Odda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Odda
ODDA.JPG
LandNorge Norge
FylkeVestland
KommuneUllensvang
Areal2,85 km²
Befolkning4 815[a] (2021)
Bef.tetthet1 689,5 innb./km²
Høyde over havet3 meter

Odda
60°04′08″N 6°32′44″Ø

Odda på et fotokrom fra mellom 1890 og 1900.
Inne i Odda kirke
Lindehuset ved Odda Smelteverk.
Odda fra luften
«Sinken», Boliden AS

Odda er en by og administrasjonssenter i Ullensvang kommune i Vestland fylke i Norge. Byen ligger innerst i Sørfjorden i Hardanger, og har 4 815 innbyggere per 1. januar 2021[1]. Odda var administrasjonssenter i Odda kommune, som 1. januar 2020 ble slått sammen med Jondal og Ullensvang til nye Ullensvang kommune.

Industriarven i Odda-Tyssedal ble i 2009 oppført på Norges tentative liste til UNESCOs verdensarvliste, sammen med Rjukan–Notodden industriarv.

Offentlige tjenester[rediger | rediger kilde]

  • Odda sjukehus er lokalsykehus for kommunene Eidfjord, Jondal, Odda og Ullensvang.
  • Odda vidaregåande skule tilbyr både yrkesfaglige og studiespesialiserende utdanninger.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Odda er kjent som et industristed, med bedrifter som Odda Smelteverk, Boliden Odda (tidl. Norzink) og Tinfos Titan & Iron (TTI).

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Østover har Hardanger og Odda siden 1968 hatt helårs forbindelse til Østlandet over HaukelifjellE134, og mot sydvest over Skare og deretter ned til Åkrafjorden ut til Haugesund på E134 og videre til StavangerE39. Mot Bergen har vært skralere stilt, riktignok med de to alternativene over Kvamskogen eller Voss, i begge tilfeller ut Sørfjorden, deretter enten ferge Kinsarvik-Utne-Kvanndal og videre på Rv7 over Kvamskogen, eller ferge Brimnes–Bruravik og videre på Rv13 til Voss og så videre på E16.

De siste tiårene har det imidlertid vært en rivende utvikling når det gjelder langverts transport i Hardanger, og etter Hardangerbruas åpning i august 2013 vil det også være et fergefritt alternativ til Bergen og ytre Hordaland. Med utgangspunkt i Odda, vil det da være følgende tre veivalg for en tur til Bergen:

Etter denne beregningen vil den raskeste ruten likevel være over Hardangerbrua, siden ferjeventing og overfart tar tid.

Kulturliv[rediger | rediger kilde]

Tyssedalkoret og Odda Songlag er to kor som kommer fra Odda kommune.Vasskraft og industrihistoria til området her ble dokumentert i forestillingen og DVD`en «Arven», fremført av Tyssedalkoret med band og solister høsten 2004 og utgitt på DVD i jula 2005. I tillegg til disse to korene har man korpsene Odda Musikklag, Odda Skolekorps og Røldal Skolemusikklag. Blueslaget Lokst Utøve har 272 medlemmer. Blueslaget fikk kulturprisen for 2009 for sitt store arbeid som konsert/festivalarrangører, dugnadsarbeidere og inspiratorer for band og solister. Solister og band er det mange av i odda, og dette er med på å skape et variert og livlig lokalsamfunn. Odda har en stor og rik rocke-historie, og denne historien er dokumentert i boka "Rock og Røyk", som kom i 2011. Forfattar: Erlend Garatun Huus.

På det nedlagte smelteverket (2001) er det gamle «Lindehuset» blitt brukt til teater og konsertvirksomhet. Teaterstykket «Bikebubesong», bygd på romanen med samme navn (av oddingen Frode Grytten), ble fremført i dette lokalet i 2003 med stor suksess. Stykkets fremføring i Oslo har vært det mest sette samtidsdrama i norsk historie.

«Oddakonsertene» ved arrangør og sanger Gunn Gravdal Elton, er en sentral kulturaktør i Odda. April 2019 satte Oddakonsertene opp musikalen Albert og Leonie, en historie om hvordan Odda oppsto som industrisamfunn. Musikalen ble en stor suksess med utsolgte hus. 2600 mennesker sto i kø for å se og høre historien. Regissør var Martine Bakken Lundberg. Hovedrollene var ved André Søfteland og Lene Kokai Flage. Over 60 amatører sto på scenen. Albert og Leonie var planlagt satt opp igjen 2020 og 2021, men måtte avlyses på grunn av Korona-pandemiens utbredelse og tiltak knyttet til dette. Oddakonsertene ved komponist og tekstforfatter Gunn Gravdal Elton, har i hele vinter arbeidet videre med Røldalsspelet Den Lange Vegen. Konsertversjonen skal etter planen uroppføres i perioden 15.-22. juni 2021.

Oddakonsertene startet i 2005 og har pr 2019 satt opp mer enn 60 konserter. Samtlige har vært utsolgt. De mest populære konsertene er de årlige julekonsertene som samler over 1000 tilhørere. Den tradisjonelle julekonserten i Odda kyrkje med stort ensemble og to - til tre konserter etter hverandre, ble offisielt avsluttet i 2019, men en forenklet variant ble arrangert i 2020, med konserter i Skare og Odda kyrkjer.

Litteratursymposiet hver høst er blitt en god tradisjon og har utviklet seg mye siden starten. Kjente forfattere med og uten tilknytning til Odda og Hardanger setter hverandre i stevne og debatterer ulike tema, profilerer bokutgivelser og bidrar med skole- og bedriftsbesøk i distriktet. Lindehuset på det nedlagte Smelteverket, Odda kino, Sentralbadet, Odda kyrkje er noen av arenaene på symposiet. Hvert år er det «Bikubegang» med Frode Grytten der han forteller om historien bak boka «Bikubesong», mens han vandrer rundt i Odda. Litteratursymposiet har også konserter, gjerne med tilknytning til en forfatter/musiker eller individuelle artister. Ingvild Ystanes er festivaleder nå. Under Litteratursymposiet 2011 åpnet Sentralbadet Litteraturhus i det gamle badet på det nedlagte Smelteverket, og dette har blitt hovedkvarter for symposiet, samt et permanent hus for litteraturarrangementer året rundt.

Det arbeides for tiden (april 2010) aktivt med en plan for rehabilitering/ombygging av Lindehuset, slik at den får en oppgradert standard til konsertbruk/teater m.m. Dette er i samarbeid med Kraftmuseet i Tyssedal (før NVIM).

Odda er ett av pilotprosjektene i Verdiskapningsprosjektet til Riksantikvaren.

Kjente oddinger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]