Øvre Eiker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øvre Eiker

Våpen

Kart over Øvre Eiker

LandNorges flagg Norge
FylkeBuskerud
Statuskommune
Innbyggernavneikværing
Grunnlagt1. juli 1885
Adm. senterHokksund
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

456,69 km²[2]
417,91 km²[1]
38,78 km²[1]
Befolkning20 495[3] (2023)
Bef.tetthet49,04 innb./km²
Antall husholdninger8 165
Kommunenr.3314
KommuneblomstKrekling
Nettsidenettside
Politikk
OrdførerAdrian Tollefsen (H) (2023)
VaraordførerTrond Bermingrud (Frp) (2023)
Kart
Øvre Eiker kommune
59°46′19″N 9°50′10″Ø

Øvre Eiker er en kommune i Drammensregionen i Buskerud fylke. Den grenser mot kommunene Kongsberg, Flesberg, Sigdal, Modum, Lier, Drammen og Holmestrand. Sammen med tidligere Nedre Eiker er kommunen en del av landskapet Eiker, som er et frodig dalføre langs Drammenselva med Modum mot nord og Drammen mot øst.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Eiker er ei typisk flatbygd. Dette gjelder området langs Drammenselva og sidedalen vestover mot Fiskum. Her er det gode jordbruksområder. langs åssidene er den kuperte skogen og åkerlapper fremtredende.

I sør renner Eikernvassdraget, som domineres av de sammenhengende innsjøene Eikern og Fiskumvannet. Eikeren er 156 m dyp mens Fiskumvannet er grundt. Størsteparten av innsjøen Eikern ligger i Øvre Eiker, resten i Hof i Holmestrand.

Langs Eikern ruver skogskledte høyder som strekker seg opp til rundt 700 moh her og ved Vestfossen og Darbu er det mye fruktdyrking.

Høyeste punkt er Myrehogget, 707 moh.

Naturreservat, elver og vann[rediger | rediger kilde]

Arealfordeling[5][rediger | rediger kilde]

 • Jordbruk 12 %
 • Produktiv skog 64 %
 • Ferskvann 8 %
 • Annet areal 16 %

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimaet i Øvre Eiker er preget av varme sommere og kalde vintere. Ekstremer kan variere ifra +33 til -30. I 1991 satte Bioforsk opp en værstasjon i Hokksund, denne målte -29,5 grader i 1994, men uoffisielt har det vært betydelig kaldere før stasjonen ble opprettet. Hokksund har også fylkesrekorden for høyeste temperatur i mars og mai, med henholdsvis 22,5 og 30,6 grader.

Klimadata for Hokksund (1991-2014)
Måned Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des År
Varmerekord °C 12.7 15.6 22.5 25.7 30.6 31.1 33.0 32.0 27.8 27.8 15.6 13.6 33
Kulderekord °C -29.5 -29.5 -24.3 -17.5 -6.0 -0.2 1.7 0.1 -4.6 -12.7 -22.5 -26.5 −29,5


Samfunn[rediger | rediger kilde]

Øvre Eiker rådhus i Hokksund

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Omtrent halvparten av kommunens innbyggere bor i kommunesenteret Hokksund, mens resten i hovedsak er bosatt i tettstedene Vestfossen, Skotselv, Ormåsen og Darbu.

En innbygger kalles eikværing og dialekten som brukes er Eiker-dialekt.

Offentlige tjenester[rediger | rediger kilde]

Kommunen har åtte grunnskoler fordelt på fem barneskoler, to ungdomsskoler og en 1-10.-skole. I kommunen finner vi også Buskerud Folkehøgskole.

Den er en del av det interkommunale renovasjonssamarbeidet i Drammensregionen. Sykehjemmet Eikertun helsehus i Hokksund består av langtidsavdelinger for somatisk syke og for personer med demens, avdeling for lindrende behandling samt felles nattjeneste. Kommunen har felles brannvesen med flere nabokommuner gjennom Drammensregionens Brannvesen IKS.[6]

Hokksund likningskontor betjener kommunene Øvre Eiker,Modum og Sigdal. Kongsberg og Eiker tingrett har sete i Hokksund, og Eiker videregående skole ligger også her. Buskerud folkehøgskole holder til på Darbu.

Hokksund barneskole

Kommunens grunnskoler[rediger | rediger kilde]

Svømmehaller og bibliotek[rediger | rediger kilde]

 • Hokksund svømmehall ligger i Hokksund rådhus. Hallen har ett basseng som er 25 meter lang og 2 meter dyp på det dypeste.
 • Vestfossen folkebad ligger i samme bygg som Vestfossen barneskole. Svømmehallen har ett basseng som er 16 meter langt og 1,6 meter på det dypeste.
 • Øvre Eiker Bibliotek ligger, som Hokksund svømmehall, også i Hokksund rådhus.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Fiskumsundet i Øvre Eiker ca 1910.

Vannveier[rediger | rediger kilde]

Fra den første bosettingen i Eiker og frem til nyere tid har Drammenselva, Vestfosselva og Eikeren vært viktige samferdselsårer gjennom kommunen til Eidsfoss, Drammen, Modum og videre til Ringerike og Hallingdal, samt vestover.

