Liste over isbreer i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En av sidearmene til Svartisen, Engabreen. I 2004 kalvet breen i Engabrevatnet, ca. 10 meter over havet, den gang det laveste punktet til en isbre på det europeiske fastlandet. De senere årene har breen trukket seg mye tilbake.
Briksdalsbreen er en av de mest populære delene av Jostedalsbreen

Dette er ei liste over Norges største isbreer basert på NVEs kartlegging av alle norske breer ved hjelp av satellittbilder fra perioden 1999–2006[1].

På bakgrunn av tellingen ble det definert 2534 isbreer, hvorav 1252 lå i Sør-Norge og 1282 i Nord-Norge. Det samlede arealet som var dekket av breer og flerårige snøfelt var 2692 km², noe som tilsvarer 0,7 % av Norges samlede landareal. 57 % av isbrearealet befant seg seg i Sør-Norge.[1] De to foregående breatlasene inkluderte kun 1627 brer, den store forskjellen skyldes i hovedsak en metodeendring og at det nye breatlaset har tatt med flere små enheter. Den nye kartleggingen anslår så langt at Norges brearealet har minket med ca. 12 prosent i perioden fra 1960-tallet til den nye kartleggingen fra tiden 1999 til 2006.[2]

Isbreene på Svalbard ikke er med på denne listen. Svalbards 2100 isbreer dekker nesten 60 % av landarealet. Den største er AustfonnaNordaustlandet, som med sine omtrent 8450 km² er den nest største i Europa.

Navn Areal[3]
(km²)
Fylke
Jostedalsbreen 474 Vestland og Innlandet
Vestre Svartisen 219 Nordland
Søndre Folgefonna 164 Vestland
Østre Svartisen 148 Nordland
Blåmannsisen (Ålmåjalosjiegŋa) 87 Nordland
Hardangerjøkulen 71 Vestland
Okstindbreen 54 Nordland
Myklebustbreen (Snønipebreen) 48 Vestland
Øksfjordjøkelen (Ákšovuonjiehkki) 39 Troms og Finnmark
Sulitjelmaisen (Sálajiegŋa)[4] 37 Nordland
Nordre Folgefonna 26 Vestland
Frostisen (Ruostajiekŋa) 25 Nordland
Harbardsbreen 25 Vestland
Gihtsejiegŋa 23 Nordland
Spørteggbreen 23 Vestland
Høgtuvbreen 22 Nordland
Simlebreen 22 Nordland
Sekkebreen/Sikilbreen 21 Innlandet
Holåbreen 18 Vestland og Innlandet
Grovabreen 18 Vestland
Tindefjellbreen 17 Vestland
Tystigbreen 16 Vestland
Smørstabbreen 16 Innlandet
Strupbreen/Koppangbreen 14 Troms og Finnmark
Bre ved Spidstinden i Beiarn 12 Nordland
Hellstugubreen/Vestre Memurubrean 11 Innlandet
Vestbreen/Fugldalsbreen/Rypdalsbreen 11 Troms og Finnmark
Ålfotbreen 11 Vestland
Jiehkkevárri 11 Troms og Finnmark
Jostefonni 11 Vestland
Midtre Folgefonna 10 Vestland
Seilandsjøkelen 10 Troms og Finnmark
Fresvikbreen 9 Vestland
Svardalsbreen 8 Vestland
Gråsubreen/Grotbreen/Glitterbreen 8 Innlandet
Gjegnalundsbreen 8 Vestland
Langfjordjøkelen 7 Troms og Finnmark
Skogadalsbreen/Mjølkedalsbreen/Uranosbreen 7 Innlandet
Fornesbreen 7 Troms og Finnmark
Veobrean 7 Innlandet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Bre, Norges vassdrags- og energidirektorat
  2. ^ Norske breer kartlagt Arkivert 26. juni 2013 hos Wayback Machine., CICERO Senter for klimaforskning
  3. ^ Arealene er fra perioden 1999 - 2006.
  4. ^ Herav 26 km² i Norge og 11 km² i Sverige.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Liss M. Andreassen og Solveig H. Winsvold (eds.), 2012: Inventory of Norwegian glaciers. NVE Rapport 38-2012, Norges vassdrags- og energidirektorat, 236 s.
  • L. Ryvarden og B. Wold: Norges isbreer. Universitetsforlaget 1991.