Rauma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rauma

Våpen

Kart over Rauma

Land Norge Norge
Fylke Møre og Romsdal
Status Kommune
Innbyggernavn Raumaværing[1]
Adm. senter Åndalsnes
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

3&503&1502.14&1 502,14 km²
3&503&1448.15&1 448,15 km²
3&501&53.99&53,99 km²
Befolkning 3&503&7 503&7 503[a]
Kommunenr. 1539
Målform Nøytral
Nynorskandel 36.4% (2016)
Høyeste topp Puttegga (1999,2 moh.)
Internettside www.rauma.kommune.no
Politikk
Ordfører Lars Olav Hustad (Høyre) (2011)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Rauma

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2017)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 

Rauma er en kommune i Romsdal i Møre og Romsdal. Den grenser i nord og øst til Nesset, i sørøst til Lesja, i sør til Skjåk, i sørvest til Norddal og Stordal, og i vest til Vestnes. Over fjorden til nordvest ligger Molde kommune. I kommunen ligger bygdene Vågstranda, Måndalen, Innfjorden, Veblungsnes, Isfjorden, Eidsbygda, Rødven, Åfarnes, Mittet, Medalen, Verma og kommunesenteret Åndalsnes.

Rauma kommune ble opprettet 1. januar 1964 ved sammenslåing av herredene Eid, Grytten, Hen, Voll og deler av Veøy (unntatt Sekken, Nesjestranda og Veøya).[2] Kommunevåpenet ble godkjent i 1983. Symbolikken skal gjenspeile Raumas topografiske forhold og viser tre stiliserte fjell, som tre oppovervendte spisser, på en blå bakgrunn. Kommunens tusenårssted er Jernbanetorget, sentralt beliggende på Åndalsnes. Togkapellet, Rallarmonumentet, et rullebrettanlegg og en gjestehavn finnes i samme område.

Naturglede[rediger | rediger kilde]

I kommunestyret den 30. mai 2006, vedtok Rauma kommune en «visjon», som ledd i merkevarebyggingen av kommunen. Den lyder slik: Vi skal bli verdens beste kommune for naturglade mennesker. Dette har medført økt bevistgjøring og bruk av naturen. Turistnæringen har hatt en bevisst markedføring mot naturbaserte opplevelser, blant annet ved tilrettelegging av Romsdalseggen som tursti. Tidligere var det et utbredt fiske etter laks i de større elvene, men etter at flere elver ble smittet av lakseparasitten Gyrodactylus salaris, er laksefisket sterkt redusert.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kommunesenteret Åndalsnes, med fjellene (fra venstre) Nesaksla, Romsdalshorn, Trolltindane og Setnesfjellet

Rauma har en allsidig natur med mange ulike naturtyper. I ytre deler av kommunen, som Vågstranda og Åfarnes er naturen litt slik som ved kysten. Fjellene er lavere og liene slakkere. I indre deler av kommunen er liene brattere og mange fjell har loddrette vegger. Landskapet og naturen er en annen, med dype daler og høye fjell. Vinterstid er det vanligvis mye snø og kaldt, mens det om sommeren er varmt på grunn av soloppvarmingen mellom de bratte fjellsidene. Store deler av kommunen er fjellområder, som østover og innover platået mot Dovrefjell. Mer enn halvparten av kommunens areal ligger høyere enn 900 moh.

Det høyeste fjellet, Pyttegga med 1999 moh, ligger sør i kommunen på grensa til Norddal, dette er også det høyeste fjellet i fylket. Andre kjente fjelltopper er Romsdalshorn, Trollveggen, Vengetind, Bispen, Dronninga, Kongen og Karlskråtind - samlet i et forholdsvis lite område nederst i Romsdalen og sidedalen Isterdalen.

Kalskråtind er mye brukt av basehoppere
Trollstigen

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Rauma med tettstedet Åndalsnes, er knutepunktet mellom den indre delen av Romsdal og de større byene Molde og Ålesund.

Gjennom Romsdalen går også Raumabanen, som er den eneste jernbanestrekning med stoppested i Møre og Romsdal. Raumabanen knytter Møre og Romsdal til Dovrebanen, som går mellom Trondheim og Oslo.

E 136 gjennom Romsdalen fortsetter til Ålesund. På 1990-tallet ble det utført et omfattande sikringstiltak på E 136, mellom Åndalsnes og Måndalen ved at Innfjordtunnelen og Måndalstunnelen ble bygget. Fra Åndalsnes går Fv64 på nordsiden av Isfjorden til Molde med forbindelse til Kristiansund. Sørover, gjennom Isterdalen og over Trollstigen går Fv63 over til ValldalSunnmøre.

