Hopp til innhold

Oscar I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oscar I
Konge av Sverige og Norge
Født4. juli 1799[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Paris[2]
Død8. juli 1859[1][5][2][3]Rediger på Wikidata (60 år)
Stockholms slott[5][2]
BeskjeftigelseMonark, komponist Rediger på Wikidata
Embete
 • Svensk monark (1844–1859)
 • Norges konge (1844–1859)
 • Master-General of the Ordnance (1821–1844) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUppsala universitet
Lycée Louis-le-Grand
EktefelleJosefine av Norge og Sverige (18231859)[2][6]
Partner(e)Emilie Högqvist[7]
Jacquette Löwenhielm[8]
FarKarl III Johan[2]
MorDesideria av Sverige og Norge[2]
BarnMed dronningen:

Karl (1826–1872)
Gustaf, «Sangerprinsen», (1827–1852)
Oscar, (1829–1907)
Eugénie, (1830–1889)
August, (1831–1873)

Med Emilie Högquist:

Hjalmar Högquist (1839–1874)
Max Högquist (1840–1872)
NasjonalitetFrankrike (–1810)
Sverige (1810–)
GravlagtBernadotteska gravkoret[9][10]
Riddarholmskyrkan
Stockholm
Medlem avKungliga Vetenskapsakademien (1816–)
Vitenskapsakademiet i St. Petersburg
Det russiske vitenskapsakademi
Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien
Royal Society (1826–) (Royal Fellow of the Royal Society)[11]
Utmerkelser
18 oppføringer
Ridder av Det gyldne skinns orden
Ridder av Sankt Aleksander Nevskij-ordenen
1. klasse av Sankta Annas orden
Andreasordenen
Ridder storkors av den militære Wilhelmsordenen (1849)
Serafimerordenen
Sverdordenen
Nordstjerneordenen (2817)
Vasaordenen
Karl XIIIs orden
St. Olavs Orden
Elefantordenen
Storbånd av Leopoldsordenen (1849)[12]
Sankt Stefans orden
Den sorte ørns orden
Trohetens husorden
Zähringerløvens orden
Royal Fellow of the Royal Society (1826)[11]
Regjeringstid8. mars 18448. juli 1859
ForgjengerKarl III Johan
EtterfølgerKarl IV
ValgspråkRet og Sandhed
FyrstehusHuset Bernadotte
Våpenskjold
Oscar Is våpenskjold

Oscar I (Josef Frans Oskar, opprinnelig Joseph François Oscar) (født 4. juli 1799, død 8. juli 1859) var konge av Norge og Sverige fra 1844 til 1859. Oscar var enebarn av kong Karl III Johan og dronning Desideria. Han ble født i Paris og kom til Stockholm sammen med sin mor i juni 1811 etter at faren i august 1810 hadde blitt valgt til svensk kronprins.

Oscar overtok styret 8. mars 1844. Han og Josefine ble kronet i Stockholm 28. september 1844, men de ble aldri kronet i Norge.

Tidlig liv

[rediger | rediger kilde]
Portrett av Oscar Bernadotte som barn, laget av Jean-Baptiste Isabey.

François Joseph Oscar Bernadotte ble født den 4. juli 1799 på 291 Rue Cisalpine i Paris[a]. Han var sønn av den daværende franske generalen Jean-Baptiste Bernadotte og Désirée Clary. Han ble kalt Joseph etter sin gudfar Joseph Bonaparte, som var gift med hans mors eldre søster Julie og senere ble konge av Napoli og av Spania, men ble også kalt François Oscar. Sistnevnte navn, som er av gælisk opprinnelse, ble valgt av Napoleon Bonaparte etter en av heltene i Ossians sanger, og var navnet som kom til å bli brukt i familien, hovedsakelig av moren og tanten. Han tilbrakte sine første år i Frankrike, og bodde hos sin mor og tante, dels i Paris, dels på Joseph Bonapartes slott Château de Mortefontaine nord for Paris. I 1807 fikk han sin første informator, Le Moine.

