Mysen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mysen
Mysenkirke.jpg
Mysen kirke
Foto: Trond Laksaa / Kirkenorge.no
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneIndre Østfold
Areal4,71 km²
Befolkning6 759[a] (2021)
Bef.tetthet1 435 innb./km²
Preposisjoni Mysen
Postnummer1850 Mysen

Mysen
59°33′00″N 11°20′00″Ø

Kulturtorget i Mysen
Foto: Glenn Thomas Nilsen

Mysen er en norsk by i Indre Østfold kommune i Viken. Byen har 6 759[1] innbyggere per 1. januar 2021, og rundt Mysen ligger bygdene Hærland og Eidsberg, samt tettstedene Trømborg og Slitu. Mysen var tidligere egen kommune. Mysen fikk bystatus i 1997.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Mysen sentrum sett fra sør

Som ved mange andre steder på Østlandet har Mysen vokst fram rundt en jernbanestasjon, etter at Østfoldbanens Østre linje ble åpnet i 1882. I dag er stasjonen endestoppested for de fleste lokaltog på Østre linje. Dermed er Mysen blitt et kommunikasjonssentrum for indre Østfold, med bussruter til det meste av området rundt, også til Töcksfors i Sverige. I 1997 vedtok kommunen at stedet skulle ta bynavn.

Helt fra begynnelsen var økonomien basert på handel og småindustri, og dette setter fortsatt sitt preg på byen. I dag er det særlig grafisk industri som setter preg på det økonomiske liv, foruten næringsmiddel- og verkstedsindustri. I Monaryggen like nord for Mysen er det store sand- og grustak med tilhørende betongindustri. I den gamle Trollullfabrikken har Østfoldmuseene innredet sentralmagasin for lokalmuseene i fylket. Mysen er sete for Heggen og Frøland tingrett, og Mysen videregående skole, tidligere Indre Østfold videregående ligger her. Mysen har også Momarken travbane, fengsel, frisbeegolfpark og et fotballag i 3. divisjon (Mysen IF). Her var også i en årrekke etter krigen den årlige Røde Kors-messen Momarkedet. Rett ovenfor og øst for tettbebyggelsen ligger Høytorp fort, som nå er kommunalt friareal.

Navnet Mysen kommer fra den gamle gården Mysen (norrønt Mysin, fra Mosvin). Mosi betyr «myr», og vin betyr «eng».

Den tidligere kommunen Mysen[rediger | rediger kilde]

Etter først å ha vært en såkalt bygningskommune, ble Mysen en selvstendig kommune 1. juli 1920 da den ble skilt ut fra Eidsberg. 1. januar 1961 ble Mysen slått sammen igjen med Eidsberg. Utbyggingen av stasjonsbyen skyldtes for en stor del Anton Hamil Mysen som var ordfører i de tidlige årene i kommunen. Mysen var Norges nest minste kommune, bare Grip i Møre og Romsdal var mindre. Anton Hamil Mysen var eier av nordre Mysen og bekostet blant annet byggingen av Mysen kirke i 1903, tegnet av Hjalmar Welhaven.

Kjente personer fra Mysen[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Mysen stasjon en ettermiddag i 2019
VikenstubbDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.