Otta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Otta
Otta
Otta sentrum
61°46'14"N, 9°32'29"E
Land Norge Norge
Fylke Oppland
Kommune Sel
Areal 1.53 km²
Befolkning 1 737[a] (2016)
Bef.tetthet 1 135,3 innb./km²
Høyde over havet 274 meter
Preposisjon Otta
Postnummer 2670 Otta

Otta er en by og administrasjonssenteret i Sel kommune i Oppland. Tettstedet har 1 737[1] innbyggere per 1. januar 2016, ligger nord i Gudbrandsdalen og er den eneste byen i Nord-Gudbrandsdalen. I tillegg til Otta sentrum består byen blant annet av Selsverket, Dahle og Hjellum.

Otta er et regionalt knutepunkt med Otta stasjon – som er en jernbanestasjon på Dovrebanen – og E6, med felles skysstasjon for både tog, buss og taxi. Otta er en del av Nasjonalparkriket og tilbyr mange friluftsaktiviteter. Temperaturen i Otta er relativt lav fordi Otta ligger nede ved elven med fuktig luft.

Gjennom Otta renner elva Otta, også kalt Ottaelva, ut i Gudbrandsdalslågen. Stedet har flere steinbrudd for uttak av kleberstein og skifer.

Tettstedet Otta ble ikke etablert før Dovrebanen ble åpnet hit i 1896, før dette var Nord-Sel senter i kommunen. Otta fikk bystatus i 2000 og er Norges nest minste by i innbyggertall. Det er også en av få byer i Norge uten eget kirkebygg.

Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule, avdeling Otta ligger på industriområdet Øya.

Kjente personer fra Otta[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]