Da den svenske kongen Karl XIII ikke hadde noen legitime barn, og Sverige derfor manglet en tronarving, ble Oscars far i 1810 foreslått som svensk kongsemne. I denne sammenheng ble det brukt som argument, at han allerede hadde en sønn, og at den fremtidige arvefølge dermed var sikret. Et portrett av den unge Oscar ble delt ut på valgriksdagen i Örebro og fungerte som løftestang for valget av Bernadotte, som ble valgt til svensk tronarving den 21. august 1810. To måneder senere, den 5. november, ble han formelt adoptert av kongen under navnet «Karl Johan» og ble utnevnt til kronprins av Sverige; Oscar ble ved denne anledning tildelt tittelen prins av Sverige med verdighetstittelen kongelig høyhet, og han ble også tildelt tittelen hertug av Södermanland.

Den nye arvingen til tronen reiste til Sverige i oktober 1810, mens Oscar kom til Stockholm sammen med sin mor i januar 1811. Mens Oscar raskt ble vant til livet ved det svenske hoffet, hadde moren vanskelig for å tilpasse seg og foraktet det kalde været. Derfor forlot hun Sverige sommeren 1811 for ikke å komme tilbake før i 1823.

Oscar som konge

[rediger | rediger kilde]

Oscar overtok styret ved farens død den 8. mars 1844. Han og Josefine ble kronet i Stockholm 28. september 1844, men de ble aldri kronet i Norge.

I mai 1844 opphevet han forbudet fra 1812 mot all omgang mellom svenske borgere og den avsatte kongen Gustav IV Adolfs familie. I arbeidet med regjeringssaker gikk han langt inn i detaljer og kunne noen ganger fortsette natten igjennom. Han leste selv korrektur til viktigere forordninger.

Forholdet til Norge

[rediger | rediger kilde]

I Norge kjente man den nye kongen så dårlig, at man innen visse politiske kretser fryktet at han skulle gjøre statskupp. Men den frykten viste seg snart å være ugrunnet da han løste konflikten om nasjonalsymbolene med sin «morgengave til det norske folk». Den store unionskomité, som Karl III Johan utnevnte i 1839, framla mot slutten av 1844 et forslag til foreningsakt. Men allerede 10. juni 1844 hadde Oscar I ved kongelig resolusjon godkjent forslag fra en felles svensk-norsk komité til nye flagg for begge riker. Det nye flaggsystemet imøtekom de norske krav ved å markere full likestilling mellom rikene. Begge land fikk sine egne handels- og orlogsflagg, men med et felles unionsmerke i kantonen (det øvre feltet nærmest stangen). Merket kombinerte begge lands flaggfarger, likelig fordelt. Særlig vakte det norsk tilfredshet at landet fikk sitt eget orlogsflagg, istedenfor det tidligere unionsflagget av 1815, som var et svensk flagg med «norske» farger i kantonen. Kongen lovfestet samtidig det norske riks- og kongevåpens innhold og utseende, og innførte et felles unionsvåpen for begge kongeriker. Det ble også gjennom resten av unionstiden brukt som personlig våpen for kongen og medlemmer av kongehuset. Allerede da han overtok regjeringsmakten bestemte han at Norges navn skulle nevnes før Sveriges i kongetittelen på alle dokumenter som angikk indre norske forhold. I 1847 opprettet han også St. Olavs Orden, den første norske ordenen, som også var en symbolsk gave for å understreke likestillingen i unionen. Tidligere hadde nordmenn måttet motta svenske ordener, og et ønske om en norsk orden var blitt ytret flere ganger i perioden før Oscar ble konge. At han ga ordenen navn etter den nasjonalmytiske Olav den hellige understreker det symboltunge i gesten.

Løsningen av symbolspørsmålet til norsk tilfredshet gjorde at de øvrige kravene om revisjon av unionsvilkårene kom i bakgrunnen, og unionskomiteens forslag ble lagt til siden. Som for faren Karl III Johan lyktes det likevel aldri for Oscar I å styrke de politiske båndene mellom landene i retning av en «amalgasjon», noe som var et overordnet mål for alle konger av Bernadotte-familien.