Det var tømmerfløting i disse elvene og flere bielver og på Eikeren i mange år, i Bingsvassdraget var det fløtning helt fram til 1969. Kverk hengsle nedenfor Skotselv var et sentralt hengsle for slipping av tømmer til nedre del av vassdraget. Skotselv Cellulosefabrik og papirfabrikken Holmen-Hellefos hadde egne hengsler for mottak av tømmer i elva. Tømmeret til Vestfos Cellulosefabrik ble samlet ved Steinberg hengsle og fraktet opp Vestfosselva, fram til 1904 ble dette gjort av tømmerdragere med hest, men etter det fikk Vestfos Cellulosefabrik egen slepebåt. På Eikeren ble tømmeret seilt som flåter.

Eidsfos Jernverk hadde først seiljakter og senere dampbåter, hjuldamperen DS «Ekeren» og senere DS «Stadshauptmand Schwartz», som fraktet jernmalm og også passasjerer mellom Vestfossen og Eidsfoss.

Dampskip gikk også på Drammenselva så seint som i 1915.

Gamle Hokksund bru i årene 1905–14.

Veier[rediger | rediger kilde]

Det finnes noen gamle hulveier ved Hokksund og landets første riksvei, kongevei, fra Kongsberg til Drammen, går gjennom Eiker. Veien gikk fra Kongsberg (Gamle Kongsbergveien) over den gamle steinhvelvbru, Smedbrua, fra 1624 og til Hokksund (Christian IVs vei) hvor den krysset Drammenselven ved sundstedet (Sundgata), før Hokksund Bru ble bygget, og gikk på nord-østsiden av elven (Klommesteinveien) til Drammen.

I 1989 ble hovedveien flyttet til sør-vestsiden av Drammenselva fra Langebru til Mjøndalen. Veien ble dermed lagt utenom Hokksund sentrum. Den nye traseen ble forlenget mot Kongsberg i 1992. Dette er i dag Europavei 134 mellom Drammen og Kongsberg, fra Vassum til Karmø. Den gamle veien mellom Drammen og Kongsberg blir også kalt Sølvveien i turistsammenheng.

En annen gammel hovedvei følger østsiden av Drammenselva til Modum, Riksvei 350.

Veiforbindelsen langs Eikern fra Vestfossen til Eidsfoss, og Tønsberg, var lenge bare en ridevei og utbyggingen av kjørevei startet først i mellomkrigstida og ble fullført under andre verdenskrig. Eikernveien er i dag en del av Fylkesvei 35.

Jernbane og buss[rediger | rediger kilde]

Paul Dues monumentale stasjonsbygning i Hokksund

Utbyggingen av Randsfjordbanen gjennom Eiker, som var ferdig i 1868, gjorde elva mindre viktig enn før med hensyn til person- og godstransport. Bergensbanen benytter Randsfjordbanens trase gjennom kommunen. Sidelinjen fra Hokksund til Kongsberg ble åpnet i 1871, Sørlandsbanen benytter denne strekningen. Lokaltogene Eidsvoll-Kongsberg stopper på tre stasjoner i kommunen, Hokksund, Vestfossen og Darbu.

Det er flere ekspressbusser tilknyttet Øvre Eiker, og det er lokal busstrafikk som kjøres av Vy Buss.

Energiforsyning[rediger | rediger kilde]

Øvre Eiker Energi AS er kommunen sitt selskap innen strømleverandør og fibernett.

Øvre Eiker kommunale elektricitetsverk bygde sin første kraftstasjon ved Hoenselva i 1915, men allerede i 1909 bygget Fredfoss Uldvarefabrikk Fredfoss Kraftstasjon. Gamle Vestfossen kraftstasjon ble bygget i 1910, og ble lagt ned når den nye kraftstasjonen ble satt i drift i 1984.

Hakavik-kraftverket ble satt i drift i 1922 og produserer «jernbanestrøm» (enfaset 16 2/3 Hz). Det er et av landets eldste kraftverk i drift og kraftverket er et nasjonalt kulturminne og er foreslått fredet i Statkrafts verneplan for bevaringsverdige anlegg.

Det første kraftverket ved Hellefoss ble satt i drift i 1952, men allerede i 1895 ble mekaniske slipemaskiner på Hellefoss Træsliperi drevet direkte av vannturbiner. I nyere tid startet Skotselv Kraftverk produksjon i 1992.

Livssyn[rediger | rediger kilde]

I kommunen utgjør sognene Fiskum, Haug og Bakke Eiker prestegjeld, som er en del av Eiker prosti i Tunsberg bispedømme (Den norske kirke). Pinsevenner og adventister holder også til i kommunen, og Human-Etisk Forbund har rundt 400 medlemmer. I Øvre Eiker ligger også det thailandsk-buddhistiske tempelet Watsanpong (thai: วัดสันโป่ง).[7]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Tettstedet Hokksund (Gamle Hokksund) vokste fram rundt sundstedet med ferjetrafikk og med laksefiske i Drammenselva. Sener var det også tømmerfløting, Nøstetangen glassverk og transport til Kongsberg sølvverk. Den største samlingen av sagbruk i Drammensvassdraget var sagene under herregårdene Fossesholm i Vestfossen og Sem. Skotselv hadde den nest største samlingen av sagbruk og her lå også Hassel jernverk med jernverk og kullbrenning.[8] Det var også en rekke andre sager i distriktet og også en rekke møller. Vestfossen var på slutten av 1700-tallet et sted med over hundre hus og rundt 750 innbyggere som var omtrent på størrelse med kjøpstaden Kristiansund og større enn småbyer som Sandefjord, Grimstad, Lillesand, Flekkefjord og Egersund.

