hvite bygningene ble reist i tre etapper; 1955, 1958 og 1961 og byggherre var Fiskarkvinnenes servicestasjon.[2] Fiskernes servicestasjon er fredet.[3]Brødrene Isaksens Patentslipp i Storbukt er et fredet slippanlegg fra gjenreisningen og tilhører Nordkappmuseet.

Kulturliv[rediger | rediger kilde]

Honningsvåg er kjent for sitt rike kulturliv med blant annet mange revyer i romjula. Turnrevyen med fl. har premiere 2. juledag mens Musikkshowet starter 5. juledag. Med unntak av tiden under andre verdenskrig har revytradisjonen vært uavbrutt siden 1929. Hvert år i juni arrangeres den populære Nordkappfestivalen med blant annet mange konserter og klassetreff. I september går Nordkapp filmfestival av stabelen. Nordkapp Kino holder til ved rådhuset og like ved ligger svømmehallen, turnhallen, idrettshallen og den nye flerbrukshallen. Honningsvåg har flere utesteder og et rikt uteliv. Sang og musikklivet er aktivt og variert sjangermessig.

Honningsvågs bystatus[rediger | rediger kilde]

Nordkapp kommune vedtok bystatus for Honningsvåg fra 1. oktober 1996, og i ettertid har det vært mange diskusjoner rundt stedets status som by. En endring i kommuneloven krever at kommunen må ha minst 5 000 innbyggere for at et tettsted skal kunne kalle seg by, men Nordkapp kommune vedtok bystatus for Honningsvåg før innføringen av denne loven. Siden norske lover ikke har tilbakevirkende kraft, gjelder dette ikke for Honningsvåg, som dermed kan kalle seg en by.

Norges sommerby[4][rediger | rediger kilde]

I 2006 vant Honningsvåg tittelen "Norges sommerby" i en konkurranse markedsført av NRK reiseradioen.

Kjente personer fra Honningsvåg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 3. desember 2018. Besøkt 3. desember 2018. 
  2. ^ Fiskernes servicestasjoner fra Arkitekturguide for Nord-Norge og Svalbard
  3. ^ Fiskernes servicestasjon Arkivert 10. desember 2013 hos Wayback Machine. fra Kulturminnesøk
  4. ^ Nordkapp kommune vedtok bystatus for Honningsvåg fra 1. oktober 1996, og i ettertid har det vært mange diskusjoner rundt stedets status som by. En endring i kommuneloven krever at kommunen må ha minst 5 000 innbyggere for at et tettsted skal kunne kalle seg by, men Nordkapp kommune vedtok bystatus for Honningsvåg før innføringen av denne loven. Siden norske lover ikke har tilbakevirkende kraft, gjelder dette ikke for Honningsvåg, som dermed kan kalle seg en by.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]