Måløy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Måløy
Måløy by
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneKinn
Postnummer6700 Måløy
Areal2,2 km²
Befolkning3 303[a] (2022)
Bef.tetthet1 501,4 innb./km²
Høyde o.h.3 meter
Preposisjoni Måløy
Kart
Måløy
61°56′00″N 5°07′00″Ø

Måløy er en by i Nordfjord i Vestland fylke. Måløy er sammen med Florø administrasjonssenter i Kinn kommune. Måløy fikk bystatus i 1997. Byen ligger rundt det sørlige Ulvesundet, koblet sammen av Måløybrua, og er en av landets viktigste fiskerihavner. Måløy har 3 303[1] innbyggere per 1. januar 2022.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Gateskilt for Gate 1
Byen og Vågsøy sett fra fastlandet på østsida av Ulvesundet under Tall Ships' Race 2008. Foran i bildet er Norway Pelagics anlegg på Trollebø industriområde.
Byen, havna og Måløybrua sett fra Gotteberget like nord for bebyggelsen på Vågsøy-sida.
Parti av havna i Måløy med Måløybrua bak

Måløy by[rediger | rediger kilde]

Etter at Måløy by fikk bystatus i 1997, inngikk også Halnes og Holvik i vest og området Deknepollen (Trollebø, Degnepoll, Kulen, Tennebø, Blålida og Nygård) i øst som en del av byen. Bygrensen går ved Nygårdssvingene, rett etter Almenningsfjellet.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Gatene i Måløy sentrum ligger nesten parallelt oppetter fjellsiden. Fra Sjøgata og Gate 1 som ligger lengst ned mot sundet, til Gate 8 øverst i fjellsiden.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Måløy ligger godt skjermet mot vær og vind. I gamle tider satt ofte båter værfast her og ventet på å seile videre over Stad. I dag har Måløy daglige anløp av Hurtigruten. Det går også ekspressbuss til Oslo og ekspressbåt til Bergen flere ganger om dagen. Fra terminalen i sentrum går skyssbåten MS «Øyglimt» 1–3 ganger daglig til øya Silda. På strekningen Måløy–Oldeide går bilferja MF «Hornelen» 6–11 ganger daglig. På noen av avgangene går hun innom Husevågøy ved behov.

I 1951 ble det bygget en molo fra søndre del av Måløy (Sæterneset) til Moldøen. Skipsleia har siden gått gjennom Ulvesundet på østsiden av Moldøen.

I 1973 åpnet Måløybrua og forbandt Vågsøy med fastlandet over Ulvesundet. Dette var på denne tid Norges lengste bro.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Skram skole, bygget i 1920 hadde opprinnelig åtte klasserom og var således kraftig overdimensjonert da Måløy på den tiden kun hadde 1200 innbyggere. Den svære skolebygningen fra den optimistiske jobbetiden var stor nok til å huse Måløy-elevene til ut på 1970-tallet uten at det var nødvendig med påbygg. Skolen ble siden utbygd flere ganger og det siste nybygget på skolen stod ferdig i 1997. Skram skole har svømmebasseng som blir brukt av alle skoleelevene i Vågsøy. Skolen er i dag den største barneskolen i Vågsøy kommune med 160 elever i skoleåret 2009/2010. Vågsøy Ungdomsskole på Gotteberg stod ferdig i 1965 og huser ungdomstrinnet (8. – 10. klasse) for hele Vågsøy kommune. Ungdomsskolen hadde svømmebasseng og stor gymnastikksal. Hele skolekomplekset ble revet i 2015 og komplett ny skole stod ferdig i 2017. Måløy vidaregåande skule ligger på Tennebø, samlokalisert med Nordfjordhallen og Samfunnshallen. Andre skoler i byen er barneskolene Skavøypoll skule og Holvik skule.

Helseinstitusjoner[rediger | rediger kilde]

Vågsøy gamleheim stod ferdig i 1956 og inneholdt fødestue og noen få sykehjemsrom. Vågsøy sjukeheim ble bygd på Gotteberg og inneholdt også legesenter. I 2004 åpnet kommunen nytt sykehjem på Kulatoppen på fastlandssiden, og både gamleheimen og sykehjemmet ble nedlagt. Gamleheimen huser i dag kommunale kontor, mens sykehjemmet ble solgt til Amonda Eiendom og er under utbygging til 36 leiligheter. Legesenteret er i dag plassert i det nye rådhuset Skramsheim. Apoteket Måken ble etablert i 1921 og holder til på Måløy Brygge.

MS «Øyglimt» ankommer fra Silda

Kirke[rediger | rediger kilde]

Sør i Måløy sentrum, ved Sæterneset, ligger Sør-Vågsøy kirke. Den er en av tre kirker Vågsøy sogn, som igjen hører til Bjørgvin bispedømme. Kirken, som har 500 sitteplasser, er en langkirke bygget av tre og sto ferdig i 1907. Det er en kirkegård rundt kirken, men da denne er full, blir kirkegårdene i Holvik og Evja benyttet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sør-Vågsøy kyrkje i Måløy sentrum ca. 1930

Navnet[rediger | rediger kilde]

Mellom Vågsøya og fastlandet går Ulvesundet og midt i leia ligger en liten øy som nå heter Moldøen, men er på lokalmunne i dag kjent som Lisje-Måløyna. Ifølge sagnet gikk Magnus den gode i land på denne øya i 1035 og kalte bøndene i Nordfjord, som på den tiden nesten var småkonger selv, til tings. Øya ligger strategisk plassert med god utsikt til alle kanter og dermed vanskelig tilgjengelig for overraskende angrep.