Den tradisjonsrike papirfabrikken Hellefoss as ble begjært konkurs i 2013 av eierne. Bedriften hadde da slitt i lengre tid for å få til en forsvarlig drift. Nye eiere snudde raskt underskuddet til overskudd og fabrikken går siden i pluss.[9] Andre hjørnesteinsbedrifter er Loe Rørprodukter, som produserer betongkummer, betongrør og tilbehør til dette[10]. Loe Betongelementer produserer betongelementer til tak, dekker, søyler, bjelker, fasader, trapper og andre elementer til byggeprosjekter.[11]

Oso Hotwater produserer beredere til boliger, industri og marine.[12] Fjerdingstad Trevarefabrikk ble etablert i 1949, og i 1962 startet de produksjon av H-vinduet (husmorvinduet), i 2010 skiftet de navn til H-vinduet Fjerdingstad AS.[13] Hellik Teigen har siden 1901 drevet med gjenvinning av jern og metall og har nå avdelinger mange steder i Norge.[14]

Eiker Gårdsysteri produserer håndlaget kvalitetsost basert på moderne teknologi og naturlig råvareproduksjon.[15]

Det privateide rehabliteringssenteret Unicare Hokksund tar seg av pasienter etter avtale med Helse Sør.[16]

Industri[rediger | rediger kilde]

Treforedlingsindustri[rediger | rediger kilde]

Det ble anlagt en rekke sager som utnyttet kraften fra elvene, da spesielt ved bielvene. Bare under herregårdene Sem og Fossesholm var det ti vannsager. Fløtingen og sagene var viktige for utviklingen ikke bare i Eiker men for hele Drammensregionen.

Med all sagbruksvirksomheten ble det også etablert treforedlingsindustri i Eiker. Haugianerne anla Ekers Papirfabrik allerede i 1801, det var den tredje papirfabrikken som ble satt i drift i Norge. I Vestfossen ble også Vestfossen Træmassefabrik og Borchs Træsliberi, senere Ekers Træsliberi, startet i perioden 1868-70. Treforedlingen skjøt for alvor fart ved etableringen av Vestfos Cellulosefabrik i 1886, som var Norges første produsent av sulfittcellulose, dette var en bedrift med flere hundre ansatte. I 1888 startet Skotselv Cellulosefabrik og i 1889 Hellefos Træsliberi.

Dampsagene tok etter hvert over for vannsagene, Eker Dampsag & Høvleri, fra 1899 og Loe Brug var eksempler på det. Når elektrisitet var kommet til Eiker ble firmaer som Haugsund Elektriske Sag & Høvleri etablert. Denne bedriften ble startet opp i 1912, gikk konkurs i 1931 og startet opp igjen som Haugsund Sag & Høvleri i 1932, med drift frem til 1954. Også trevarebedrifter ble etablert, her kan nevnes Vestfossen Trævarefabrik, som ble startet i 1914 og var i drift fram til 1970-tallet, og Hokksund Trevarefabrikk.[17][18]

Meierier og møller[rediger | rediger kilde]

Det var en rekke mindre meierier på Øvre Eiker, tre av de større var Vestfossen Meieri (etablert i 1884), Fiskum Meieri (etablert i 1887), og Haugsund Meieri som ble etablert i 1891; alle tre meieriene fortsatte fram til sammenslåingen i Eiker Meieri i 1958. Da flyttet de til nye lokaler på Langebru i Hokksund.

Det lå en rekke møller langs elvene, da spesielt ved bielvene. Hoens nedre mølle, som nå har navnet Felleskjøpet Agri SA Region 4 avd Eiker Mølle, ble etablert ved Hoenselva i 1897 og overtatt av Øvre Eiker kommune i 1914.[17]

Tekstilindustrien[rediger | rediger kilde]

Utenfor Vestfossen ble også Fredfoss Uldvarefabrikk satt i drift i 1895, det var den største bedriften som ble etablert i Eiker på denne tiden. Den ble en del av de fem bedriftene i De Forenede Uldvarefabrikker i 1916.[19]

Et spinneri ble anlagt i Vestfossen på 1840-tallet og siden utvidet med veveri, bedriften het Nøsted Dampvæveri.[20]

Eiker Trikotagefabrikk ble etablert i Hokksund i 1923 og var i virksomhet til 1975.[17]

Glassverk[rediger | rediger kilde]

Det berømte glassverket Nøstetangen ble startet i Hokksund i 1741 og var i drift fram til 1776.[17][21][22]

Jernverk og støperi[rediger | rediger kilde]

Hassel jernverk startet produksjon av støpte ovnsplater og andre ulike typer jerngods i 1649, og driften her varte i over 200 år.

Norsk Elektrisk Stålstøperi ble anlagt i Hokksund i 1916, men gikk konkurs allerede i 1922.[17]

Bergverksindustri[rediger | rediger kilde]

Bergsgruvene med kobberholdige forekomster har blitt utnyttet i flere perioder fra 1620, blant annet av Kongsberg Sølvverk på 1700-tallet. Ekers Kobberværk drev i årene 1848-1878, Haugsunds Kobberværk i årene 1874-1880, Ekers Kobberværk i årene 1885-1889, og i 1993 prøvde A/S Mermine å benytte ny teknologi for å utvinne metaller og mineraler, men denne virksomheten ble innstilt etter kort tid.

