Ulstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ulstein
Ulsteinvik.jpg

Våpen

Kart over Ulstein

LandNorge Norge
FylkeMøre og Romsdal
Statuskommune
InnbyggernavnUlsteining
Grunnlagt1837
Adm. senterUlsteinvik
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

97,2 km²[2]
94,88 km²[1]
2,32 km²[1]
Befolkning8571[3] (2020)
Bef.tetthet90,34 innb./km²
Antall husholdninger3 466
Kommunenr.1516
MålformNynorsk
Nynorskandel99,9 % (2016)
NettsideNettside
Politikk
OrdførerKnut Erik Engh (Frp) (2015)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Ulstein

Ulstein
62°21′23″N 5°51′14″Ø

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2021)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 


Ulstein er en kommune på Sunnmøre i Møre og Romsdal.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kommunen består av den vestlige delen av Hareidlandet og en rekke andre øyer. I gammel tid het Hareidlandet Hǫð. Den moderne skrivemåten blir Hod.

Den viktigste av de mindre øyene er Dimna med 1 340 innbyggere (2019). Mange kaller Dimna for Dimnøya for å skille mellom øya og bygda Dimna, som ligger på den vestlige delen av øya. Andre bebodde øyer er Hatløya og Eika. Tidligere bebodde øyer er Vattøya, Håkonsholmen, Borgarøya og Spjutøya.

Ulstein grenser til Hareid i øst og til Herøy i vest. I sør har kommunen fastlandsforbindelse til Ørsta og Volda, via Eiksundsambandet. Eiksundtunnelen går 287 meter under havet og er verdens nest dypeste veitunnel (fra 2019 er Ryfylketunnelen den dypeste).[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

I Dimnasund er det funnet er boplass som er datert til å være 9 300 - 10 600 år gammel. Boplassen ligger nå under vann. Utgravinger på Osnes viser tegn til bosetting 5 000 år tilbake i tid. Oshaugen på Osnes er den største gravhaugen på Vestlandet, trolig fra eldre bronsealder.

I perioden 1837–1916 omfattet Ulstein kommune også Hareid. Hareid ble skilt ut som egen kommune i 1917. Ulstein kommune omfattet også Vartdalstranda i perioden 1837–1895. Vartdal er fra 1964 en del av Ørsta kommune. Eiksund og Eika var tidligere en del av Herøy kommune, men ble overført til Ulstein i 1964.

Kirkestedet var tidligere på gården Ulstein, som også har gitt kommunen navn. Ulstein ligger ca 3 kilometer nord for Ulsteinvik. På 1870-tallet vokste det fram et sentrum i Vik, som er blitt kalt Ulsteinvik for skille stedet fra andre Vik. I dagligtale blir sentrumsområdet bare kalt for Vik. I 2000 vedtok kommunestyret at kommunesenteret Ulsteinvik skulle være by. Bakgrunnen var en ambisjon om å skape et urbant og attraktivt sentrum. Ulsteinvik vant «Statens pris for attraktiv stad», som ble delt ut for første gang i 2012. I statuttene for kåringen heter det at: «Kåringen skal fremheve og hedre kommuner og/eller andre aktører som har vist vilje og evne til å skape et levende og attraktivt sted for å bo, arbeide, drive næring og besøke. Kåringen skal bidra til å løfte fram forbilder som kan inspirere andre til innsats».

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Tettstedene i kommunen er Ulsteinvik med 5 929 innbyggere (1. januar 2021) og Sundgot med 889 innbyggere. Sundgot ble skilt ut fra Ulsteinvik i 2015. Ulstein har også en andel (7 innbyggere) i Dragsund tettsted, som hovedsakelig ligger i Herøy.

