Liste over norske politiske partier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Et politisk parti er en sammenslutning av personer som har et visst sammenfallende syn i politiske spørsmål og ønsker å øve innflytelse på politiske beslutninger. I et demokrati gjøres dette som oftest ved å stille til valg.

Norge er et konstitusjonelt monarki og et parlamentarisk demokrati.[1] Dette vil si at folket styrer hvilke politiske partier som kan utforme lover og ta politiske beslutninger.[2] Partiene i Norge vokste fram ved innføringen av parlamentarismen.[3]

Stortingspartier[rediger | rediger kilde]

Partier som er representert på Stortinget i perioden 2021–2025:

Navn Mandater (2021–2025) Grunnlagt Ideologi Posisjon Leder
Arbeiderpartiet (Ap) 48 1887 Sosialdemokratisk Venstre Jonas Gahr Støre (fra 2014)
Høyre (H) 36 1884 Konservativt Høyre Erna Solberg (fra 2004)
Senterpartiet (Sp) 28 1920 Agrarparti Sentrum/venstre Trygve Slagsvold Vedum (fra 2014)
Fremskrittspartiet (FrP) 21 1973 Liberalistisk Høyre Sylvi Listhaug (fra 2021)
Sosialistisk Venstreparti (SV) 13 1975 Sosialistisk Venstre Audun Lysbakken (fra 2012)
Venstre (V) 8 1884 Sosialliberalt Sentrum/høyre Guri Melby (fra 2020)
Kristelig Folkeparti (KrF) 3 1933 Kristendemokratisk Sentrum/høyre Olaug Bollestad (fra 2021)
Miljøpartiet De Grønne (MDG) 3 1988 Grønt Blokkuavhengig Une Aina Bastholm (fra 2020)
Rødt (R) 8 2007 Sosialistisk Venstre Bjørnar Moxnes (fra 2012)
Pasientfokus (Finnmark) 1 2021 Protestparti Blokkuavhengig Irene Ojala

Sametingspartier[rediger | rediger kilde]

Andre partier som er representert på Sametinget i perioden 2021–2025:

Navn Grunnlagt Leder
Norske Samers Riksforbund (NSR) 1968 Runar Myrnes Balto (fra 2018)
Nordkalottfolket 2016 Toril Bakken Kåven (fra 2016)
Samefolkets Parti 1962 Birger Nymo (fra 2009)
Flyttsamelista 1997

Partier representert i fylkesting[rediger | rediger kilde]

I tillegg til stortingspartiene fikk følgende partier innvalgt representanter i ett eller flere fylkesting ved Kommunestyre- og fylkestingsvalget i Norge 2019:

Parti Fylke Referanse
Demokratene Agder [4]
Partiet De Kristne Agder [4]
Pensjonistpartiet Agder, Innlandet, Trøndelag, Vestland [4][5][6][7]
Nordmørslista Møre og Romsdal [8]
Sunnmørslista Møre og Romsdal [8]
Folkeaksjonen nei til mer bompenger Rogaland, Vestfold og Telemark, Vestland, Viken (og Oslo kommune) [9][10][7][7][11]
Nordkalottfolket Troms og Finnmark [12]

Partier uten folkevalgt representasjon[rediger | rediger kilde]

Partier som stilte til stortingsvalget 2021 uten å oppnå representasjon, og som heller ikke er representert i Sametinget eller fylkesting

Lokale lister[rediger | rediger kilde]

Andre lister som fikk innvalgt representanter ved kommunestyrevalget 2019:

