Edinburgh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edinburgh
Skotsk gælisk: Dùn Èideann
Edinburgh

Flagg

LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landSkottland Skottland
Region:City of Edinburgh
Trad. grevskap:Mid Lothian
StatusBy (city)
Grunnlagt7. århundre (Julian)
Areal259 kvadratkilometer
Befolkning513 210 (2017)
Bef.tetthet1 981,51 innb./kvadratkilometer
Høyde over havet47±1 meter

Edinburgh
55°57′00″N 3°11′56″V

Edinburgh (uttales IPA: ˈɛdɪnb(ə)ɹə) (skotsk-gælisk Dùn Èideann) er hovedstad og nest største by i Skottland (etter Glasgow). Administrativt utgjør den sammen med omegnen regionen City of Edinburgh. Den ligger ved bredden av Firth of Forth.

Byen har vært Skottlands hovedstad siden 1437, og er nå sete for Skottlands parlament, som ble gjenopprettet i 1999. Både den gamle og den nye byen ble tatt inn på UNESCOs liste over Verdensarven i 1995.

Byens navn[rediger | rediger kilde]

Man mener at byens navn kommer fra brytonisk Din Eidyn, Eidyns fort. Dette stammer fra tiden da området tilhørte Gododdin, i tidlig middelalder.

Etter å ha blitt tatt av anglere fra Bernicia ble navnet endret til Edin-burh. Enkelte har hevdet at dette betyr Edwins fort, etter Edwin av Northumbria, men navnet ser ut til å være fra hans tid, og det er større grunn til å tro av det er en forvanskning av det brytoniske navnet.

Byen har også kallenavnet Auld Reekie (Gamle røykfylte). Den neoklassiske arkitekturen og den skotske opplysningstiden på 1700-tallet har gitt den kallenavnet Det nordlige Athen.[1]

Det moderne gæliske navnet, Dùn Èideann, har også blitt forvansket som Dunedin, et navn byen til tider har gått under.

Mange skotter bruker kallenavnet Embra, og dikteren Robert Fergusson kalte byen Edina.

Det historiske sentrum er delt i to av Princes Street Gardens. Mot sør domineres bybildet av Edinburgh slott, som står på en vulkansk klippe. Nedenfor slottet ligger gamlebyen, som følger åsryggen. Mot nord ligger den nye byen. Parkanlegget ble påbegynt i 1816 på myrland som tidligere hadde vært en innsjø, Nor'Loch.

Havna[rediger | rediger kilde]

Edinburghs havn ligger i Leith, nordøst i byen. Bydelen har en særegen karakter, og det var stor motstand da den ble innlemmet i City of Edinburgh i 1920, fordi den da ble knyttet nærmere til storbyen. I Leith lå Norges og verdens første sjømannskirke. Den norske sjømannsmisjonen (i dag Sjømannskirken - Norsk kirke i utlandet) startet arbeidet sitt der ved presten Johan Storjohann allerede i 1863, og i 1868 stod det første kirkebygget ferdig. I 1864 var det anløp av hele 520 norske skip til havnen i Leith. Sjømannsmisjonens stasjon i Leith ble opprettet i 1865. Sjømannsmisjonens arbeid i Leith ble stanset i 1975, men kirken er vernet og i dag holder en kunstskole hus der (The Leith School of Art i 25-27 North Junction Street). Leith har i 2009 ca. 90 000 innbyggere. Grensen mot Edinburgh markeres av gaten London Road. Fra London Road går det to gater nordøstover og inn i Leith, Leith Walk og Easter Road. Den er fortsatt en egen by, men administreres sammen med Edinburgh.

Festivaler og arrangementer[rediger | rediger kilde]

Edinburgh er base for flere verdenskjente arrangement. Blant disse er Edinburgh Festival, som er et samlebegrep på eksplosjonen i festivaler som skjer i august hvert år – blant disse er Edinburgh Fringe Festival, Edinburgh Book Festival, Edinburgh Film Festival og Edinburgh Military Tattoo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Athens Of The North - Edinburgh World Heritage». Edinburgh World Heritage (engelsk). Besøkt 8. august 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]