I 1727 satte Kongsberg Sølvverk i gang drift i nordenden av Kjennerudvannet, og her var det aktivitet helt fram til 1782, om enn ikke sammenhengende. Skarragruvene var i drift under Kongsberg Sølvverk i årene 1769-1798 og ble drevet på sølv og til dels gull.

I Christianus VI og Sophie Magdalenas grube ved Dørja ble det forsøkt drift på 1730-tallet.

Et annet viktig gruveområde på 1800-tallet var Krambudalen øst for Ekeren.

Rundt 1900 ble det en oppsving i gruvedriften igjen, særlig i området rundt Fiskum. Firmaer som britiske The Royalberg Copper Mines Ltd og The Fiskum Syndicate limited.[23][24][25]

Annen industri[rediger | rediger kilde]

Det var også mye annen industri på Øvre Eiker, for eksempel Braathens garveri i Hokksund på 1800-tallet. På 1800-tallet lå det også en treoljefabrikk ved Gunhildrud på Fiskum, som ble drevet av gårdens eiere. Treolje ble brukt til belysning, men ble snart utkonkurrert av jordolje.

Clausen, Kaldager & Co startet i Skotselv i 1903 med produksjon av måleutstyr, blant annet manometre og ble derfor på folkemunne kalt «Manometer'n», bedriften eksisterer fortsatt under navnet Hypteck AS.[26][27]

Eker Cementvarefabrik ble etablert på Losmoen i 1913, med produksjon av takstein og sementrør frem til 1995. Loe Betong ligger også på Losmoen og har eksistert siden 1933.

I 1951 etablerte A/S Norsk Ytong seg ved Sem mellom Hokksund og Vestfossen, med produksjon av lettbetong, bedriften fortsatte produksjonen til 2000.

OSO Hotwater som produserer varmtvannsberedere flyttet fra Oslo på slutten av 1950-tallet og etablerte seg på Loesmoen, hvor de fremdeles holder til.[17]

Haugsund Middelskole i Øvre Eiker fra 1902.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet har blitt skrevet på forskjellige måter som Eikjar, Eier, Egher, Eger og Eker.[28][29]

Flere mener navnet kommer av tresorten eik, dette ble hevdet allerede av Hans Strøm (sogneprest i Eiker, doktor i teologi, naturvitenskapsmann og forfatter av både topografiske, zoologiske og botaniske verker, 1726-1797) og Oluf Rygh (arkeolog, stedsnavngransker og historiker, 1833-1899), men andre som Nils Johnsen (lærer, redaktør og bygdebokforfatter fra Vestfossen, 1868-1932) mente at navnet kom av «eikre», åker.[30][31]

Flyfoto av Drammenselva i Hokksund, 23. august 1946.

Bosetning[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Eiker

Det fins bevis for at mennesker har levd her siden 8000 f.Kr. Tidlig i vikingtida var Eiker den vestlige delen av kongeriket Vingulmark. Drammenselva hadde en vannstand som var 5-6 meter høyere enn i dag under vikingtida slik at Hokksund var en havn for steder lenger inne i landet som Numedal og Hallingdal. Arkeologen Øystein Kock Johansen skriver i bind I av Eikers historie at det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange som bodde i Eiker i vikingtida, men anslår det til minst 120 gårder og rundt 3000 innbyggere. Det ble funnet en stor gullskatt på gården Nedre Hoen i Hokksund i 1834, Hoenskatten. Det dreier seg om 20 mynter, 51 smykker og over 200 perler av glass og halvedelstein som lå tett sammen. Antakelig har de vært pakket i et klede som senere var gått i oppløsning. De fleste myntene er fra midten av 800-tallet, og man regner at skatten er deponert mellom 875 og 890. I tillegg til Hoenskatten er det gjort mange andre funn på Eiker. Det ble i 1911 på gården Loe funnet en sølvskatt og det er også funnet 20 graver og 13 enkeltfunn. Ved Lerberg (Lerberghaugen) ble det i 1934 funnet to flotte bronsespennene som ble gitt til Universitetets Oldsaksamling. Også på Skott er det funnet en flott bronse gjenstand, en bronsenål som mennene pyntet seg med.[32]

I 2014 fant man en vikinggård ved Haug kirke ikke langt fra Hokksund sentrum. På Sem, Bergsjordet, er det funnet spor av en rekke bygninger, mer enn 40 kokegroper og 11 gravhauger under de arkeologiske utgravingene som er foretatt. En av bygningene har vært et stolpehus med en lengde på hele 16 meter, ett annet enormt stolpehus ble oppdaget i 2023 med en bredde på 17 meter og en lengde på over 22 meter, total lengde er ikke lett å si fordi det forsvinner under nåværende Semsveien og mest sannsynlig et stykke inn på jordet på andre siden av veien hvor man ennå ikke har foretatt undersøkelser. Dette tyder på at Sem har vært et svært viktig sted fra bronsealderen, gjennom hele jernalderen og inn i vikingtid og middelalder. Det er funnet mange våpen i gravene og i andre funnsteder, flere våpen enn i andre områder i Norge, det var sverd, økser, spyd, skjold og pilspisser. Det kan virke som om eikværingene var glade i å slåss. Halvparten av gravene inneholdt våpen og i to graver ble det funnet skip, men skipene var i dårlig forfatning. Også hester, som var gravlagt med eierne, og rideutstyr er funnet i fire av gravene. Det er ikke mange av vikingene fra Eiker som man vet navnet på men Bødmund Skot, fra Skotsmoen er en av dem.[33]

Eiker har fra middelalderen vært ting-område, prestegjeld og eget len, men lå ellers under Akershus len. Eiker amt ble opprettet i 1675 men ble innlemma i Buskerud amt i 1679.

