Mysen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mysen
Mysen kirke
Foto: Trond Laksaa / Kirkenorge.no
LandNorges flagg Norge
FylkeØstfold
KommuneIndre Østfold
Postnummer1850 Mysen
Areal4,84 km²
Befolkning7 026[a] (2023)
Bef.tetthet1 451,7 innb./km²
Preposisjoni Mysen
Kart
Mysen
59°33′00″N 11°20′00″Ø

Kulturtorget i Mysen
Foto: Glenn Thomas Nilsen

Mysen er en norsk by i Indre Østfold kommune i Østfold. Byen hadde 7 026[1] innbyggere per 1. januar 2023. Selve Mysen-regionen hadde cirka 12 000 innbyggere (2022), rundt byen ligger bygdene Hærland og Eidsberg, samt tettstedene Trømborg og Slitu. Mysen og grendene utgjorde fram til 1. januar 2020 Eidsberg kommune. Mysen fikk bystatus i 1997.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Mysen sentrum sett fra sør
Mysen stasjon en ettermiddag i 2019

Som ved mange andre steder på Østlandet har Mysen vokst fram rundt en jernbanestasjon, etter at Østfoldbanens Østre linje ble åpnet i 1882. I dag er stasjonen endestoppested for de fleste lokaltog på Østre linje. Dermed er Mysen blitt et kommunikasjonssentrum for indre Østfold, med bussruter til det meste av området rundt, også til Töcksfors i Sverige. I 1997 vedtok kommunen at stedet skulle ta bynavn.

Helt fra begynnelsen var økonomien basert på handel og småindustri, og dette setter fortsatt sitt preg på byen. I dag er det særlig grafisk industri som setter preg på det økonomiske liv, foruten næringsmiddel- og verkstedsindustri. I Monaryggen like nord for Mysen er det store sand- og grustak med tilhørende betongindustri. I den gamle Trollullfabrikken har Østfoldmuseene innredet sentralmagasin for lokalmuseene i fylket. Mysen er sete for Heggen og Frøland tingrett, og Mysen videregående skole, tidligere Indre Østfold videregående ligger her. Mysen har også Momarken travbane, fengsel, frisbeegolfpark og et fotballag i 3. divisjon (Mysen IF). Her var også i en årrekke etter krigen den årlige Røde Kors-messen Momarkedet. Rett ovenfor og øst for tettbebyggelsen ligger Høytorp fort, som nå er kommunalt friareal.

Navnet Mysen kommer fra den gamle gården Mysen (norrønt Mysin, fra Mosvin). Mosi betyr «myr», og vin betyr «eng».

Den tidligere kommunen Mysen[rediger | rediger kilde]

Etter først å ha vært en såkalt bygningskommune, ble Mysen en selvstendig kommune 1. juli 1920 da den ble skilt ut fra Eidsberg. 1. januar 1961 ble Mysen slått sammen igjen med Eidsberg. Utbyggingen av stasjonsbyen skyldtes for en stor del Anton Hamil Mysen som var ordfører i de tidlige årene i kommunen. Mysen var Norges nest minste kommune, bare Grip i Møre og Romsdal var mindre. Anton Hamil Mysen var eier av nordre Mysen og bekostet blant annet byggingen av Mysen kirke i 1903, tegnet av Hjalmar Welhaven.

Kjente personer fra Mysen[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]