Innlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Innlandet (fylke fra 2020)
Innlandet representert med Hamar sentrum og Mjøsa. I bakgrunnen skimtes Nes, en halvøy i Ringsaker kommune. (Foto: Hamar kommune / skyphoto.no)
Befolkning: 386 836 (2018)
Areal: 52589,9 km²
Administrasjonssenter: Hamar (med enkelte avdelinger i Lillehammer)

Innlandet betegner området som i hovedsak dekkes av fylkene Hedmark og Oppland, og vil fra 1. januar 2020 være navnet på den nye regionen/fylket når disse to fylkene slås sammen. Unntaket er Jevnaker og Lunner som legges til Viken fylke.[1]

Området dekker nær 17 prosent[2] av fastlandsarealet i Norge, og spenner fra Osloregionen i sør til Trøndelag i nord. Mot vest avgrenses regionen av Jotunheimen og fjellområdene i Valdres, og har i øst grense mot Sverige.

Norges største innsjø, Mjøsa, ligger sentralt plassert midt i Innlandet. Rundt Mjøsa finner vi blant annet byene Brumunddal, Gjøvik, Moelv, Hamar og Lillehammer, som også omtales som Mjøsbyen og Mjøsbyregionen.

I tillegg til Norges største innsjø huser Innlandet også Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen, og Norges lengste elv, Glomma.

Innlandet har en stor jord- og skogbruksbasert sektor. Om lag 20 prosent av jordbruksproduksjonen i Norge skjer i Innlandet[3], og rundt 40 prosent av all hogst.[4][5]

Hedmark og Oppland blir til Innlandet[rediger | rediger kilde]

Som en del av regionreformen ble det foreslått at Hedmark og Oppland skal slå seg sammen til ett fylke.[6] I desember 2017 ble det foreslått at navnet på det nye sammenslåtte fylket blir Innlandet.[7] Sammenslåingen ble formelt besluttet av de to fylkestingene i Hedmark og Oppland 15. januar 2018. Det ble også bestemt at det fremtidige fylkestinget i Innlandet vil ha 57 representanter.[8] Even Aleksander Hagen ble på det konstituerende møtet valgt til leder av fellesnemnda for sammenslåinga av fylkeskommunene i Oppland og Hedmark.[9] Nye Innlandet fylkeskommune blir en realitet fra 1. januar 2020[10].

Fylkesmannsembetet til det nye sammenslåtte fylket Innlandet er besluttet lokalisert i Lillehammer allerede fra 2019.[11] Hovedsetet for administrativ og politisk ledelse for den nye fylkeskommunen er besluttet lagt til Hamar, men det blir også fylkeskommunale funksjoner i Lillehammer.[12] Tidligere justisminister Knut Storberget er utnevnt til fylkesmann for Innlandet.[13]

Sentrale institusjoner i Innlandet[rediger | rediger kilde]

En koalisjon fra næringslivet i Innlandet lanserte i 2014 en plan om å knytte sammen Innlandet med en tverrforbindelse i form av en rørbru over Mjøsa.[14] Prosjektet ble kalt BridgeX og er foreløpig på skissestadiet. Imidlertid foreligger det konkrete planer om å bygge en ny Mjøsbru omtrent der dagens Mjøsbru står.

Referanser[rediger | rediger kilde]