Sandvika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandvika
Kulturhus Bærum.JPG
Bærum Kulturhus i Sandvika med Kommunegården til venstre
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneBærum
Befolkning115 543
Høyde o.h.12 meter
Preposisjoni Sandvika

Sandvika
59°53′24″N 10°31′35″Ø

Sandvika er det administrative sentrum i Bærum kommune og ligger både i tettstedet Oslo og den større Osloregionen. Administrativt lå Sandvika siden middelalderen i Akershus len, stiftamt, amt og fylke, og ble i 2020 en del av Viken fylke; Sandvika ligger også i Oslo bispedømme. Navnet Sandvika knytter seg til bukten i fjorden og landet som elveavsetninger har dannet omkring utløpet.

Bærum kommunestyre vedtok bystatus for Sandvika 4. juni 2003. Sandvika utgjør fysisk et vestlig delområde i det sammenhengende byområdet Oslo og har ingen naturlige grenser mot andre deler av Oslo by, slik at bydefinisjonen av Sandvika er av rent administrativ art. Sandvika ligger sydvest i Bærum, innerst i Vestfjorden og cirka 15 kilometer sørvest for Oslo sentrum. Bærums administrasjon, sammen med de fleste andre offentlige tjenester, ligger i Sandvika. Sandvika har siden slutten av 1980-årene gjennomgått store infrastrukturelle forandringer og har vokst radikalt. Sandvika er kommunens største administrasjons- og handelssenter.

Ifølge Statistisk sentralbyrås statistikk for byer og tettsteder er Sandvika, som resten av den tettbebygde del av Bærum kommune, en del av tettstedet Oslo. Byen Sandvika er (per februar 2020) ikke geografisk avgrenset, og det er derfor vanskelig å fastsette byens eksakte innbyggertall og areal. SSB oppgir 127 577 innbyggere fra Bærum som tilhørte dette tettstedet per 1. januar 2022[1]. Det bodde 128 233 innbyggere i kommunen per 1. januar 2017.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første bosettingen i Sandvika knytter seg til fortidige gårdsbruk som Løkke, Hamang, Kjørbo og Bjørnegård, som tilhørte Nesøygodset. Kjørbo ble tatt i bruk som adelig setegård i stedet for Nesøya på 1600-tallet, mens Evje var kirkegods til 1840.

Sandviksgrunnene var rike fiskeplasser som opprinnelig var del av Oxehoved (Blommenholm). Fisket i fjorden gav et viktig tilskudd til gårdene i Sandvika.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Hovedfartsåren E18 går gjennom Sandvika, mens E16 starter ved Sandvika. Jernbanestasjonen Sandvika stasjon er en av de større i distriktet. Her stopper både Flytoget og utvalgte Inter-city-tog på Askerbanen og lokaltogDrammenbanen. Ved jernbanestasjonen ligger også busstasjon og taxiholdeplass.

Kollektivtrafikken er foruten bil og tog basert på busser. Trafikk til Oslo fra kommunen er ellers plassert (t-bane, busser) på Bekkestua (t-bane, trikk, busser) og Østerås

Kulturliv[rediger | rediger kilde]

Sandvika har en stor kino (Kino 1) med åtte saler, og rett ved siden av denne ligger Bærum Kulturhus med 500 seter. Dette brukes hovedsakelig til danseforestillinger og konserter. Sandvika teater, tidligere Sandvika kino, brukes i dag hovedsakelig til barneteater, Bærum Barneteater og Sandvika Barne- og Ungdomsteater. Like ved teateret ligger også klubbscenen Musikkflekken. Baracoa Bar, Fellinibar og Scene har ukentlige konserter. Siden begynnelsen av 2000 har Sandvika spilt en viktig rolle i norsk moderne musikk.

I kunst og musikk[rediger | rediger kilde]

Maleri av Claude Monet som viser Løkke Bro i Sandvika med Kolsås i bakgrunnen.
Sandviken Village in the Snow av Claude Monet
Sandvika sett fra sjøsiden i øst.
Sandvika sett fra Høvikodden

Claude Monet besøkte byen i 1895. I denne perioden malte han byen og dets omgivelser fra ulike vinkler, enten med Kolsås i bakgrunn eller sentralt i maleriet. Kanskje det mest kjente verket fra dette besøket er 'Sandviken Village in Snow' som viser Løkke bro i forgrunnen med Kolsås i bakgrunnen. Broen står fortsatt den dag i dag.[2]

Fritid[rediger | rediger kilde]

I fjorden utenfor Sandvika ligger Kalvøya, en øy som er forbundet med fastlandet via en ca. 100 m lang hengebro. Om sommeren drar folk på strandtur hit, og festivaler, fotballkamper og private grupper bruker Kalvøya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  2. ^ «Bærum». www.gonorway.no. Arkivert fra originalen 25. juli 2019. Besøkt 5. juli 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jacobsen, Jacob: Sandvika i Bærum. 1979
  • Holtedal, Leif: Bærum i går og i dag. 1970
  • Iversen, Helge: Bærum gjennom tidene. 1979
  • Nyboe Nettum,Rolf: Det Sandvika som forsvant. 1994
  • Sars, Michael: Selskabet for Sandvikens Vel gjennom 90 år. 1986
  • Wisting, Alexander: Otto Sverdrup. Skyggelandet. 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Viken våpen.svgDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.