Grunnen til tinget var trolig at Magnus ville bli hyllet til norsk konge av nordfjordingene. Faren, Olav den hellige, hadde i lengre tid vært i konflikt med nordfjordingene. Magnus ønsket forsoning og lovde bøndene bedre lover og mer frihet.

Øya fikk navnet Málstefna (som betyr målstova eller stemnestova, eller rådhus på moderne norsk), men ble senere fordansket til Moldøen.

Grunnlaget til byen[rediger | rediger kilde]

Øya ble et viktig handelssted og vokste etter hvert over til fastlandet, men spesielt til Skramsbygda på Vågsøya. Med tiden flyttet mesteparten av tettstedet seg dit. Navnet Moldøen overtok også for Skramsbygda, men ble senere endret til dagens form, Måløy, for selve tettstedet/byen.

Aleksander Didrikson Fester fikk kongebrev på handel på handelsstedet Vågsberget i 1692, og med dette rett til å drive gjestehus på Moldøen og i 1704 overnattet Fredrik den 4. her under Norges-reisen sin. I 1744 ble Moldøen med handel og privilegiene der solgt og skilt fra driften på Vågsberget. En rekke familier var eiere av Moldøen gjennom tidene, deriblant Fester, Glad, Friis, Knoph, Schmidt og Lem. Ole Schmidt, som drev Moldøen fra 1838 til 1866, bygget store sjøbuer og en staselig hovedbygning på eiendommen.

Lensmann Nils Landmark Lem fra Sogndal kjøpte Moldøen i 1902, men flyttet aldri dit selv. Fra 1915 kom Einar og Audun Lem (sistnevnte grunnla også hermetikkbedriften Firda Canning allerede i 1913) med som eiere. I 1921 fikk de med skipsreder Jacob Kjøde som kompanjong, og drev fiskehandel og tankstasjon på øya.

På slutten av 1800-tallet startet utbyggingen av Måløy som det ledende fiskerisenteret i Sogn og Fjordane, og Moldøen tapte gradvis sin betydning som handelssenter. Grunnlaget for denne utviklingen var de store sesongfiskeriene etter torsk og sild rundt Vågsøy, og et nytt bankfiske etter kveite fra Stad og nordover. I dag er Måløy en av Norges travleste eksporthavner for fisk.

Måløy var tidligere delt opp i fem gårder (fra sør mot nord): Sæterneset, Øvre Skram, Nedre Skram, Midtgård og Gotteberg. Disse gårdene finnes ikke lengre, men navnene består som geografiske områder.

Krigsårene[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig bygde den tyske okkupasjonsmakta flere festningverk i Måløy. Blant annet ble mye av bebyggelsen på Moldøen revet for å gjøre plass til tyske stillinger. Resten brant under Måløyraidet i 1941. Under Måløy-raidet falt Kaptein Martin Linge som eneste norske soldat. Et minnesmerke, laget av Ståle Kyllingstad, over Martin Linge står i dag omtrent der han ble drept 27. desember 1941. Kong Olav V avduket monumentet i 21. august 1966 ved den opprinnelige plasseringen ved Måløy Gamlehjem.[2] En sivil nordmann ble også drept: Assisterende fyrvokter ved Ulvesund Fyr, Ragnvald Torheim.

Et minnesmerke over de falne allierte soldatene ble avduket i 1967, også det av Kong Olav V. Lenge stod dette monumenetet ved Vågsøy Ungdomsskole, men ble flyttet til minneparken på Moldøen etter at den åpnet. I minneparken er det også et minnesmerke over allierte piloter som ble skutt ned over Vågsøy.

På torget i Måløy står det et monument over falne fra Sør-Vågsøy og Davik kommuner.

Nyere tid[rediger | rediger kilde]

Omstilling[rediger | rediger kilde]

Vågsøy kommune dannet i 2005 selskapet Måløy vekst for å stimulere til nyetableringer og befolkningsvekst i kommunen. Det skjer svært mye på næringslivsfronten nå, med flere nye høyteknologiarbeidsplasser. Eksempel på nyetableringer er LocalHost, Stad Towing Tank, EasyForm og VideoNor. Ellers har Måløy et rikt næringsliv, hvor mye er knyttet til sjøen. Varehandelen i Måløy er også allsidig.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Arrangementer[rediger | rediger kilde]

Siste helg i juni hvert år arrangeres Måløydagene. Dette er en folkefest med underholdning i gatene, konserter, marked og mye folk. Måløy var en hovedhavn for The Tall Ships’ Races fra 1. august til 4. august i 2008. Måløy er den minste byen som noensinne har hatt dette arrangementet

Siden 2013 har Elvisfestivalen blitt arrangert hver første helg i august. Det er en hedersfest for Elvis Presley, arrangert av fans for fans, med underholdning, konserter og mye folk.

Sang og musikk[rediger | rediger kilde]

MF «Hornelen» ved ferjekaien

Måløy Musikklag stiftet i 1904. Måløy Songlag

Sport og friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Tornado Måløy Fotballklubb holder til på Måløy stadion, plassert oppe i fjellsiden over Måløys gater, samt på Refvik stadion i Refvik. Måløy idrettslag stiftet 1910.

Måløy Speidergruppe Holder til i speiderhuset rett før Måløy stadion

Media[rediger | rediger kilde]

Lokalavisen for Måløy heter Fjordenes Tidende. Den dekker kommunene Vågsøy, Selje, Bremanger og Eid og er størst i Nordfjord. NRK Sogn og Fjordane har kontor i byen.

Vennskapsby[rediger | rediger kilde]

LerwickShetland: Vennskapsby siden 1956

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  2. ^ Fylkesarkivet: Måløyraidet - Martin Linge-monumentet[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]