Ribe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ribe
Ribe

Våpen

LandDanmark Danmark
TidssoneUTC +1
Areal743 km²
Befolkning8 192 (2011)
Bef.tetthet11,03 innb./km²
Høyde over havet5 meter
NettsideNettside

Ribe
55°19′38″N 8°45′47″E

Rådhuset i Ribe i Danmark.

Ribe er en by i Esbjerg kommune i Region Syddanmark i Danmark. Byen regnes som Nordens eldste by[1] med historie tilbake til 700-tallet.[2] Befolkningstallet i Ribe by var 8 251 innbyggere i 2017.[3]

Ribe var i tiden 1970-2007 administrativt sentrum for den nå oppløste Ribe kommune, og for Ribe Amt.

Navnet Ribe kan tilbakeføres til det olddanske ripa, som betyr stripe eller strimmel. Alternativt kan navnet stamme fra nordtysk og frisisk, med stedsnavnene Riep og Riip, som man mener kommer fra det latinske ripa som betyr «elvebredd».

Ribe var den ledende byen i Jylland i vikingtiden og tidlig middelalder, mens Hedeby (Haithapu) og Aalborg (Alabu) sto litt i skyggen av Ribe. Byen fungerte som Danmarks hovedstad i tidlig vikingtid.

Byen har mange velbevarte gamle bygninger, og mer enn hundre hus i byen er fredet. Danmarks eldste rådhus, som kan dateres tilbake til 1496, ligger på von Støckens Plads i Ribe. I 1709 ble eiendommen kjøpt av byen til rådhus. Byen har Danmarks eldste provinsmuseum. Fra 1723 var Christian Falster rektor på katedralskolen i Ribe.

I litteraturen[rediger | rediger kilde]

I romanen om Janteloven (En flyktning krysser sitt spor fra 1933) av den norsk/danske forfatteren Aksel Sandemose skriver forfatteren: «Menneskene kan man lige så godt henføre til Ribe eller Arendal

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]