Busstrafikken i Rauma kommune utføres i dag av Veøy Buss, bortsett fra ruta Ålesund-Åndalsnes (togbuss) som utføres av Nettbuss. Tidligere rutebilselskaper i Rauma var Måndalen og Innfjorden Billag, Rauma Billag, Veøy Billag og Valldal-Åndalsnes Rutebillag. Gjennom flere tiår hadde en rekke selskaper person- og/ eller godsruter til Åndalsnes i samtrafikk med Raumabanen.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

År Folketall[3]
1801 3306
1910 5930
2011 7422

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Jordbruk har tradisjonelt vært den viktigste næringen i Rauma, men anatall gårdsbruk er sterk redusert fra siste halvdel av 1900-tallet. Særlig i bygdene langs fjordene og lengst ned i dalene finnes de største gårdbrukene, de fleste driver med husdyrhold og/eller grasproduksjon. Det er litt produktiv skog i Rauma, med en skogavvirkning på omkring 3700 m3 i 2003. Industrien har også vært og er en betydelig næring i kommunen. Den moderne norske konfeksjonsindustrien hadde sin begynnelse i Isfjorden, men de fleste virksomheter er avviklet. Viktige industrinæringer er innen tekstil, møbel, transport, betong, plast og ulik verkstedsindustri.

Kommunen har tre større kraftverk. Størst er Grytten kraftverk, som henter noe av vannet fra Mardalsfossen i Eikesdalen. Utbygningen av Grytten, ble forsøkt stoppet i Mardøla-aksjonen i 1970.

Vermafossen er en av fossene påvirket av kraftutbygging i Rauma

Åndalsnes Avis er eneste avis, den utkommer tre ganger i uken. Radio Rauma FM er nærradio, med sendinger helt tilbake til 1990.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Kommunestyrevalget 2015[rediger | rediger kilde]

Parti Prosent Stemmer Seter i by-/kommunestyret Medlemmer av
formannskapet
% ± totalt ± totalt ±
Høyre 30,1 +12,3 1 070 8 +3 1
Senterpartiet 28,2 +5,1 1 002 7 +1 2
Arbeiderpartiet 17,1 –6,0 609 5 –1 1
Fremskrittspartiet 8,0 –5,7 284 2 –2 1
Kristelig Folkeparti 6,2 –3,5 219 2 –1 1
Sosialistisk Venstreparti 5,9 +0,4 210 2 +1 1
Venstre 4,5 –2,6 161 1 –1 1
Andre 1
Valgdeltakelse/Total 60,9 % 3 566 27 9
Ordfører: Lars Olav Hustad (H) Varaordfører: Arne Hop (Krf)
Merknader: Kilde: valgresultat.no og Rauma kommune

Kommunestyrevalget 2011[rediger | rediger kilde]

I perioden 2011-2015 var Lars Olav Hustad (H) ordfører og Oddbjørn Wærås (Ap) varaordfører. Kommunestyret: Ap 6, Sp 6, H 5, FrP 4, KrF 3, V 2, SV 1. Formannskapet: Ap 2, H 2, Sp 2, FrP 1, KrF 1, V 1.

Ordførere[rediger | rediger kilde]

Skottetoget 1612
Romsdalshorn og Veblungsnes

Kultur[rediger | rediger kilde]

Rauma har et allsidig kulturliv. Rauma kulturhus på Åndalsnes, ble åpnet sommeren 2007 og har bibliotek, konsert- og kinosal. Innen musikk har folkemusikken lange tradisjoner, som blant annet blir tatt vare på av Rauma Spelemannslag. Trollblues finner sted i februar, årlig.

Festivaler[rediger | rediger kilde]

Romsdalsmartnan[rediger | rediger kilde]

Martnatradisjonene i Romsdalen (Romsdalsmarkedet) er over 1 000 år gamle. Tradisjonen tro er det årlig martna på Åndalsnes, selv om innholdet i martnaen er nokså forandret.

Billedkunst[rediger | rediger kilde]

Romsdalsnaturen har inspirert flere kunstnere, Johan F. Eckersberg, Adolph Tidemand og Thomas Fearnley er noen av disse. Halvard Hatlen (1899–1957) vokste opp i Isfjorden. Han har blant annet malt flere portretter i Hen kirke. Noen andre billedkunstnere med tilknytning til Rauma er Gunn Nordheim Morstøl, Britt Ragna Westhagen, Gunvor Amdam, Heidi Rødstøl og Guri Berg. Rauma Grafikkgruppe var aktiv fra 1995 til 2011, den var først og fremst et fellesverksted på Grøtta i Isfjorden. Gruppen bestod av Gunn Nordheim Morstøl, Åse Rangnes Søvik og Halvard Hatlen (1962).

Dialekt[rediger | rediger kilde]


Problemer med å lytte til denne filen? Se Hjelp:Multimedia.


Problemer med å lytte til denne filen? Se Hjelp:Multimedia.

Museer[rediger | rediger kilde]

Kirker[rediger | rediger kilde]

Grytten prestegjeld er prestegjeld i Rauma kommune, og underlagt Indre Romsdal prosti, i Møre bispedømme. Det er 12 kirker og kapeller i kommunen. Togkapellet er unikt og er innredet i en jernbanevogn på Åndalsnes. Kors kirke i Romsdalen er en liten kirke med dramatisk natur tett innpå. Andre nevneverdige kirker er den åttekantede Grytten kirke og Hen kirke i tykke gråsteinsmurer. Rødven stavkirke har en lang historie, nesten tusen år bakover i tid.

Kjente raumaværinger[rediger | rediger kilde]

Journalisten Oddgeir Bruaset kommer fra Måndalen i Rauma


Se Kategori: Personer fra Rauma, for alle personer fra Rauma med omtale på Wikipedia.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ei bok om Rauma, Rauma kommune. 1990.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]