Hopp til innhold

Kopervik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kopervik
LandNorges flagg Norge
FylkeRogaland
KommuneKarmøy
Postnummer4250 (4291) Kopervik
Areal7,73 km²
Befolkning11 690[a] (2023)
Bef.tetthet1 535,33 innb./km²
Kart
Kopervik
59°17′00″N 5°18′00″Ø

Tettstedene på Karmøy, slik de er avgrenset av Statistisk sentralbyrå i år 2005. Kopervik har fiolett farge.
Karmøy rådhus i Kopervik
Strømsund bru
Kopervik kirke brant i 2010...
...og ny kirke ble innviet i 2017.

Kopervik er en by, tidligere kommune og administrasjonssenteret i Karmøy kommune i Rogaland. Byen - det vil si tettstedet Kopervik - hadde 11 690[1] innbyggere per 1. januar 2023, mens kommunen som helhet hadde 42 062 innbyggere per 1. januar 2015.

I middelalderen var Kopervik en liten by med en god havn. Ytterst mellom de to vågene, Vågen og Stangelandsvågen, som byen er bygget rundt, er Kopervik havn. På høyden ovenfor havna finner man Koperviks gamle bydel, hvor det også sies at Kong Sverre fikk bygget en borg av tre og torv. Nettopp derfor kalles denne delen av sentrum idag Treborg. Byen fikk en stor vekst på 1500- og 1600-tallet da det var flere gjestgivere og vertshus her. Sentral var gjestgiveren David Davidsen. Etterhvert ble også den første Kopervik kirke (1861) reist.

Kopervik var tidligere en selvstendig kommune i Rogaland fylke. Opprinnelig (1837) var Kopervik en del av Avaldsnes formannskapsdistrikt. 16. august 1866 ble Kopervik skilt ut fra Avaldsnes som egen kommune og status som ladested med 737 innbyggere. 1. januar 1965 ble Kopervik kommune sammen med Avaldsnes, Skudenes, Skudeneshavn, Stangaland, Torvastad og Åkra slått sammen til Karmøy kommune. Kopervik hadde ved sammenslåingen 1 737 innbyggere, og mistet nå sin bystatus.

Kopervik var i sin tid den tredje største byen i Nord-Rogaland, Sunnhordland, Hardanger og indre Haugalandet. Byen (ladestedet) hadde borgerrettigheter, som medførte handelsrettigheter, noe kun Skudeneshavn og Haugesund i regionen hadde. Det var ikke før 1866 Haugesund (mot alles forventninger) ved et politisk vedtak ble hovedbyen i regionen, noe som førte til mer fokus på utvikling der enn i Kopervik.

Kopervik var lossted på Karmøy. Losstasjonen var i en periode Skandinavias største, med ca. 135 loser. Her kunne skip få hjelp til å loses inn til en trygg og god havn, eller videre langs skjærgården på Vestlandskysten. I dag er det en av de få losstasjonene som er igjen i Norge.

Severdigheter

[rediger | rediger kilde]

Byen i dag

[rediger | rediger kilde]

I dag er Kopervik en liten by, skjermet for det harde kystværet. Byen har en klassisk bystruktur med bypark, gågate og gatestruktur. Den gamle bydelen Treborg er det tidligere sentrumet av byen, mens den mest aktive delen av dagens sentrum ligger sørvest for Treborg med kort gangavstand.

Kopervik er administrasjonssenter for Karmøys 40 063 innbyggere. Rådhus, kino, NAV, folkebibliotek og en rekke andre offentlige funksjoner, sammen med butikker og andre private tilbud, finnes i Kopervik. Byen ligger sentralt, ca. midt på øya, slik at byen er øyas naturlige midtpunkt, og det er kort vei til alle kommunens severdigheter, som for eksempel vikinggården på Avaldsnes og ÅkrasandenÅkra.

Byen har i det siste hatt stor utvikling; stadig nye leilighetskomplekser og butikker kommer til. I tillegg til byens sentrum omfatter Kopervik delene Kalvatre/Stangeland, Stokkastrand, Østrem/Bygnes, Skår/Sund og Eide/Brekke.

