Liste over flyplasser i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Airports in Norway map.svg

Liste over norske flyplasser, helikopterplasser og flystasjoner gruppert etter fylke/område og deretter sortert etter navn. For en liste kun sortert etter navn, se kategorien flyplasser i Norge.

Godkjente flyplasser[rediger | rediger kilde]

Dette er en liste over norske flyplasser som har godkjenning fra Luftfartstilsynet pr. 12. april 2015. For å drive en flyplass over en viss størrelse må flyplassinnehaveren ha konsesjon og teknisk-operativ godkjennelse jf. luftfartsloven § 7-5 første ledd: «For å anlegge, drive eller inneha landingsplass kreves konsesjon fra departementet.» Det er Luftfartstilsynet som fører tilsyn med de godkjente flyplassene.

Flyplass ICAO   IATA   Konsesjonsinnehaver
Agder
Arendal helikopterplass, Sykehuset ENAR   Sørlandet sykehus HF
Arendal Lufthavn, Gullknapp ENGK Gullknapp AS
Bykle sjøflyplass, Hovden     Fjellfly
Bykle helikopterplass, Hovden     Fjellfly
Farsund lufthavn, Lista ENLI FAN Lista Lufthavn AS
Kristiansand lufthavn, Kjevik ENCN KRS Avinor
Innlandet
Dombås helikopterplass, Brunshaugen ENDB   Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Starmoen flyplass ENSM   Norges Luftsportforbund
Fagernes lufthavn, Leirin ENFG VDB Avinor
Hamar flyplass, Stafsberg ENHA HMR Hamar kommune
Lillehammer helikopterplass, Sykehuset Innlandet ENLH   Sykehuset Innlandet HF
Reinsvoll flyplass ENRV   Gjøvik og Toten Flyklubb
Ringebu flyplass, Frya ENRI   Gudbrandsdal Flyklubb
Møre og Romsdal
Kristiansund helikopterplass, Sykehuset     Helse Møre og Romsdal
Kristiansund lufthavn, Kvernberget ENKB KSU Avinor
Molde helikopterplass, Sykehuset     Helse Møre og Romsdal
Molde lufthavn, Årø ENML MOL Avinor
Sunndalsøra flyplass, Vinnu ENSU   Sunndal Flyklubb
Ørsta/Volda lufthamn, Hovden ENOV HOV Avinor
Ålesund helikopterplass, Sykehuset ENAX   Helse Møre og Romsdal
Ålesund lufthavn, Vigra ENAL AES Avinor
Nordland
Andøya lufthavn, Andenes ENAN ANX Forsvaret
Bodø lufthavn ENBO BOO Forsvaret
Brønnøysund lufthavn, Brønnøy ENBN BNN Avinor
Harstad/Narvik lufthavn, Evenes ENEV EVE Avinor
Leknes lufthavn ENLK LKN Avinor
Mo i Rana lufthavn, Røssvoll ENRA MQN Avinor
Mosjøen helikopterplass, Kjærstad ENMS MJF Nordlandsfly AS
Mosjøen lufthavn, Kjærstad ENMS MJF Avinor
Narvik helikopterplass, Djupvik     Helitrans
Narvik lufthavn, Framnes (har ikke godkjennelse etter 1 april 2017) ENNK NVK Avinor
Røst lufthavn ENRS RET Avinor
Sandnessjøen helikopterplass, Sykehuset     Helgelandssykehuset HF
Sandnessjøen lufthavn, Stokka ENST SSJ Avinor
Stokmarknes lufthavn, Skagen ENSK SKN Avinor
Svolvær lufthavn, Helle ENSH SVJ Avinor
Værøy helikopterhavn, Tabbisodden ENVR VRY Avinor
Oslo
Oslo helikopterplass, Rikshospitalet ENRH   Oslo universitetssykehus
Oslo helikopterplass Ullevål ENUH   Oslo universitetssykehus
Rogaland
Haugesund helikopterplass, Hauges. Sjukehus HF ENHX Helse Fonna
Haugesund lufthavn, Karmøy ENHD HAU Avinor
Stavanger helikopterplass, Sentralsykehuset ENSX   Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Stavanger lufthavn, Sola ENZV SVG Avinor
Suldal helikopterplass, Sand     Fonnafly AS
Svalbard, Jan Mayen m.m.
