Sandvika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sandvika
Sandvika
Bærum Kulturhus i Sandvika med Kommunegården til venstre
59°53'24"N, 10°31'35"E
Land Norge Norge
Fylke Akershus
Kommune Bærum
Befolkning Mal:Tettsted: Mangler parameter for tettsted[a]
Høyde over havet 12±1 meter
Postnummer

Sandvika er det administrative sentrum i Bærum kommune, Akershus fylke. Navnet knytter seg til bukten i fjorden og landet som elveavsetninger har dannet omkring utløpet.

Sandvika ga seg selv bystatus 4. juni 2003. Sandvika ligger sydvest i Bærum, innerst i Vestfjorden og cirka 15 kilometer sørvest for Oslo sentrum. Bærums administrasjon, sammen med de fleste andre offentlige tjenester, ligger i Sandvika. Sandvika har siden slutten av 1980-tallet gjennomgått store infrastrukturelle forandringer og har vokst radikalt. Sandvika er kommunens største administrasjons- og handelssenter. Sandvika Storsenter har ca. 190 butikker spredt over et areal på ca. 50 000m².

Byen Sandvika er (pr. mars 2005) ikke geografisk avgrenset, og det er derfor vanskelig å fastsette byens eksakte innbyggertall og areal.

Ifølge Statistisk sentralbyrås statistikk for byer og tettsteder er Sandvika, som resten av den tettbebygde del av Bærum kommune, en del av tettstedet Oslo. SSB oppgir 109 212 innbyggere fra Bærum som tilhører dette tettstedet. Det bor 124 008 i kommunen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sandvika sett fra sjøsiden i øst.

Den første bosettingen i Sandvika knytter seg til fortidige gårdsbruk som Løkke, Hamang, Kjørbo og Bjørnegård, som tilhørte Nesøygodset. Kjørbo ble tatt i bruk som adelig setegård i stedet for Nesøya på 1600-tallet, mens Evje var kirkegods til 1840.

Sandviksgrunnene var rike fiskeplasser som opprinnelig var del av Oxehoved (Blommenholm). Fisket i fjorden gav et viktig tilskudd til gårdene i Sandvika.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Hovedfartsåren E18 går forbi Sandvika like ved fjorden, mens E16 starter ved nettopp Sandvika. Jernbanestasjonen Sandvika stasjon er nest størst i Bærum i antall avganger, og en av de større i distriktet. Her stopper både Flytoget og utvalgte Inter-city-tog på Askerbanen og lokaltogDrammensbanen. Ved jernbanestasjonen ligger også busstasjon og taxiholdeplass.

Kulturliv[rediger | rediger kilde]

Sandvika har en stor kino (Kino 1) med åtte saler, og rett ved siden av denne ligger Bærum Kulturhus med 500 seter. Dette brukes hovedsakelig til danseforestillinger og konserter. Sandvika teater, tidligere Sandvika kino, brukes i dag hovedsakelig til barneteater, Bærum Barneteater og Barne og Ungdomsteater. Like ved teateret ligger også konserthuset Musikkflekken.

Fritid[rediger | rediger kilde]

Sandvika sett fra Høvikodden

I fjorden utenfor Sandvika ligger Kalvøya, en øy som er forbundet med fastlandet via en ca. 100 m lang hengebro. Om sommeren drar folk på strandtur hit, og festivaler, fotballkamper og private grupper bruker Kalvøya. Om vinteren kan en gå på ski på isen mellom Kalvøya og Sandvika, om den er tykk nok.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jacobsen, Jacob: Sandvika i Bærum. 1979
  • Holtedal, Leif: Bærum i går og i dag. 1970
  • Iversen, Helge: Bærum gjennom tidene. 1979
  • Nyboe Nettum,Rolf: Det Sandvika som forsvant. 1994
  • Sars, Michael: Selskabet for Sandvikens Vel gjennom 90 år. 1986
akershusstubbDenne akershusrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.