En ubebodd del ble overført til Skoger i 1843 og 1. juli 1885 ble Eiker kommune delt i Øvre Eiker og Nedre Eiker som nå er en del av Drammen kommune.[30][31]

Om kvelden 23. desember 1910 gikk et stort jordskred på Eiker. Skredet berørte tre Sanden-gårder og to Haga-gårder på Horgen, mellom Lerberg og Krogstadelva. Ingen av hovedhusene ble tatt av raset og ingen mennesker ble drept eller skadet. Raset tok med seg over 300 mål dyrket mark, husdyr og bygninger og gled ut i Drammenselva. Det sies at hestene som passerte på veien på rasdagen var urolige og ville helst ikke gå forbi.[34]

Eker len og setegårdene[rediger | rediger kilde]

Da «dronning» Margrete I var regent opprettet hun i 1388 Eker lend. Eker len omfattet foruten Eiker også Modum og Tverrdalene (Eggedal, Sigdal og Krødsherad).

Adelsmannen, ridder, fogd og riksråd Benedikt Nikolausson ble på slutten av 1300-tallet lensherreSem setegård som var i kronens eie og ble hovedsete i lenet. Det var flere kongebesøk på Sem, Kong Christian IV bodde her i et par uker i 1624 i forbindelse med hans inspeksjon av de nyoppdagede sølvforekomstene på Sandsvær. Han grunnla bergstaden Kongsberg, anla Kongsberg Sølvverk ved en kongelig resolusjon og ga ordre om å bygge en kjørevei, kongeveien, fra Kongsberg til Hokksund for å lette transporten fra sølvverket. Fra 1626 til 1640 var det Ove Gedde som var lensherre på Eker. Gedde oppførte en ny hovedbygning, ikke i tre som var vanlig men et renessanseslott i mur og bindingsverk. 94000 murstein var hentet fra Harlingen i Nederland og blitt rodd opp «Dramselva». Hannibal Sehested (gift med Christiane, Christian IVs datter) overtok Sem med sine rundt 50 underliggende gårder. Sehesteds fortsatte med oppkjøp av undergårder og sagbruk og i 1648 hadde Sem 183 undergårder i Eiker, Lier og Skoger. Det er i dag ingen synlige rester av bygningene på Sem.

En annen setegård var Foss-godset (Fossesholm) i Vestfossen som ble samlet i 1541–1548 av lensherren på Akershus, Peder Hanssøn Litle. Godset strakk seg fra Hof, med store skogeiendommer på begge sider av Eikern, og helt ut til Drammensfjorden, ca. 200 000 mål. Det hadde omfattende sagbruksvirksomhet med mange sagbruk. Jørgen von Cappelen overtok og det ble en adelig setegård.

Ulleland var også en adelig setegård fra cirka 1630 til 1730, av eier kan nevnes Hannibal Sehested, riksadmiral Henrik Bjelke og slektene Huitfeldt, Skram og Stockfleth. Gården er første gang nevnt i et testament fra 1430. Nord for Fiskumvannet lå setegården Skjelbred som tilhørte blant annet slektene Dyre, Skak, Huitfeldt, Tordenstierne og Hannibal Sehesteds. Litt lenger syd lå nok en setegård Nedre Fiskum.[35][36]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I 1941 ble det dannet tre motstandsgrupper i Øvre Eiker, en i SkotselvBingen området, en kommunistisk gruppe og en gruppe som hadde kontakt med andre grupper i kommunene rundt Eiker. Senere samme år blir det også dannet en gruppe i VestfossenFiskum området. Det ble også laget illegale aviser i Eiker. I 1942 og ut krigen ble motstanden mer organisert av Milorg.[37]

Ikke alle var motstandsfolk, Nasjonal Samling (NS) hadde i 1942 ca. 300 medlemmer i Eiker. Ikke alle meldte seg inn fordi de var tilhenger av NS-idelogien men noen mente at Quisling var den rette til å styre landet i den situasjonen de var i, andre hadde rent økonomiske årsaker til å melde seg inn og ønsket å komme best mulig økonomisk ut etter krigen selv om dette medførte at man støttet okkupasjons makten.[37]

Milorg hadde på slutten av andre verdenskrig hjemmesteder på Holtefjell. Det ble først laget 3 leirer, «celleleiere», med meget enkle standard for en tropp på 27 mann. Senere ble det laget mer permanente «celler», med vegger tak og køyer, 3 hytter med plass til totalt 30 mann. Det var folk fra Eiker som hadde behov for å gå i dekning for Tyskerne. "Gutta på skauen" drev trening sammen med andre motstandsfolk og opprettet våpendepot.[38]

Det var også «celleleier» ved Junger men disse ble benyttet av motstandsfolk fra Hurum og Røyken.

Det var 4 flyslipp plasser ved Holtefjell, ved Grøllvannet, ved Krokvannet, ved Prestevannet og ved Hoensvannet. Totalt ble det foretatt 6 slipp av våpen og utstyr.[39]

På «Arbeideren» i Hokksund var det på slutten av krigen en tvangsarbeidsleier med 101 Sovjetiske sivile.

Natur[rediger | rediger kilde]

Fiskumelva
Landskap i Øvre Eiker.

