Strømsø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Strømsø
Drammen bibliotek sett fra Hamborgstrømskogen mars 2020.jpg
Strømsø sett fra Hamborgstrøm
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneDrammen
Adm. senterStrømsø torg

Strømsø
59°44′06″N 10°12′20″Ø

«Strømsø med den gamle kirke på Tangen»
Maleri av Matthias Stoltenberg fra 1847

Strømsø er et byområde i Drammen med 7 068 innbyggere (2015)[1], som også er en del av bydelen Strømsø/Danvik.

Strømsø befinner seg sør for elven som deler Drammen i byområdene Strømsø og Bragernes. Drammen var opprinnelig delt i to byer på hver sin side av Drammenselven.[1]

Strømsø sentrum har jernbanestasjon, idrettsanlegg, handel, kontorbygg, industri og skoler. Resten av Strømsø består i hovedsak av boligområder.

De siste årene (fra 2006) har Strømsø hatt en sterk utvikling, blant annet med stor utbygging på den såkalte Papirbredden, det gamle fabrikkområdet for papirfabrikken Union. Her har det blitt etablert blant annet Statens hus, som en del av en rekke med tre forretningseiendommer med fasade mot elven, og nå pågår en stor utbygging av leiligheter og ikke minst, etablering av Kunnskapsparken. Strømsø er et områdeprosjekt i FutureBuilt, som jobber med klimaeffektiv arkitektur og byutvikling i Drammen, Oslo og Bærum. Med forslaget "Look to Drammen" vant Norconsult og Alliance arkitekter idékonkurransen om Strømsø.

Strømsø har Drammensbadet, Drammen videregående skole, Marienlyst idrettspark med Drammenshallen, idrettsbaner, treningsbaner og fotballarena og hjemmearena for fotballklubbene Strømsgodset og Drafn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bangegården handelsgård fra ca. 1790, men husene på eiendommen er fra slutten av 1600-tallet. Bygningen ligger i Tollbugata 62.
Børneasylet i Drammen.

Strømsø var en del av Strømsgodset. En antar at Strømsø-området ble tørrlagt mellom år 1400 og 1500; dette antas siden området ca. 100 år senere ble brukt beitemark for krøtter. På 16- og 1700-tallet utviklet det seg et lite bysamfunn, basert på eksport av tømmer og trelast. I 1811 hadde ladestedet Strømsø egen kirke, rådhus, skole og byvåpen. Dette året ble ladestedene Strømsø og Bragernes samt Tangen slått sammen til Drammen.[2]

Mye av den gamle småhusbebyggelsen har forsvunnet. Mye av dette skyldes bygging av Strømsøbrua og motorveibrua Drammensbrua. Likevel står flere gamle 1700-tallsgårder igjen, slik som Bangegården, Cappelengården, Lærumgården og Børneasylet.

Strømsø en rekke skoler: Brandengen skole fra 1914, Marienlyst skole fra 2010 og Drammen videregående skole fra 1956.

I dag er Tollbugata på Strømsø blitt en flerkulturell gate kjent for sitt mangfold av nasjonaliteter og kulturer.

Navnet Strømsø er etter den adelige setegården Strøm som fikk navnet sitt av strømmen i Drammenselva, siste del av navnet kommer av at Strømsø opprinnelig utgjorde tre øyer.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Thorsnæs, Geir (12. juli 2020). «Strømsø». Store norske leksikon. Besøkt 12. februar 2021. 
  2. ^ Fakta om Drammen Arkivert 4. mai 2012 hos Wayback Machine. fra Drammen kommune (lest 2. mars 2012)