Skudeneshavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skudeneshavn
Skudeneshavn
Skudeneshavn
LandNorge Norge
FylkeRogaland
KommuneKarmøy
Areal2,54 km²
Befolkning3 310[a] (2020)
Bef.tetthet1 303,1 innb./km²
Høyde over havet4 meter
Postnummer4280 Skudeneshavn

Skudeneshavn
59°09′00″N 5°17′00″Ø

Skudeneshavn er en by og en tidligere kommune i Karmøy kommune i Rogaland. Skudeneshavn hadde 3 310[1] innbyggere per 1. januar 2020, og ligger på Skudeneset på sørspissen av øya Karmøy. Skudeneshavn grodde frem i slutten av middelalderen og bysamfunnet vokste kraftig under sildefisket på 1800-tallet.

Den tidligere kommunen Skudeneshavn[rediger | rediger kilde]

Stedet var fra 1837 del av Skudenes formannskapsdistrikt, men ble skilt ut som egen kommune og fikk status som ladested i 1857. 1. januar 1965 ble Skudeneshavn slått sammen med Avaldsnes, Kopervik, Skudenes, Stangaland, Torvastad og Åkra til den nye Karmøy kommune.

Skudeneshavn hadde ved sammenslåingen et innbyggertall på 1 275. Kystbyen tok seg bynavn på ny i 1996 og utgjør sammen med Åkrehamn og Kopervik Karmøys tre byer.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Se Karmøy for detaljer om Skudenesgruppen og ordovicisk ofiolittkompleks.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skudeneshavn ble bygget opp rundt hummerfiske, sildefiske og eksport av sild til Riga som gjorde at Skudeneshavn vokste kraftig på 1800-tallet. Eksporten til østersjølandene gjorde at Skudeneshavn allerede den gang hadde en etter forholdene stor flåte med seilskuter som gikk i utenriksfart (77 i tallet).

Rundt 1860 var det ca. 1 200 innbyggere i byen, under sildefisket var det på det meste rundt 20 000 fiskere i Skudeneshavn. Svikten i fisket fra 1880 og overgangen fra seil til damp gjorde at det ble mindre aktivitet i sildabyen. Skudenesrederne var dessverre altfor skeptiske til de nye moderne dampskipene, noe som gjorde at andre og mer nytenkende aktører tok over transport av varer til og fra østersjølandene. I tiårene rundt 1900 utvandret ca. 1/4 av Karmøys befolkning (ca. 6000 mann) til Amerika for å prøve lykken der.

Skudeneshavn fikk status som ladested i 1857 og 11. juni 2007 hadde byen 150-årsjubileum.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

I dag har byen moderne verftsindustri og et av landets største offshore rederier. Solstad Offshore (SOFF) har en av verdens mest avanserte offshoreflåter i arbeid over hele verden. Den godt bevarte trehusbebyggelsen langs havnebassenget, Søragadå, er blitt et av Rogalands mest besøkte turistmål i løpet av det siste tiåret.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Falnes kirke

Skudeneshavn fikk på nittitallet tittel som Norges nest best bevarte småby. Byen ble bygget opp i perioden 1840 til 1870, og deler av den fremstår i dag som den gjorde den gangen. Trehusbebyggelsen (Søragadå) i Skudeneshavn sentrum regnes som en av Norges best bevarte. Kystbyen fikk bystatus i 1996 og utgjør sammen med Åkrehamn og Kopervik Karmøys tre byer.

Skudeneshavn fikk etter en kåring på NRKs Sommeråpent status som Norges sommerby i 2004. Fra 1970 til 5. september 2013 (da T-forbindelsen åpnet) hadde Skudeneshavn ferjeforbindelse via Kvitsøy til Randaberg nord for Stavanger. Bussforbindelse til Åkrehamn, Kopervik og Haugesund.

Per 01.12.10 finnes det tre skoler i Skudeneshavn, to barneskoler og én ungdomsskole i tillegg til flere barnehager. I Skudeneshavn ligger også Skudehallen, en idrettshall som brukes til ulike sportslige aktiviteter og diverse arrangementer. Det finnes også flere religiøse menigheter i Skudeneshavn. Ved Falnes ligger Falnes kirke, som er en del av Falnes menighet. Skudeneshavn har også et eldrehjem, treningssenter, legekontor og brannstasjon. Skudeneshavn har egen golfbane som drives av Karmøy Golfklubb og flere attraktive friluftsområder.

Turistattraksjoner[rediger | rediger kilde]

Skudeneshavn har flere ulike attraksjoner som f.eks. Skudefestivalen, Utsikten, Søragadå (gamle Skudeneshavn) og Museet i Mælandsgården. Museet ligger i gamle Skudeneshavn og kan by på mange ulike historier og redskaper fra gammelt av.

Byen er et populært sted for turister om sommeren. Hvert år arrangeres Skudefestivalen som er Norges største kystkulturfestival. Skudeneshavn har mange ulike overnattingsplasser for turister, som for eksempel Norneshuset og Skudenes Camping.

I nær avstand til Skudeneshavn ligger flere sandstrender, blant annet Sandvesanden, Sandholmen og Mjølhussand. Strendene blir flittig brukt om sommeren og har fine bademuligheter.

Skudeneshavn Internasjonale Litteratur- og Kulturfestival (SILK) ble lansert i 2009, og benytter de ulike lokaler i gamlebyen til ulike kulturelle arrangementer. Festivalen er den største litteraturfestivalen i Nord-Rogaland, og avholdes den første helgen i november hvert år.

Skudeneshavn ble i 2016 tildelt Olavsrosa.[2] I 2018 ble det gamle kulturmiljøet fredet.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020. 
  2. ^ «Olavsrosa til Skudeneshavn — Karmøy kommune». www.karmoy.kommune.no (norsk). Arkivert fra originalen 6. november 2018. Besøkt 5. november 2018. 
  3. ^ Riksantikvaren: Skudeneshavn fredes (30. november 2018)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]