Kirkenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kirkenes
Kirkenes
Gågata i Kirkenes
Land Norge Norge
Fylke Finnmark
Kommune Sør-Varanger
Areal 2.03 km²
Befolkning 3 538[a] (2014)
Bef.tetthet 1 742,9 innb./km²
Postnummer 9900 Kirkenes

Havna i Kirkenes med russiske trålere og anlegget til AS Sydvaranger.
Kirkenes er endepunkt for Hurtigruten. Her er MS «Narvik» ved kai.
Tilfluktsrommet Andersgrotta.
Kirkenes kirke fra 1959.
Mange steder ligger et stykke syd for Kirkenes.

Kirkenes (nordsamisk: Girkonjárga, finsk: Kirkkoniemi, russisk: Киркенес) er et tettsted og administrasjonssenteret i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Tettstedet har 3 538 innbyggere per 1. januar 2014. Neset mellom Pasvikelven og Langfjorden het tidligere Piselvnes. Da det i 1862 ble bygget ei kirke på neset ble stedsnavnet endret til Kirkenes.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Kirkenes fikk bystatus i 1998. Byen er endepunkt for E6 og for Hurtigruten. Om man regner tettstedene Hesseng, Sandnes og Bjørnevatn, som ligger i umiddelbar nærhet, med i byområdet har byen 7209 innbyggere (1. jan 2005, SSB). I Kirkenes er sentrumsgatene skiltet både med det latinske og en variant av det kyrilliske alfabetet – norsk, finsk og russisk. Omkring 10 prosent av befolkningen i selve Kirkenes er russere.

Hovednæringen i Kirkenes var i mange år gruvedrift. På det meste hadde gruvedriften 1500 ansatte. I 1996 opphørte driften ved AS Sydvaranger, men i 2009 begynte arbeidet med å forberede gruvene for ny drift. I den senere tid har turisme overtatt som den viktigste næringen i Kirkenes.

Byen ligger helt ytterst på Kirkenes-halvøyen, med Langfjorden i vest og Bøkfjorden i øst. Nord for byen ligger Kirkenes-fjorden/Bøkfjorden som er en gren av Varangerfjorden. i sørenden av Bøkfjorden, ved stedet Elvenes ligger Pasvikelvens munning.

Det råder for tiden optimisme i Kirkenes, blant annet i forbindelse med planlagt oljeutvinning i Barentshavet. Sydvaranger ble i februar 2006 solgt til Norberg Eiendom av eierne, Sør-Varanger kommune og Varanger kraft for 102 mill. kr. Nordberg Eiendom solgte midlertidig Sydvaranger videre til Tschudi Shipping 1. mai 2006. Tschudi Shipping børsnoterte Sydvaranger Gruve på den australske børsen gjennom eierselskapet Northern Iron Limited, og fikk gjennom børsnoteringen finansiert oppstart av ny gruvedrift. Arbeidet med å forberede gruveområdet for ny drift og opprusting av gammelt utstyr begynte i januar 2009. Det er forventet at den første utskipingen av jernmalm vil foregå i løpet av siste halvdel av 2009. I den forbindelse er den privateide jernbanelinjen Kirkenes–Bjørnevatnbanen tatt i bruk igjen.

I Kirkenes finner man også Barentssekretariatet. Barentssekretariatet ble etablert høsten 1993, et halvår etter signeringen av Kirkeneserklæringen som markerte starten for Barentssamarbeidet. Hovedoppgaven til Barentssekretariatet er å utvikle det norsk-russiske samarbeidet i nord. Hvert år tildeles Barentssekretariatet en bevilgning fra Utenriksdepartementet som fordeles til norsk-russiske samarbeidsprosjekter i norsk og russisk del av Barentsregionen.

Militærleiren Høybuktmoen ligger ca. 14 km fra Kirkenes, og huser Garnisonen i Sør-Varanger, GSV. Byens flyplass, Høybuktmoen lufthavn, har daglige avganger til Oslo og Tromsø, samt resten av Finnmark. På sommeren er det en ukentlig avgang til Tyskland, og flyplassen er nettopp bygget ut med egen internasjonal del.

Kirkenes ble kraftig bombet under andre verdenskrig. 320 bomberaid sørget for at Kirkenes var en av de hardest rammet byene under andre verdenskrig. Etter sigende skal Kirkenes være den nest mest bombede plassen i verden under andre verdenskrig, etter Malta. Kirkenes ble frigjort av Den røde armé (Sovjetunionen) 25. oktober 1944, som den første byen i Norge.

Severdigheter, aktiviteter og omgivelser[rediger | rediger kilde]

Midt i Kirkenes by finner man monumenter satt opp etter andre verdenskrig, Russemonumentet og Krigsmødremonumentet. Et tilfluktsrom, Andersgrotta, ligger midt i Kirkenes og var det største bomberommet for sivilbefolkningen i Kirkenes. Byen ble bombet over 300 ganger under den andre verdenskrig, og flyalarmen gikk over 1000 ganger.

Hver siste torsdag i måneden kan man dra på «russetorget» i sentrum, eller man kan ta turen litt utenom byen opp på Prestefjell for å få et overblikk over byen og Varangerfjorden.

Byens største idrettslag er Kirkenes Idrettsforening, men også Sørild er en stor og tradisjonsrik klubb med tilhold i Kirkenes. I 2006 fikk idrettsmiljøet i Kirkenes ett nytt bidrag da Havna Idrettslag ble stiftet.

Tar man turen 12 km sør for Kirkenes, kommer man til Bjørnevatn. Her kan man dra på gruve-sightseeing, beskue Norges tyngste busskur: en lasteskuffe på over 14 tonn er snudd opp-ned; og man kan se Rallar-monumentet som er reist til ære for de første gruvearbeiderne.

45 km vest for Kirkenes finner man Neiden, som har Norges syvende beste lakseelv. Siste søndagen i august kan man delta på friluftsmesse i St. Georgs kapell, et russiskortodokst kapell.

Etter om lag 100 km fra Kirkenes kommer man til Bugøynes, hvor finsk språk fremdeles er i daglig bruk. Her kan man få med seg Ranvika fuglefjell, kongekrabben, en badestrand, finsk byggestil fra 1800-tallet og noen muséer.

Grense Jakobselv ligger 60 km øst for Kirkenes. Kun en liten elv skiller Norge fra Russland her. Grense Jakobselv ligger ytterst med Ishavet. Kong Oscar II kapell er reist her som grensevern mot Russland, og man kan om sommeren besøke Prestestua. Man må være norsk statsborger for å få fiske laks i Grense Jakobselv. Det selges bare 30 fiskekort i døgnet.

Pasvikdalen huser Norges største bjørnestamme. Her finner man også Øvre Pasvik nasjonalpark. I sommermånedene kan man ta turen til 96 meter-høyda, et utsiktspunkt hvor man kan se over til den russiske byen Nikel og innover Pasvikdalen. Treriksrøysen er en varde som er satt opp der Finland, Norge og Russland møtes. Det er strengt forbudt å gå rundt den.

Det er stor forskjell på årstidene i Kirkenes. Om vinteren kan man se nordlyset, kjøre snøskuter, hunde- og reinsledekjøring og isfiske. Om sommeren kan man gå fotturer i terrenget, fiske i sjøen, plukke bær og bade på de mange strendene som ligger rundt om Kirkenes.

Pikene på Broen arrangerer kulturfestivalen Barents Spektakel i Kirkenes annet hvert år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Kirkenes – bilder, video eller lyd