Bardufoss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bardufoss
LandNorges flagg Norge
Areal2,96 km²
Høyde o.h.68 meter
Kart
Bardufoss
69°03′52″N 18°30′42″Ø

Bilde tatt fra Bardufoss sentrum i retning mot rullebanen på Bardufoss flyplass (ca 500 m fra sentrum).
Bardufoss

Bardufoss (nordsamisk: Beardogorži, kvensk: Partafossi) er en by med poststed (9325 Bardufoss) og handelssentrum i Målselv kommune, som består av de tre bydelene Andslimoen, Andselv og Heggelia. Bardufoss har et samlet innbyggertall på 2 658 (26. oktober 2021, SSB). Her ligger Bardufoss lufthavn, som betjener Midt-Tromsregionen. Europavei 6 går gjennom Bardufoss.

Bardufoss har også videregående skole med de fleste praktiske fag som flyfag, byggfag, elektrofag og mye mer, i tillegg til idrettsfag og studieforberedende fag. Skolen ligger på Rustahøgda, mellom Andselv og Heggelia, sammen med ungdomsskolen og Næringshagen i Målselv. Her holder Forsvarets høgskole til med ledelsen av Forsvarets kompetanse- og utdanningssenter og Forsvarets studiesenter med studietilbud på høyskole- og universitetsnivå. Polarbadet ligger like ved.

Mange av dem som bor på Bardufoss er tilknyttet Forsvaret. De to militærleirene Rusta og Heggelia, med fellesbetegnelsen Bardufoss leir, utgjør det militære tyngdepunktet i Troms sammen med Maukstadmoen leir i Øverbygd og Setermoen leir i nabokommunen Bardu. Heggelia leir og Rusta leir ligger ca. 500 m fra hverandre.

Mellom Rusta og Heggelia leir ligger Istindportalen, som er et velferdsbygg for Forsvaret, med Velferdstjenesten og utstyrsdepot for soldatene, samt kino, idrettshall og kiosk for sivile. Istindportalen huser også fellesbibliotek for Forsvaret og Målselv kommune, samt Kulturskolen i Målselv.

I Bardufoss sentrum, Andselv, finnes dagligvarebutikker, bar/klubb, apotek og Vinmonopolet. I Sundlia ligger også administrasjonen for Midt-Troms Museum. Nær Bardufoss ligger også skianlegget Myrefjell og Målselvfossen.

På Andslimoen ligger blant annet helsesenter, tannklinikk, Haraldvollen, samisk skole, slakteriet Nortura, en av landets største caravanforhandlere og flere bilforhandlere.

Delområde Bardufossområdet[rediger | rediger kilde]

Bardufossområdet omfatter 3 av 5 statistiske delområder i kommunen. Området omfatter i hovedsak de tre ovennevnte tettstedene: Andselv, Andslimoen og Heggelia. Området har et areal på 3,35 km².

Delområdet består av følgende seks grunnkretser (innbyggertall 2021):

  • Andslimoen (538)
  • Andselv (1179)
  • Heggelia (941)

Utvikling i folketallet de senere år:

2000 2005 2010 2011 2021
2 625 2 471 2 443 2 510 2 658

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]