Liste over innsjøer i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Norge har rundt 450.000 registrerte innsjøer og disse dekker rundt 5 % av landets areal. De fire dypeste innsjøene i Europa er i Norge. For flere av de dype innsjøene er store deler av vannvolumet under havnivå, for eksempel er Mjøsas overflate 123 meter over havet og gjennomsnittlig dybde er 150 meter.[1] Øvervatnet (Fauske) ligger 1 meter over havet og er 346 meter dypt.[2][3]

Største innsjøer i Norge (fastlandet)[rediger | rediger kilde]

Innsjøene er sortert etter deres totale areal. For innsjøer som ligger delvis utenfor Norge er arealet i Norge angitt i parentes. For innsjøer med samme navn er kommunen med størst del av innsjøen angitt i parentes. Tallene er hentet fra Norges vassdrags- og energidirektorats innsjødatabase for Norge.[4]

Nr. Navn Areal (km²) Fylke(r) Meter over havet
1 Mjøsa 365,19 Innlandet, Viken 123
2 Røssvatnet 218,61 Nordland 383
3 Femunden 203,52 Innlandet, Trøndelag 662
4 Randsfjorden 139,23 Innlandet, Viken 135
5 Tyrifjorden 138,56 Viken 63
6 Snåsavatnet 121,58 Trøndelag 22
7 Tunnsjøen 99 Trøndelag 358
8 Limingen 93,50 Trøndelag 418
9 Møsvatnet 89,74 Vestfold og Telemark 919
10 Över-Uman 84,47 (3,17) Nordland, Västerbotten (Sverige) 524
11 Øyeren 84,31 Viken 101
12 Blåsjø 80,53 Agder, Rogaland 1055
13 Altevatnet 79,65 Troms og Finnmark 489
14 Nisser 76,30 Vestfold og Telemark 244-247
15 Siiddasjávri 71,91 (0,96) Nordland, Norrbotten (Sverige) 604
16 Iešjávri 68,16 Troms og Finnmark 391
17 Nesjøen/Esandsjøen 65,42 Trøndelag 709-732
18 Norsjø 58,4 Vestfold og Telemark 15
19 Selbusjøen 58,26 Trøndelag 152-158
20 Tinnsjå 51,43 Vestfold og Telemark 188-192
21 Hornindalsvatnet 50,42 Møre og Romsdal, Vestland 53
22 Fyresvatn 49,63 Vestfold og Telemark 275-280
23 Storsjøen (Rendalen) 47,55 Innlandet
24 Aursunden 46,04 Trøndelag (Røros)
25 Storsjøen (Odalen) 45,61 Innlandet
26 Salvatnet 44,77 Trøndelag
27 Osensjøen 43,32 Innlandet (Åmot og Trysil)
28 Krøderen 42,88 Viken
29 Storakersvatnet 42,30 Nordland (Rana)
30 Balvatnet 41,46 Nordland (Saltdal)
31 Bygdin 39,89 Innlandet (Vang)
32 Namsvatnet 39,38 Trøndelag (Røyrvik)
33 Jølstravatnet 39,01 Vestland (Sunnfjord)
34 Sperillen 37,01 Viken (Ringerike)
35 Vansjø 36,94 Viken (Moss, Råde, Våler)
36 Totak 36,59 Vestfold og Telemark (Vinje)
37 Aursjøen 36,38 Innlandet (Lesja), Møre og Romsdal (Molde)
38 Rogen 35,12 (0,85) Innlandet, Trøndelag, Jämtland (Sverige)
39 Stolsvatnet 34,86 Viken (Ål og Hol)
40 Rostojávri 34,24 (3,67) Troms og Finnmark, Norrbotten (Sverige)
41 Vaggatem 33,87 (28,99) Troms og Finnmark (Sør-Varanger), Murmansk (Russland)
42 Tyin 33,02 Innlandet (Vang), Vestland (Årdal)
43 Byglandsfjorden 32,79 Agder (Evje og Hornnes samt Bygland)
44 Svanevatn 32,51 (9,39) Troms og Finnmark (Sør-Varanger), Murmansk (Russland)
45 Hurdalssjøen 32,31 Viken (Eidsvoll, Nannestad, Hurdal)
46 Svartevatn-magasinet (Bykle) 31,38 Agder (Bykle), Rogaland
47 Toke 30,77 Vestfold og Telemark (Drangedal)
48 Songevatnet 29,95
49 Rosskreppfjorden 29,51
50 Isteren 28,97
51 Kallvatnet 28,61
52 Storglomvatnet 28,59
53 Leinavatn 28,32 (28,27)
54 Vinstre 28,26
55 Suldalsvatnet 27,53
56 Eikeren 27,02 Viken (Øvre Eiker) og Vestfold og Telemark (Holmestrand) 19
57 Bandak 26,40
58 Langvatnet (Rana) 26,38
59 Lundevatnet 25,93
60 Feren 25,88
61 Tunhovdfjorden 25,30
62 Strandavatnet 23,75
63 Stuorajávri 23,71
64 Eikesdalsvatnet 23,15
65 Oppstrynsvatnet 22,87
66 Gresvatnet 22,63 (18,67)
67 Breimsvatnet 22,52
68 Farris 21,80
69 Leksdalsvatnet 21,73
70 Sølensjøen 21,66
71 Rengen 21,49 (15,72)
72 Bangsjøan 21,07
73 Gjevillvatnet 20,90
74 Mår 20,50
75 Kalhovdfjorden 20,39
76 Pålsbufjorden 19,55
77 Flåvatn 19,48
78 Laksjøen 19,20
79 Sandvatnet/Kaldfjorden/Øyvatnet 19,18
80 Sirdalsvatnet 19,11
81 Kvesjøen 19,09
82 Geavdnjajávri 18,85
83 Store Le 18,83 (15,43)
84 Bjornesfjorden 18,55