Fylke Kommune Parti Referanse
Agder Bygland Setesdalslista [13]
Hægebostad Tverrpolitisk liste [14]
Kristiansand Tverrpolitisk Folkeliste For Hele Kristiansand [15]
Tvedestrand Xtra-lista [16]
Innlandet Gausdal Bygdalista i Gausdal [17]
Tverrpolitisk liste for Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre [17]
Gran Gran bygdeliste [18]
Hamar By- og Bygdelista [19]
Lom Bygdalista [20]
Lomslista [20]
Nordre Land Bygdelista for Nordre Land [21]
Ringebu Fellesliste Høyre - Venstre [22]
Tverrpolitisk liste [22]
Ringsaker Ringsaklista [23]
Skjåk Bygdalist i Skjåk [24]
Søndre Land Søndre Land Bygdeliste [25]
Sør-Aurdal Tverrpolitisk Kommuneliste [26]
Sør-Fron Sør-Fron Bygdeliste [27]
Stange Bygdelista for Stange [28]
Nærmiljølista Ottestad [28]
Vågå Bygdalista i Vågå [29]
Vang Bygdelista i Vang [30]
Vestre Slidre Bygdeliste [31]
Møre og Romsdal Ålesund Ålesundlista Tverrpolitisk liste for Ålesund [32]
Hareid Folkelista for Hareid kommune [33]
Herøy i Møre og Romsdal Folkelista [34]
Sande Tverrpolitisk liste for Voksa, Sandsøy og Kvamsøy [35]
Sula Sulalista [36]
Volda Volda-lista [37]
Nordland Alstahaug By og land - tverrpolitisk liste [38]
Beiarn Beiarn Bygdeliste [39]
Bindal Bindalslista [40]
Evenes Evenes Tverrpolitiske Liste [41]
Fauske Felleslista [42]
Flakstad Flakstad distriktsliste [43]
Lofotlista (ja til kommunesammenslåing) [43]
Gildeskål Gildeskållista [44]
Hadsel Melbu og omegn samarbeidsliste [45]
Hattfjelldal Hattfjelldal Bygdeliste [46]
Hemnes Hemnes lista [47]
Hemnes samfunnsdemokratiske folkeparti [47]
Sosialdemokratene Hemnes [47]
Herøy i Nordland Herøy Bygdeliste [48]
Moskenes Bygdelista i Moskenes [49]
Moskenes fellesliste [49]
Nesna Borgerlig fellesliste [50]
Rødøy Rødøy Fellesliste [51]
Røst Liste for Rødt, Senterpartiet og partiuavhengige fiskere [52]
Røst Samarbeidsliste [52]
Sentrumslista [52]
Saltdal Saltdalslista [53]
Sømna Tverrpolitisk liste Sømna [54]
Værøy Felleslista for Værøy [55]
Værøylista [55]
Vefsn Vefsn tverrpolitiske parti [56]
Vevelstad Kommunelista [57]
Samarbeidslista [57]
Rogaland Hå-lista [58]
Karmøy Karmøylista [59]
Utsira Utsira Bygdeliste [60]
Utsira Fellesliste [60]
Vindafjord Bjoa bygdeliste [61]
Troms og Finnmark Gamvik Sentrumslista [62]
Karasjok Karasjoklista [63]
Karlsøy Karlsøy Fellesliste [64]
Kautokeino Kautokeino Fastboendes Liste [65]
Lyngen Lyngen Tverrpolitiske liste [66]
Samhold Lyngen [66]
Nesseby Tverrpolitisk liste [67]
Senja Senjalista [68]
Sørreisa Samlingslista [69]
Storfjord Tverrpolitisk liste
Tjeldsund Hinnøysiden Tverrpolitiske liste
Trøndelag Heim Halsalista
Heimlista
Meråker Meråker Tverrpolitiske Bygdeliste
Midtre Gauldal Bygdeliste for Midtre Gauldal
Namsskogan Optimum
Orkland Småbylista Orkland
Osen Seter kretsliste
Røros Røroslista
Skaun Buviklista
Vestfold og Telemark Bamble Sammen for Bamble [70]
Færder Felleslista for Sosialistisk Venstreparti og Rødt [71]
Larvik BedreLarvik [72]
Skien Bypartiet [73]
Vestland Modalen Samlingslista for Modalen
Solrenningslista
Øygarden Sotralista
Samnanger Bygdalista
Viken Kongsberg Kongsberglista
Lillestrøm Folkets Røst
Flå Bygdeliste for Flå
Fredrikstad Bymiljølista
Krødsherad Nye Bygdelista
Moss Ny Kurs
Nesbyen Nes bygdeliste

