Ski (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ski
Ski sentrum sett fra Stasjonsparken.
Foto: Jacob Bolin Lund
LandNorges flagg Norge
FylkeAkershus
KommuneNordre Follo: 14 469
Ås: 6 965
Innbyggernavnskiung
Postnummer1400
Areal9,84 km²
Befolkning21 434[a] (2023)
Bef.tetthet2 178,3 innb./km²
Preposisjoni Ski
Kart
Ski
59°43′08″N 10°50′07″Ø

Ski er en by i Nordre Follo kommune i Akershus. Tettstedet hadde totalt 21 434 innbyggere per 1. januar 2023[1] og strekker seg inn i Ås kommune. Ski er administrasjonssenteret for Nordre Follo kommune. I 2004 valgte kommunestyret i Ski å gi tettstedet bystatus.

Østfoldbanens østre og vestre linjer møtes på Ski, og stedet ble derfor fra 1878 et kommunikasjonssenter for Follo og Østfold. Ski sies å være en typisk stasjonsby. Et typisk trekk ved tettstedet er dets utstrakte bruk av teglstein, som går igjen i de største bygårdene så vel som Ski Storsenter og rådhuset. I tettstedet ligger blant annet Ski stasjon, Ski sykehus (avdeling av Akershus universitetssykehus) og Ski idrettspark, i tillegg til offentlige institusjoner som Follo tingrett og Øst politidistrikt.

Det ligger et industriområde i utkanten av tettstedet. Hovednæringen i Ski er hovedsakelig handels- og industrinæring. Tidligere Ski kommune var den største arbeidsplassen med 1241 årsverk (i 1999). Mange av Skis innbyggere pendler til Oslo i forbindelse med jobb. Ski Storsenter ble utvidet i 2003 med et stort antall butikker, stor kino med åtte saler, utvidet bibliotek og Thon Hotell, og er det første såkalte multisenteret i Norge. 15. oktober 2008 ble senteret igjen utvidet med tilgang til ny etasje.

Navn og etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet «Ski» er opprinnelig et gårdsnavn og kommer fra den gamle formen Skeidi, som er avledet av det norrønne ordet skeið. Skeið betyr et sted der man holder kappløp eller kappriding.[2] De tre hestehodene i kommunevåpenet til tidligere Ski kommune symboliserer denne opprinnelsen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologer har funnet rester fra bosetninger i Ski og Ås-områdene som blir datert helt tilbake til for 11.000 år siden. Steinalderverktøy blir fremdeles funnet når felt er brøytet, og Ski har mer enn 300 registrerte eldgamle historiske gjenstander. I dag har Ski utviklet seg til å bli en travel by og et handelssted for de omkringliggende landlige områdene.

Middelalder[rediger | rediger kilde]

Ski middelalderkirke ble reist i andre halvdel av 1100-tallet, trolig rundt 1160. Menigheten feiret derfor kirkens 850-årsjubileum i 2010.

Nyere tid[rediger | rediger kilde]

Nye Ski stasjon åpnet i desember 2022.

Jernbanestasjonen i Ski (Ski stasjon) ble åpnet i 1879 da Østfoldbanen (Smaalensbanen) sto ferdig. Dette førte til at stasjonsbyen Ski etter hvert ble kommunens befolkningsmessige og økonomiske sentrum. På Ski stasjon snur mange lokaltog fra Oslo. Toglinjen sørover fra Oslo deler seg her i vestre linje i retning Fredrikstad, Halden og Gøteborg, og østre linje mot Mysen og Rakkestad.

De sentrale deler av tettstedet Ski fikk sommeren 2004 bystatus. Ski er et knutepunkt på Østfoldbanen, og en stor del av stedets vekst skyldes nettopp denne funksjonen som en viktig stasjonsby. Ski har utviklet seg til regionssenter for Follo-området.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Tettstedet Ski definert av Statistisk sentralbyrå. Rødt område definerer Langhus, som inngår i tettstedet Oslo. (Kilde: SSB, 2020)

Landskapet i Ski domineres av åser, dekket av skog og jordbruksland. Ski, som det meste av Follo, ligger på gamle fjellfundamenter. I hele lokalområdet fra øst til vest er det en morene igjen fra istiden.

Begge hovedveiene som fører fra Oslo gjennom Østlandet til Sverige, E6 og E18, går gjennom Ski.

Viktige bygg[rediger | rediger kilde]

Waldemarhøy[rediger | rediger kilde]

Waldemarhøy ble bygd i 1889 og er den første villaen som ble oppført på østsiden av jernbanesporet etter at jernbanen kom til Ski ti år tidligere. Bygningen er oppført i dragestil, en norsk variant av sveitserstilen. Villaen ble oppført som bolig og kontor for legen Georg Juell Klouman (f. 1851).

I 1964 overtok Ski kommune eiendommen og benyttet villaen til sosialbolig. Etter noen år begynte bygningen å bære preg av slitasje og manglende vedlikehold. Villaen har på mange måter fått tilbake sin fordums prakt slik den framsto for rundt 100 år siden, og brukes per 2021 til forsamlingshus og festlokaler. Foreninger og lag kan leie lokaler i Waldemarshøy av kommunen, for å arrangere møter, intimkonserter og andre kulturaktiviteter.[3][4]

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Barneskoler[rediger | rediger kilde]

Ungdomskoler[rediger | rediger kilde]

 • Ski ungdomsskole
 • Magasinparken ungdomsskole (vedtatt bygget)[5]

Videregående skoler[rediger | rediger kilde]

Høyere utdanning[rediger | rediger kilde]

Kulturskoler[rediger | rediger kilde]

 • Kontra kulturskole[8]

Privatskoler[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra tettstedet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
 2. ^ Eklund, Terje (1978). Gårder og kirker i Follo. no#: [Forfatterne]. 
 3. ^ «Waldemarhøy». Akershus fylkeskommune. 3. mars 2015. Arkivert fra originalen 19. juli 2017. Besøkt 19.01.2021. 
 4. ^ «Utleie av lokaler og anlegg». Nordre Follo Kommune (norsk). Besøkt 17. november 2021. «Nordre Follo kommune har tre forsamlingshus som både privatpersoner, lag og foreninger kan leie til selskaper og møter. Du kan søke om enten fast eller sporadisk leie av disse. Søknadsfrist for fast leie er 1. mai hvert år. Tildelingen gjelder for ett skoleår. | Waldemarhøy ligger i ski sentrum og blir brukt til forsamlingshus og festlokale. | (---)» 
 5. ^ «Ski vest ungdomsskole». Nordre Follo Kommune (norsk). Besøkt 15. februar 2021. 
 6. ^ «Slik blir den nye videregående skolen i Ski». Nordre Follo Kommune (norsk). Arkivert fra originalen 17. januar 2021. Besøkt 15. februar 2021. 
 7. ^ «Øst (Oslo, Bærum, Follo, Romerike og Østfold)». www.folkeuniversitetet.no. Arkivert fra originalen 16. mai 2016. Besøkt 15. februar 2021. 
 8. ^ «Kulturskole». Nordre Follo Kommune (norsk). Besøkt 15. februar 2021. 
 9. ^ «Privatist i Ski | Sonans.no». sonans.no. Besøkt 12. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]