85 Vangsmjøse 18,25
86 Veitastrondsvatnet 17,95
87 Vegår 17,70
88 Gautelisvatnet 17,67 (17,66)
89 Klistervatnet/Bjørnevatnet 17,20 (12,75)
90 Lenglingen 16,90
91 Gjevsjøen 16,77 (7,35)
92 Nyhellermagasinet 16,74
93 Seljordsvatn 16,52
94 Rødenessjøen 16,42
95 Langvatnet (Sør-Varanger) 16,40 (8,29)
96 Flævatn 16,39
97 Nesvatn 16,38
98 Majavatnet 15,99
99 Røgden 15,97 (14,88)
100 Kvifjorden 15,87
101 Feragen 15,78
102 Storvatnet (Indre Fosen) 15,78
103 Gjende 15,62
104 Savalen 15,37
105 Vråvatn 15,21
106 Takvatnet 15,19
107 Sandsjøen 15,07
108 Store Måsvannet 14,89
109 Rien 14,87
110 Vågåvatnet 14,76
111 Store Urevatn 14,61
112 Vatndalsvatnet 14,42
113 Fjergen 14,41
114 Langvatnet (Narvik) 14,36
115 Øymarksjøen 14,33
116 Jonsvatnet 14,26
117 Unkervatnet 14,01
118 Langvatnet (Sørfold) 13,97
119 Rømsjøen 13,89
120 Forsvatnet 13,63
121 Skogsfjordvatnet 13,62
122 Halnefjorden 13,61
123 Tisleifjorden 13,54
124 Steinbusjøen 13,52
125 Einavatnet 13,52
126 Skasen 13,41
127 Heddalsvatnet 13,39
128 Kviteseidvatnet 13,34
129 Holden (Steinkjer) 13,31
130 Lille Rostavatn 13,26
131 Strondafjorden 13,24
132 Rødungen 13,10
133 Storfjorden/Flyvatnet 12,92
134 Follsjå 12,87
135 Lyngsvatnet 12,82
136 Øgderen/Hemnessjøen 12,80
137 Tesse 12,78
138 Sisovatnet 12,78
139 Sønstevatn 12,77
140 Møkeren 12,67
141 Bleikvatnet 12,59
142 Ustevatn 12,40
144 Ellenvatnet 12,36 (12,26)
145 Ørsdalsvatnet 12,22
146 Buolbmátjávri 12,12 (2,65)
147 Setten 11,97
148 Åraksfjorden 11,96
149 Reinoksvatnet 11,77
150 Øvre Fiplingvatnet 11,74
151 Engeren 11,70
152 Børsvatnet 11,60
153 Guolasjávri 11,56
154 Låmivatnet 11,43
155 Storefjorden (Gloppen) 11,39
156 Slidrefjorden 11,29
157 Holmavatnet 11,13
158 Nordmannslågen 11,09
159 Gøystavatnet 11,00
160 Øvervatnet (Fauske) 10,98
161 Heammujávri 10,94
162 Langesjøen 10,78
163 Femsjøen 10,64
164 Fustvatnet 10,59
165 Ånøya 10,57
166 Losna 10,50
167 Nedre Fiplingvatnet 10,50
168 Lovatnet 10,49
169 Ørteren 10,46
170 Gråsjøen 10,45
171 Napevatnet 10,43
172 Nattvatnet/Idjajávri 10,27
173 Finnfjordvatnet 10,25
174 Sysenvatnet 10,24
175 Haukedalsvatnet 10,22
176 Samsjøen 10,02
177 Nelaug 10,01
143 Osbumagasinet 9,98
178 Hamlagrøvatnet 9,96
179 Nordre Bjøllåvatnet 9,93
180 Geitvatnet 9,87
181 Storvatnet (Narvik) 9,76
182 Øyvatnet 9,74
183 Garsjøen 9,72
184 Fundin 9,72
185 Næra 9,58
186 Hestefossdammen 9,49 (6,09)
187 Helin 9,47
188 Heggmovatnet 9,38
189 Krutvatnet 9,36
190 Vektaren 9,22
191 Fjorda 9,09
192 Borsæ 9,05
193 Øvre Tysdalsvatnet 8,98
194 Rossfjordvatnet 8,86
195 Meltingvatnet 8,85
196 Mjosundvatnet 8,76
197 Sundsbarmvatnet 8,74
198 Dokkfløyvatnet 8,72
199 Store Ropelvvatnet 8,62
200 Skoddebergvatnet 8,52
201 Øljusjøen 8,45
202 Storvatnet (Nærøysund) 8,32
203 Holderen 8,27 (1,83)
204 Stordalsvatnet (Etne) 8,26
205 Korssjøen 8,22
206 Viksdalsvatnet 8,21
207 Láhpojávri 8,17
208 Valnesfjordvatnet 8,15
209 Søndre Boksjø 8,13 (5,18)
210 Havdalsvatnet 8,12
211 Juvatn 8,12
212 Øyarvatnet 8,05
213 Orrevatnet 8,04
214 Funnsjøen 7,99
215 Vestvannet 7,97
216 Hundålvatnet 7,96
217 Austdalsvatnet 7,94
218 Tunsbergdalsvatnet 7,92
219 Rore 7,76
220 Vangsvatnet 7,69
221 Rovatnet 7,65
222 Ytre Fiskelausvatnet 7,62
223 Bordalsvatn 7,58
224 Lygne 7,56
225 Vigdarvatnet 7,56
226 Store Sameti 7,51
227 Krokvannet 7,50
228 Storavatnet (Osterøy) 7,48
229 Brusdalsvatnet 7,48
230 Skjækervatnet 7,47
231 Årdalsvatnet 7,43
232 Rauddalsvatnet 7,41
233 Rekvatnet 7,41
234 Gákkajávri 7,40
235 Holtsjøen 7,39
236 Skjerjavatnet 7,37
237 Aursjoen 7,36
238 Fjørvatnet 7,29 (4,94)
239 Ara 7,28
240 Lyseren 7,27
241 Ringedalsvatnet 7,25
242 Sørungen 7,24
243 Faulvatnet 7,24
244 Kilefjorden 7,22
245 Nedre Heimdalsvatnet 7,21
246 Murusjøen 7,19
247 Vuolep Sårjåsjávrre 7,17 (2,60)
248 Jægervatnet 7,16
249 Ingjelsvatnet 7,16
250 Lustadvatnet 7,16
251 Tunnsjøflyan 7,12
252 Mjermen 7,11
253 Suolojávri 7,09
254 Valevatn (Sirdal) 7,08