Jan Mayensfield ENJA ZXB Cyberforsvaret
Ny-Ålesund flyplass, Hamnerabben ENAS   Kings Bay AS
Svalbard lufthavn, Longyear ENSB LYR Avinor
Svea flyplass ENSA   Store Norske Spitsbergen Kulkompani
Troll Airfield AT27   Norsk polarinstitutt
Trøndelag
Namsos helikopterplass, Sykehuset     Helse Nord-Trøndelag HF
Namsos lufthavn ENNM OSY Avinor
Oppdal flyplass, Fagerhaug ENOP   Midtnorsk Fly- og Luftsportsenter AS
Røros lufthavn ENRO RRS Avinor
Rørvik lufthavn, Ryum ENRM RVK Avinor
Trondheim helikopterplass, Rosten ENRT   Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Trondheim helikopterplass, St. Olavs hospital ENTR   St. Olavs hospital
Trondheim lufthavn, Værnes ENVA TRD Avinor
Verdal helikopterplass, Slottelid     Midtnorsk Helikopterservice AS
Ørland lufthavn ENOL OLA Forsvaret
Troms og Finnmark
Alta lufthavn ENAT ALF Avinor
Bardufoss lufthavn ENDU BDU Forsvaret
Berlevåg lufthavn ENBV BVG Avinor
Båtsfjord lufthavn ENBS BJF Avinor
Hammerfest lufthavn ENHF HFT Avinor
Harstad helikopterplass, Sykehuset     Hålogalandsykehuset HF
Harstad helikopterplass, Stangnes syd     Heli-Team AS
Hasvik lufthavn ENHK HAA Avinor
Honningsvåg lufthavn, Valan ENHV HVG Avinor
Kirkenes lufthavn, Høybuktmoen ENKR KKN Avinor
Lakselv lufthavn, Banak ENNA LKL Avinor
Mehamn lufthavn ENMH MEH Avinor
Sørkjosen lufthavn ENSR SOJ Avinor
Tromsø lufthavn, Langnes ENTC TOS Avinor
Tromsø helikopterplass, Universitetssykehuset     Universitetssykehuset Nord-Norge
Vadsø lufthavn ENVD VDS Avinor
Vardø lufthavn, Svartnes ENSS VAW Avinor
Vestfold og Telemark
Notodden lufthavn ENNO NTB Notodden Lufthavn AS
Notodden sjøflyhavn     Notodden Lufthavn AS
Sandefjord lufthavn, Torp ENTO TRF Sandefjord Lufthavn AS
Skien helikopterplass, Sykehuset     Sykehuset Telemark
Skien lufthavn, Geiteryggen ENSN SKE Skien Lufthavn AS
Tønsberg flyplass, Jarlsberg ENJB   Jarlsberg Fritidssenter
Tønsberg helikopterplass, sykehuset     Sykehuset i Vestfold HF
Vestland
Bergen helikopterplass, Haukeland sykehus     Helse Bergen HF
Bergen lufthavn, Flesland ENBR BGO Avinor
Bergen sjøflyplass, Sandviken     Fonnafly AS
Fedje helikopterplass, Høgden ENFJ   Fedje kommune
Florø lufthavn ENFL FRO Avinor
Førde lufthamn, Bringeland ENBL FDE Avinor
Førde helikopterplass, Sjukehuset ENFD   Helse Førde HF
Kinsarvik helikopterplass, Vetlemoen     Ullensvang herad
Sandane lufthamn, Anda ENSD SDN Avinor
Sogndal lufthamn, Haukåsen ENSG SOG Avinor
Stord lufthavn, Sørstokken ENSO SRP Sunnhordland Lufthavn AS
Stryn helikopterplass, Langeset     Helikopter Utleie AS
Voss flyplass, Bømoen ENBM   Voss kommune
Viken
Drammen helikopterplass, Sykehuset ENDH   Drammen sykehus
Geilo flyplass, Dagali ENDI DLD Geilo lufthavn, Dagali AS
Gol flyplass, Klanten ENKL GLL Klanten flyklubb
Hokksund flyplass ENHS   Drammen flyklubb
Hønefoss flyplass, Eggemoen ENEG   Tronrud Engineering AS
Kjeller flyplass ENKJ   Forsvaret
Lørenskog helikopterplass, AHUS ENLX   Oslo universitetssykehus
Moss lufthavn, Rygge ENRY RYG Forsvaret
Oslo lufthavn, Gardermoen ENGM OSL Oslo Lufthavn
Oslo sjøflyplass, Fornebu     Coronet
Rakkestad flyplass, Åstorp ENRK   Rakkestad Flyplass AS
Ski flyplass ENSI   Follo flyklubb
Ål helikopterplass, Sjukestugu ENAH   Vestre Viken HF