Ulstein har en noe yngre befolkning enn landsgjennomsnittet. 20,0 % er i aldersgruppen 0-15 år og 3,9 % er over 80 år. Gjennomsnitt for landet er henholdsvis 18,5 % og 4,3 % (2020).[5]

15,79 % av befolkningen (2021) i Ulstein er innvandrere eller barn av innvandrere. Dette er litt lavere enn landsgjennomsnittet på 18,51 %. De største gruppene basert på landbakgrunn er:[6]

Land Personer
Polen Polen 253
Romania Romania 188
Eritrea Eritrea 95
Litauen Litauen 68
Sri Lanka Sri Lanka 66
Syria Syria 60
Filippinene Filippinene 45
Thailand Thailand 39
Latvia Latvia 39
Russland Russland 28
Tyskland Tyskland 26
Andre land 447
Sum 1354

Skoler[rediger | rediger kilde]

Ulsteinvik er et skolesenter (Ulstein vidaregåande skule og Sunnmøre folkehøgskule). Det er fire barneskoler i kommunen (Ulsteinvik, Ulstein, Hasund og Haddal). Før var det skoler i Eiksund, i Dimna og på Flø. I tidligere tider var det skoler på Vattøya, Hatløya og på Eika. Det er en ungdomsskole i kommunen: Ulstein ungdomsskole.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Ulstein er kjennetegnet av å ha mange ansatte i privat sektor og få ansatte i offentlig sektor. I næringslivet er den maritime industrien dominerende. Ulstein Group, Green Yard Kleven, Kongsberg Maritime og Island Offshore er viktige bedrifter.

De øvrige bedriftene er også i stor grad rettet mot maritim teknologi. Mange er plassert i Saunesmarka industriområde. Ulstein Expo er et museum som med moderne og interaktive hjelpemidler forteller historien om den maritime industrien i Ulstein. På grunn av det høye antallet arbeidsplasser, har Ulstein betydelig netto innpendling fra Hareid, Herøy, Ørsta, Volda og Ålesund.

Ulsteinvik er et viktig handelssenter. Ulstein kommune ligger på tredjeplass i fylket når det gjelder handelsomsetning per innbygger (2018).[7]

Ulstein har fylkets laveste andel med hensyn til sysselsatte i primærnæringene med 1,0 %, ifølge fylkesstatistikken for Møre og Romsdal 2020.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Ulstein er kjent for fotballaget IL Hødd, som har spilt seks sesonger på øverste nivå og som topper maratontabellen for det nest øverste nivået. I 2012 vant laget cupfinalen og kunne kalle seg norgesmestere i fotball. Når det gjelder sport for øvrig står friidretten sterkt. Dimna IL er blant landets ledende klubber i aldersbestemte klasser og gjør seg etter hvert også gjeldende på seniornivå. Dobbelt verdensmester i 400 meter hekk Karsten Warholm representerer Dimna IL. Ellers gjør Ulstein seg bemerket innenfor rytmisk gymnastikk og turn (IL Hødd).

I kommunen finnes også et sykkelmiljø rundt Ulstein og omegn sykkelklubb, et seilermiljø rundt Ulstein seilforening og et dykkermiljø rundt Ulstein og Hareid dykkerklubb. Golftradisjonene i Ulstein startet med Ulstein Pitch & Putt klubb. Klubben skiftet navn i 1999 til Sunnmøre golfklubb i forbindelse med en ny bane plassert i nabokommunen Hareid. Kommunen og idrettsmiljøene satser på nye anlegg. Ulsteinhallen, som ble ferdigstilt i 2015, er en av landets største idrettshaller, og vil kunne arrangere nasjonale og internasjonale friidrettsstevner. Ved siden av Ulsteinhallen ligger Nye Høddvoll, som sto ferdig til sesongen 2015.

Ulstein Arena, som blant annet inneholder en svømmehall og en idrettshall, ble åpnet i 2017.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Sjøborg kulturhus og kino

Sjøborg kulturhus og kino i Ulsteinvik har mange store kulturarrangementer. Kulturhuset ligger i tilknytning til Quality Hotel Ulstein. Studio Hugo Opdal på Flø har mange utstillinger av kjente nasjonale og internasjonale kunstnere. De mest besøkte festivalene i Ulstein er Smak av Ulstein i juni hvert år og Trebaatfestivalen i uke 33 hvert år. Trebåtfestivalen er Norges nest største tre/veteranbåtfestival.[8]

Ulstein Bibliotek, som ligger i Ulstein Arena, er åpent 7 dager i uken.

Vikebladet Vestposten er lokalavis for Ulstein og Hareid og kommer ut i Ulsteinvik.

Handlingen i TV-serien "Heimebane", som blir vist på NRK i 2018 og 2019, er lagt til Ulsteinvik.