Verneområder[rediger | rediger kilde]

Verneområder i Øvre Eiker kommune (alfabetisk):

Kultur[rediger | rediger kilde]

Øvre Eiker har ingen offisiell sang men Holtefjellsangen, med tekst og melodi av Knut Lie Jensen, blir mye benyttet, som for eksempel 17. mai, ved jubileum og i andre offisielle sammenhenger. Sangen ble skrevet rett etter andre verdenskrig og er en hyllest til de lokale milorg-gruppene på Øvre Eiker.

Kor og korps[rediger | rediger kilde]

Kommunen har et aktivt kulturliv, med mange foreninger, teatergrupper, kor og korps.

Et utvalg av kor:

 • Vox Egeri
 • EikerKoret
 • Hokksund Mannskor
 • Vestfossen Mannskor

Et utvalg av korps:

 • Øvre Eiker Musikkorps
 • Øvre Eiker skolekorps
 • Skotselv Musikkorps
 • Fiskum skole- og ungdomskorps

Idrett[rediger | rediger kilde]

Man har en rekke idrettslag og klubber i Øvre Eiker, et av dem som har hatt størst suksess er Eiker O-lag, orientering, som ble stiftet i 1960 og har hatt mange kjente utøvere med nasjonale og internasjonale topplasseringer som Knut Berglia, Morten Berglia og Anne Line Nydal. Også innen turn har man hatt topp utøvere fra Hokksund Turnforening og Vestfossen Idrettsforening med kjente utøvere som Kjersti Løken, Gro Sandberg og Sidsel Ekholdt. Innen ski hadde og har man kjente utøvere som langrenns-brødrene Tor Håkon og Geir Holte, skihopperen Ole Bremseth og i nyere tid Helene Marie Fossesholm som i tillegg til langrenn også er god i terrengsykling. Innen motorsport har navn som Sverre Isachsen og Morten Bermingrud gjort seg bemerkede, senere er det Frank Tore Larsen, Marius Bermingrud og Martinius Stenshorne som plasserer seg høyt opp på resultatlistene. Men også innen andre idretter som functional fitness, Kristin Holte, og ikke minst alpint med Lucas Braathen er Øvre Eiker representert.

Idrettslagene i kommunen er:

I tillegg er det en rekke klubber som for eksempel:

Man ønsket å etablere en fotballklubb i Øvre Eiker som hadde som ambisjon å spille i de øvre divisjonene. 31. oktober 1988 ble Eiker Fotballklubb stiftet og fotballgruppene i klubbene Hokksund IL, IF Eiker Kvikk og Loesmoen slått sammen. Men klubben klarte aldri å etablere seg oppe i divisjonene og de lokale talentene fortsatte å søke til Mjøndalen og Strømsgodset. Etter noen år stilte Hokksund IL og IF Eiker Kvikk med egne fotballag igjen.

Idrettsanlegg:

 • Skotselvhallen er en flerbrukshall fra 2011, hallen brukes av Skotselv barne- og ungdomsskole. Hallen leies også ut til Bakke Idrettsforening
 • Falkbanen er Hokksund IL sin hjemmebane med 2 kunstgressbaner, klubbhus, garderober og ballbinge
Øvre Eiker rådhus, svømmehall og bibliotek

Museum[rediger | rediger kilde]

Fossesholm ligger i Øver Eiker kommune
 • Fossesholm ligger ved Vestfossen og er en herregård i 1700-talls stil, med en lang og spennende historie. Museet er åpent daglig i sommersesongen og etter avtale resten av året.
  Sorenskrivergården i Hokksund er museum for Nøstetangen glassverk

Kirker[rediger | rediger kilde]

Haug kirke i Hokksund har vært Eikers hovedkirke fra gammelt av.
Haug kirke i Hokksund
 • Haug Kirke er en langkirke med tårn av murstein. Det opprinnelige kirkebygget stammer fra 1152 men brant etter lynnedslag i 1818. Kirken ble gjenreist samme året men med 20 meter lavere tårn.[41]
 • Vestfossen kirke er en moderne arbeidskirke fra 2010. Klokketårnet er frittstående og kirken er bygd av betong, murstein, tre og glass.
 • Vestfossen kapell ett kapell fra 1863. Kapellet tjente som sognekirke for Vestfossen kirkesogn, fram til Vestfossen kirke stod ferdig i 2010.
 • Fiskum gamle kirke ble bygget omkring 1240 i stein og har 150 plasser. I 1866 ble den nye Fiskum kirke bygd, og gamlekirken hadde dermed ikke lenger noen funksjon i menigheten. Det ble opprinlig bestemt at kirken skulle rives, men en folkeaksjon endte med å redde den.
 • Bingen kapell er en langkirke fra 1924. Kirken er bygget i tre og har 100 sitteplasser.

Kulturminner i Øvre Eiker[rediger | rediger kilde]

Kommunen har en rekke fredede og/eller bevaringsverdige bygninger og elementer i Øvre Eiker, se liste over disse.

 • Gamle Hokksund er et sentralt område i Eikers historie. Mellom sorenskrivergården og Hellefossen finnes mange bygninger fra 17- 18- og 1900-tallet. Tettbebyggelsen har beholdt sitt særpreg som kulturmiljø. Her finner vi den bebyggelsen som er blitt minst endret gjennom de siste 100 årene. Flere bygninger er blitt restaurert og har blitt kulturhistoriske perler. Det er satt opp skilt på de forskjellige bygningene som forteller litt om historien, og det er vel verdt å ta den kulturhistoriske løypen gjennom gatene i gamle Hokksund.
 • Düvelgården på Øra i Skotselv.
 • Eiker sorenskrivergård i Hokksund.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Øvre Eikers tusenårssted ligger i Hokksund, på østsiden av Drammenselva, på den gamle sorenskrivertomta mellom «Hokksund Camping» og Hokksund bru.