Økonomi og næringsliv

[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1900-tallet var de viktigste industriene i byen skipsfart, fiske og hermetikkindustri med flere hermetikkfabrikker som lå langs vågene. På det meste var det over 800 ansatte i disse fabrikkene. Kopervik har i dag butikker i sentrumsgatene, på mindre handlesentre og i næringsområder utenfor sentrum. Detaljhandelens tyngdepunkt ligger i byens hovedgate, Hovedgaten, hvor også deler av gaten er gågate. Nord for sentrum finner man Kopervik Næringspark hvor det er litt større bedrifter som for eksempel større detaljhandel som møbelbutikker og dekkforhandlere, håndverksbedrifter, bilforhandlere osv. Den desidert største arbeidsgiveren i området er Norsk Hydros aluminiumsverk, Hydro Aluminium Karmøy, som ligger ca. 7 minutter utenfor sentrum. At Hydro startet denne fabrikken på 1960-tallet har hatt en stor innvirkning på hvordan byen har utviklet seg. Av andre større bedrifter er entreprenørfirmaet Vassbakk & Stol, Kopervik Shipping, Espira (tidligere Barnebygg) og Karmøy Winch. Selskapet Gassco er ansvarlig for transport av gass fra norsk sokkel. Fiskeridirektoratet har et av sine lokalkontorer i havnegata i Kopervik sentrum.

Foreningen for utvikling av Kopervik kalles «Byen vår Kopervik». Byen vår Kopervik ble etablert i 1997 og er et andelslag som har valgt et byråd som igjen er sammensatt av representanter fra lag og organisasjoner, næringslivet, gårdeiere og husstandene. Formålsparagrafen er «å arbeide for at Kopervik skal være en trygg og livskraftig by som kan tilby sitt publikum de handels- , service- og kulturtilbud som det er behov for, samt arbeide for at alle aktører i Kopervik skal ha best mulig rammevilkår». Organisasjonen har sin egen nettside.

Haugalandet er et område med en rekke lokale mediekanaler. Av medier som har Kopervik som del av sitt dekningsområde kan det nevnes Haugesunds Avis (regionavis), Karmøybladet, Karmøynytt, Radio 102 (hadde tidligere adresse i Kopervik), Radio Haugaland, TV Haugaland og NRK Rogaland. Ingen av disse mediene blir gitt ut fra Kopervik, men har byen som del av sitt dekningsområde. På 1900-tallet var også Karmøens Tidende, Karmøy-Posten og Kopervik Tidende en del av det lokale mediebildet.

Kommunikasjon

[rediger | rediger kilde]

Byen ligger midt i Karmøy kommune. Til nabobyen Åkrehamn tar det ca. 10 minutter med bil, til Skudeneshavn ca. 15 minutter og 15-20 minutter til Haugesund. Ellers tar det omtrent 15 minutter til Haugesund lufthavn, Karmøy, som blant annet har flyforbindelse med Storbritannia (London), Tyskland (Bremen), Spania (Allicante og Málaga), Bergen og Oslo, samt til flere chartermål i Syden.

Kultur og rekreasjon

[rediger | rediger kilde]

Karmøy Innebandyklubb spiller i Karmøyhallen. Foruten å ha en stor barneavdeling har klubben vunnet en gullmedalje i Special Olympics i 2017.[2] Herrefotballaget til Kopervik Idrettslag spiller i tredje divisjon. Laget spiller sine kamper på Åsebøen Stadion på Stangeland, som er en av distriktets beste stadionanlegg med ca. 1 200 sitteplasser. I tillegg til idrettsparken rundt stadion, har Kopervik IL nylig bygget ny kunstgressbane ved Karmøyhallen og Kopervik videregående skole. Tilknyttet dette anlegget finner man sandvolleyballbaner, tennisbaner, basketballbane og idrettshall. Området er døpt Karmøyhallen Idrettspark. Selve idrettshallen har svømmehall, treningssenter og flerbrukshall med god tilskuerkapasitet. Før byggingen av Tysvær Arena var Karmøyhallen en av kamparenaene Haugaland Håndballklubb brukte i eliteserien og 1. divisjon.

Andre idrettslag er:

  • Kopervik Volleyballklubb
  • Karmøy Basketballklubb
  • Karmøy Seilforening
  • Karmøy Svømmeklubb
  • Karmøy Tennisklubb
  • Kopervik Idrettslag (håndball, allidrett, turn, fotball, orientering)

Kopervik har turmuligheter i form av lynghei, samt lysløype i Stangelandsmarka på 2,4 kilometer som er fin å jogge i.

Kopervik har kommunens eneste kino, Karmøy Kommunale Kino.

Kjente personer fra Kopervik

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ Haugesunds avis, 24. mars 2017.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]