Historiske partier[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) Liste over norske politiske partier i Store norske leksikon
  2. ^ (no) Liste over norske politiske partier i Store norske leksikon
  3. ^ Jan Erik Auen (20. november 2017). «Parlamentarisme og politiske partier». Nasjonal digital læringsarena. Besøkt 18. mai 2021. 
  4. ^ a b c Mykland, Eirik. «Fylkestinget - Agder fylkeskommune». agderfk.no. Besøkt 18. mai 2021. 
  5. ^ «Fylkestinget - Innlandet fylkeskommune». innlandetfylke.no. Besøkt 18. mai 2021. 
  6. ^ «Fylkesting». www.trondelagfylke.no. Besøkt 18. mai 2021. 
  7. ^ a b c «Utval». innsyn.vlfk.no. Besøkt 18. mai 2021. 
  8. ^ a b «Møre og Romsdal fylkeskommune». mrfylke.no. Besøkt 18. mai 2021. 
  9. ^ «Representanter i Oslo bystyre». Oslo kommune (norsk). Besøkt 18. mai 2021. 
  10. ^ «Rogaland fylkesting 2019-2023 - Rogaland fylkeskommune». www.rogfk.no. Besøkt 18. mai 2021. 
  11. ^ Rødland, Solveig. «Partifordeling og gruppeledelse - Viken fylkeskommune». viken.no. Besøkt 18. mai 2021. 
  12. ^ Lille, Hanne Holmgren. «Fylkestinget 2019-2023 - Troms og Finnmark fylkeskommune». www.tffk.no. Besøkt 18. mai 2021. 
  13. ^ «Kommunestyret i perioden 2019 - 2023 - Bygland kommune». www.bygland.kommune.no (norsk nynorsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  14. ^ «Kommunestyret - HÆGEBOSTAD KOMMUNE». www.haegebostad.kommune.no (norsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  15. ^ «Kristiansand kommune - Valg 2019». www.kristiansand.kommune.no (norsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  16. ^ «Kommunestyret - Tvedestrand kommune». www.tvedestrand.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  17. ^ a b Flækken, Kjellfrid Bjørgen (10. september 2019). «Valgresultat 2019». www.gausdal.kommune.no (norsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  18. ^ «Kommunestyret (24.10-2019 - 15.10-2023) - Medlemmer - Gran kommune». www.gran.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  19. ^ «Partienes lister og valgprogram - Hamar kommune». www.hamar.kommune.no (norsk). Arkivert fra originalen 19. mai 2021. Besøkt 19. mai 2021. 
  20. ^ a b «Valgresultat for Lom – Valg 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  21. ^ «Valgresultat for Nordre Land – Innlandet – Valg 2019». VG. Besøkt 19. mai 2021. 
  22. ^ a b «Valgresultat for Ringebu – Innlandet – Valg 2019». VG. Besøkt 19. mai 2021. 
  23. ^ «Valgresultater - Ringsaker kommune». www.ringsaker.kommune.no. 10. september 2019. Besøkt 19. mai 2021. 
  24. ^ «Politiske parti i Skjåk - Skjåk kommune». www.skjaak.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  25. ^ «Søndre Land - Valg 2019». www.sondre-land.kommune.no (norsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  26. ^ sor-aurdal.kommune.no. «Kommunestyrevalget 2019» (PDF). Besøkt 19. mai 2021. 
  27. ^ tone@dolen.no, Tone Sidsel Sanden (11. september 2019). «Desse skal sitte i kommunestyret i Sør-Fron». dolen.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  28. ^ a b «Det nye kommunestyret - Stange kommune». www.stange.kommune.no (norsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  29. ^ «Valgresultat for Vågå – Valg 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  30. ^ vang.kommune.no. «Kommunestyrevalget 2019» (PDF). Besøkt 19. mai 2021. 
  31. ^ Stee, Endre. «Valresultatet i Vestre Slidre - Vestre Slidre kommune». www.vestre-slidre.kommune.no (norsk nynorsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  32. ^ «Valgresultat for Ålesund – Valg 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  33. ^ «Partia i kommunestyret - Hareid kommune». www.hareid.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  34. ^ Utseth, Lene. «Vårt nye kommunestyre dei neste fire åra - Herøy kommune». www.heroy.kommune.no (norsk nynorsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  35. ^ «Partia i kommunestyret - Sande kommune». www.sande-mr.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  36. ^ «Politiske parti - Sula kommune». www.sula.