Dypeste innsjøer i Norge (fastlandet)[rediger | rediger kilde]

Største dybde i meter
Nr. Navn Dybde (m) Merknad
1 Hornindalsvatnet 514 Dypest i Europa, tiende eller tolvte dypest i verden.[5][6][7][8] Største på Vestlandet.[9]
2 Salvatnet 464 Kilder oppgir verdiene 464 m og 482 m for største dyp[10], nest dypest i Europa.[8]
3 Tinnsjå 460 Tredje dypest i Europa.[8]
4 Mjøsa 453 Kartverket oppgir 468 meter i 2017.[11] Fjerde dypest i Europa.[8] Mjøsa ble i 1906 håndloddet til 449 meter med en gjennomsnittsdybde på 153 meter.[12]
Norges største i areal.
5 Fyresvatn 377 NVE oppgir i 1984 369 meter for Fyresvatnet.[10]
6 Suldalsvatnet 376
7 Øvervatnet (Fauske) 346 Ligger 1 meter over havet og inneholder noe saltvann.[13][14]
8 Bandak 325
9 Lundevatnet 314
10 Storsjøen (Rendalen) 309
11 Totak 306
12 Tyrifjorden 295 Største generelle dyp ifølge NVE. Gj.snitt største dyp er 288 m, mens største målte dybde er 330 m.
13 Breimsvatnet 278
14 Nisser 240
15 Jølstravatnet[15] 233 Nest største innsjøen på Vestlandet etter Hornindalsvatnet.[16]
16 Røssvatnet 231
17 Oppstrynsvatnet 230
18 Tunnsjøen 222
19 Dingevatnet 220
20 Selbusjøen 206
21 Kviteseidvatnet 201
22 Bygdin 200