Tusenårsstedet ble offisielt åpnet den 11. juni 2005, samtidig med en stor markering av hundreårsjubileet for unionsoppløsningen. På stedet er det blant annet etablert en egen skulpturpark der alle skoler i kommunen har laget hver sin skulptur. Her er det også et museum om Nøstetangen glassverk, og et glassblåseri som har tatt opp igjen arven fra det opprinnelige glassverket.

Hoenskatten[rediger | rediger kilde]

Hoenskatten ble funnet på gården Nedre Hoen i 1834. Det var en gårdsarbeider som grov drensgrøfter i et fuktig område som kom på gjenstandene. Det er Norges største funn av gullsmykker fra vikingtiden med i alt ca. 2,5 kg gull og noen sølvsmykker. Skatten er utstilt i Kulturhistorisk museum i Oslo. En forstørret replika av spaden som ble brukt til å grave opp skatten finne man i rundkjøringen i sentrum av Hokksund. En unnselig liten informasjonstavle finnes på stedet hvor den ble funnet.

Bygdeborger[rediger | rediger kilde]

I Øver Eiker er det til nå funnet 10 bygdeborger. Før trodde man at bygdeborger var forsvarsverk, nå tror man at de har hatt andre funksjoner. Borgene har vært knyttet til de store gårdene i Eiker, og her har det vært husdyrhold og åkerdrift. Det er en rikdom i funn som er gjort som viser at Øvre Eiker har hatt en større plass i historien. En av de mest kjente bygdeborgene i Eiker er «Slottet» på Slottåsen i Bingen.[43]

Smebrua[rediger | rediger kilde]

Smebrua går over Fiskumelva og er en del av Gamle Kongsbergvei, fylkesvei 2757. Dette er Norges eldste steinhvelvbru, fra rundt 1767 og en del av kongeveien Kong Christian IV ga ordre om å bygge i 1624, den skulle gå fra sølvverket i Kongsberg forbi Sem til "Haugsund" hvor frakten videre kunne foregå på Drammenselva, detter er landets eldste riksvei.

Fiskumøksa[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1700-tallet fikk en bonde en steinøks i garnet. Fiskumøksa ble anerkjent som den aller fineste stridsøks fra norsk yngre steinalder da den ble levert til Universitetets Oldsaksamling i 1853 og er senere omtalt i en rekke arkeologiske arbeider. Øksa er en stridsøks med en lengde på 18,6 cm, som er meget forseggjort og svært godt bevart.

Solbergvasen[rediger | rediger kilde]

Solbergvasen er en enestående romersk vase som ble funnet i 1854 i ei myr ved gårdene Solberg og Grøsland. Glassvasen eller glassbegret var dessverre knust da den ble funnet, og de fleste av bitene mangler. Det som allikevel gjør at den bør nevnes er at den er fra det første århundre, og den eneste romerske vasen i kaméglass som har blitt funnet utenfor Romerrikets grenser. Delene av vasen oppbevares i Kulturhistorisk Museum i Oslo.[44]

Politikk[rediger | rediger kilde]

Se også utdypende artikkel: Kommunestyrevalg i Øvre Eiker

Kommunestyrevalget 2023[rediger | rediger kilde]

Parti Prosent Stemmer Mandater Medlemmer av
formannskapet
% ± totalt ± totalt ±
Høyre 30,7 +6,7 2 702 +593 11 +2 Adrian Tollefsen
Marianne Werp
Hans Kristian Sveaas
Arbeiderpartiet 21,2 −1,9 1 865 −170 8 - Lasse Haugen
Anita Hardangen
Fremskrittspartiet 16,3 +6,7 1 433 +589 6 +2 Trond Bermingrud
Senterpartiet 15,3 -13,9 1 342 -1 219 6 -5 Kim Mogen Myhre
Tonje Adelsten
Sosialistisk Venstreparti 5,3 +0,8 462 +69 2 - Kaja Klunderud
Venstre 4,2 +2,0 372 +174 2 +1 Julie Vaage
Kristelig Folkeparti 2,9 +0,4 258 +36 1 - Kjell Erland Grønbeck
Rødt 2,4 +0,6 214 +55 1 +1 -
Konservativt 1,7 +1,7 149 +149 - - -
Valgdeltakelse/Total 56,0 % 8 969 37 11
Ordfører: Adrian Tollefsen (Høyre) Varaordfører: Trond Bermingrud (Fremskrittspartiet)
Merknader: Kilde: [[1]]

Vennskapskommuner og internasjonalt samarbeid[rediger | rediger kilde]

Øvre Eiker kommune ble i september 2011 medlem av Ring of the European Cities of Iron Works.