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Ikke godkjente flyplasser[rediger | rediger kilde]

Dette er en liste over norske flyplasser som ikke har godkjenning fra Luftfartstilsynet pr. 11. april 2006 jf. luftfartsloven § 7-5 tredje ledd: «Det kreves ikke konsesjon for landingsplass der det er eller vil bli foretatt ubetydelig rydnings-, anleggs- eller bygningsvirksomhet og antall flybevegelser er av et ubetydelig omfang, med mindre flysikkerhetsmessige eller støymessige hensyn tilsier at første ledd kommer til anvendelse.» Noen av disse flyplassene er i perioder helt eller delvis brukt til andre formål eller er av andre årsaker uegnet som flyplass.

Flyplass ICAO    IATA   
Akershus
Gulli flyplass    
Haga flyplass    
Oslo sjøflyplass, Lilløykilen    
Stokker flyplass    
Vestby flyplass    
Aust-Agder
Evje flyplass    
Arendal lufthavn, Gullknapp ENGK  
Valle flyplass, Åraksøyne ENVE  
Buskerud
Lier flyplass    
Finnmark
Kautokeino flyplass ENKA QKX
Hedmark
Atna flyplass    
Grimsmoen flyplass, Folldal ENGN  
Haslemoen flyplass
Kongsvinger flyplass, Gjølstad    
Ljørdalen flyplass    
Maarud flyplass    
Mesnali flyplass    
Rena flyplass, Landsørkje    
Sølenstua flyplass    
Trysil flyplass, Sæteråsen ENTS  
Tynset flyplass ENTY  
Vermundsjøen isflyplass    
Østre Æra flyplass ENAE  
Hordaland
Os flyplass, Vaksinen ENUL  
Møre og Romsdal
Aukra flyplass, Gossen    
Fiske flyplass    
Geiranger sjøflyplass, Stranda kommune    
Gravvold flyplass    
Nordland
Hattfjelldal flyplass ENHT  
Rognan flyplass ENRG  
Værøy flyplass    
Oppland
Bjorli flyplass    
Dokka flyplass, Tomlevold ENDO  
Fagernes flyplass, Strandefjorden    
Hjerkinn flyplass    
Husodden flyplass    
Vestre Toten flyplass, Bøverbru    
Wadahl flyplass    
Oslo
Rogaland
Orre flyplass --- Orre mikroflyklubb
Sogn og Fjordane
Stryn flyplass    
Svalbard, Jan Mayen m.m.
Jan Mayensfield ENJA  
Troll Airfield    
Trøndelag
Bjørgan flyplass    
Frosta flyplass    
Gaundalen flyplass    
Grønøra flyplass, Snåsa    
Henning flyplass    
Meråker flyplass, Øian    
Stjørdal sjøflyplass    
Frøya flyplass, Flatval ENFA  
Agdenes flyplass    
Ler flyplass    
Trondheim sjøflyplass, Jonsvatnet    
Telemark
Fyresdal flyplass ENFY  
Lunde flyplass, Nome ENLU  
Troms
Alappmoen flyplass    
Elvenes flyplass    
Setermoen flyplass    
Vest-Agder
Vestfold
Ruteig flyplass    
Sande flyplass    
Østfold
Eidsberg flyplass    
Huseby flyplass    
Spydeberg flyplass    
Torsnes flyplass    
Trøgstad flyplass    
Veum flyplass    

Forsvarets flystasjoner[rediger | rediger kilde]

Nedlagte flyplasser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]