Kilde for de første 10 er NVEs dybdekart (1984, s. 125).[10]

Innsjøer i Norge (fastlandet) etter volum[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn Volum (km³) Merknad
1 Mjøsa[10] 56,24 Tredje største reguleringsmagasin i volum (mellom laveste og høyeste regulerte vannstand) med 1312 millioner m3.[17][18] Storglomvatnet har størst volum[19][20] og Blåsjø er størst magasin målt i utnyttbar energi.[21]
2 Røssvatnet (etter regulering) 14,80
3 Tyrifjorden[10] 13,13
4 Røssvatnet[10] (før regulering) 12,60
5 Hornindalsvatnet[10] 12,06
6 Tinnsjå 9,71
7 Tunnsjøen 8,68
8 Limingen 8,34
9 Randsfjorden 7,31
10 Nisser 7,19
11 Storsjøen (Rendalen) 7,07
12 Salvatnet 6,87
13 Femunden 6,00
14 Snåsavatnet[10] 5,50
15 Norsjø 5,10
16 Lundevatnet 4,49
17 Suldalsvatnet 4,49
18 Selbusjøen 4,03
19 Bandak 3,17
20 Blåsjø 3,1 Norges største magasin målt i lagret energi.[21]
21 Eikeren 2,5
22 Totak 2,36

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jahren, P., & Sui, T. (2017). How water influences our lives. Springer Singapore.
  2. ^ Sportsfiskerens leksikon. Oslo: Gyldendal. 1968. 
  3. ^ Vannforurensning ved vassdragsreguleringer: vurdering av ikke utbygde vassdrag. Oslo: Universitetsforlaget. 1979. ISBN 8200704858. 
  4. ^ «NVE Atlas». Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 7. november 2017
  5. ^ Walter K. Dodds; Matt R. Whiles (2010). Freshwater Ecology: Concepts and Environmental Applications of Limnology. Academic Press/Elsevier, s. 141.
  6. ^ Askheim, Svein (5. februar 2021). «verdens dypeste innsjøer». Store norske leksikon. Besøkt 3. august 2022. 
  7. ^ https://www.nps.gov/crla/planyourvisit/upload/World-s-Deepest-Lakes-2017-508.pdf
  8. ^ a b c d Craig, J. F. (2016). Freshwater fisheries ecology. John Wiley & Sons.
  9. ^ Norge. Oslo: Cappelen. 1963. 
  10. ^ a b c d e f g h Østrem, Gunnar mfl (1984). Dybdekart over norske innsjøer: et utvalg innsjøkart utarbeidet ved Hydrologisk avdeling. Oslo: Norges vassdrags- og elektrisitetsvesen. ISBN 8255403922. 
  11. ^ «Største og dypeste innsjøer». Kartverket. 27. juni 2018. Besøkt 29. januar 2020. 
  12. ^ Dybdekart for Mjøsa (PDF), Dybdekartbok, NVE, 1984, s.22
  13. ^ Sportsfiskerens leksikon. Oslo: Gyldendal. 1968. 
  14. ^ Vannforurensning ved vassdragsreguleringer: vurdering av ikke utbygde vassdrag. Oslo: Universitetsforlaget. 1979. ISBN 8200704858. 
  15. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase – Dybdekart. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 6. april 2014
  16. ^ Norge. Oslo: Cappelen. 1963. 
  17. ^ Holmqvist, Erik; Hamududu, Byman (2022). Flomberegning for Mjøsa/Vorma (002.Z) NVE Rapport nr. 4/2022. NVE. ISBN 978-82-410-2179-4. 
  18. ^ Petterson, Lars-Evan (2000): Flomberegning for Mjøsa og Vorma (002.DZ). Oslo, NVE.
  19. ^ «NVE Atlas». Vannkraft – Utbygd vannkraft – Magasin. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 24. juli 2015
  20. ^ Rosvold, Knut A. (17. juni 2022). «reguleringsmagasin». Store norske leksikon. Besøkt 24. august 2022. 
  21. ^ a b «Statkrafts fem største «batterier»». www.statkraft.com (norsk). Besøkt 24. august 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]