Kjente personer fra Øvre Eiker kommune[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «09280: Areal (km²), etter region, arealtype, statistikkvariabel og år». Statistisk sentralbyrå. 1. januar 2020. 
 2. ^ «Arealstatistikk for Norge». Kartverket. 1. januar 2020. 
 3. ^ «07459: Alders- og kjønnsfordeling i kommuner, fylker og hele landets befolkning (K) 1986 - 2023». Statistisk sentralbyrå. 21. februar 2023. 
 4. ^ «Fiskumvannet naturreservat» (PDF). 
 5. ^ Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon, 4. utgave, 2005-07, www.snl.no[død lenke] 22.06.2006
 6. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 23. desember 2016. Besøkt 23. desember 2016. 
 7. ^ Roy Hansen (11. juli 2017). «Åpner Buddhistisk tempel i Hokksund». Eikernytt. Arkivert fra originalen 3. september 2019. 
 8. ^ «Tettstedene vokser fram». Hellefossen-historie (norsk). Besøkt 22. juli 2023. 
 9. ^ «Hellefoss Paper AS». www.hellefoss.com. Besøkt 5. august 2021. 
 10. ^ «Loe Rørprodukter – betongvarer til vann- og avløpssektoren». Loe Rørprodukter. Besøkt 5. august 2021. 
 11. ^ «Loe Betong AS | Forsiden». loe-betong.no. Besøkt 5. august 2021. 
 12. ^ «OSO Hotwater». OSO Hotwater. Arkivert fra originalen 5. august 2021. Besøkt 5. august 2021. 
 13. ^ «H-vinduet Fjerdingstad AS». www.fjerdingstad.no. Besøkt 5. august 2021. 
 14. ^ «Hellik Teigen AS - Vi gjenvinner alt av jern og metall». www.hellik-teigen.no (norsk). Besøkt 5. august 2021. 
 15. ^ «Ysteri - Egenprodusert ost - Eiker Gårdsysteri». Eiker Gårdsysteri. Besøkt 5. august 2021. 
 16. ^ «Unicare Hokksund | Rehabiliteringssenter i Øvre Eiker kommune». Unicare. Besøkt 5. august 2021. 
 17. ^ a b c d e f «Søkeresultater for "Glimt fra industrien på Eiker" | Eiker Arkiv». Besøkt 3. august 2021. 
 18. ^ «Før den industrielle revolusjon». Hellefossen-historie (norsk). Besøkt 22. juli 2023. 
 19. ^ «Fredfoss Uldvarefabrikk – lokalhistoriewiki.no». lokalhistoriewiki.no. Besøkt 3. august 2021. 
 20. ^ «Nøsted Dampvæveri – lokalhistoriewiki.no». lokalhistoriewiki.no. Besøkt 3. august 2021. 
 21. ^ «Nøstetangen Norsk glassmuseum – Buskerudmuseet». Arkivert fra originalen 11. juli 2021. Besøkt 3. august 2021. 
 22. ^ «Nøstetangen – norsk glassindustris vugge | Eiker Arkiv». Besøkt 3. august 2021. 
 23. ^ «Kulturminner på Øvre Eiker Skarragruvene | Eiker Arkiv». Besøkt 3. august 2021. 
 24. ^ «Bergsgruvene – Ekers Kobberverk | Eiker Arkiv». Besøkt 3. august 2021. 
 25. ^ «Skjelbreddalsgruvene | Eiker Arkiv». Besøkt 3. august 2021. 
 26. ^ Seehusen, Joachim (4. september 2015). «Hypteck og Teamtrade fusjonerer». Tu.no (norsk). Besøkt 3. august 2021. 
 27. ^ «Home». Hytech (engelsk). Besøkt 3. august 2021. 
 28. ^ «Øvre Eiker». eikerbygda. Besøkt 3. august 2021. 
 29. ^ «Øvre Eiker kommune – lokalhistoriewiki.no». lokalhistoriewiki.no. Besøkt 3. august 2021. 
 30. ^ a b «Eiker – lokalhistoriewiki.no». lokalhistoriewiki.no. Besøkt 31. juli 2021. 
 31. ^ a b «Øvre Eiker kommune – lokalhistoriewiki.no». lokalhistoriewiki.no. Besøkt 31. juli 2021. 
 32. ^ «Sølv og bronse fra vikingtida» (PDF). 
 33. ^ Kristiansen, Nina (7. juli 2019). «Vikingene var fra Hokksund». forskning.no (norsk). Besøkt 6. mars 2023. 
 34. ^ «Raset på Øvre Eiker i 1910 | Eiker Arkiv». Besøkt 16. februar 2023. 
 35. ^ Bratberg, Terje (24. januar 2023). «Skjelbred». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 7. februar 2024. 
 36. ^ «Ulleland (Øvre Eiker) – lokalhistoriewiki.no». lokalhistoriewiki.no. Besøkt 7. februar 2024. 
 37. ^ a b Myklebust, Odd (2004). Eiker i krig. Eiker Historielag. ISBN 82-990951-1-5. 
 38. ^ «Holtefjell under krigen – KrigsKart.no». w.krigskart.no. Besøkt 25. mai 2023. 
 39. ^ «Holtefjell – lokalhistoriewiki.no». lokalhistoriewiki.no. Besøkt 25. mai 2023. 
 40. ^ «Naturbase | Fosseteråsen». faktaark.naturbase.no. Besøkt 28. desember 2016. 
 41. ^ «Haug kirke (Øvre Eiker) – lokalhistoriewiki.no». lokalhistoriewiki.no. Besøkt 28. mars 2021. 
 42. ^ «Fiskum kirke – lokalhistoriewiki.no». lokalhistoriewiki.no. Besøkt 28. mars 2021. 
 43. ^ «Bygdeborger fra år 50». www.bygdeposten.no (norsk). 18. februar 2013. Besøkt 3. januar 2021. 
 44. ^ «Solbergvasen» (PDF). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]