En nyordning av konsulatvesenet ble likevel gjennomført i 1858, og de to landenes bidrag til dette og til den felles utenrikstjenesten ble regulert. Men forslag om bidrag fra begge land til felles forsvarsformål ble bestemt avvist fra norsk side. Norge avviste også forslag vedrørende mellomriks handel og sjøfart, og om at domsavsigelser i det ene riket skulle være gyldige også i det andre.

Oscar Is håp om tilnærming mellom folkene ble ikke innfridd, til tross for at unionen i hans regjeringstid nådde høydepunktet av popularitet i Norge, styrket av skandinavismen som fikk stor tilslutning ved midten av 1800-tallet. Mot slutten av sin regjeringstid skal han ha klaget over at unionen var ulykkelig, og at den aldri kunne bli noe annet. I 1856 gikk den siste stattholder Severin Løvenskiold av, og embetet ble ikke besatt. I stedet ble kronprins Karl i 1857 utnevnt til visekonge for en kortvarig periode.

Sykdom og død

[rediger | rediger kilde]

I 1852 ble Oscar I og flere i hans familie rammet av tyfoidfeber en gang de var i Christiania, og kongeparets nest eldste sønn, prins Gustaf, døde av sykdommen. I 1857 fikk kongen en hjernesvulst og etterhvert overtok kronprinsen regjeringen. Oscar I døde i 1859, 60 år gammel, og ble begravet i Riddarholmskyrkan i Stockholm.

Oscars gate i Oslo, Oscarsborg festning i Drøbak, Oscars gate i Stavanger og Kong Oscars gate (fra 1857) i Bergen er oppkalt etter Oscar I.

Stamtavle

[rediger | rediger kilde]
Oscar I – stamtavle i tre generasjoner
Oscar I Far:
Karl III Johan
Farfar:
Henri Bernadotte
Farfars far:
Jean Bernadotte
Farfars mor:
Marie Pucheu-Laplace
Farmor:
Jeanne St. Jean
Farmors far:
Jean St. Jean
Farmors mor:
Marie d'Abbadie
Mor:
Desideria
Morfar:
François Clary
Morfars far:
Joseph Clary
Morfars mor:
Françoise Agnes Ammoric
Mormor:
Françoise Rose Somis
Mormors far:
Joseph Ignace Somis
Mormors mor:
Cathérine Rose Soucheiron
Type nummerering
 1. ^ I dag: 32 Rue de Monceau. Den 4. juli 1911 ble det plassert en minneplakett på bygningen av Société archéologique.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Oscar-I, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b c d e f g Svenskt biografiskt lexikon, «Oscar I», Svensk biografisk leksikon-ID 7811[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 45693, oppført som Oskar I.[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, oppført som Òscar I de Suècia i Noruega, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0047850[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ a b church death record, «Hovförsamlingens kyrkoarkiv, Död- och begravningsböcker, SE/SSA/0007/F I/2 (1854-1860), bildid: 00033279_00024», side(r) string: Ingen verdi, «Fredagen den 8 Juli, År efter Christi börd Ett Tusen Åtta Hundra Femtio Nio, klockan 8 på f.m. har det behagat Gud den Aldra högste att afdes? en med tålamod uthärdad, mer än tvåårig sjukdom hädankalla och till sitt eviga Rike förflytta var ilifstiden....»[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ The Peerage person ID p10226.htm#i102255, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Wikipedia på engelsk[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ Wikipedia på svensk[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ «Bernadotteska gravkoret», besøkt 3. mars 2019[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ Riddarholmskyrkan - inventories and graves, side(r) 463, besøkt 21. februar 2019, «Fig. 357. Kista för konung Oskar I, d. 1859»[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ a b Complete List of Royal Society Fellows 1660-2007, side(r) 268[Hentet fra Wikidata]
 12. ^ «Almanach», verkets språk fransk, besøkt 28. april 2023[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Forgjenger:
 Karl III Johan 
Konge av Sverige
Etterfølger:
 Karl IV/XV 
Konge av Norge