Religion og livssyn[rediger | rediger kilde]

Ulstein kirke i Ulsteinvik
Ulstein rådhus i Ulsteinvik

I Ulstein er 76,9% av befolkningen (2018) medlemmer i Den norske kirke[9]. Det er en kirke i Ulstein: Ulstein kyrkje. Den ble bygd på det gamle kirkestedet på gården Ulstein i 1848, men ble flyttet til Ulsteinvik i 1878.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Fra Ulsteinvik er det 30 km til nærmeste flyplass (Ørsta/Volda lufthamn, Hovden), men Ålesund lufthavn, Vigra har flere avganger og det er bedre kommunikasjoner til/fra flyplassen. Nærmeste anløpssted for Hurtigruten er Torvik i Herøy, 24 km fra Ulsteinvik.

Ulsteinvik har bussforbindelse til Oslo via Gardermoen daglig. En dagbuss og en nattbuss.

Den 14. april 2014 ble kunngjort at den framtidige E39 skulle gå gjennom Ulstein. En forutsetning for dette var at det ble bygget bro mellom Hareid og Sula, men per 2014 var det ikke bevilget penger for å få dette gjennomført.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Ulstein kommunestyre er i perioden 2019–2023 sammensatt slik: Fremskrittspartiet 6 representanter, Høyre 5, Arbeiderpartiet 5, Kristelig Folkeparti 3, Senterpartiet 3, Venstre 2, og Sosialistisk Venstreparti 1 representant. Til sammen 25 representanter[10]. Knut Erik Engh (FrP) er ordfører for perioden 2019–2023 og Stian Lehmann Scheide (H) er varaordfører.

Regionalt samarbeid[rediger | rediger kilde]

Med hensyn til interkommunalt samarbeid definerer de 7 kommunene på Søre Sunnmøre seg som en region i stadig større grad. Til dels inkluderes også deler av Nordfjord i regionen. Avstandene er forholdsvis små. Avstanden fra Ulsteinvik til de andre 6 kommunesentrene er: Hareid 11 km, Fosnavåg (Herøy) 28 km, Larsnes (Sande) 28 km, Volda 33 km, Ørsta 34 km og Fiskå (Vanylven) 48 km + ferje.

Av regionale sentrumsfunksjoner ligger Skattekontoret for Søre Sunnmøre i Ulsteinvik. Søre Sunnmøre Reinhaldsverk, som dekker fire av de sju kommunene, ligger også i Ulsteinvik. PPT-kontoret for Hareid, Ulstein, Ørsta og Volda ligger i Ulsteinvik. Hareid og Ulstein har felles brannvern og Hareid, Sande og Ulstein har felles NAV-kontor.

Vennskapskommune[rediger | rediger kilde]

Ulstein er vennskapskommune med den finske kommunen Veståboland.

Kjente ulsteininger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «09280: Areal (km²), etter region, arealtype, statistikkvariabel og år». Statistisk sentralbyrå. 1. januar 2020. 
  2. ^ «Arealstatistikk for Norge». Kartverket. 1. januar 2020. 
  3. ^ «Alders- og kjønnsfordeling i kommuner, fylker og hele landets befolkning (K) 1986 - 2020». Statistisk sentralbyrå. 27. februar 2020. 
  4. ^ Topdahl, Rolv Christian (30. desember 2019). «Verdens lengste undersjøiske tunnel har åpnet». NRK. Besøkt 31. januar 2020. 
  5. ^ «KommuneProfilen». Besøkt 06.10.2020. 
  6. ^ SSB/Statistikkbanken. Tabell 09817.
  7. ^ «KommuneProfilen. Statistikk og nøkkeltall om omsetning i varehandel og detaljhandel per innbygger i kommuner og regioner.». www.kommuneprofilen.no. Besøkt 4. november 2019. 
  8. ^ «Venter 100 trebåter til Ulsteinvik». Båtmagasinet. 3. august 2010. Arkivert fra originalen 2. januar 2014. Besøkt 2. januar 2014. 
  9. ^ Statistikkbanken/SSB
  10. ^ «Kommunestyrevalget 2019» (PDF). Besøkt 4. november 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]