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  37. ^ Rødven, Joakim. «Nye Volda sitt kommunestyre er klart - Volda kommune». www.volda.kommune.no (norsk nynorsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  38. ^ «Politiske partier - Alstahaug kommune». www.alstahaug.kommune.no (norsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  39. ^ «Politikk og kommune - BEIARN KOMMUNE». www.beiarn.kommune.no (norsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  40. ^ «Kommunestyret - Hovedportal - Bindal kommune». www.bindal.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  41. ^ «Kommunestyret». www.evenes.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  42. ^ «Valgresultat for Fauske – Valg 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  43. ^ a b «Valgresultat for Flakstad distriktsliste – Valg 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  44. ^ Lind, Svanhild (25. juni 2019). «Kommunestyrevalg 2019 - listeforslag - Gildeskål kommune». www.gildeskal.kommune.no (norsk). Arkivert fra originalen 19. mai 2021. Besøkt 19. mai 2021. 
  45. ^ Hadsel kommune. «Kommunestyret 2019-23». Besøkt 19. mai 2021. 
  46. ^ «Valresultat for Hattfjelldal – Val 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  47. ^ a b c «Valgresultat for Hemnes – Valg 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  48. ^ Vangen, Kristin (8. april 2021). «Kommunestyret 2019 - 2023 - Herøy kommune». www.heroy-no.kommune.no (norsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  49. ^ a b «Meldemmer i Kommunestyret. - Moskenes kommune». moskenes.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  50. ^ «Valgresultat for Nesna – Valg 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  51. ^ Mathisen, Ragnhild. «Rødøy kommunestyre 2019-2023». www.rodoy.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  52. ^ a b c «Valgresultat for Røst – Valg 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  53. ^ «Det nye kommunestyret - valgperioden 2019-2023 - SALTDAL KOMMUNE». www.saltdal.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  54. ^ «Politiske partier - Hovedportal». www.somna.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  55. ^ a b «Valgresultater fra kommunestyrevalget 2019 - Hovedportal». varoy.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  56. ^ «Partier i Vefsn - Vefsn Kommune». www.vefsn.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  57. ^ a b «Kommunestyret - Hovedportal». www.vevelstad.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  58. ^ «Valgresultat for Hå – Valg 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  59. ^ «Kommunestyret». Karmøy kommune. Besøkt 19. mai 2021. 
  60. ^ a b «Valgresultat for Utsira – Valg 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  61. ^ «Valresultat for Vindafjord – Val 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  62. ^ «Valgresultat for Gamvik – Valg 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  63. ^ «Valgresultat kommunestyrevalget 2019 - Hovedportal». www.karasjok.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  64. ^ «Karlsøy kommunestyre - medlemmer for perioden 2019 - 2023 - Karlsøy kommune». www.karlsoy.kommune.no (norsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  65. ^ «Valgresultat for Kautokeino – Valg 2019». NRK. Besøkt 19. mai 2021. 
  66. ^ a b «Lyngen kommunestyre 2019 - 2023 - Lyngen kommune». www.lyngen.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  67. ^ «Kommunestyremedlemmer 2019-2023 - Nesseby kommune». nesseby.custompublish.com. Besøkt 19. mai 2021. 
  68. ^ «Dette er Senja kommunestyre - Senja kommune». www.senja.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  69. ^ «Kommunestyret i Sørreisa 2019 - 2023 - Sørreisa kommune». www.sorreisa.kommune.no (norsk). Besøkt 19. mai 2021. 
  70. ^ Bamble kommune (3. oktober 2019). «Kommunestyret 2019-2023» (PDF). Besøkt 19. mai 2021. 
  71. ^ Horpestad, Håvard. «Kommunestyret i Færder kommune - Færder kommune». faerder.kommune.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  72. ^ «Kommunestyret 2021 - Larvik kommune». innsyn.onacos.no. Besøkt 19. mai 2021. 
  73. ^ «Skien kommune - Skiens nye bystyre». www.skien.kommune.no (norsk). Besøkt 19. mai 2021.